Jump to content

Post... anketa asocijacija

Препоручена порука

e šta sve neće čovjek pročitat

Ево да ти продужим задовљство читања, а можда и помогнем да разумијеш шта сам хтио да кажем.

Апостолски канони:Канон 66 "Ако се неки клирик затече да пости у Дан Господњи (=Недељу) или у Суботу , осим једне (=Велике Суботе), нека буде свргнут; а ако лаик (=верник), нека буде одлучен."

Овдје се радило о томе да је дотични свештеник не само себе тјерао да крши канон који чува радост Дана Господњег- који ја доживљавам као вјечни незалазни дан Есхатона, него и друге тјера да посте на води, ако хоће да се причесте. Већ је много расправљано о посту и причешћу, па ми није циљ да идем у том правцу, али овдје се непотребно товари тежак терет ,који ни сами свештеници не могу носити ,јер би онда и они морали сву годину постити на води ,јер служе Литургију.

Пост без уља забрањен је сваке Суботе и Недеље, макар то било и током Часнога Поста, (једино се у Белику Суботу не једе уље). Св. Епифаније сведочи (Панарион, поговор,22) да током целе Педесетнице није било поста у овај дан, а исто сведочиза Египат и св. Јован Касијан да током целе Педесетнице није било било поста ни кечања (Разговори ,21, 11). Трулски Сабор (Канон 55, где је овај канон дословно поновљен)осуђује Римскупраксу поста Суботом. "Добар је пост, али добро нека бива на добар начин. Ако неко постећи преступа установе Апостолске и Отачке, нека чује: да добро није добро када не бива на добар начин."

Ја сам рјетко постим на води, а причешћујем се сваке Литургије.

Подели на овим сајтовима

Па шта да ради жена у овој ситуацији, гријех јој је да тако пости недјељу, а он јој то тражи? Гријех јој је и да слаже, зато сам се и оградио рекавши:" ali mi nesto govori da ni to rjesenje nije ispravno. " Ја лино би се насмијао и рекао му:" Не само оче у току поста, него постим на води од када сам био беба, ја чак у животу никада нисам пробао то гадно уље или погану рибу". па би пришао у узео Истиниту Храну.

"Закољи Петре и једи; не прљај што сам ја очистио"

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Na šta prvo pomislite kada kažete POST? Crkveni,naravno... mada može i ovaj-forumski lol

на смор објашњавања изнова људима да једем месо без гриже савести иако постим јер ми је важније да се не огрешим о њих, него о пост.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Иронија да је посно јести рибу, а није пити млеко :(

Која логика.

Ех владико Григорије, начекасмо се твојих промена,промјена илити промијена. . .

још би била већа иронија да ти неко препише пост на мрсу ... ја бих се упуцо :)

Подели на овим сајтовима

u tvom slučaju mene bi asocirao na sveštenika i bokserske rukavice

ја бих ставио пиштољ у свештеникове руке, у том случају ...

Подели на овим сајтовима

A šta da radim kad drugačije ne mogu da se pričestim...ja stvarno ne znam kada sam zadnji put postila na ulju ili na ribi subotom i nedeljom...samo na vodi postim...doduše, moj sveštenik kaže da mogu na ulji i ribi ali tada da se ne pričešćujem. Meni takav post nema svrhe ako nema svetog pričešća tako da ne postim na ulju nikad...Svrha posta je sjedinjenje sa Hristom a ne odvajanje od Njega, ali šta da radim kad moj sveštenik razmišlja drugačije...

а како он пости за свето причешће, питај га за савет шта он једе?

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p12'>http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p12

зар он у мрсу не служи Литургију?

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p1

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ево да ти продужим задовљство читања, а можда и помогнем да разумијеш шта сам хтио да кажем.

Апостолски канони:Канон 66 "Ако се неки клирик затече да пости у Дан Господњи (=Недељу) или у Суботу , осим једне (=Велике Суботе), нека буде свргнут; а ако лаик (=верник), нека буде одлучен."

Овдје се радило о томе да је дотични свештеник не само себе тјерао да крши канон који чува радост Дана Господњег- који ја доживљавам као вјечни незалазни дан Есхатона, него и друге тјера да посте на води, ако хоће да се причесте. Већ је много расправљано о посту и причешћу, па ми није циљ да идем у том правцу, али овдје се непотребно товари тежак терет ,који ни сами свештеници не могу носити ,јер би онда и они морали сву годину постити на води ,јер служе Литургију.

Пост без уља забрањен је сваке Суботе и Недеље, макар то било и током Часнога Поста, (једино се у Белику Суботу не једе уље). Св. Епифаније сведочи (Панарион, поговор,22) да током целе Педесетнице није било поста у овај дан, а исто сведочиза Египат и св. Јован Касијан да током целе Педесетнице није било било поста ни кечања (Разговори ,21, 11). Трулски Сабор (Канон 55, где је овај канон дословно поновљен)осуђује Римскупраксу поста Суботом. "Добар је пост, али добро нека бива на добар начин. Ако неко постећи преступа установе Апостолске и Отачке, нека чује: да добро није добро када не бива на добар начин."

Ја сам рјетко постим на води, а причешћујем се сваке Литургије.

фала и слава Богу да се има још штогод паметно прочитати овуда! :)

јел постоје негде канони на једном месту да могу да их читам?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324260794' post='545583]

још би била већа иронија да ти неко препише пост на мрсу ... ја бих се упуцо :)

после сенфа са млеком више немам намеру да гунђам. gringrin

постим како је прописано и ћутим.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Свештени Канони Цркве

0000132_250.jpeg

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1324261213' post='545586]

"Svesteni kanoni Crkve", vl. Atanasije Jevtic, kapitalno delo, imas u knjizari PBF na samom fakultetu.

Cena je mislim oko 2800 din.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Sad tek vidim da je angst vec postavio, to je ta knjiga... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...