Гост Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 неки између тамошњих богољубазних предстојника, продужавају живети заједно са својим женама, и после обављеног над њима рукоположења, Ono sto meni upada u oci jeste ova recenica koju sam citirala, pa ako je neko, ko zna, raspolozen da mi je rastumaci, bila bih mu ili joj zahvalna. Kaze, neki, sto znaci da nisu svi produzavali ziveti sa svojim zenama? Ako su nastavili i posle obavljenog rukopolozenja, znaci da nisu trebali,tj. radili su nesto sto nije predvidjeno ili dopusteno da se radi posle rukopolozenja? To me buni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 I danasnji monasi i svestenici se regrutuju iz istih redova, tako da ako je monastvo u globalu raslabljeno , ne verujem da je bolja situacija ni sa svestenstvom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јануар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Дознали смо и то, да у Африци, Ливији и у другим местима, неки између тамошњих богољубазних предстојника, продужавају живети заједно са својим женама, и после обављеног над њима рукоположења, и тиме бивају за народ предметом спотицања и саблазни. Пошто настојање наше главним начином мора бити обраћено на корист преданих у наше руке стада, установљавамо, да у напред тога више никако не буду. И ово ми исказујемо, не да се укида или извраћа оно, што је Апостолски установљено, него што се старамо о спасењу народа и о напредовању његову у добру, и да никаква љага на свештеничком чину не остане. Јер божанствени Апостол каже: Све на славу Божију чините; не будите на саблазан ни јудејима, ни јелинима, ни Цркви Божијој, као што и ја у свачему свима угађам, не тражећи своје користи, него многих, да се спасу. Угледајте се на мене, као и ја на Христа. (1 Кор 10,31-32; 11,1) А за кога се дозна да тако што чини, нека буде свргнут. Епископ треба да је без мане, једне жене муж, трезвен, мудар, побожан, поштен, гостољубив, кадар да поучава mislim da su se setili toga kada su ubacili ovaj deo koji sam podvukao-ali pored njega još više upada u oči promena dotadašnje prakse koja je važila od apostola Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Али да уважимо реални контекст...Да ли постоји икаква стварна могућност да се ствари промене у догледно време?...Да епископат почне да се бира из корпуса ожењеног свештенства? Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Али да уважимо реални контекст...Да ли постоји икаква стварна могућност да се ствари промене у догледно време?...Да епископат почне да се бира из корпуса ожењеног свештенства?Ако клир, нижи клир и лаос дигну фигуративно говорећи „куку и мотику” можда би се и могло нешто постоћи. Али клир не сме, а лаоса је мноооооого мало, али је зато доста срБББББа и ултра-сегамега-зурлота који ће да бране римокатоличко-тридентинско-помешано-са-разним-протестантским-сектама-предање упадајући на „новотарске” литургије и прекидајући исте, а не знају ни Символ Вере (мада можда је понеки и чуо за њега). "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Ако клир, нижи клир и лаос дигну фигуративно говорећи „куку и мотику” можда би се и могло нешто постоћи. Али клир не сме, а лаоса је мноооооого мало, али је зато доста срБББББа и ултра-сегамега-зурлота који ће да бране римокатоличко-тридентинско-помешано-са-разним-протестантским-сектама-предање упадајући на „новотарске” литургије и прекидајући исте, а не знају ни Символ Вере (мада можда је понеки и чуо за њега). Из речника православног сленга најкраћи символ вере: Има нешто најдужи символ вере: Има нека сила. Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Ако клир, нижи клир и лаос дигну фигуративно говорећи „куку и мотику” можда би се и могло нешто постоћи. Али клир не сме, а лаоса је мноооооого мало, али је зато доста срБББББа и ултра-сегамега-зурлота који ће да бране римокатоличко-тридентинско-помешано-са-разним-протестантским-сектама-предање упадајући на „новотарске” литургије и прекидајући исте, а не знају ни Символ Вере (мада можда је понеки и чуо за њега). Могао би за почетак Лазар да поднесе предлог владикама или Синоду. Чисто да видимо каква би реакција била 0205_whistling Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Вратио сам се са бдења... Помоливши се добром Богу и узневши песме хвале, те покајавши се за данашње књижевно неуздржање и неквалитетно истезаније чрева, тј. пост, надао сам се да ће бити неких благодати, али добри Бог осташе absconditus. Уморан сам да било шта више пишем. Али, нешто још да прокоментаришем. Извињавам се што ће моји одговори бити штури и кратки. Magnus es, Domine, et laudabilis valde: magna virtus Tua... Тако је Свети Августин започео своје Confessiones, е па да и ја дам своје confessiones. Елем како много волим целибат те немам намеру да се женим, а много волим монаштво (иако презирем гуризам, а имам доста негативно мишљење о данашњм монаштву), закључих након размишљања да могу најбоље да послужим Цркви управо у свету. Како не постоје православни језуити свој животни став оправдаћу управо Предањем. Лазаре сети се Bnai qyama - синови и кћери Завета. Синови кћери Завета су били мирјани који су живели у целибату... Oh, amicem meum Angstiusiuse...mea anima est cum te... Но, ипак треба добро испитати колико "Bnai qyama" има везе са црквеним Предањем. Јер, као што знаш, има предања и Предања. А целибат у свету? Хм...не знам. Сећаш се оне владике Атанасија: "Питали неког великог старца: старче, шта је најтеже у браку? -Заједнички живот, каже стари. А добро старче, шта је најтеже у монаштву? -Заједнички живот, опет се старац." Тако да, размисли... Ono sto meni upada u oci jeste ova recenica koju sam citirala, pa ako je neko, ko zna, raspolozen da mi je rastumaci, bila bih mu ili joj zahvalna. Kaze, neki, sto znaci da nisu svi produzavali ziveti sa svojim zenama? Ako su nastavili i posle obavljenog rukopolozenja, znaci da nisu trebali,tj. radili su nesto sto nije predvidjeno ili dopusteno da se radi posle rukopolozenja? To me buni. Добар предлог за разматрање...вратићу се још на то. I danasnji monasi i svestenici se regrutuju iz istih redova, tako da ako je monastvo u globalu raslabljeno , ne verujem da je bolja situacija ni sa svestenstvom. Логички тако делује, али на терену је сутуација другачија. Али да уважимо реални контекст...Да ли постоји икаква стварна могућност да се ствари промене у догледно време?...Да епископат почне да се бира из корпуса ожењеног свештенства? Не видим могућности. То је света крава над светим кравама. Могао би за почетак Лазар да поднесе предлог владикама или Синоду. Чисто да видимо каква би реакција била 0205_whistling Било би 1127_battle ...најмање! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Е, добро. Уозбиљимо се сада. ПАЖЊА! НИЈЕ ЗА СЛАБЕ СТОМАКЕ! Вратимо се на почетак. Канон! Канон 12. Ево, покушаћу да га прочитам изнова, и то уз помоћ једне непопуларне методе међу нашим благочестивим богословима. Ради се о деконструкцијском читању, тј. декон. херменеутици. Немојте се заваравати, не ради се о Дериди. Нити о рушењу. Не. Ово је једна варијанта књижевног тумачења, с тиме што сам ја још додао својих варијација. То је као оно у шаху, имаш неко класично отварање (нпр. Сицилијанска одбрана), али имаш и пуно подваријација на исто. Назвао сам је "егзегеза маргина". Шта то значи? Видећете на делу. За сада, само да кажем да она више поставља питања, него што даје одговоре. Али стрпите се... Дакле, канон гласи: Дознали смо и то, да у Африци, Ливији и у другим местима, неки између тамошњих богољубазних предстојника, продужавају живети заједно са својим женама, и после обављеног над њима рукоположења, и тиме бивају за народ предметом спотицања и саблазни. Пошто настојање наше главним начином мора бити обраћено на корист преданих у наше руке стада, установљавамо, да у напред тога више никако не буду. И ово ми исказујемо, не да се укида или извраћа оно, што је Апостолски установљено, него што се старамо о спасењу народа и о напредовању његову у добру, и да никаква љага на свештеничком чину не остане. Јер божанствени Апостол каже: Све на славу Божију чините; не будите на саблазан ни јудејима, ни јелинима, ни Цркви Божијој, као што и ја у свачему свима угађам, не тражећи своје користи, него многих, да се спасу. Угледајте се на мене, као и ја на Христа. (1 Кор 10,31-32; 11,1) А за кога се дозна да тако што чини, нека буде свргнут. Кренимо одма у центар...шта овде, заправо, највише боде очи? Джрим да је у питању једна реченица. Па ево: "продужавају живети заједно са својим женама...и тиме бивају за народ предметом спотицања и саблазни...да никаква љага на свештеничком чину не остане" Аха! Ту смо дакле! Пробем има неколико нивоа. Теза прва: Попадије...ту лежи проблем! Није шала, иако делује смешно. Нешто су попадије радиле? Шта? Држале своје мужеве у шаци? Владале у сенци? Неко је хтео да скреше њихово мешање? Ко? Монаси? Женомрсци? Неке подређене попадије? Кажем, постављам питања, не дајем одговоре (бар не за сада). Теза друга: "Живот са женама" - овде то значи: секс!..."спотицање", саблазан"..."љага". Прљаве речи - готово да мирише на неке перверзије. На нешто меснато. Оргије. Коме је сметао секс? Зар попови не смеју да упражњавају брачне односе? Некога је то "саблазнило". Спомиње се "народ". Али, да ли је стварно народ у питању? Који народ? Или можда они који нису имали секс, па из зависти зажелеше да ускрате и онима који га имају? Да се манихејство вратило у Цркву? Не знамо, питамо... Теза трећа: Монаси! ... зар сад не следи да они (који немају ни жене ни односа) желе да за себе обезбеде право на "трон"? Али чекај! Читајмо пажљиво!...Хм, па реч "монах" и "монаси" се и не спомињу. Дакле, биће да неправедно отпужујемо монахе? Каже се само: "Дознали смо"...ми? Оци Сабора? Састављачи канона? Полиција? Доушници? Ко?...Знамо да су Оци састављали каноне и да су већина њих били безбрачни. Али, је ли то довољан доказ за монашку превласт? Сума: "спотицање", "саблазан", "љага", "живот са женама", да ли је ТО био стварни разлог за доношење овог канона? П.С. Унапред се одричем сваког генерализовања и произвољности, и ако се овде тако нешто јави, молим да се аутору опрости, није с предумишљајем lukavo postupas Lazare izvodis reci iz teksta kao da su monasi zenomrsci! zasto odmah nisi postavio i drugi tekst sa pocetka teme a on glasi: a odmah zatim i Канон 13 Пошто смо дознали, да је у римској Цркви постало правилом, да се они, који су достојни рукоположења за ђакона или презвитера, имају обвезати, да неће више општити са својим женама, то ми, следећи староме правилу Апостолске уредбе и чина, хоћемо да породичко живљење свештених особа, када је оно по закону, буде и од сада у напред на снази, и да се никако не развргава свеза њихова са женама, или да се лишавају њиховог кад је време узајамног општења. Према томе, који се нађе да је достојан рукоположења за ипођакона, или ђакона, или презвитера, таквоме никако нека не буде запреком да се постави на тај степен, ако са законитом својом женом живи, и од њега нека се у време рукоположења не захтева да очитује, да ће се уздржавати од законитога општења са својом женом, како тиме не би били узроком, да се вређа Богом установљени и Његовим присуствовањем благословени брак; јер глас Јеванђеља казује: што је Бог саставио човек да не раставља (Мат 19,6), а Апостол учи: брак је частан и постеља није нечиста (Јев 13,4) и опет: Јеси ли се привезао за жену, не тражи да се разрешиш (1 Кор 7,27). Знадемо, да и сакупљени у Картагини оци, старајући се о чистоме животу свештеника, наредише, да ипођакони, који се додирују Светих Тајни, и ђакони, и презвитери, имају се уздржавати у одређена им времена од оних, које заједно са њима живе. Ради тога и ми исто имамо чувати, што је од Апостола предано и од најстаријег доба важило, знајући време свакој ствари, а особито у погледу поста и молитве; јер треба, да они, који светом олтару служе, буду у свему уздржљиви, када приступају к светињи, како би могли добити, што од Бога у простоти просе. А који се усуди, противно Апостолским правилима, лишити свезе са законитом женом и општења једнога између свештених лица, на име, презвитера, или ђакона, или ипођакона, нека буде свргнут; исто тако и презвитер, или ђакон, који прогне жену своју под изговором побожности, нека се одлучи, а ако остане упорним, нека се свргне. Dakle vidi se jasno da je pravilo bezsenstva uvedeno tada za episkope sigurno radi lakseg upravljanja Crkvom jer " ko je ozenjen brine kako ce ugoditi zeni...itd" a ne iz razloga koje ti po ko zna koji put pokusavas da nametnes kao istinu. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 lukavo postupas Lazare izvodis reci iz teksta kao da su monasi zenomrsci! Dakle vidi se jasno da je pravilo bezsenstva uvedeno tada za episkope sigurno radi lakseg upravljanja Crkvom jer " ko je ozenjen brine kako ce ugoditi zeni...itd" a ne iz razloga koje ti po ko zna koji put pokusavas da nametnes kao istinu. Нисам мислио на монахе, него на оне које мрзе жене, генерално. Па, дај Боже да је то прави разлог. Оно, за све се нађе неки побожан или било какав разлог. И Римљани када су разапели Христа, рекоше да се "самопрогласио" Царем Јудејским...а знамо да није. Али, да питам, шта је фалило ожењеним епископима до Пето-Шестог Сабора? Они канда нису добро водили Цркву? Не желим да наметнем своју истину, ја само постављам питања. Да знам истину не бих се бакћао овде по форуму са свима вама. zlata је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sasa Kolbas Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1326511635' post='560547] треба имати на уму да ту постоји и жртва човека, колико и жене и деце у таквој заједници и служби. није то лака служба ни монашким владикама, а камоли би била жењеним. некад није лако разлучити шта је исправно а шта право. можда због тога владике и јесу монаси данас, вишак времена за бављење административним и духовним стварима, а и природа завета које дају олакшава службовање. опет, ми бисмо волели идеалне службе са идеалним људима, ал то једноставно не постоји. Sto se mene tice odgovor je dat jos u prvim stranicama i mozes ga gore procitati , pa neka bira kome sta odgovara. Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Није проблем што су монаси узели власт у Цркви, него што смо ми "обични" породични, са гомилом деце скроз запостављени и до те мере маргинизовани.... heh, evo nađosmo neko ogledalo "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Sto se mene tice Lazare odgovor je dat jos u prvim stranicama i mozes ga gore procitati , pa neka bira kome sta odgovara. Наравно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Могао би за почетак Лазар да поднесе предлог владикама или Синоду. Чисто да видимо каква би реакција била 0205_whistlingXaxa. Ионако је рекао овде на форуму да је blacklisted негде... "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 18, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2012 Xaxa. Ионако је рекао овде на форуму да је blacklisted негде... Да, истина је, и то после објављеног чланка о евхаристијском утопизму. Послали су ми мејл да текстове које им шаљем неће бити више објављивани, јер нису у складу са уређивачком политиком часописа. Оно, није ни неки часопис, али га доста људи чита. Шта мари. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука