Александар Милојков Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 У расправама на овом форуму, поготово између верника и атеиста, често је покретано питање знања и истине. Углавном, постојала је у тим разговорима јака поларизација схватања ово двоје. Са једне стране имамо схватање истине и знања као пуке емпиријске фактичности, а са друге једно трагање за смислом свих тих фактичности. Као инспирацију за дијалог на ову тему наводим Хегелове речи из његовог дела "Феноменологија духа": "Догматизам као начин мишљења не значи у знању и у проучавању философије ништа друго до веровање да се оно што је истинито састоји у једноме ставу, који представља један стални резултат или за који се непосредно зна. На оваква питања: Када се родио Цезар?; или: Колико је хвати износила једна тркачка стаза и која итд., треба давати исправне одговоре исто онако као што је тачно одређење да је квадрат над хипотенузом једног правоуглог троугла једнак збиру квадрата над његовим катетатма. Али таква такозвана истина је по својој природи различита од природе философских истина." † Петар Крачак † је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Pravu istinu zna samo Bog.Za nas ljude istina je ono za sta mi verujemo da je tacno.Mi vernici (barem vecina) verujemo da nam je upravo onaj koji jedini zna istinu tj.Bog dao odredjene informacije putem Svetog Duha koji je delovao na ljude da napisu Bibliju.Ateisti veruju da je istina ono sto je nauka dokazala ili sto nauka nije dokazala ali predpostavlja da je istina. Ovo je naravno moje licno razmisljanje.Mozda je i ovo istina † Петар Крачак † је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Ајмо мало дубље. Није то баш тако "само Бог зна истину", а нама дао главу да би се шишали. † Петар Крачак † је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Kako da idemo dublje kad neki matematicari kazu da 2+2 nije =4.Kada i to za neke nije istina,kuda dalje,da govorimo o Bogu i njegovom ovaplocenju od pre 2000 godina?A jos i o ponovom dolasku i Sudnjem danu,grehu,moralu,iskusenjima......Dokazati istinu je veoma tesko cak i na sudu gde postoje materijalni dokazi i ocevidci,a koliko je tek teze dokazati veru to svi znamo.Bez sirokog vidika koji je bez predrasuda i licnih teznji i ocekivanja tesko da mozemo da saznamo i vidimo istinu. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 istina = sustina Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teresa Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Istina je skup dokazanih i proverenih cinjenica. "Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Istina je teorija podrzana cinjenicima t.j dokazima po positivistickog empirizma. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Прије свега, желим да поздравим администрацију и чланство овога квалитетног и поучног форума. У протеклом периоду, док нисам узимао живог учешћа у дискусијама, прочитао сам пуно тога занимљивог и интригантног на овим странама. Уколико ми, у овом активнијем учешћу, буде недостајало форумске културе - молим Вас, скрените ми пажњу. Често се сматра да постављање питања антиципира и усмјерава давање одговора. Овако постављено питање, поштовани Александре, је несумњиво филозофско питање. Чини се, да теолошки посматрано - исправно питање би гласило:"Ко је истина?". Но, уколико би смо се сложили око тога, онда не би било мјеста овој дискусији. На филозофском мору, пак, критеријуми истинитости нису јединствени и неупитни. Које превозно средство, до обала које нису јасно уцртане на мапе, ћемо користити остаје да се договоримо. Морам рећи, да нисам оптимиста у погледу потпуне сагласности. Оно што је сигурно је да - оно што је Хегел мислио под истином, велика већина филозофа не би прихватила. Море је слободно, али на њему вребају многе опасности.. jermel, nishizawa and pravoslavna је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Istina je teorija podrzana cinjenicima t.j dokazima po zakonima positivistickog empirizma. Zasto su neke teorije pobijene,a u neke se sumnja ?Znaci da cinjenice koje su ih podrzavale zapravo nisu bile cinjenice,vec pogresne pretpostavke.Ko kaze da neke teorije kao sto su t. evolucije i Velikog boom nece biti oborene (ja verujem da vec jesu) od strane vodecih naucnika.To ti je ta materijalisticka "istina".Danas vazi,sutra ne vazi to vec nesto drugo sto ce opet prestati da vazi.....i tako u nedogled.Ako je za tebe materijalisticka nauka nesto sto je 100% istina kad tad ces se razocarati kada je ti isti naucnici obore. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Zasto su neke teorije pobijene,a u neke se sumnja ?Znaci da cinjenice koje su ih podrzavale zapravo nisu bile cinjenice,vec pogresne pretpostavke Зато што у темељу науке лежи да једна теорија буде замијењена другом када не може да одговори на изазове које јој емпирија поставља. Чињенице су увијек сагледане у свјетлу теорије која је интерпретира, а "чињенице" су увијек интерпретиране. Danas vazi,sutra ne vazi to vec nesto drugo sto ce opet prestati da vazi.....i tako u nedogled. Ako je za tebe materijalisticka nauka nesto sto je 100% istina kad tad ces se razocarati kada je ti isti naucnici obore. У иманентној природи науке је да једна теорија буде оборена и замијењена другом, али због тога не пада сама наука. Тачно, то је природа науке. Данас је врло често схваћена као идеологија, али она ипак говори само о - вјероватноћи, а не о апсолутној истини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 Пардон, направио сам неред. Како цитирам? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 "Ја сам пут, ИСТИНА и живот"... isus-sinai За хришћане кратка и јасна дефиниција... Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 "Ја сам пут, ИСТИНА и живот"... isus-sinai За хришћане кратка и јасна дефиниција... likefaceeeeeeee http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 "Ја сам пут, ИСТИНА и живот"... isus-sinai За хришћане кратка и јасна дефиниција... Тачно и слажем се, али то не супендује разум. Да суспендује, не би било теологије. пс очигледно сам схватио како се цитира pravoslavna је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Новембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2011 smajolik78 Horatio... Наравно да не.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука