Viktor Ljvovic Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Тешкоћа је пуно, у свијету и у вијеку, у народу и у Цркви... Невјероватно је то што се, у посљедње вријеме, поједини умни и учени теолози, као да су посвршавали све друге послове у Цркви, окренуше реформи литургије! Испаде да су нам секте, које преплављују Србију, мањи проблем... Никада не бих, попут појединих владика, могао да насрћем на оно што је освјештано вијековима, на богослужбени поредак какав Срби познају од Светога Саве до данас. (Нећу помињати имена тих владика, довољно ће бити то што сваки од њих добро зна да баш на њега мислим.) Устаљени вјековни поредак наједном је постао мрзак и одбојан, зато што је „из турскога ропства", „из учења Петра Могиле", „из украјинског унијатског утицаја"... Једино се слажем да је словне грешке требало исправити... Поједини архијереји су се не само оглушили о одлуку Светог сабора Српске православне цркве да се, док „Комисија за проучавање литургијских питања" (чији сам члан) не да своју коначну ријеч, „држе устаљеног богослужбеног поретка", него су већ написали и приручнике за нови начин служења... Несхватљивоје да у насртају на традиционални поредак предњаче неки којима је отац Јустин Поповић био учитељ! Сукоб новотараца и традиционалиста утицао је и на појаву удружења „Законоправило", које разложно брани традиционално богослужење, јер су тако служили и Свети Владика Николај, и преподобни Ава Јустин, између плејаде светитеља који су на свој начин освјештали тај поредак... Уосталом, ако бисмо стварно хтјели да се вратимо на стародревно, изворно, првобитно богаслужење, онда бисмо се вратили у катакомбе, на гробља. Не би нам биле потребне ни цркве, ни одежде, ни златне митре, ни крстови, већ само комад хљеба, као у вријеме апостола. Ту бисмо се окупили, евоцирали успомене на Господа Исуса Христа, којег, ето, „оци наши убише", а потом бисмо разломили хљеб, лопили мало вина, и то би било све. ПРОВЈЕРЕНИ ПУТ СПАСЕЊА Мој принцип није да паметујем, већ да сачувам оно што сам наслиједио од свога епископа, који ме је рукоположио, као и од духовника који су ме учили. Апостол Павле каже: „Сјећајте се старјешина својих који вам проповједаше ријеч Божију, гледајући на свршетак њихова живота, угледајте се на вјеру њихову" (Јев. 13, 7). Дакле није само довољно шта су они учили него и како су живот скончали. Није довољно да знамо само њихово учење, него морамо имати на уму и како су скончали. Ми се данас превише ослањамо на оне који нас уче, чак и кад њихово учење није вјером проживљено, а још не знамо њихов свршетак!? Ко себе ставља изнад светих учитеља и духовника, гордост је мјерило његова разума. Онако како ја цијелога живота служим, до прије само десетак година служили су сви! Како се служи на Светој Гори, како се служи у нашим манастирима свакодневно - довољно је за спасење. Тако су се спасили многи, па нека се и ми тако спасавамо. Свети Василије Вслики, писац Литургије, као да је знао да ће неко да се лати измјена па доноси правило: „Пракса, која има дужу традицију и не противи се Закону Божијем има силу закона." А у тропару овог светитеља стоји, између осталога, „человјеческија обичаји украсил јеси". Теолози треба да се баве питањем измјена - које су, вјероватно, имале озбиљне практнчне, мистачке и теолошке разлоге. Зло је када неко прочита једну књигу, или, још горе, без иједне књиге, сам по себи, хоће да устроји свијет и поглед на Цркву. Боже, помози и сачувај Цркву своју од јеретичког и сваког другог насртаја, од људи који у центар вјере стављају свој разум а не разум Цркве. Извор: Владика Георгије, Ковчежић успомена – мој пут ка Богу, Источник, 2011, стр. 147-150. Приређивач: „Борба за веру“ Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Октобар 31, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Свети Василије Вслики, писац Литургије, као да је знао да ће неко да се лати измјена па доноси правило: „Пракса, која има дужу традицију и не противи се Закону Божијем има силу закона." А у тропару овог светитеља стоји, између осталога, „человјеческија обичаји украсил јеси". Зар није сам Свети Василије вршио неке богослужбене промене о којима пише у свом делу "о Духу Светоме"? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Зло је када неко прочита једну књигу, или, још горе, без иједне књиге, сам по себи, хоће да устроји свијет и поглед на Цркву. Уз дужно поштовање за епископски чин вл Георгија,мислим да је његов опус прочитаних књига, вл Атанасије ,који се овде не спомиње директно,али више него очигледно,да се пре свих, на њега мисли, прочитао у једном дану, док је путовао од Требиња до Београда... ivapop је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Уз дужно поштовање за епископски чин вл Георгија,али мислим да је његов опус прочитаних књига, вл Атанасије ,који се овде не спомиње директно,али више него очигледно,да се пре свих, на њега мисли, прочитао у једном дану, док је путовао од Требиња до Београда... Je li to u SPC među vladikama otvoreno takmičenje u čitanju knjiga...Pa ko više pročita, bolji je. Ili možda ko brže čita. Ili možda u kakvom prevoznom sredstvu čita, tj. da li autobus koji vozi od Trebinja do Beograda trućka ili ne...Čudna je ta nova duhovnost, nikad ne znaš u kojoj se kategoriji takmičiš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Број прочитаних књига,нисам спомињао ја,већ вл Георгије,то прво, а кад му је већ то био критеријум за одерђивања ко има право да мења литургијску праксу,онда мора знати да има много већих баја у Спц-у,по броју прочитаних књига... Јанко, Анастасија and Лела је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Број прочитаних књига,нисам спомињао ја,већ вл Георгије,то прво, а кад му је већ то био критеријум за одерђивања ко има право да мења литургијску праксу,онда мора знати да има много већих баја у Спц-у,по броју прочитаних књига... Kad je vladika Georgije spomenuo jednu knjigu, nije mislio na knjigu u bukvalnom smislu, već je mislio na nekog ko je pročitao samo jednu stranu priče...Svejedno, i dalje mi nije jasno zašto misliš da je "baja" onaj koji je pročitao mnogo knjiga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Kad je vladika Georgije spomenuo jednu knjigu, nije mislio na knjigu u bukvalnom smislu, već je mislio na nekog ko je pročitao samo jednu stranu priče...Svejedno, i dalje mi nije jasno zašto misliš da je "baja" onaj koji je pročitao mnogo knjiga. А јок брале,мислим да је био прилично јасан,да не кажем буквалан,но свеједно,ове "баје" су прочитале све,тј,и једну и другу страну приче и донеле један разуман,богословски и теолошки утемељен став о литургијскимм реформама,а све на корист Цркве! А аргументи,типа,тако је служио св Јустин,св Николај, су заиста одлика неког ко се залепио за једну страну приче и далеко од тога, да се озбиљније упустио у целу проблематику и разумевање питања литургије и њеног поредка! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 А јок брале,мислим да је био прилично јасан,да не кажем буквалан,но свеједно,ове "баје" су прочитале све,тј,и једну и другу страну приче и донеле један разуман,богословски и теолошки утемељен став о литургијскимм реформама,а све на корист Цркве! А аргументи,типа,тако је служио св Јустин,св Николај, су заиста одлика неког ко се залепио за једну страну приче и далеко од тога, да се озбиљније упустио у целу проблематику и разумевање питања литургије и њеног поредка! Baš da je na korist Crkve, i nije. Ti ćeš naravno reći da je Crkva danas u boljoj poziciji nego prije tih reformi, ali svaki iole neutralan posmatrač će reći da nije tako. Da ne pominjemo neposlušnost Saboru i komisiji čiji je i sam vladika Georgije član koja nije odobrila nikakvu reformu liturgije. Boli mene iskreno da li se služi sa otvorenim ili zatvorenim vratima, nisam ja taj koji o tome odlučuje, ali očigledno da se do "časnih" ciljeva (ako iz tvog ugla posmatramo stvari) došlo nečasnim sredstvima i to nijedna tvoja retorička sposobnost niti mislena akrobacija ne može da negira. E sad, ako se krše pravila, a sezonu su otvorili reformatori liturgije i ako se stvari rade na silu, nemoj poslije da se pozivaš na crkveni poredak. Ono možeš, ako je topuz i dalje u tvojoj ruci, ali mi nemoj onda silovati mozak i pričati o dobrobiti Crkve i o hrišćanstvu. Pored opšte bijede, narkomanije, sekti , pola miliona ljudi bez krova nad glavom, našli se dokoni bogoslovi da reformišu liturgiju. Baš to je srpskom narodu nasušno trebalo, jer prosječan Srbin obično o tome danas i lomi glavu, da li su dveri na ikonostasu otvorene ili nisu. U kom virtuelnom svijetu su živjeli i žive oni koji su pokrenuli to pitanje (sve na korist Crkve) pitam se neprestano i kome je to bila toliko važna ta reforma liturgije da je mogao sebi da oprosti i raskol u Crkvi i sablažnjenje mnogih čistih duša. Ako je i na korist Crkve, mnogo je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Baš da je na korist Crkve, i nije. Ti ćeš naravno reći da je Crkva danas u boljoj poziciji nego prije tih reformi, ali svaki iole neutralan posmatrač će reći da nije tako. Da ne pominjemo neposlušnost Saboru i komisiji čiji je i sam vladika Georgije član koja nije odobrila nikakvu reformu liturgije. Boli mene iskreno da li se služi sa otvorenim ili zatvorenim vratima, nisam ja taj koji o tome odlučuje, ali očigledno da se do "časnih" ciljeva (ako iz tvog ugla posmatramo stvari) došlo nečasnim sredstvima i to nijedna tvoja retorička sposobnost niti mislena akrobacija ne može da negira. E sad, ako se krše pravila, a sezonu su otvorili reformatori liturgije i ako se stvari rade na silu, nemoj poslije da se pozivaš na crkveni poredak. Ono možeš, ako je topuz i dalje u tvojoj ruci, ali mi nemoj onda silovati mozak i pričati o dobrobiti Crkve i o hrišćanstvu. Pored opšte bijede, narkomanije, sekti , pola miliona ljudi bez krova nad glavom, našli se dokoni bogoslovi da reformišu liturgiju. Baš to je srpskom narodu nasušno trebalo, jer prosječan Srbin obično o tome danas i lomi glavu, da li su dveri na ikonostasu otvorene ili nisu. U kom virtuelnom svijetu su živjeli i žive oni koji su pokrenuli to pitanje (sve na korist Crkve) pitam se neprestano i kome je to bila toliko važna ta reforma liturgije da je mogao sebi da oprosti i raskol u Crkvi i sablažnjenje mnogih čistih duša. Ako je i na korist Crkve, mnogo je. http://www.pravoslavlje.rs/broj/968/tekst/o-obnovi-liturgijskog-zivota-a-ne-promeni-ili-reformi-liturgije-drugi-deo/print/lat Овдје је одговор епископа Атанасије поводом приче о "реформи" Литургије. Pored opšte bijede, narkomanije, sekti , pola miliona ljudi bez krova nad glavom, našli se dokoni bogoslovi da reformišu liturgiju. Baš to je srpskom narodu nasušno trebalo, jer prosječan Srbin obično o tome danas i lomi glavu, da li su dveri na ikonostasu otvorene ili nisu. Ко је покренуо то питање, то се добро зна. Ко је то ставио у центар свега, као да је то најбитнија ствар у животу, притом правећи пометњу међу народом(вјерницима). Драго ми је што си ово написао, ово какви све проблеми муче Србију, док је појединцима, како међу клиром тако и међу народом, најбитнија ствар да ли су двери отворене или затворене. Тако да све ово што си написао стоји, само си критике упутио на погрешну адресу! Јанко and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 http://www.pravoslav...i-deo/print/lat Овдје је одговор епископа Атанасије поводом приче о "реформи" Литургије. Ко је покренуо то питање, то се добро зна. Ко је то ставио у центар свега, као да је то најбитнија ствар у животу, притом правећи пометњу међу народом(вјерницима). Драго ми је што си ово написао, ово какви све проблеми муче Србију, док је појединцима, како међу клиром тако и међу народом, најбитнија ствар да ли су двери отворене или затворене. Тако да све ово што си написао стоји, само си критике упутио на погрешну адресу! Ne upravo sam na pravu adresu uputio. Neka ostane onda sve po starom, ako nije bitno. Ionako je Sabor tako odlučio (ili to uopšte više nije bitno). Problem je u tome što niko neće da preuzme odgovornost za učinjenu štetu i da časno stane pred narod i kaže: Izvinite narode mi se malo zaigrali. Pomutio nam se razum od pročitanih knjiga. Znamo da vam reforma liturgije nije najvažnija stvar na svijetu danas i da vas više nećemo na silu tjerati da prihvatite promjene. Važnija nam je svaka krštena duša u Srbiji i njeno spasenje nego otvaranje i zatvaranje dveri. Pošto imamo silu, tj. većinu u Saboru stvari ćemo ispraviti. Skrušeno molimo za oproštaj. I narod će naravno oprostiti, praštao je i gore. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Глупости. Проблем није ни у реформи литургије, ни у отвореним дверима, него у једној болесној назовидуховности коју су по Цркви раширили неколицина квазидуховника, под утицајем старокалендарске параноје, а под патронатом бившег владике Артемија и још неколицине људи у СПЦ... Неке плодове овог цркворушитељског и секташког лудила и затуцаности смо већ видели. Уколико се томе не буде стало на пут, биће тога у СПЦ још, будући да нису сви који су били заражени овим вирусом отишли за Артемијем у раскол... Walter, ivapop and Зосима је реаговао/ла на ово 3 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 биће тога у СПЦ још, будући да нису сви који су били заражени овим вирусом отишли за Артемијем у раскол... A ti kao autentični pravoslavac, jedva čekaš da i ti koji su ostali odu, pa onda Bog da te vidi, niko ti više neće reći da nisi u pravu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 Полако Бијели,покушаваш да сведеш целу причу на отварање-затварање двери,а то није суштина! А суштина је у поимању наше вере православне, јер та традиционална-етнофилтистичка,ускогруда,национална,пијетистичка црква затвореног типа, која данас има оличење у две-три тзв катакомбне цркве (чуј цркве,куће бре),и једног прелешћеног екс владике , направило је,кад већ причаш о штети,огромну,која се зове раскол! Њихова параноја од теорија завера,екуменизма,јереси ове-јерси оне,апокалиптичне представе свега и свачега,неразумно вођење националне политике по принципу "стрпај ово мало српске младости у гроб",и других разних тотално промашених и болесних резоновања,свела је њихову веру,на обичну идеологију,и све је даље од истинске улоге Цркве! И кад се већ позиваш на народ,Богу хвала,огромна већина је схватила ту промашену причу, а то мало,што комбијима иде по кућама,увек имају могућност за покајање. Јелена Симић је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена Симић Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 А и ти, брате Берђајеве, претера. Нико од нас не жели раскол, и плачемо за онима који одоше у исти, јер онај који изазове раскол ни мученичка крв неће опрати. А ти би могао, ако нешто желиш и да аргументујеш, да прочиташ вл Атанасија и његове књиге Христос Нова Пасха, па би у истима видео, чак и фотографисано, додавање 3 часа, дописане руком. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Октобар 31, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2011 A ti kao autentični pravoslavac, jedva čekaš da i ti koji su ostali odu, pa onda Bog da te vidi, niko ti više neće reći da nisi u pravu... Лако је просто рећи некоме да није у праву - треба то и аргументовати... А они који су отишли нису отишли због онога што сам ја причао и што причам, него управо због параноје коју ширите ти и теби слични... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука