Toma Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 link=topic=2004.msg428047#msg428047 date=1304287698]dobar odgovor na strašnom Hristovom sudu... Dobar odgovor je onaj odgovor kojim je zadovoljan Dobri Bog. Ja ne znam koji je odgovor dobar jer ja nisam Bog. Nekako osećam da se odgovor nalazi u ovakvom življenju: 31 A kada dođe Sin čovečiji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, onda će sesti na presto slave svoje; 32 i biće okupljeni pred njim svi narodi, i on će ih odvojiti jedne od drugih, kao što pastir odvaja ovce od jaraca, 33 i postaviće ovce sebi s desne strane a jarce s leve. 34 Tada će reći car onima s desne strane: hodite, blagosloveni Oca moga, nasledite carstvo koje vam je pripremljeno od postanka sveta. 35 Jer ogladneh i dadoste mi da jedem, ožedneh i napojiste me, stranac bejah i ugostiste me, 36 go bejah i obukoste me, razboleh se i posetiste me, u tamnici bejah i dođoste k meni. 37 Tada će mu odgovoriti pravednici i reći: Gospode, kada te videsmo gladna i nahranismo, ili žedna i napojismo? 38 Kada te videsmo kao stranca i ugostismo, ili gola i odenusmo? 39 Kada te videsmo bolesna ili u tamnici i dođosmo tebi? 40 A car će im odgovoriti i reći: zaista vam kažem, u koliko učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste dusha је реаговао/ла на ово 1 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 link=topic=2004.msg428050#msg428050 date=1304287755] Ја бих рије поставио питање:да ли можемо буквално схватити овај дио о питању на страшном суду? naravski da nije bukvalno... sećam se da sam slušao vladiku atanasija kako kaže da će Hristov sud biti kao veliki ekran u kome će svako videti sebe onakvim kakav jeste i onda? Bog je Ljubav dusha је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 ah pa to je barem lako, poslušajte Mocartov Requiem ,pa ćete otprilike steći sliku npr ovaj dio dusha је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 link=topic=2004.msg428047#msg428047 date=1304287698]dobar odgovor na strašnom Hristovom sudu... 1340_womens Dobar odgovor je onaj odgovor kojim je zadovoljan Dobri Bog. Ja ne znam koji je odgovor dobar jer ja nisam Bog. Nekako osećam da se odgovor nalazi u ovakvom življenju: 31 A kada dođe Sin čovečiji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, onda će sesti na presto slave svoje; 32 i biće okupljeni pred njim svi narodi, i on će ih odvojiti jedne od drugih, kao što pastir odvaja ovce od jaraca, 33 i postaviće ovce sebi s desne strane a jarce s leve. 34 Tada će reći car onima s desne strane: hodite, blagosloveni Oca moga, nasledite carstvo koje vam je pripremljeno od postanka sveta. 35 Jer ogladneh i dadoste mi da jedem, ožedneh i napojiste me, stranac bejah i ugostiste me, 36 go bejah i obukoste me, razboleh se i posetiste me, u tamnici bejah i dođoste k meni. 37 Tada će mu odgovoriti pravednici i reći: Gospode, kada te videsmo gladna i nahranismo, ili žedna i napojismo? 38 Kada te videsmo kao stranca i ugostismo, ili gola i odenusmo? 39 Kada te videsmo bolesna ili u tamnici i dođosmo tebi? 40 A car će im odgovoriti i reći: zaista vam kažem, u koliko učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste а овоме можемо само додати речи Светог Максима Исповедника 1.Љубав је добро расположење душе, по којем она ништа од постојећег не претпоставља познању Бога. Немогуће је задобити ову љубав ономе, ко је привезан за било шта земаљско. 2. Љубав се рађа од бестрашћа, а бестрашће од наде на Бога, нада пак од трпљења и дуготрпељивости; ове пак од свеобухватног уздржања, уздржање од страха Божјег, а страх од вере у Господа. 3. Који верује Господу боји се казне, а који се боји казне уздржава се од страсти. Који се уздржава од страсти (трпељиво) подноси невоље. Који трпи невоље имаће наду на Бога. Нада пак на Бога ослобађа од земаљске пристрасности, а ум ослобођен ове имаће љубав према Богу. и да не буде забуне: 16. Који мене љуби, говори Господ, држаће моје заповести (Јн. 14, 15.23); а овоје заповест моја: да љубите један другог (Јн. 15, 12). Који дакле не љуби ближњега, не држи заповест, а који не држи заповест не може ни Господа љубити. dusha, keka and Драган άσημος :) је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 link=topic=2004.msg428050#msg428050 date=1304287755] Ја бих рије поставио питање:да ли можемо буквално схватити овај дио о питању на страшном суду? naravski da nije bukvalno... sećam se da sam slušao vladiku atanasija kako kaže da će Hristov sud biti kao veliki ekran u kome će svako videti sebe onakvim kakav jeste :cheesy: i onda? Bog je Ljubav Eh, kad bismo svi bili tako mudri... nesiguran Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 like za rekvijem...hajmo bolan reanimirat ovu temu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Па ево... Ја могу да кажем да је то прозба коју сматрам изузетно значајном. Негде сам раније већ писао - суд ће бити то стање где ћемо видети сваку секунду свачијег живота, али ће и сви остали видети сваку секунду нашег живота. Е то је оно страшно! И у том смислу схватам ову прозбу. Јер, само милост Судије ће нам помоћи. Ето, баш данас су то Јеванђеље читали на литургији - Како чујем, онако судим. Чудесна реченица. А што се оног првог дела прозбе (Крај живота нашег да буде хришћански, без бола, непостидан, миран) тиче - мислим да је добро то објаснио свети Никодим Светогорац у Невидљивој Борби. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 ček,prvi put čujem da će svako da vidi svačiji život tj dela... kolko je to zvanično Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Све ће бити голо.То јест неће бити тајне, све помисли и дела ће бити као на длану. antics је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 paaaa,čak i neće biti potrebe jednostavno će biti jasno kako smo stigli tu gdje smo Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 na koga se najviše pozivaju oci kad komentarišu o ovome... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Ни мени се не свиђа то да ћемо видети туђе животе до у детаље. Нешто ми је то непотребно. Можда ћемо видети једни на другима степен обожености и супротно, помрачености. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 o,svašta od vas pa neće biti drugih tamo,bit ćemo svi jedno keka and antics је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Па и сад смо сви једно, у том смислу. Не? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука