Jump to content

Све више самаца

Препоручена порука

Цитат

Ето примера да није све црно-бело.

Иако сте обоје верујући, заједница није заживела.

Само осврт на оно што си ме питао - ништа се не подразумева и није тачно да вам нико ништа не може ако сте верници.

ко каже да је била или јесте верујућа?

у том новом светлу, прочитај уназад шта сам писао, можда ће бити јасније.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Само осврт на оно што си ме питао - ништа се не подразумева и није тачно да вам нико ништа не може ако сте верници.

''али заједно смо бивша девојка и ја престали да пушимо једног дана поуздајући се у Господа и никакав проблем''

извини, звучи као да јесте из написаног

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

''али заједно смо бивша девојка и ја престали да пушимо једног дана поуздајући се у Господа и никакав проблем''

извини, звучи као да јесте из написаног

па добро, сунце сија за све и земља храни све, што не би и Господ неког услишио с вером?
Подели на овим сајтовима

Постоји једна прича о Св. Николи гдје он наводно среће дјевојку са врчем на води, и моли је да га напоји, она гурне ногом посуду с водом и каже: узми себи сам, а он ће њој да Бог да ти Бог добру срећу дао и добро се удала, и настави пут. Идући сретне другу дјевојку која га са радошћу дочека и напоји, а он ће њој да Бог да лошу срећу имала и лоше се удала, а она га упита зашто, он рече кћери моја да се уз тебе лош спасе, кад је двоје лоших шансе за спасење су никакве. Шта кажете на ову причу?  slavabogu

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Цитат

Постоји једна прича о Св. Николи гдје он наводно среће дјевојку са врчем на води, и моли је да га напоји, она гурне ногом посуду с водом и каже: узми себи сам, а он ће њој да Бог да ти Бог добру срећу дао и добро се удала, и настави пут. Идући сретне другу дјевојку која га са радошћу дочека и напоји, а он ће њој да Бог да лошу срећу имала и лоше се удала, а она га упита зашто, он рече кћери моја да се уз тебе лош спасе, кад је двоје лоших шансе за спасење су никакве. Шта кажете на ову причу?  slavabogu

Прилично лоша прича. Не мислим да би Свети Никола тако олако користио клетве, а и не схватам баш најбоље зашто би проклињао ову другу девојку...нити ми је јасно да жели другој лошег, не би ли се спасила...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Постоји једна прича о Св. Николи гдје он наводно среће дјевојку са врчем на води, и моли је да га напоји, она гурне ногом посуду с водом и каже: узми себи сам, а он ће њој да Бог да ти Бог добру срећу дао и добро се удала, и настави пут. Идући сретне другу дјевојку која га са радошћу дочека и напоји, а он ће њој да Бог да лошу срећу имала и лоше се удала, а она га упита зашто, он рече кћери моја да се уз тебе лош спасе, кад је двоје лоших шансе за спасење су никакве. Шта кажете на ову причу?  :drugarstvo:

О томе је већ све рекао апостол Павле, о браку(1 Кор. 14). Велика тајна брака, неизмерне могућности јер једно кроз друго се спашавамо. Неверујући кроз верујуће. Коме ће се поверовати ако не својој жени или мужу. Сведочанство које не може нико да пренесе тако истинито без жеље нити потребе да се ишта каже. Само се живи и привуче као Сунце сунцокрет као пчелу цвет. Стварно је тако  slavabogu

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Мислим да прича није утемељена на стварним догађајима, и мислим да је ријеч о једној обичној народној бајци, али ето желим да видим ваше мишљење. Мада сложићете се да је комбинација благ и добар + пргав и нервозан у браку изузетно честа.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

ај што не верујемо да је Господу све могуће - то је некако уобичајено, ал што не верујемо ни да други има већу веру од нас, е то је тужно ...

Подели на овим сајтовима

Нисам ни размишљала да ли је истина или бајка(трач или истина-Студио Б) него шта је поента онога што си нам рекла, шта закључујемо, одатле мој закључак. Помислила сам да је то недоумица, а ако сам погрешила, извињавам се.

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

Само опуштено Тања, разговарамо, ниси ништа погријешила  :).

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Све више самаца

У Србији све више самица и самаца, а све мање новорођенчади. Одлагање заснивања породице и родитељства последица је многих фактора, међу којима и финансијски, али и узрок старења и опадања броја становника.

Истраживања показују да у Србији једна жена роди у просеку 1,4 деце, с друге стране, има чак 2,8 намерних побачаја. Одлагање ступања у брак али и родитељства, стручњаци објашњавају тешким финансијским стањем, али и другим друшвеним и професионалним захтевима.

Изјаве Владимира Никитовића и Невене Чалоски Херцог

Тамара Мојсић, мајка трогодишњег Растка, још не размишља о другом детету. Каже, много је улога и обавеза које мора да испуни.

"О проширењу породице не размишљам зато што размишљам и о каријери, да се усталим и стабилизујем. Проблем је и што се у данашње време жене тешко реше да роде и чак прво дете, то ураде јако касно тако да о другом детету не размишљају", каже Тамара.

Одлагање заснивања породице и родитељства последица је многих фактора, али и узрок старења и опадања броја становника, што је показао и последњи попис, према коме нас је мање за град величине Ниша.

Демограф Владимир Никитовић каже да од "беби бум" периода, односно од експлозије рађања после Другог светског рата, нисмо имали ни близу такав ниво, данас је 40 посто мање рођених него тада по једној генерацији.

"Педесет генерација није оставило довољно потомака да се дугорочно замене. Само у задњих 20 година, свака генерација оставља практично 30 одсто мање потомака иза себе него што је она сама била. У будућности је врло извесно да ће становништво Србије и старити и смањивати се", каже Никитовић.

Просечни српски младожења има скоро 33 године, а млада око 29.

"У нашој култури највећи број домаћинстава је трогенерацијски - то значи да ви из дечје собе идете у свој брачни кревет и то кад вам родитељи умру. Ми имамо вештачки продужену адолесценцију и онда се теже доносе зреле одлуке, онда се остаје у другом стању а није - ја желим дете", рекла је Невена Чалоски Херцог, психијатар.

Одлагање родитељства са собом носи замку да уме да потраје унедоглед, па чак и до тренутка када је касно за потомство, наводе стручњаци. На западу се то, на пример, решава тако што жене, због професионалних изазова, замрзавају ембрионе или јајне ћелије или користе сурогат мајке.

- - - - - - - - - - - - -

Неки коментари:

anonymous:

Trend je pozitivan

Ljudi na svijetu i u Srbiji je previse. Tacno je da ce to biti skopcano sa problememi ali kada se nivo stanovnistva smanji na odredjeni nivo, problemi ce prestati.

Potpuno je prirodno da ljudi koji zive u nesigurnom svijetu oklijevaju da osnuju ili prosire porodicu

anonymous:

Večiti mladoženja

Ja sam samac, stariji od prosečnog srpskog mladoženje, koji hoće da ima porodicu i decu. Ne znam nijednog slobodnog muškarca koji kaže da neće da ima porodicu, ali zato znam brdo intelektualki koje to eksplicitno kažu, i praktično sprovode u delo. Nekada su žene u Srbiji od 30 godina života imale iza sebe završenu školu, možda posao, ali sigurno muža i 2 deteta. Danas srpska devojka od 30 godina ima završenu školu, a ako ima posao onda je eventualno "u otvorenoj vezi", ima svoj FB profil uz koji provodi par sati dnevno, u januaru planira letovanje u avgustu zimovanje itd...

U zadnjih 20 godina, zbog opšte situacije u našoj zemlji, razvio se virus sebičnosti, lenjosti i nespremnosti na žrtvu. Ovo stanje ne može se izmeniti finansijskim merama ( porezi, olakšice i sl. ) nego promenom razmišljanja. Ukoliko naši mladi ljudi shvate da smo na ovoj planeti da bismo živeli ne samo za sebe već i za svoje potomstvo i budu psihički spremni da se za taj cilj žrtvuju, onda još uvek ima nade.

anonymous:

Немојте

поредити сада и период после Другог светског рата. Та висока стопа наталитета је била природна реакција да се превазиђу тешки губитци у станвништву нашој земљи у Другом светском рату, Југославија је била четврта по броју погинулих међу савезничким земљама у Другом светском рату, било је минимум 1060000 а максимум 1706000 страдалих. А сада се тако нешто ипак није догодило.

Вишевац:

Озбиљан проблем

Данас су млади људи суочени са "дивљим капитализмом" који намеће сурову експлоатацију, грамзивост и себичност и не оставља ни времена, ни простора ни снаге за обичну људску топлину, заснивање сопствене породице и негу сопствене деце.

У социјализму је постојао много виши степен социјалне сигурности и социјалне правде. Није било капиталиста да нас експлоатишу, па се уз умерени рад знатно више зарађивало и боље живело, тако да је било довољно и времена и пара да млади брачни парови, не само негују децу, већ и праве куће, купују аутомобиле, иду на летовања,...

Извор: http://www.rts.rs/pa...1%86%D0%B0.html

Подели на овим сајтовима

On 5. 2. 2012. at 11:47, Dragi рече

Šta mislite, da o. Ivan pokrene jednu internet berzu za samce..? ccvige

ccvige prst ka gore :lol: :lol: :lol:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Проблем је и духовни.Страх од живота и од непознатог,новог.Зато све више хришћана не жели до краја ни у брак ни у манастир,зато је тако актуелан трећи пут.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...