deda Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 Хидегкути, мислим да ниси у праву у вези оног да никоме није на корист дискусија. Наравно да често испадају свађе... то је лоша страна...али ја могу овде да ти посведочим именом и презименом особе којој су те дискусије разрешиле пуно ствари. Због те особе (која је члан на форуму) не бих баш да је наводим, али та особа је пуно ствари разумела и схватила после оних силних дискусија, препуцавања и слично. Лично, ја сам неке ствари научио које нисам пре знао. И увек сам спреман да нешто ново научим јер мислим да има пуно ствари које немам појма а желим да научим. Што се тиче тога да само епископи треба да дискутују...хм...ја лично мислим да је то ДУЖНОСТ сваког хришћанина, да преиспита себе прво а онда и да сведочи Христа. Наравно, свако то радо на начин који је његов. Овде на форуму имамо неке људе који су добри у писању, који су добри у теологији и мислим да њихово знање и искуство може помоћи. Иначе, ми овде умемо и да пренесемо шта наши признати и учени епископи и теолози пишу, причају, сведоче, уче. А теби нико не брани да учествујеш у расправама, без обзира да ли си добар познавалац теме или не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 22, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2009 razočmaraste mi medu..... 0205_whistling 0110_hahaha 0110_hahaha Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gorang Написано Септембар 23, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2009 nisu provokacije, samo pitam: da li je istina da su se te razlike u sluzenju razvile jos od svetog Save koji je hteo da se odupre grcko/vizantijskom uticaju? i da li je tacno da Grci za vreme liturgije malo spominju 'medjunarodne' svetitelje, vec pominju uglavnom svoje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 23, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 23, 2009 gorang рече: nisu provokacije, samo pitam: da li je istina da su se te razlike u sluzenju razvile jos od svetog Save koji je hteo da se odupre grcko/vizantijskom uticaju? i da li je tacno da Grci za vreme liturgije malo spominju 'medjunarodne' svetitelje, vec pominju uglavnom svoje? ??????? ?? ??????? ???????. ? ??????? ???? ?? ?? ??. ???? ????? ?? ?? ?????? ???????????? ????????! ??? ?? ?? ?????????! ?? ??? ?????? ???? ?? ??? ??????????? ??????? (????????,??????????? ? ??????????) ?? ?? ?????? ????? ?????? ??????????? ??????... ????? ?????? ? ?????? ?????, ?????????? ??. ?????? ?? ,???????, ????? ????????? ??? ?????? ?? ? ????????? ?????? ???????? ??????...?? ?????? ?????????? ??.???? ????, ??? ?? ??????? ? ???????... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vave Написано Септембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 “Kad bi ljudi videli u kakvoj slavi služi sveštenik oni bi popadali na zemlju od ovog viđenja; a kad bi sam sveštenik video sebe u kakvoj nebeskoj slavi on stoji kad služi svoju službu, on bi postao veliki podvižnik, da ne bi ničim ožalostio blagodat Svetog Duha, koji živi u njemu”. Чувај се разговора са јеретицима,чак и ако желиш да одбраниш веру,како отров њихових скривених речи не би ранио тебе самог. Ава Исаија Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 vave рече: “Kad bi ljudi videli u kakvoj slavi služi sveštenik oni bi popadali na zemlju od ovog vi?enja; a kad bi sam sveštenik video sebe u kakvoj nebeskoj slavi on stoji kad služi svoju službu, on bi postao veliki podvižnik, da ne bi ni?im ožalostio blagodat Svetog Duha, koji živi u njemu”. dada ??? ?? ?? ???? ????! ??? ???? ??. ??? ?? ??? ????????? dada ???? ????? ??????! 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 а кад би завод за очување вредних здања и споменика видео где стоје верници у рударској цркви....дали би паре dada dada :cmizdrenje: Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Септембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 W.A.Mozart рече: ? ??? ?? ????? ?? ??????? ??????? ????? ? ????????? ????? ??? ????? ??????? ? ????????? ?????....???? ?? ???? 0120_angryy 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha ??????? ??? ?? ??? ???? ??? ?? ?? ???? ????? ??????, 0102_laugh ???? ?? ???? ?? ?? ??? ?????????? ? ?????? ?????????? ? ????? ?? ? ?? ???????.....????? `51...... 0102_laugh klapklap ??? ?? ?? ????????? ?? ?? ????? ????? ????.... 0110_hahaha "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 antoneta рече: W.A.Mozart рече: ? ??? ?? ????? ?? ??????? ??????? ????? ? ????????? ????? ??? ????? ??????? ? ????????? ?????....???? ?? ???? 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha ??????? ??? ?? ??? ???? ??? ?? ?? ???? ????? ??????, 0102_laugh ???? ?? ???? ?? ?? ??? ?????????? ? ?????? ?????????? ? ????? ?? ? ?? ???????.....????? `51...... klapklap klapklap ??? ?? ?? ????????? ?? ?? ????? ????? ????.... 0102_laugh ? ?????? ?? ????????? ??? ?? ??? ??????! 0120_angryy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Септембар 27, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 ???? ??? ????? рече: antoneta рече: W.A.Mozart рече: ? ??? ?? ????? ?? ??????? ??????? ????? ? ????????? ????? ??? ????? ??????? ? ????????? ?????....???? ?? ???? 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha ??????? ??? ?? ??? ???? ??? ?? ?? ???? ????? ??????, 0102_laugh ???? ?? ???? ?? ?? ??? ?????????? ? ?????? ?????????? ? ????? ?? ? ?? ???????.....????? `51...... klapklap klapklap ??? ?? ?? ????????? ?? ?? ????? ????? ????.... 0102_laugh ? ?????? ?? ????????? ??? ?? ??? ??????! 0120_angryy ?? ?????? ?? ???? ?? ?? ?? 7?? ?? ????????? (???? ???? ???? ??? ?????????...), ??? ??? ???... ?.?. ??? ??????? ? 0104_cheesy ????? "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vave Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 ???? ??? ????? рече: vave рече: “Kad bi ljudi videli u kakvoj slavi služi sveštenik oni bi popadali na zemlju od ovog vi?enja; a kad bi sam sveštenik video sebe u kakvoj nebeskoj slavi on stoji kad služi svoju službu, on bi postao veliki podvižnik, da ne bi ni?im ožalostio blagodat Svetog Duha, koji živi u njemu”. 0110_hahaha ??? ?? ?? ???? ????! ??? ???? ??. ??? ?? ??? ????????? 0110_hahaha 0202_238 ???? ????? ??????! 0104_cheesy nije moje, vec prepodobnog starca Siluana dada Чувај се разговора са јеретицима,чак и ако желиш да одбраниш веру,како отров њихових скривених речи не би ранио тебе самог. Ава Исаија Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 super je ....slažem se sa agom... 0102_laugh Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 vave рече: ???? ??? ????? рече: vave рече: “Kad bi ljudi videli u kakvoj slavi služi sveštenik oni bi popadali na zemlju od ovog vi?enja; a kad bi sam sveštenik video sebe u kakvoj nebeskoj slavi on stoji kad služi svoju službu, on bi postao veliki podvižnik, da ne bi ni?im ožalostio blagodat Svetog Duha, koji živi u njemu”. dada ??? ?? ?? ???? ????! ??? ???? ??. ??? ?? ??? ????????? 1305_womens 0110_hahaha ???? ????? ??????! 0104_cheesy nije moje, vec prepodobnog starca Siluana 0110_hahaha ????? ????? ??.???????.... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0442_feel.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Ето нисам ову тему видио јер је старија од датума када сам дошао на форум. Но занимљиво је сведочанство па реко да одговорим. Оче ђаконе, ако је ово све и истина што кажеш, да се тако у грчкој служи вековима (мада ја сумњам у то) једно моје онако категорично питање би било, па добро и какве то везе има са Српском Православном Црквом? Зашто код нас мора бити као и код њих? Ми лепо имамо наш словенски типик који никоме не смета нити је сметао колико год да је стар, а стар је сигурно бар пола века, не неких 100-150 година како тврди +Атанасије. Ето већ кад помињеш како се служи у грчкој, хајде онда да видимо како се служи на Светој Гори. Како се служи у Григоријату или Симонопетри? Како се служи у лаври св.Саве Освећеног, како се служи у манастиру Св.Катарине на Синају, како се служи у Грузијској Православној Цркви, како у Руској, хадје да мало тако гледамо па да онда доносимо неке закључке. Устаљен вековни типик који је код нас је заиста леп типик, једно је право ремек дело и као таквога не треба га дирати. Но онај који би већ да потегне питање корисности овог типика, када то већ ради требало би да ради то онако како се то решава у Цркви, да питање његове реформе потегне на сабору. Заиста није проблем у самим отварањима двери, навлачењу завесе или гласном читању молитава, проблем је што група епископа самовољно пре икаквог саборског решења почиње да служи ето по том грчком типику, и тако се разједињују са остатком епископа и тако постајемо од саборне, несаборна Црква. Могу да посведочим, пошто сам присуствоао на службама и у бачкој и у жичкој епархији, а и што од сведочења других, да се и сам начин служења у епархијама где се служи измењена литургија, разликује један од другог. На дан Св.Николе сад у децембру била је субота, био сам у саборном храму где је служио владика Иринеј. Владика је служио да тако кажем у свом пуном аранжману дакле са читањем свих молитава гласно и тако даље. Сутрадан на недељу присуствовао сам св.Литургији у алмашком храму само пар стотина метара од саборног у Новом Саду. Прота који је служио није читао на глас од самог почетка, него је почео наглас тек после читања Јеванђеља, и исто тако је и држао затворене двери све до великог хода. У Студеници се служи тако да се на великом входу помене само благочестиви род, нема помињања епископа, свештеника, ђакона, монаха свих нас и православних хришћана. Ето, могу слободно да кажем колико епархија у коме су епископи почели уводити измене, толико различитих литургија. Дакле икао се све те измене уводе под паролом реформе литургијског живота, када практички има толико разлике, где је ту онда добра воља и благочешће? Како толика разједињеност и несаборност оних који се издају за реформаторе који помажу може бити на корист? Дакле опет кључно је то што постоји саборска одлука да се поштује законски типик док се питање типика не разреши. То се не поштује, и то је оно што саблажњава многе, питају се какав је то епископ који се не повинује одлукама Сабора? Друга кључна ствар је и да није било такве саборске одлуке, нема нико право уводити измене у начину служења док се не донесе одлука на сабору па макар се тако и вековима служило у грчкој. Грчка је грчка, а Србија Србија, но и једна и друга Црква су саборне, па ако нисмо саборни, шта смо онда? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 28, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2010 Jorge Lopez рече: ?? ???? ????? ??? ????????? ????? ???? ?????? ?? ????? ???? ?? ?????? ?????? ??? ?? ?? ????, ? ???? ?? ??????? ??? ???? ????, ?? ????? 100-150 ?????? ???? ????? +?????????. 0409_feel 0705_read klapklap ???? ???? ?? 50 ??????, ??? ?? ?? ????? ?????, ?? ???? ?? ?????????? ?? ???? ?????? ?? ?????? ... ???????? ?? ???????? ???????????, ???? ??????: ??? ???? ????? ???????? - ????? ? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука