Jump to content

Isus Hristos je postojao

Препоручена порука

sigurno,sigurno,sad joj trebas najvise,jer znas,zaboravih ti reci-ona voli bas tebe najvise da mlati :lol:

Za sve ima resenja i lekova, pa i za nekontrolisanu agresiju.

Ne postoji neresiva situacija.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 421
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

...

Ja kao sto rekoh se ne bavim matematikom rekoh sta mi je smisleno.

Drzim se kantorovog autoriteta naspram tvog. Njegovo vizelno razumem tvoje nista nisam razumeo.

Ако си ово написао, а после кажеш да си математичка гимназија, значи да си баш млад, ниси још стигао до граничних вредности и интегралног рачуна... Али и мени је то постало јасно тек на ЕТФ-у. Ето, опрости што сам те увредио младог и зеленог.

Некад сам и ја био млад и луд, а сад више нисам млад... ;)

• Волим 1
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Koja je prava definicija ljubavi,postoji li uopste ?

naravno da postoji-ljubav je savršen oblik odnosa dve slobodne i razumne ličnosti-sveti Maksim ispovednik

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Naravno da utvrdjujem egzistenciju te osobe po objektivnim, spoljasnjim karakteristikama. Ako se ispostavi da osoba koju volim postoji za mene i da je drugi ljudi ne vide i ne cuju, bicu prinudjen da se obratim lekaru. (vazi za ovaj primer, nije namera da impliciram da su vernici ludi)

a ako drugi vide a ti ne vidiš tu osobu...

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ако си ово написао, а после кажеш да си математичка гимназија, значи да си баш млад, ниси још стигао до граничних вредности и интегралног рачуна... Али и мени је то постало јасно тек на ЕТФ-у. Ето, опрости што сам те увредио младог и зеленог.

Некад сам и ја био млад и луд, а сад више нисам млад... ;)

Jao brate da li ti uopste umes da odes na neciji profil da vidis koliko imam godina. Zavrsio sam pr.mat a studiram prava.

Dakle ne bavim se matematikom, a ono sto se uci u matematickim gimnazijama savrsheno nema veze sa ovim sto kantor radi.

Sto se granicnih vrednosti tice i integralnog racuna opet nisam siguran koliko je to uopste ista oblast kao ovo o cemu sam prica.

Opet mi smo tamo ucili osnove, nista nesto previsoko.

btw, ja sam PRIRODNo matematicki ne SPECIJALNO matematicki. Dakle glavni predmeti su nam bili PRIRODNE nauke. :)

Pocinjem da imam problem sa vama inžinjerima i vasim CVRSTO PRIMENJIVIM razumevanjem nauke.

Pa izgleda ga malo deljete na stranu da ako nije primenjivo ne valja.

a zasto je onda besmislena ljubav kojom Bog voli silovatelja?

Otkud sada to pitanje, ne vidim iz kog konteksta?

Ko je reko da je besmislena, ja samo kazem da je ljubav merljiva kategorije i pricam o ljubavi vas vernika. Da vi koji stvarno volite sve ljude ne osecate nista drugaciju emociju nego drugi filanotropi koji nisu vernici.

da prekinemo mi ovu diskusiju jer su počeli polupani lončoći šerpe i poklonpići.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Искрено речено, јок. Читам шта пишеш, још да ти јурим профил...па не волим те баш толико. А и често тамо има премало података...

Али у праву си, ваљало би назад на тему или кључ у браву, одавно је напуштена...

Подели на овим сајтовима

Jao brate da li ti uopste umes da odes na neciji profil da vidis koliko imam godina. Zavrsio sam pr.mat a studiram prava.

Dakle ne bavim se matematikom, a ono sto se uci u matematickim gimnazijama savrsheno nema veze sa ovim sto kantor radi.

Sto se granicnih vrednosti tice i integralnog racuna opet nisam siguran koliko je to uopste ista oblast kao ovo o cemu sam prica.

Opet mi smo tamo ucili osnove, nista nesto previsoko.

btw, ja sam PRIRODNo matematicki ne SPECIJALNO matematicki. Dakle glavni predmeti su nam bili PRIRODNE nauke. :)

Otkud sada to pitanje, ne vidim iz kog konteksta?

Ko je reko da je besmislena, ja samo kazem da je ljubav merljiva kategorije i pricam o ljubavi vas vernika. Da vi koji stvarno volite sve ljude ne osecate nista drugaciju emociju nego drugi filanotropi koji nisu vernici.

da prekinemo mi ovu diskusiju jer su počeli polupani lončoći šerpe i poklonpići.

e,vazi,prekidamo...istina,avokado je rekao da je besmislena.

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

a ako drugi vide a ti ne vidiš tu osobu...

Isto kod lekara... :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Нисмо се разумели очигледно: нисам мислио на утврђивање егзистанције те особе у смислу да ли је она стварна, већ утврђивање постојања особе коју волиш, Она сасвим објективно постоји као индивидуа, јединка јер је видљива твојим чулима. Али као особа коју волиш (дакле, остварујеш неку заједницу са њом) постоји само по субјективном критеријуму. Како Бог није материјално биће, и није доступан материјалним чулима, остаје само овај други критеријум, којим једино мораш да се задовољиш (ако хоћеш, а ако нећеш ником ништа:не волиш га=не познајеш га)

Uh, ne znam da li namerno ili slucajno zaboravljate da razgovarate sa ateistom... :)

Kako bog nije dostupan materijalnim culima i opitima, ne ostaje samo taj drugi kriterijum koji navodis, vec ostaje i treca mogucnost: da bog ne postoji... koja nekom ko ga ne vidi ni po subjektivnom ni objektivnom kriterijumu, deluje kao prilicno verovatna mogucnost.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

izvinjavam se medenici,ali jos me nesto interesuje...

avokado,kazes da bezuslovna ljubav obesmisljava ljubav onako kako je ti dozivljavas...

a vidi ovo,hipoteticki...imas djevojku,super vam je u vezi,bas je volis,cini ti se da bi za nju dao i zivot ako treba...i odjedanput ona oboli psihicki,postane luda,neuracunljiva,ne zna sta radi,baca se na tebe svim i svacim,cak ti u jednom trenutku rascopa glavu :lol: i ko zna sta bi ti jos sve uradila da joj ti nisi na vrijeme utek'o :laugh:

da li ima smisla voljeti tu djevojku i dalje...

Ne znam da li ima ili nema smisla... mislim da smisao kao deo razuma nema bas toliku ulogu tu koliko osecanja... to je teska situacija i ne mogu unapred da dam odgovor... ne znam kako bih se osecao...

ali to mi nije dobar primer bezuslovne ljubavi... tu postoje jaki razlozi da se takvoj osobi oprosti...

Ako promenis primer na: ta devojka pocne da ubija ljude iz zadovoljstva.... prilicno sam siguran da bih prestao da je volim... a jos vise sam siguran da ne bih mogao da je zavolim kao takvu...

Bezuslovna ljubav mi obesmisljava koncept tog pojma kao kad bilo cemu oduzmes uslove kojima taj pojam razlikujemo od drugih... pa kazes npr. "svi ljudi su lepi"... ili "svi ljudi su vredni"... time si samo obesmislila taj pojam tako da vise nista ne znaci, jer ako su svi lepi, onda zapravo niko nije lep.

Ako kazes da volis sve bezuslovno... to samo znaci da ne volis nikog... da ni prema kome nemas posebna osecanja koja su toliko snaznija i lepsa od osecanja prema ostalima, da ih vredi nazvati ljubavlju...

Mora da postoji "odsustvo ljubavi" da bi ljubav imala smisla...

Подели на овим сајтовима

Uh, ne znam da li namerno ili slucajno zaboravljate da razgovarate sa ateistom... :)

Kako bog nije dostupan materijalnim culima i opitima, ne ostaje samo taj drugi kriterijum koji navodis, vec ostaje i treca mogucnost: da bog ne postoji... koja nekom ko ga ne vidi ni po subjektivnom ni objektivnom kriterijumu, deluje kao prilicno verovatna mogucnost.

Прво, ја тебе, за разлику од јуриса или Пеђе, не доживљавам као тамо неког атеисту, више као моју ученицу Сару која каже да је агностик... :) (не кажем да си ти агностик, него на кога ме подсећаш)

Друго, на православном си форуму, нормално да се заборавимо...

Треће, и најважније:"А ако Христос не уста, узалуд дакле проповиједање наше, а узалуд и вјера ваша."!.Кор.15,14

Ако нема Бога, нема ни шта да се прича. Поента је да математички узмемо све опције у обзир и размотримо све три могућности. За ову трећу, све стаје у две речи:нема Бога. Крај приче. Ако га нема, ја ћу бити наивчина који се узалуд трудио да буде добар. Мени савршено одговара да и у таквом случају будем овакав, ја никог повредио, нико мене повредио... Али, шта АКО ГА ИМА?. Ти сам рече да постоји теоретска могућност за тако нешто. Ово је испитивање тих осталих могућности, ако га има а верујеш, и ако га има а не верујеш, које су последице...Као разумно биће, треба обухватити и оне прилично вероватне, али и оне мање вероватне могућности, зар не?

Подели на овим сајтовима

pitanje postojanja Boga ce uvek biti pogresno ako se shvata kao pitanje verovatnosti njegovog postojanja odvojenog od coveka. ono sto covek zeleci da sazna odgovor na ovo pitanje treba jeste da se zapitata koliko dozvoljava mogucnost da se zapita nad nacinom svog postojanja u okviru kojeg ce mu se Bog otkriti. hriscanstvo i istina vere su otkrivenjskog karaktera. kada ta vrata odskrine videce da "Bog tako zavole ovaj svet da i Sina svog dade...". prema tome nema odgovra na pitanje da li Bog postoji bez ucesca onoga samog koji se pita. celo Spasenje coveka jeste u (licnom) poznanju Boga.

„А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа.“

Оваплоћење Сина Божијег не представља само догађај спасења света. Тај догађај представља и врхунац Божијег откривања човеку, врхунац богопознања. То двоје је нераздвојиво. То су два имена једне божанске благодати дате човеку кроз догађај оваплоћења, страдања и славног васкрсења Богочовека. Спасење је Богопознање и Богопознање је спасење. Како то и каже први богослов у историји Цркве, свети апостол Јован: „А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа.“ (Јов 17, 3). За хришћане, тако, познати Бога значи исто што и постојати. Познање Бога није интелектуално сакупљање информација о Богу, већ живи акт уласка у однос са Богом и грађење властитог идентитета у том односу. Такав начин постојања показао је Спаситељ света човеку, отшкринувши врата Тајне над свим тајнама, Тајну Божијег постојања.

Христос је открио Бога као Оца. Откривши Бога као Оца, Христос је открио Бога као Свету Тројицу.

Александар Милојков

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Ово је испитивање тих осталих могућности, ако га има а верујеш, и ако га има а не верујеш, које су последице...Као разумно биће, треба обухватити и оне прилично вероватне, али и оне мање вероватне могућности, зар не?

Ma to je ok skroz... narocito u jednoj ovak besciljnoj raspravi... koja osim razmene ideja nema drugu svrhu, jer svakako necu ja tebe ubediti, niti ti mene... ;)

Samo nemoj da zanemarujemo i druge mogucnosti? :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...