Jump to content

Препоручена порука

Ни ово није сигурно-погледати 160-165стр. књиге Space, time, and presence in the icon: seeing the world with the eyes of God Clemena Antonova, Ashgate Publishing.

Нисте у праву брате Оби. То је фреска из цркве Преображења у Новгороду. Њу је насликао Теофан Грк.

Dakle, da ne idem dalje, nema nikakvog smisaonog ucinka - srednji andjeo je obavezno Sin, drukcije u Pravoslavnoj Crkvi ne moze da bude, i to ima sasvim jasne razloge zasto je to tako.

Ovo nije tema koja moze da ima proizvoljnosti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мислим да је боље ову икону називати Гостољубље Аврамово, Света Тројица, јер као таква јасно указује на своје порекло у инспирацији догађајем описаним у св. Писму.

Или само: Гостољубље Аврамово.

Nebitno je kako se zove, u pitanju je ispravna predstava Svete Trojice...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Dakle, brate Justinijane, ono sto si postavio NIJE od Teofana, ocigledno je pokusaj reprodukcije, i to sa nedozvoljivim - nedogmatskim - izmenama...

Па ваљда се види да оно није репродукција, већ оригинална фреска. Чак се види и дио гдје је отпао малтер.

Које су то недогматске измјене?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Мислим да је боље ову икону називати Гостољубље Аврамово, Света Тројица, јер као таква јасно указује на своје порекло у инспирацији догађајем описаним у св. Писму.

Или само: Гостољубље Аврамово.

Икона се тако и зове: Гостољубље Аврамово.

Подели на овим сајтовима

Dakle, u pitanju je polozaj andjela - srednji predstavlja Sina, ne Oca, jer je Sin kome predstoji Ovaplocenje i Stradanje, a glave njegova i desnog andjela (Duh Sveti) okrenuti su levom andjelu (Ocu), tako pokazujuci Njegovu monarhiju.

Sve mimo ovog nije ispravno...

Подели на овим сајтовима

Dakle, u pitanju je polozaj andjela - srednji predstavlja Sina, ne Oca, jer je Sin kome predstoji Ovaplocenje i Stradanje, a glave njegova i desnog andjela (Duh Sveti) okrenuti su levom andjelu (Ocu), tako pokazujuci Njegovu monarhiju.

Sve mimo ovog nije ispravno...

Монархија је истакнута и код Теофана Грка.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Па ваљда се види да оно није репродукција, већ оригинална фреска. Чак се види и дио гдје је отпао малтер.

Које су то недогматске измјене?

Milslio sam "drugog autora".. imas li link ove slike?

Nemoguce da je ovo uradio Teofan...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Монархија је истакнута и код Теофана Грка.

Nije poenta u tome, nego u Ikonomiji Sina, koji polazi na Stradanje, zato je On u centru, ali glave okrenute Ocu, koji je Uzrok.

Dakle, celina kompozicije govori, ne samo njen deo.

Подели на овим сајтовима

Hm, hm... cudno...

Pazi, moj pashenog je ikonopisac, ucitelj mu je grk. Pricao mi je o Teofanu puno, ali mi nije nigde pokazao ovu fresku.

Objasnio mi je - sto sam i sam kasnije proucavao po malo - da je jedina (potpuno) ispravna predstava Gostoljublje sa Sinom u centru.

Подели на овим сајтовима

А како би ово протумачили, ко је Отац, Ко Син, ко Дух?

Фреска у манастиру св.Јована Богослова на Патмосу између 1176-1190

img1674281.jpg

Мени се чини да је овдје Син у средини, судећи по боји одјеће.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...