Zayron Написано Децембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2011 Слажем се са Зеленим зубом. Само, глагол требати нема лица. Не каже се требала или требао, већ само треба.Пуно поздрава. Više glagolu TREBATI http://www.blogoye.org/lady/17855/Moj+skromni+doprinos+glagolu+TREBATI.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2011 trebalo bi i treba da su jedina 2 pravilna oblika Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Децембар 10, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2011 "Ствари које би требало да знате о..." Слажем се са Зеленим зубом. Само, глагол требати нема лица. Не каже се требала или требао, већ само треба.Пуно поздрава. Поновићу... Реченица би, по дефиницији, требало да буде "јасна" мисао исказана речима... https://www.pouke.org/forum/topic/16412-gramaticka-greska-ako-zelite-ispravite-je/page__st__48 Можда би, рецимо, синтакса била проблематична... ил' "навика" да додам једно шес'-пет зареза приде, ал' ни то није случајнос', верујте. "Пуно поздрава..." и Вама. Pantera је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pantera Написано Децембар 11, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2011 "Ствари које би требало да знате о..." Поновићу... https://www.pouke.org...je/page__st__48 Можда би, рецимо, синтакса била проблематична... ил' "навика" да додам једно шес'-пет зареза приде, ал' ни то није случајнос', верујте. "Пуно поздрава..." и Вама. Тако је. Нисам добро видела шта је написано. Мислила сам да сте написали -требала-, а сад тек видим да сте написали правилно. Моја грешка. Прихватите извињење. зеленизуб је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Април 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Kada poželite da koristite pretragu, ukucate traženi pojam i evo šta piše kada rezultati izađu: Ваша претрага за појмом (pa sad pojam koji ste upisali) страћено 96 резултаti Malo se frljate s padeži Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Ево још једног превида, који је сигурно класично гутање слова у куцању, ал рекох ваљаће неком можда да убаци словце... Када гледаш нечији статус, и има више корисника који су коментарисали, кликнеш и отворе ти се сви њихови коментари на статус. Е, сад, кад хоћеш то да сакријеш, видиш опцију "Сакри" уместо "СакриЈ". Ето, да нађем још један начин да допринесем сајту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Април 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2012 To je još na prvoj stranici navedeno kao predlog da se ispravi. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 To je još na prvoj stranici navedeno kao predlog da se ispravi. О извинте, молим Вас, нисам видо 138999 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Април 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2012 О извинте, молим Вас, нисам видо 138999 Nem vezu Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 vidi NOV umesto NOVI sadržaj Nov i novi mogu i jedno i drugo, to su, kako ja kažem, šetajući samoglasnici... mogu da budu tu, a i ne moraju, obično ,,uskaču'' kada sledeća reč počinje sa suglasnikom, pa da ne bi bilo teže za izgovaranje... Sori što se ja tek sad mešam, ali... kao što je Bata već istakao - to su određeni i neodređeni vid prideva, a ne "šetajući samoglasnici". U ovom slučaju, Bato, adekvatnije je "novi", dakle određeni pridev, jer je reč o konkretnom sadržaju, nov bi bilo ružno (a i nepravilno). Isto kao što se kaže "pogledaj moj novi kaput", a ne "moj nov kaput". Međutim, kaže se: "vidi, ovo je jedan fin gospodin", a ne "fini gospodin" kao što bi mnoooogo ljudi u Srbiji reklo. Ovde (u Srbiji) i inače mnogo, mnogo (i mnogo obrazovanih ljudi, prevodilaca) ima problem sa razlikovanjem određenog i neodređenog vida prideva. Ovamo u Bosni toga nema. gringrin Саша од Москве and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 sećam se da je u gimnaziji pokojni prof srpskog govorio o odredjenom i neodredjenom vidu, pa kaže-evo naših komšija, učite se na greškama (a do gimnazije bila radnja NOVI DOM)... tek neko dobaci-profesore, verovatno su napisali NOV DOM na prvu radnju koju su otvorili Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Ja znam matore profesore i prevodioce koji ne umeju da koriste kako treba prideve... tako da to ništa ni čudno, ni novo nije xD A tako je jednostavno - naprosto pitanje: "koji" i "kakav". Koji sadržaj hoćemo da pogledamo? NOVI. Kakav je sadržaj? NOV. Itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 mnogi ne razlikuju pravac od smera, smer je u samo jednom smeru, a pravac je kao linija u oba smera Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 A tako je jednostavno - naprosto pitanje: "koji" i "kakav". Koji sadržaj hoćemo da pogledamo? NOVI. Kakav je sadržaj? NOV. Itd. pitao sam prijateljicu koja predaje srpski i reče mi da to KO i KAKAV jeste zgodno ali da nije standard koji uvek važi već da se neko setio da pojednostavi pravilo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Април 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2012 mnogi ne razlikuju pravac od smera, smer je u samo jednom smeru, a pravac je kao linija u oba smera Prva godina gimnazije, zadaci iz fizike. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука