Jump to content

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

Mora da kosta k`o neki manji auto... :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Onda znaci k`o veci auto... winter

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

kad pomislim avion... ja pomisljam na airbus A380

First%20airbus%202_tcm233-353721.jpg

airbus_a380_interior_picture_14.jpg

I naravno, njegovu prvu klasu. Cisto da umanjim stres od letenja :D 

• Волим 1

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Brazilija kupuje 36 gripena.

Između gripena, rafale i f-18 Brazilci se odlučili za (britansko-)švedski avion.

http://derstandard.at/1385171591227/Brasilien-kauft-Gripen-Kampfjets

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Kriza, mora da se stedi, a ova druga dva su poprilicno skupi...

Подели на овим сајтовима

Obi, Rakiću, ostali, koji bi avion pre leteli 1941-e (vs. Bf 109E3)?

http://www.youtube.com/watch?v=y7uAKbfddbM

http://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_Hurricane

http://www.youtube.com/watch?v=52x1gnRtB-8

http://en.wikipedia.org/wiki/Curtiss_P-36_Hawk

Od prvoga, Hawker Hurricane MK1, smo imali 24 aviona, mislim da su Bosanci (naravno Srbi u Bosni) s njim tukli na Nemce ako se ne varam...

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Харикена...

Иначе, имао га Други ловачки пук базиран у Книћу, (163. и 164. ескадрила са 15 јероплана) и Четврти ловачки пук базиран у "Додиковом" Александровцу (33. и 34. ловачка група-18 авиона)...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ja bih izabrao Hurricane...

Reid%27s%20War%201%20-%20aviation%20comb

http://www.neilhipkiss.com/content/reid%27s-war-1.html

Подели на овим сајтовима

Sad vidim da je i Milan isto postavio... :)

Подели на овим сајтовима

Pozadina razmišljanja jeste ta da smo i pokrenuli ozbiljnu proizvodnju domaćih aviona, teško da bi imali kapacitete i resurse da napravimo nekoliko stotinu aviona (navodno su nam trebali preko 500 lovačkih aviona), te bi se - da se moglo - moralo nabaviti ponešto i sa strane. I avioni koji su se tad nudili bili su britanski Hurricane MK1, američki P-36 Hawk, dalje francuski MS.406 itd.

Što mi se kod Hurricane'a ne sviđa jesu njegove dimenzije, sa skoro deset metara mi je predug, ja pak ne volim velike avione, za lovačke avione tog vremena smatram idealnu dužinu 8,4 metra poput jakovljevih. Mada Britanci vele da za vreme vazdušnog rata nad Britaniji 1940-e da im je baš taj avion spasio zadnjicu i ne legendarni Spitfire. Spitfire je generalno bio bolji avion, ali i za vrhunske pilote, dok je Hurricane mogao više da izdrži, lakše se leteo i bolje je opraštao greške neiskusnih pilota.

P-36 opet bio je navodno skup avion, za jedan P-36 dobijali su se dva Morane-Saulnier MS.406, po uzoru na zadnji konstruisan je domaći lovac IK-3. Francuzi su između 1938 i 1940 nabavili 200 aviona P-36 da bi držali tok sa Nemcima. Navodno nije bio loš u godini 1940 (Britanci vele da je npr. kabina nudila bolji pregled od ondašnjeg prvih modela Spitfire a navodno bio je i stabilniji u obrušavanju), ali već blizu kraja aktualnosti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...