Jump to content

Ко је Деда Мраз? - Епископ Атансије Јевтић

Оцени ову тему

Препоручена порука

Svasta. Naravno da jeste. Razdvojio je sve one koji bi da pomesaju istinu i nestinu, krivo i pravo, ispravno i pogresno, koji bi da na jedno oko zazmure i da sede na dve stolice istovremeno. Zato i kaze na jednom mestu "nisam mir dosao da donesem, nego mac" - mac istine, koji razdvaja svetlost od tame.

I druga stvar, prosto racionalna - u pitanju je bezocni istorijski falsifikat i kradja, zar nije sasvim normalno i zdravo ukazati ljudima na to?

Sta, plasimo se da se neko ne uvredi?

Ne vidim uopste u cemu je problem kod toga...

не, није.

људи су се сами раздвојили пристанком на зло, Христос је тај који стално позива на љуби ближњег свог - да се сви приволе.

то што он објашњава да је донео мач, упозорава да тај мир који доноси неће проћи без крви и не проповеда хипи-илузију да треба да буде мир по сваку цену или да се хришћанин не уклони од зла.

како каже свети Јован Златоусти: "Јединомислије није увек добро, јер и разбојници бивају сагласни. Тако рат није последица Христовог опредељења, већ дело воље самих људи. Сам Христос жели да сви буду једногласни у делима побожности, али како су се људи међу собом поделили, отуда је и настао рат". Зато је Господ Христос једини "мир наш , мир до кога се долази кроз рат и победу над грехом, смрћу и ђаволом (уп. Еф. 2, 14-16).

а на конкретне речи, каже и свети Теофилакт Охридски:

34-36. Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. Јер сам дошао да раставим човјека од оца његова и кћер од матере њезине и снаху од свекрве њезине и непријатељи човјеку постаће домаћи његови.

Није увек добро остати у слози и понекад је боље раздвојити се. "Мач" је, дакле, реч вере који нас одсеца и раставља од веза с нашим ближњим и рођацима, када они ометају нашу побожност. Господ нам не говори да се од њих одвојимо без оправданог разлога, већ само онда када они не желе да прихвате нашу веру и труде се да нас омету у њој.

а ако је неко разводњио целу причу за своје потребе рекламирања кока коле, то и даље не значи да треба, од деце па навише, да гурамо људима прст у око већ да их приволимо на веру и оразумимо за Христа.

ако ћеш сваког да шутнеш, остаћеш му у сећању као шутирач и постаћеш хришћанин који је одскочна даска за фабриковање атеиста јер га тераш својим понашањем од Цркве, кад идентификује Цркву и Христа тобом.

и после ћеш опет да се буниш кад одрасте и дође неком трећем вернику и њега шутне због вере и покушаће и њега да "освести" да верује у чисту фантазмагоричну будалаштину. и онда ћеш наћи оправдање да кажеш да "они ометају нашу побожност", а уствари је верник узрок нечије невере.

нека злодела не застаревају, само се умножавају.

према томе, пази кога ћеш да саблазниш собом и својим уверењем, јер неке ствари које чиниш везе немају са хришћанством иако се сматраш праведним и да тиме браниш веру.

Подели на овим сајтовима

A joj šta vi napričaste, da vam znanje sataninih znanosti služi u osvešćivanju ljudi?

Pa vi dođete onda kao neka "vidovita zorka"

Ako vera nije za ljude koji su ratoborni, nije dragi brate niti za mlakonje, ulizice i poltrone.

Svi koji veruju, oni ratuju, sa svojim slabostima, sa svojim neznanjem i sa svima onima koji sa lažima i neznanjem krenu na njih. ne kažem da takve ljude treba poslati u gulag, nego jasno definirati njihovu zabludu.

да, баш тако - служи ми да људима објасним где су рупе и робовања у тим застрањењима и да Христос нема тих рупа.

јел треба и да ти наведем пар имена међу звездочатцима, који су после обраћења у Христа, били први који су употребили своја знања и нови дух у који су се обукли да би покрстили многе?

не сестро, ја нисам видовита зорка, мада сам сигуран да би она била велика праведница међу хришћанима кад би употребила себе да буде алат Божји.

могла би да се опоменеш да је свети Апостол Павле био масовни убица и гонитељ хришћана пре него се обратио, а први светитељ Рах улични разбојник, такође масовни убица и лопов, имао такву част да страда поред самог Христа на крсту.

а наш рат и није са телом и крвљу, не са људима, већ са кварним помислима и ђаволима.

ми против људи не смемо гајити никакве замерке јер ћемо их поистоветити са злом, а треба да раздвајамо те ствари.

и ратуј против СВОЈИХ слабости, а не против туђих јер ниси ни позвана на то.

каквих приземних тумачења Светог Писма у људима има, да Бог сачува од такве лудости.

узми читај мало, пре него се погубиш сама својим лудовањима.

Подели на овим сајтовима

Не знам што се ова прича потеже сваке године око нове колендарске године , већ је заморна на свим форумима.

Ја сам писо писмо деда мразу кад сам биЈо млађи и онда сам моро ићи код школског психолога, нисам знао да је деда мраз така цинкара. Од тад га неволем никако и више му не пишем писмо.

Изгледа да је стварно комуњара...

Подели на овим сајтовима

Nije mi jasno zašto ste navalili na vladiku Atanasija. što kritikuje zapad ili što kritikuje Miloševića, jer vladika kritikuje jedne i druge? A mi ne možemo da činimo kompromise u veri, jer malo kvasca je dovoljno da se ukiseli ceo hleb, govori nam Hristos. Samo da bi se nekome dopao ja ne mogu u veru da dodajem tarot, okultizam i Budizam. Dobro je ako se o tome zna, ali uslov je da se ima jaka vera, pošto nam i crkvena zapovest kaže da ne čitamo jeretičke knjige, suprotno to naše znanje može da nas odvuče od vere, jer mešamo ovo i ono. I ako onda tim putem nastavimo, dobijemo sve, samo nemamo Hrišćanstvo. Recimo, crkveni oci bili su jako strogi u kanonizovanju Svetog Pisma; da ovo nisu bili, da su činili kompromise, danas bi imali sve moguće bajke i apokrife u Svetom Pismu (sa obzirom da je bilo jakih rasprava oko Pavlove poslanice Jevrejima, druge Petrove poslanice, Jovanovog otkrivenja i tako dalje, npr. Jovanovo otkrivenje pogotovo istok nije priznavao - kasniji takozvani biblijski kritičari nisu u tom pogledu ništa novo pronašli nego su se samo dohvatili drevnih, već zaboravljenih crkvenih debata).

Jeste da na zapadu imaju tu romantičnu sliku o "santa claus", samo što osim male dece niko ne veruje u njega, lik je samo simbol. Mi Pravoslavci ipak imamo sv. Nikolu, u Srbe na primer sv. Nikola je jedan od najznamenitijih svetaca i mislim isto i najveća srpska krsna slava, najpre kad se ide prema dinarskim i primorskim krajevima.. i ovde nam se sa jednim "santa claus"om daje iskrivljena slika sv. Nikole, episkopa mirlikijskog. Eno, i Grci se brane "santa claus"a ili deda Mraza, tako da nisu u pitanju samo neki ratoborni svetigorci (radio i izdavačka kuća svetigora), dokle Rusi dobro znaju da razlikuju sv. Nikolu i deda Mraza, u Ruse je deda Mraz lik iz ruskih bajka isto koliko i jedna baba Jaga ili mačak Bujan. Mada ovde ruska Crkva isto dosta ratuje sa tim bajkama jer su u njima preuzeti mnogi paganski elementi (Bujan npr. bio je tatarski bog mačora), u 19. veku je javno osudila deda Mraza..

Dakle, iako nam nije uvek prijatno, ali dobro nam je da imamo i glas koji nas stalno opominje da ne odstranimo odnosno da ne odstranimo previše.

драги, ти си изгледа престао да читаш слова него си почео озбиљно да додајеш целе речи тамо где их нема.

боли мене уво што владика критикује ове или оне, написао сам јасно и гласно да та прича везе нема са деда мразом и да не видим схвху помињања тих ствари у вези са феноменом нове године.

и волео бих да нађеш и цитираш где се ја то допадам људима или постајем допадљивији и где уносим будизам, тарот и окултизам па да тиме приде и одстрањујем људе из вере, пошто то сматрам врло озбиљним оптужбама и грубим клеветањем.

могао би да се потрудиш да ископаш тему од прошле године што сам поставио, да се боље образујеш одакле потиче деда мраз, овај о коме ми причамо.

Подели на овим сајтовима

Није увек добро остати у слози и понекад је боље раздвојити се. "Мач" је, дакле, реч вере који нас одсеца и раставља од веза с нашим ближњим и рођацима, када они ометају нашу побожност.

Tacno, to sam bas i ja rekao. To i vladika prica sve vreme, samo ti imas problem da to vidis, jer ti njegov opori i gorki recnik ne odgovara.

Pa ga onda lepo optuzujes da nije svoju rec zavrsio Hristom - svaka rec, ma i najostrija, hristologicna je ukoliko ima za posledicu neko sustinsko dobro, a ovde je to izmedju ostalog konacno otreznjenje lazima i izmisljotinama opijenih ljudi.

Vladika Atanasije zaista stoji na zdravom terenu, beskopmromisan je, ne prihvata i ne pristaje na deobe sa zlom, ma koje ono da je, i ma odakle da je.

To je, na zalost, retkost u danasnje vreme, a tako nam je potrebno.

To je uvek bila i osobina svih duhonosaca Crkve - izoblicavanje lagarija i podmetanja, ma da ih i carevi podrzavaju.

Sad, sto smo mi ljudi danas (kako to neko lepo rece) "JA" pokolenje, samozivi i samoubedjeni u sebe i svoju samopametnost, pa "ne podnosimo zdrave nauke" (Pavle), nego trazimo da nam drugi golicaju sluh svime i svacim - to je vec drugo pitanje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1325638895' post='553418]

изгледа да су верски фанатици свуда исти са својим идиотским идејама, док неко не изгине ...

http://www.b92.net/i...2&nav_id=570722

Cekaj, i ti OVO uporedjujes sa vl. Atanasijem? Sta, ne kapiram?

Kakve uopste slicnosti ima OVO sa clankom o kome pricamo?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Time što sugerišeš, svesno ili nesvesno, hotimično ili nehotimično, da vladike a sa njima i sveštenici i monasi i drugi nemaju pojma o čemu govore. A zar oni nemaju Duha Svetoga koji ih uči i vodi? Ne radi li, recimo, vladika Atanasije na sinodalnom prevodu Svetog Pisma pa je toliko neupućen u nekim stvarima? Ne moram ja, dakle, sa episkopima i drugima u svemu da se slažem niti su mi oni gospodari - naprotiv, mi smo njima gospodari jer oni su postavljeni nama da služe, da nas uče i pripreme za bolji život i za spasenje - ali malo respekt i poštovanje mora da se ima, i prema tome kako sastavljamo odgovor u nečemo u čemu se ne slažemo sa njima. Još tamo u Crnoj Gori ("ratoborni svetigorci") su ionako na redovnom udaru dnevne antisrpske i antipravoslavne politike, pa da to još nije dovoljno, moraju da stižu loši glasovi i iz Srbije..? šta nam je ovo, SFRJ-solidarnost i udri na popove, zarad jugoslovenstva deli narod i Crkvu (- ali molim samo nas Srbe! jer svi drugi su fini, jedino mi Srbi smo svinje i niža stvorenja..)?

седи један, заглупео си тему.

кад си већ нашао да испитујеш моју љубав према владики Атанасију, кога сматрам за живог светитеља Цркве, и према мојој дедовини и постојбини: колико год да су ми свети и ко из ока испали, према неким стварима се опходим ни по бабу ни по стричевима. никог не браним зато што је мој јер онда правде не чиним, а правда је да се каже да није у праву, ко год да је и који год чин да је. тај чин их не чини непогрешивим или личностима, већ само кад истичу благодат из себе а не слабост.

и немој ту да ми падаш у несвест ко сека перса око антицрквене и антисрпске политике и да ми се глупираш етикетирајући ми комунизам и остале глупости покушавајући да ме обучеш у квадрат познања који знаш, јер за боље не знаш.

Подели на овим сајтовима

Tacno, to sam bas i ja rekao. To i vladika prica sve vreme, samo ti imas problem da to vidis, jer ti njegov opori i gorki recnik ne odgovara.

Pa ga onda lepo optuzujes da nije svoju rec zavrsio Hristom - svaka rec, ma i najostrija, hristologicna je ukoliko ima za posledicu neko sustinsko dobro, a ovde je to izmedju ostalog konacno otreznjenje lazima i izmisljotinama opijenih ljudi.

Vladika Atanasije zaista stoji na zdravom terenu, beskopmromisan je, ne prihvata i ne pristaje na deobe sa zlom, ma koje ono da je, i ma odakle da je.

To je, na zalost, retkost u danasnje vreme, a tako nam je potrebno.

To je uvek bila i osobina svih duhonosaca Crkve - izoblicavanje lagarija i podmetanja, ma da ih i carevi podrzavaju.

Sad, sto smo mi ljudi danas (kako to neko lepo rece) "JA" pokolenje, samozivi i samoubedjeni u sebe i svoju samopametnost, pa "ne podnosimo zdrave nauke" (Pavle), nego trazimo da nam drugi golicaju sluh svime i svacim - to je vec drugo pitanje.

аман заман.

кад се примиш, ти се стварно ослепиш.

ја вероватно и гору реч од њега имам, није у томе проблем.

проблем је што не видим поенту помињања политике и бомбардовања са рачунањем времена и деда мразом - јел си слеп шта пишем све време?

а оно за лагарије и непадање на њих, то је посебна тема јер је владика очигледно пао на демагогију слобиног пропагандног апарата, па назива бомбардовање милосрдним анђелом а не правим именом, које сам и поставио. само да напоменем, могао би да прочиташ да сам се сложио да је деда мраз феномен измишљен, сладуњав и млак али и да се може употребити као оружје против ђавола.

знаш, правило самоодбране у борилачким спортовима је да кад си голорук и наизглед у незавидној позицији против неког ко има нож, заврнеш му зглоб и употребиш његову руку и тај нож у њој против њега.

мени је то логично, али ја се не борим против човека, па их ни не видим као непријатеље, већ ђаволу кварим посао кривећи мисли људима ка Христу а не негирајући нешто ... на то нисмо ни позвани :)

и хвала ти што ми памет таквим последњим благим речима хвалиш - трудим се да ми нико, па ни ауторитет, не буде препрека за познање добра и зла, као и да имам слободу испитивати дух који твори и исходи :)

Подели на овим сајтовима

Cekaj, i ti OVO uporedjujes sa vl. Atanasijem? Sta, ne kapiram?

Kakve uopste slicnosti ima OVO sa clankom o kome pricamo?

нисам до сад имао искуство са тобом да си такав буквалиста, сингуларан и тунелски ум.

НЕ, НЕМА ВЕЗЕ СА ВЛАДИКОМ, АМАН!!!

јел ти није пало на памет да је опомена ревнитељима против деда мраза и године, рецимо некима као што су они неонацисти из образа и сличне екипе, који су агресивно опредељени према вери?

јел ово страно православљу, да не познајемо десничаре који воле да бију, па да су пуштени с ланца и да убију неког ко им није потаман?

јел ти не видиш такву паралелу и могућност да се такав верски шеријат и код нас деси, имајући једно горко искуство београдске параде где смо сви обележени као мајмуни због неколицине ратоборних и неразумних?

јел не схваташ куда тврда и искључива реч води?

јел ти није упало у око шта се ових дана пише по верским информативним агенцијама и какве су беседе биле са амвона у вези 1. јануара по црквама?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...