trinitigas Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Шта значи осуђивати? Је ли неко рекао иконописцу који је насликао "икону" којој је посвећена тема: "Горећеш у паклу!", или: "На ломачу!"?!! "Не осуђуј" и "Смируј се" су најзлоупотребљеније заповести у савременом православљу Mislim da sam bio jasan u svom postu, ako ti nesto nije jasno slobodno pitaj. Hteo sam da pokusam da dam vidjenje stvari iz malo drugacijeg ugla, ako smatras da si prozvan onda znaj da gresis. Ako imas losu nameru i u najpozitivnijem postu mozes naci razlog za raspravu a ja to ne zelim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
C.A._R.I.A. Написано Јануар 12, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2012 Шта значи осуђивати? Је ли неко рекао иконописцу који је насликао "икону" којој је посвећена тема: "Горећеш у паклу!", или: "На ломачу!"?!! "Не осуђуј" и "Смируј се" су најзлоупотребљеније заповести у савременом православљу Дакле у питању је разлика између просуђивања и осуђивања. Ако смо рекли да је нечије дело лоше,не значи да на тај начин осуђујемо онога ко је то дело направио. obi-wan and dusha је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Оbi Wan Dakle, u pitanju je polozaj andjela - srednji predstavlja Sina, ne Oca, jer je Sin kome predstoji Ovaplocenje i Stradanje, a glave njegova i desnog andjela (Duh Sveti) okrenuti su levom andjelu (Ocu), tako pokazujuci Njegovu monarhiju.Sve mimo ovog nije ispravno. Богослов иконе-Леонид Успенски- пише да не требамо именовати ликове трију анђела именима Свете Тројице. Као Откривење неизобразивог Божанства, јављање Аврааму може бити изражено само символички, у виду Три безлична Анђела. Због тога, свако именовање Божанских Ипостаси на тој икони може бити само произвољно противречење Шестом и Седмом васељенском сабору Успенски, Теологија Иконе, 382.стр. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Претпостављам да је Успенски имао на уму ово правило 82. Не треба сликати Христа у виду јагњета - јер је то тек симбол, сена - него јагње у виду човека, да би се сетили док гледамо његову слику, смерности Бога Слова и свега што је учинио за нас. трулског синода. Из њега, онда, претпостављам, изводи закључак да се та забрана простире и на остале слике из Старог Завета. Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Ова хиландарска фреска је суштински идентична ''проблематичној'' икони ове теме. Да ли је и она ''ругло''? Узгред, на њу је, још на почетку, упутио брат Волфганг Богољуб Моцарт. Троглави анђео је још и срећно решење у поређењу са троличним анђелом - али ова фреска СТВАРНО није јасна - имамо Свету Тројцу која од засебног Христа хоће да се причести, шта? Иначе, колика тема, а нико да наведе сам догађај гостољубља Авраамовог из Светог Писма. Прочитајте 18. и 19. главу књиге Постања. Да не дужим - три анђела посећују Авраама, и он их угошћује. Са једним анђелом он прича као са Господом (мада је то генерално мотив у разговору људи и анђела), док друга два иду у Содому, а из њиховог разговора са Лотом (,,посла нас Господ'') делује да су то прави, обични анђели. Гостољубље Авраамово је икона иконе Свете Тројице, јер се само Син појављује приликом Гостољубља (зато увек имате једног анђела који наткриљује друга два, или једног који је врло очито Син, увек у центру и увек у плаво-црвеним одеждама). ... по Св. Максиму Исповеднику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Ако правимо разлику између симбола и иконе, каква се, чини ми се, прави у 82.правилу, онда је Гостољубље Авраамово икона симбола-сенке Тројице, а не икона иконе Тројице. Права Икона Божија-Тројице је једино Исус, зар не? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Април 4, 2012 Пријави Подели Написано Април 4, 2012 Иначе, први, а можда и главни, проблем теме је њен наслов-икона ругло. Икона није икона ако је ругло, тако да је наслов, како логичари веле-ὀξύμωρον. Бојан and anajrim је реаговао/ла на ово 2 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Написано Април 5, 2012 Пријави Подели Написано Април 5, 2012 E то је и мени запало за око. Боље би било ,,богословски сумњиве/неправилне иконе''. Икона је овако и ок, визуелно. anajrim је реаговао/ла на ово 1 ... по Св. Максиму Исповеднику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука