Jump to content

Đakon Andrej Kurajev - o mitarstvima

Оцени ову тему

Препоручена порука

"У египатској "Књизи мртвих" се описује пут душе после смрти... Душа током свог пута на "небо" пролази кроз 20 (!!!) "царинарница"... пут траје 40 дана... на царинама душу опањкавају демони... који зле душе "вуку" у понор...  Стари гностици су имали јака упоришта у Египту, и да су они у ствари само укомпоновали Хришћанство у већ постојеће религијско-философске системе Истока... Василид и остали "зналци" су у ствари конструисали читаву једну космологију, у којој су важна места заузимали ови "чувари капија", илити "посада" Митарстава... Они су чували границе између "Еона"... Иначе на "Књигу мртвих" се позива и Серафим Роуз - када брани ову теорију - као и на друге сумњиве изворе. Управо Серафим Роуз - највћи з а г о в о р н ик и бранитељ овог учења каже да ово учење није Догма. А што се суда тиче - у Светом Писму пише да ћемо ми судити анђелима "

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Браво колега Ацо! Ове информације су нам јако драгоцене. Трудићу се да не поновим оно што је већ речено. Оно што је на основу мог познавања богословља Цркве сасвим евидентно је та истина да се Бог нама увек открива и јавља ЛИЧНО, У ЛИЧНОМ ОДНОСУ. Да митарства заиста постоје мислим да би Бог то нама свима открио, а не само појединцима. Знам људе које је прича о митарствима довела у Цркву, а не треба одбацити могућност да су такве ствари људи имали у искуству, било да се ради о психолошком доживљају било да је реч о нечему што су заиста доживели реално. Међутим, све ово је ЊИХОВО ЛИЧНО ИСКУСТВО И НАЧИН НА КОЈИ СЕ БОГ ЊИМА ЛИЧНО ОТКРИО. То мене, а сматрам, и никога у Цркви не обавезује да своје виђење живота заснује на веровању у митарства. Свети оци су се, истина, бавили митарствима, али ако се неко позабави патристиком видеће да су свети оци говорили и о стварима које је Црква на саборима осуђивала. Они су свети јер су себе у послушност предавали Богу, а своја дела никада нису писали са намером да она буду у категорији апсолутне непогрешивости и мерила за сва времена. И сами као грешни и променљиви док су живели овде на земљи били су под разним утицајима, па и утицајем Духа Божијег, а све се то пројектовало у њиховим делима. Тако и за митарства. Не постоји доказ ни да она постоје ни да не постоје. Ствар је вере. Цитат из Посланице Ефесцима (6,12) није никакав доказ да митарства постоје. Једноставно то ту не пише! Боримо се сада и овде, а када се сусретнемо са вечношћу борба престаје, јер је Царство наступило. Ко је загледан у свеопште васкрсење мртвих сасвим му је свеједно да ли митарства постоје или не. А ако је у питању неко суђење поставио бих само питање зашто би се "душама" два пута судило? Ако је неко на првом већ зарадио пакао шта се у међувремену може догодити да он одатле изађе? А мислим да је већ свима јасно да пакао није ни ватра ни врело уље ни казан... него одсуство љубави. То је стање које многи већ сада и овде доживљавају.

Први филм је изузетно заморан и нисам имао стрпљења а ни времена да га одгледам до краја што не значи да нећу.

На основу одгледаног поставићу следећа питања:

Одакле у духовном нематеријалном свету дрвена чаша и мајица и одело?

У ситуацији кад смрт "узима душу" паћеник има сазнање да је то трајало 20 минута?

Зар израз "на земљи се говори језиком, а тамо мислено" не представља шизофренију?

"Анђео ми је рекао да немамо времена и да идемо." Одкуд у овој реалности категорија времена?

Мало касније имамо и врата, опис простора, као и врло прецизно одређење - 1000 км.

"Душе су седеле на клупама" - исто

Какав је смисао покајања ако нам се и поред њега буду износили греси којих смо се одрекли?

Како је могуће душу растргнути?

Молитве и добра дела других која помажу души су савршени римокатолицизам и њихова схоластичка измишљотина пургаторијума. Зар не изгледа тако?

Има ту још много апсурдних и шизофрених приказа којих би се и свети оци који су овде поменути сасвим сигурно одрекли. И што рече колега Александар: "Сами донесите закључак."

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Зар израз "на земљи се говори језиком, а тамо мислено" не представља шизофренију?

a el ne može da bude telepatija dada

Анђео ми је рекао да немамо времена и да идемо." Одкуд у овој реалности категорија времена?

večnost nije beskrajno vreme večnost je odsustvo vremena  0202_238

"Душе су седеле на клупама" - исто

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

??? ????? "?? ????? ?? ?????? ???????, ? ???? ???????" ?? ?????????? ????????????

a el ne može da bude telepatija 0202_238

??, ??? ???? ???? ?? ?????? ????? ???????????

pa dok ne vaskrsnu i tela, a kako ja naprimer pevam bolje i da mu ne pevam dada

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Đomla ne zameri ja  nemam blage veze sa teologijom, i stalno postavljam pitanja, a iskopala sam juče i egipatsku i Tibetansku knjigu mrtvih, još mi fali kastaneda 0202_238

Подели на овим сајтовима

Пошаљи ми у приватној поруци број тел. Не могу да куцам. Уморио сам се. Нећемо се вечерас чути, касно је... Има ту уствари једна илустрација коју ми је лакше да пренесем усмено...

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

То што је неки од светих отаца или учитеља Цркве некад рекао и мислио, не значи да је то аутоматски догмат Цркве. Подсетићу, свети оци су, између осталог учили и о:

- апокатастази (то је учење да ће се на крају и сам ђаво покајати и спасити)

- хилијазму (подсетићу, данас ово исповедају Адвентисти и Јеховини сведоци)

- сексуалном општењу палих анђела и жена, те да су од њих настали демони

- земља је читвртсата плоча

- изнад земље постоје сфере

- да је Христос пре стварања света био у Оцу (као неизговорена Реч), а да је иступио наспрам Оца (као изговорена Реч) приликом стварања света

- многи од отаца су исповедали тзв. субординационизам (градација по величини и важности унутар Свете Тројице)

- итд, итд, итд

Ако се водимо логиком - свети отац је тако рекао и то је истина....Сами донесите закључак.

Подели на овим сајтовима

Такође, оци се у много чему нису међусобно слагали. Навешћу један пример:

- Свети Василије Велики учи да су анђели створени пре стварања времена (мислећи на ставрање света, времена и простора)

- Његов РОЂЕНИ БРАТ свети Григорије Ниски на могућност да је нешто могло бити створено пре стварања самог времена, одговара - НЕМА ШАНСЕ!

Подели на овим сајтовима

sad ću mirnije spavati  :smiley:, poslednji put kada sam rekla da ne verujem u mitarstva odgovoriše mi da nikada neću uspeti da ih pređem, mislim da sam već viđena i da ću večno goreti u paklu

Подели на овим сајтовима

Не, ова слика нема везе са митарствима. Слика представља напредовање у врлини и подвигу (пењање уз лестве). Јован Лествичник је објаснио 30 стадијума (толико има и степеница на овим лествама) до постизања савршене љубави.

Демони са стране предтсавњају стална искушења која многе монахе обарају са тог пута (пењања).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...