Jump to content

Да ли је атеизам болест ?

Okomi

Препоручена порука

Ateizam nije bolest.Ateizam je zabluda kojom se ljudi pokusavaju "osloboditi" odgovornosti.Ako nema Boga sve je dozvoljeno,jupiiiiii mogu da radim sta hocu ionako je zivot samo jedan i tome slicno.

Nije mi jasno kako se neko zabludom pokusava osloboditi odgovornosti?

Ako je u zabludi onda ni ne zna da je u zabludi, niti bilo sta pokusava...

Ako pokusava da se oslobodi odgovornosti onda nije u zabludi...

Jesi li ti ikada upoznao ateistu koji misli da moze da radi sve sto hoce?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nije mi jasno kako se neko zabludom pokusava osloboditi odgovornosti?

Ako je u zabludi onda ni ne zna da je u zabludi, niti bilo sta pokusava...

Ako pokusava da se oslobodi odgovornosti onda nije u zabludi...

Jesi li ti ikada upoznao ateistu koji misli da moze da radi sve sto hoce?

Nisu ateisti svesno u zabludi.Naprotiv,oni misle da su oslobodjeni zablude i da smo mi vernici u zabludi.

Pokusava da se oslobodi odgovornosti(moralnih,religijskih) tako sto sebe ubedjuje da Bog ne postoji.

Znam za neke koji su pored toga sto su ateisti i anarhisti (isti simbol "A").Oni govore da svako moze da radi sta hoce i da bi tada nesposobni nestali i zavladala bi potpuna sloboda u drustvu.

Sta sprecava ateistu da ne redi sta hoce kada ne postoji utvrdjeni moral i pravila prema kojima treba da se vlada.Ateista sam sebi odredjuje koje je ponasanje dobro,a koje lose,znaci radi sta on hoce.Ako zeli nesto sto je u suprotnosti sa zakonom,On ce se mozda suzdrzati ali nece izgubiti zelju za tim i uverenje da to ima pravo da uradi.

Подели на овим сајтовима

Ето, зато је атеизам зло. Односно, зато је проблем. Тако схвати ову реч.

Св. Исак Сирин написао је много списа. Од њих је до данас сачувано око сто беседа, које се односе на духовни живот и подвижништво. На пољу гносеологије дао је запажен допринос дефинишући сазнање као "осећање бесмртног живота", а истину као "осећање Бога". Човек није творац Истине, стога је акт сазнања - акт усвајања већ објективно дате Истине. Анализирајући човека у његовој емпиријској датости, Свети Исак Сирин налази да су његови органи сазнања болесни. Зло је болест којим болује душа, а тиме и сви органи, сазнања. Зло има своја чула, а то су страсти (τα πάθη), а "страсти су болест душе". Зло и страсти не припадају природи душе; они су неприродан додатак души. Страсти су напади које врше на човека ствари овога света; благодат је једина сила која их може одбити.

http://www.pravoslav...%80%D0%B8%D0%BD

Зло је болест којим болује душа, а тиме и сви органи, сазнања.

Ето, зато ова тема има овај назив.

Подели на овим сајтовима

Nisu ateisti svesno u zabludi.Naprotiv,oni misle da su oslobodjeni zablude i da smo mi vernici u zabludi.

Pokusava da se oslobodi odgovornosti(moralnih,religijskih) tako sto sebe ubedjuje da Bog ne postoji.

Odakle ti ideja da ateisti zele da se oslobode moralne odgovornosti?

Odakle ti ideja da ateisti sebe ubedjuju u to da Bog ne postoji?

I opet kontriras sebi... ako ja ubedjujem sebe da bog ne postoji onda nisam u zabludi... u zabludi sam ako ne znam da bog postoji a on postoji...

Znam za neke koji su pored toga sto su ateisti i anarhisti (isti simbol "A").Oni govore da svako moze da radi sta hoce i da bi tada nesposobni nestali i zavladala bi potpuna sloboda u drustvu.

Cini mi se da nisi najbolje razumeo anarhiste... mada ih ni ja ne volim... a ne znam ni sto ih ubacujes u pricu...

Sta sprecava ateistu da ne redi sta hoce kada ne postoji utvrdjeni moral i pravila prema kojima treba da se vlada.Ateista sam sebi odredjuje koje je ponasanje dobro,a koje lose,znaci radi sta on hoce.Ako zeli nesto sto je u suprotnosti sa zakonom,On ce se mozda suzdrzati ali nece izgubiti zelju za tim i uverenje da to ima pravo da uradi.

Sprecava ga moral potpuno isto kao i hriscanina... osim sto hriscanin ima i dodatne verske moralne norme... jel ti zaista zamisljas da bi sutra ako bi postao ateista zeleo da krades, silujes, ubijas, itd? Da nas samo zakon sprecava da to ne radimo?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Odakle ti ideja da ateisti zele da se oslobode moralne odgovornosti?

Odakle ti ideja da ateisti sebe ubedjuju u to da Bog ne postoji?

I opet kontriras sebi... ako ja ubedjujem sebe da bog ne postoji onda nisam u zabludi... u zabludi sam ako ne znam da bog postoji a on postoji...

Oni koji su postali ateisti prvo su morali da cuju za ideju da Bog ne postoji i kada su tu ideju izucili izgledala im je privlacno jer im dopusta vecu "slobodu" i oslobodja odgovornosti jer ne postoji niko kome treba da "polazu racune".

Kazes " u zabludi sam ako ne znam da bog postoji a on postoji." Mislis u pravnoj nauci ? Pa mi Avocado ne sklapamo ugovor sa Bogom pa da za njega nisi cuo.Jesi li ti pravnik ? :) Za Boga su svi culi i zabluda je kada odbacis veru u Boga.

Cini mi se da nisi najbolje razumeo anarhiste... mada ih ni ja ne volim... a ne znam ni sto ih ubacujes u pricu...

Ti koje sam ti spomenuo su ateisti.

jel ti zaista zamisljas da bi sutra ako bi postao ateista zeleo da krades, silujes, ubijas, itd? Da nas samo zakon sprecava da to ne radimo?

Moral dolazi od Boga.Usao je u ateisticke Ustave iz religije.Ako bih postao ateista mnoge strasti od kojih sam se suzdrzavao zbog vere bi bile oslobodjene.

Подели на овим сајтовима

samo sam se registrovao da prokomentarisem.

ovo je necuveno.

Homic drzi svima lekciju iz teologije a ateista drzi predavanje iz morala.

aman !

Де си бре Војо. Дођи кући да разбуцаш ову ситну боранију!

Подели на овим сајтовима

(s)trpljenje je vrlina :lol: dobrodosao na forum! 0110_hahaha

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Oni koji su postali ateisti prvo su morali da cuju za ideju da Bog ne postoji i kada su tu ideju izucili izgledala im je privlacno jer im dopusta vecu "slobodu" i oslobodja odgovornosti jer ne postoji niko kome treba da "polazu racune".

Ja nisam postao ateista... rodio sam se kao takav... niko me nije ucio da bog ne postoji i nikada nisam verovao...

Tvoja polazna tacka je prilicno ruzna i podrazumeva da su ateisti nemoralni... ja sebi polazem racune... svojoj savesti a ne primecujem da je ta moja savest nesto manje stroga od vaseg boga... u nekim pitanjima je strozija, u nekim je manje stroza...

Kazes " u zabludi sam ako ne znam da bog postoji a on postoji." Mislis u pravnoj nauci ? Pa mi Avocado ne sklapamo ugovor sa Bogom pa da za njega nisi cuo.Jesi li ti pravnik ? :) Za Boga su svi culi i zabluda je kada odbacis veru u Boga.

Da, jesam pravnik... ne znam otkud si ubacio kao temu da li jesam ili nisam cuo za boga... molim te da pazljivije citas kako se ne bi raspravljao sam sa sobom, vec sa sagovornikom...

Moral dolazi od Boga.Usao je u ateisticke Ustave iz religije.Ako bih postao ateista mnoge strasti od kojih sam se suzdrzavao zbog vere bi bile oslobodjene.

Moral svakako ne dolazi od boga... ali to je bas duga i komplikovana tema za jedan ovakav off topic... koja se sasvim sigurno nece zavrsiti priblizavanjem nasih stavova...

Подели на овим сајтовима

Ja nisam postao ateista... rodio sam se kao takav... niko me nije ucio da bog ne postoji i nikada nisam verovao...

Rodjen kao ateista ?Ovo sam prvi put procitao kod Stojadinovica.Svaki covek je cuo za Boga osim onog ko nije rastao pod nekim kontrolisanim uslovima.Pa svaki covek u Srbiji je cuo za Tita,a kamoli za Boga.Postoje slucajevi gde se deca od malena uce da Bog postoji ili da ne postoji,da kao mali veruju ili ne,ali svaki covek je cuo za Boga,pa makar u uzrecicama.

. ja sebi polazem racune... svojoj savesti a ne primecujem da je ta moja savest nesto manje stroga od vaseg boga... u nekim pitanjima je strozija, u nekim je manje stroza..

Ali sta ako nam je savest pogresna,a mozda i poremecena ?Bog je nepogresiv i njegovim uputstvima mozemo da bez sumnje verujemo.Ljudi su razliciti i kada bi svako sudio sebi to bi bilo isto kao kada bi sami odredjivali pravila u saobracaju,a i sami znamo kako bi se to zavrsilo.

Moral svakako ne dolazi od boga... ali to je bas duga i komplikovana tema za jedan ovakav off topic... koja se sasvim sigurno nece zavrsiti priblizavanjem nasih stavova...

Secam da smo negde vec raspravljali o tome.A,da na temi o opravdanosti uvodjenja smrtne kazne.Zaista se nazalost nebi slozili.

Подели на овим сајтовима

Rodjen kao ateista ?Ovo sam prvi put procitao kod Stojadinovica.Svaki covek je cuo za Boga osim onog ko nije rastao pod nekim kontrolisanim uslovima.Pa svaki covek u Srbiji je cuo za Tita,a kamoli za Boga.Postoje slucajevi gde se deca od malena uce da Bog postoji ili da ne postoji,da kao mali veruju ili ne,ali svaki covek je cuo za Boga,pa makar u uzrecicama.

Pa cuo sam za razne bogove ali nikad ni u jednog nisam verovao... opet ti sa tim "cuo"... i nisam rastao pod bilo kakvim "kontrolisanim uslovima"...

Подели на овим сајтовима

Srbija -  zemlja zbunjenih vernika, ateista i agnostika

Zbog cega su ateisti tako bezobrazni i agresivni?

Samo zato sto su agnostici ili ateisti ili zato sto su frustrirani sami sa sobom?

Ateisti samo podbadaju tu po forumu.

Ovaj forum je dokaz koliko su agresivni.

Ko im je to dozvolio ?

Pozdrav iz Haga.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...