Jump to content

Како (се) правилно прекрстити

Препоручена порука

I ja sam mislila da uopste moze i levom da se pekrsti,kad vec ne moze desnom,ali,nju je nesto strah da tako uradi,sve kaze:"Jao,Boze,kako u crkvu da idem,ne mogu ni da se prekrstim kako treba?".Jedva sam je ubedila da moze.

Наравно да није проблем да се крсти и левом руком. Људи који немају руке, како ће другачије него мислима? Људи који немају десну руку, како ће другачије него левом.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Ма, знам ја да није толико битна форма, колико суштина.

Ја кад се крстим, доле не ставим прсте на пупак, него мало испод пупка. Небитно...него читах Свете Оце који су мало строжији по том питању, па сам зато питао.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

1. Да ли постоји тумачење зашто се човек прекрштава са десне у леву страну (мислим на рамена)?

2. Како се прекрштавају ствари, храна и остало што је на употребу и да ли хришћанин тада мора да направи (IX-име Господње) пристима десне руке, као што то раде свештеници када благосиљају, или може обично да скупи три прста и на длан два, као што се иначе крсти?

3. Како се прекрштавају такве ствари? Да ли са лево у десно, или са десног у лево?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

ја сам очигледно научио другачије да се крстим ...

имам православни молитвеник из 1995. године у издању манастира Хиландара и у њему је лепо нацртано крстолико горе ''у име Оца'', доле ''и Сина'', десно раме ''и Светога Духа'' и лево раме ''Амин'', што сам видео и у једном молитвенику који је Патријарх Павле припремио који сам поклонио.

у средини цртежа је сличица правилног склапања шаке - три прста спојена (палац, кажипрст и средњи симболишући Једног Бога у несливеној Светој Тројици) а домали и мали су положени на длан (симболишући двојну природу Господа Исуса Христа који се оваплотио на земљи - Божју и телесну).

А ја, поред овог "Мединог" нашла и ово:

горе ''у име Оца'', доле ''и Сина'', десно раме ''и Светога '' и лево раме ''Духа'', "Амин"-руке поред тела!

И сад, како?

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

1. Да ли постоји тумачење зашто се човек прекрштава са десне у леву страну (мислим на рамена)?

2. Како се прекрштавају ствари, храна и остало што је на употребу и да ли хришћанин тада мора да направи (IX-име Господње) пристима десне руке, као што то раде свештеници када благосиљају, или може обично да скупи три прста и на длан два, као што се иначе крсти?

3. Како се прекрштавају такве ствари? Да ли са лево у десно, или са десног у лево?

I mene interesuju odgovori na ova pitanja.Šta znači zakrstit nekoga ili nešto, u kojim prilkama se radi i kako? Brate Vladane,vjerovatno pod pojmom prekrštavamo ili zakrštavamo podrazumjevamo isto. Neka se javi neko ko zna odgovor. 89898989898989

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

iz knjige sv. starac Teodosije

..Krsti se pravilno, i biće zapisano na Prestolu. Jedan krsni znak stavljen sa molitvom može čitav voz da spase od nesreće. ''Pečat dara Duha Svetoga'', izgovara sveštenik dok vrši Svetu tajnu miropomazanja. To je znak krštenog čovjeka, on je neizbrisiv i biće na njemu do Strašnog suda. Apostol Jovan Bogoslov svedoči u Otkrivenju da je Anđeo verne pre pogubljenja obeležio krsnim znamenjem. To je Hristov pečat, stavljen na čelo, za razliku od pečata antihristovog. Pečat krsnog znaka oslobađa od geene, a pečat antihristovog baca na adske muke.

Sveti Starac Teodosije je ovako objasnio značenje krsta:'' Dva prsta prisloniš uz dlan, tri sastaviš. Dlan je zemlja, prstenjak znači da je Gospod sišao na zemlju, postradao, prolio krv za nas, mali prst-da nas je pomilovao. Stavljaš tri prsta na čelo - Gospod je sišao s neba, na stomak-rodio se iz majčine utrobe, na desno rame-seo je s desne strane Oca, na levo-pomilovao nas.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :krstix: link=topic=7744.msg208714#msg208714 date=1280912010]

ја сам очигледно научио другачије да се крстим ...

имам православни молитвеник из 1995. године у издању манастира Хиландара и у њему је лепо нацртано крстолико горе ''у име Оца'', доле ''и Сина'', десно раме ''и Светога Духа'' и лево раме ''Амин'', што сам видео и у једном молитвенику који је Патријарх Павле припремио који сам поклонио.

у средини цртежа је сличица правилног склапања шаке - три прста спојена (палац, кажипрст и средњи симболишући Једног Бога у несливеној Светој Тројици) а домали и мали су положени на длан (симболишући двојну природу Господа Исуса Христа који се оваплотио на земљи - Божју и телесну).

;)

aayupx.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Meni je nastavnica a kasnije jedna druga osoba rekla da ruka ide do pupka, i ne upirem tri prsta u pupak, nego onaj deo sake .. tri prsta su okrenuta na gore, a ne stavljam tri prsta na grudi, nego bas na ramena. Jednom sam to zaboravila pa se jedna razdrala na mene u crkvi. Tu sam pocela da gubim veru u sve moguce, pogotovo ljude. Zavrsicu u paklu jer sam uradila ovako, zaboravila onako, jer nesto ne znam, a nemam nekog da me nauci, vec samo da vristi na mene! I milion i jedan obicaj i ja vise ne znam sta ja pravo, pravilno. A to sto se cini zlo drugome pa se opet dolazi u crkvi, kao ima da se spase, nece zavrsiti u paklu.. bzvz..

Подели на овим сајтовима

iz knjige sv. starac Teodosije

..Krsti se pravilno, i biće zapisano na Prestolu. Jedan krsni znak stavljen sa molitvom može čitav voz da spase od nesreće. ''Pečat dara Duha Svetoga'', izgovara sveštenik dok vrši Svetu tajnu miropomazanja. To je znak krštenog čovjeka, on je neizbrisiv i biće na njemu do Strašnog suda. Apostol Jovan Bogoslov svedoči u Otkrivenju da je Anđeo verne pre pogubljenja obeležio krsnim znamenjem. To je Hristov pečat, stavljen na čelo, za razliku od pečata antihristovog. Pečat krsnog znaka oslobađa od geene, a pečat antihristovog baca na adske muke.

Sveti Starac Teodosije je ovako objasnio značenje krsta:'' Dva prsta prisloniš uz dlan, tri sastaviš. Dlan je zemlja, prstenjak znači da je Gospod sišao na zemlju, postradao, prolio krv za nas, mali prst-da nas je pomilovao. Stavljaš tri prsta na čelo - Gospod je sišao s neba, na stomak-rodio se iz majčine utrobe, na desno rame-seo je s desne strane Oca, na levo-pomilovao nas.

Тако је,то је исправно значење.Скоро сам питала људе да ми објасне зашто се крстимо како се крстимо,шта значи чело,стомак,десно раме...не знају људи али зато добро знају ко је екумениста,паписта,новотарац...

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ово сам мало шаљиво ставио у "Православље за почетнике" :) (Да се почетници не збуне)

Натписи:

1. Истински правилан крсни знак

2. Дејство нечисте силе приликом неправилног чињења крсног знака

3. Дејство нечисте силе приликом правилног чињења крсног знака

23155762_znamenie2.jpg

Хахаха, лудница, а?!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Људи су увијек подложни магијским радњама.

Значи кад се неправилно прекрстиш, ђаволчићи се кидају од смијеха и упиру прстима у тебе.

Кад се правилно прекрстиш они бејеже глваом без обзира.

Анимације су достојне цртаног филма.

Подсјећа ме ово на рекламу за доместос...Оно бактерије негдје у ве це шољи се башкаре у прљавшитини, а кад наиђе талас доместоса сви бјеже.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...