И.стојковић Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Колико сам ја схватила,читајући а и из искуства, правило седам дана на води пред причест важи за оне који не посте по правилу све постове током године а желе да се причесте, док је за оне који посте током целе године по прописаним правилима пост пред причешће само од поноћи до причешћа. На моје питање на ову тему један признати теолог ми је дао савет да поштујем правила храма,тј ако у том храму инсистирају на посту или исповести да испоштујем та правила,али ако имам духовника,онда да послушам духовника. Из овога бих могао закључити, можда и погрешно, да ако Вам Ваш свештеник саветује другачије од духовника, да би сте учинили онако како Вам је саветовао духовник. Лично не видим ниједан разлог да поред свог парохијског свештеника било ко тражи некаквог посебног духовника, о чему нас својим поукама и беседам уче безмало сви, од Св.Јована Златоустог, до Св.Николаја (Велимировића) Наравно да на сваком поклоничком путовању, приликом читања сваке књиге, све што нам души прија, упијамо и радсно журимо на Свету Литургију, како би после ње ту импресију поделили са својом евхаристијском заједницом којом началствују наши свештеници. У тим разговорима брусимо те сакупљене дијаманте мудрости, како мирјани, тако и ђакони и свештеници. Тако се у потпуности упознајемо и употпуњавамо Цркву, Тело коме смо сви удови, а Христос глава. Немају кривице парохијски свештеници што нас не познају, већ само ми који због својих запажања тражимо неког ко нама одговара, потпуно запостављајући да ништа није случајно, па самим тим ни тај свештеник није случајно рукоположен од Бога самог, да буде наш пастир. Boba је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Из овога бих могао закључити, можда и погрешно, да ако Вам Ваш свештеник саветује другачије од духовника, да би сте учинили онако како Вам је саветовао духовник. Лично не видим ниједан разлог да поред свог парохијског свештеника било ко тражи некаквог посебног духовника, о чему нас својим поукама и беседам уче безмало сви, од Св.Јована Златоустог, до Св.Николаја (Велимировића) Наравно да на сваком поклоничком путовању, приликом читања сваке књиге, све што нам души прија, упијамо и радсно журимо на Свету Литургију, како би после ње ту импресију поделили са својом евхаристијском заједницом којом началствују наши свештеници. У тим разговорима брусимо те сакупљене дијаманте мудрости, како мирјани, тако и ђакони и свештеници. Тако се у потпуности упознајемо и употпуњавамо Цркву, Тело коме смо сви удови, а Христос глава. Немају кривице парохијски свештеници што нас не познају, већ само ми који због својих запажања тражимо неког ко нама одговара, потпуно запостављајући да ништа није случајно, па самим тим ни тај свештеник није случајно рукоположен од Бога самог, да буде наш пастир. Парохијски свештеници,бар они које ја познајем ,немају ништа против тога да верник има духовника,и сами саветују да ако већ имамо духовника послушамо духовника,дакле та два савета не бивају различити. Ја нисам тражила неко посебно духовно руковођење али ,стицајем околности сам наишла на изванредног духовника и не видим зашто бих запоставила његове савете који су ми од велике користи и помоћи у животу. Не причешћујем се увек у истом храму и много ми је једноставније да послушам једног духовника него да у сваком храму питам свештенство како да поступим. Да ли треба или не имати духовника поред свог пароха је ствар личног избора,не може бити погрешно или исправно,јер увек зависи од поједница,како верника,тако и пароха. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 @ Sinergija Зар није мало контрадикторно, да се Причешћујете у различитим храмовима, у којима началствују различити свештеници, не питајући их за њихове одлуке и упуте, већ слушајући свог духовника, који не началствује у тим храмовима? Обзиром да у време поста, још јаче него уопште, негујемо искрену жељу да својим обраћањима никога не повредимо или љутимо, а знајући да Заједница свих у Христу коју остварујемо Светим Причешћем, ма где се налазили, анулира сваку различитост у мишљењима, у потпуности поштујем Ваш избор.... Свако добро од Господа Вам желим. Boba је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 @ Sinergija Зар није мало контрадикторно, да се Причешћујете у различитим храмовима, у којима началствују различити свештеници, не питајући их за њихове одлуке и упуте, већ слушајући свог духовника, који не началствује у тим храмовима? Обзиром да у време поста, још јаче него уопште, негујемо искрену жељу да својим обраћањима никога не повредимо или љутимо, а знајући да Заједница свих у Христу коју остварујемо Светим Причешћем, ма где се налазили, анулира сваку различитост у мишљењима, у потпуности поштујем Ваш избор.... Свако добро од Господа Вам желим. Мој духовник служи у једној ,светој,саборној и апостолској цркви,ја се причешћујем у тој истој цркви,тако да не видим никакву контрадикторност у томе. Извињавам се ако је моје обраћање било недовољно пажљиво.Трудим се,али не успевам увек. Свако добро и Вама. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 најважније је причестити се... Sinergija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Да ли неко зна тачно каква су правила у вези поста у другим помесним (православним) Црквама? На пример у Русији, Грчкој итд. Колико знам, у Русији готово да не постоји "пост на води", када су лаици у питању. Код њих се више инстистира на исповести. Не знам како је код Грка. Не знам а стално се питам, зашто је Цркви проблем да установи типик за мирјане (као што је некада постојао)? Докле ћемо мирјанима наметати монашки типик? мирођија and Boba је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Знам да се код Грка плодови мора рачунају као "пост на води". Што им је лоше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Новембар 28, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2011 Monahokratija P-S- elem, čuh da se u nekim mestima polkadni ručak sprema cele prve nedelje posta ?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Знам да се код Грка плодови мора рачунају као "пост на води". Што им је лоше. Како, па рачунају се и код нас. Ако се спремају на жару, без уља, то ти је то - пост на води. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Tanja, nemoj sad da me zbunjuješ :lol: Pa kako to nema nekog jedinstvenog pravila za post? Meni je moj sveštenik rekao da pred pričest treba da postim dve nedelje- jedne nedelje na ulju i druge na vodi. Al' ja ga ne pitah da li to na ulju podrazumeva i ribu. Auh, koje komplikacije... lakše mi je da budem dobra nego ove zavrzlame sa hranom 301 sto te zbunjujem samo slusas svog svestenika i neces pogresiti kad je ulje onda je ulje ,a ne riba није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Како, па рачунају се и код нас. Ако се спремају на жару, без уља, то ти је то - пост на води. Кода нас зависи...од духовника до духовика....шта ћеш, тако је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Ех, око чега се ми замлаћујемо... Када би сви имали више љубави, мање би нам требало правила. Овако, све изгледа као некакво програмирање - код за Царство Небеско. http://www.youtube.com/watch?v=mnm-WTDgOik И.стојковић, Анастасија, anajrim and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Ех, око чега се ми замлаћујемо... Када би сви имали више љубави, мање би нам требало правила. Овако, све изгледа као некакво програмирање - код за Царство Небеско. likefaceeeeeeee ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
СИНОВИ СЛОБОДЕ Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 јес' да се укључујем одједаред у дискусију али мислим да би стварно требали да имамо типик по коме би мирјани постили. Ја већ годинама купујем календар са правилима поста па по њему постим. У разговору са једним монахом речено ми је да они који посте постове могу да посте 3 дана на води и да се након тога причесте а што се тиче Божићног поста, постите по свакодневним правилима а пред причешће се исповедате и тако би требало да буде...барем је тако код мене. Надам се да не грешим?! Свако добро од Господа и срећан почетак Божићног поста. Sinergija је реаговао/ла на ово 1 ---------------------------------------------- СИНИ СЈАЈНО СУНЦЕ СА КОСОВА, НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Кода нас зависи...од духовника до духовика....шта ћеш, тако је то. Зју (што би рекао Дино Бластер), зар има варијетета у томе? Шта, неки духовници благосиљају то а неки не? Па шта уопште неко и пита духовника о томе... Оче, благословите, јел лигња може на води? А дагња? Хе, хе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука