Пантелејмон Нови Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Ово је чист пример колико се различито служило и поред свега тога није нарушен канонски поредак , а то је канон Евхаристије , најбитнији непромењени део која спаја Све ове наведене примере Литургије које код нас постоје. Тако да све те приче око Реформе и Новотарије су излишне. Не можеш доказати људима да не постоји јединствени типик служења Литургије, па то ти је! Замисли да су се Св.Јован Златоусти и Св.Василије Велики свађали око тога чија је Литургија боља?! shuntavilo2 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Шта велиш Пателија и од мен се нешт мож паметно чут 0102_laugh Велим, све је тако, сине Драгане! shuntavilo2 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Шта велиш Пателија и од мен се нешт мож паметно чут :cheesy2: Велим, све је тако, сине Драгане! 0102_laugh Не дирајте ништа, реко тата да сачекамо док се он не врне shuntavilo2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Ово је чист пример колико се различито служило и поред свега тога није нарушен канонски поредак , а то је канон Евхаристије , најбитнији непромењени део која спаја Све ове наведене примере Литургије које код нас постоје. Тако да све те приче око Реформе и Новотарије су излишне. Не можеш доказати људима да не постоји јединствени типик служења Литургије, па то ти је! Замисли да су се Св.Јован Златоусти и Св.Василије Велики свађали око тога чија је Литургија боља?! shuntavilo2 Бог нека ми опрости,мало бих се нашалио.Па да је по тога дошта, почупали би се само тако , свети Василије остао без Велике браде а свети Јован без оно Мало косе на глави 0102_laugh Опростите ми на оваквој шали али све је то на корист,да би неке ствари схватили! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 нема везе, ја мислим да би им се ишло на велику нужду кад би чули аргументе данашњих ''ревнитеља'' stadaradim клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 нема везе, ја мислим да би им се ишло на велику нужду кад би чули аргументе данашњих ''ревнитеља'' Ја мислим да би нашли замерке лично Св.Јовану Златоустом! klapklap stadaradim stadaradim http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 нема везе, ја мислим да би им се ишло на велику нужду кад би чули аргументе данашњих ''ревнитеља'' stadaradim stadaradim јест вала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Проблем је у непослушности Цркви тј. епископу.И нико се није побунио против наводних новотарија у другој епархији већ у својој и самим тим ударио директно преко епископа на саму Цркву јер у самом Символу вере се каже:Верујем у Свету Саборну Апостолску Цркву. Желео бих да ми неко каже на коју се то Цркву мисли. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 нема везе, ја мислим да би им се ишло на велику нужду кад би чули аргументе данашњих ''ревнитеља'' 4chsmu1 smej.gif Ја мислим да би нашли замерке лично Св.Јовану Златоустом! dada 0110_hahaha Мож бит,може бити dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Једном ме је на неком Сабору неки незнавени питао:Је ли брате,како се код вас служи са отвореним или затвореним дверима? Ја му рекох јер сам прозрео његову намеру:Бре брате,код нас их некад отварају а некад затварају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 А Света Саборна Апостолска Црква је она која је окупљена око свог епископа који пак символише Господа Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 и то је сувише велика новотарија за неке клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Можеш Ти драги мој такође да сматраш шта хоћеш, разумем ја људе који иду на Литургију обичаја ради или што се тако ваља... ја ето нисам један од тих, као и моја породица. Шта могу- грешна ми душа, али бар се помало трудимо да Евхаристију свхатимо како су је схватали и Свети Оци. Бар мало. Не сматрам ја ништа нити сам позван да сматрам као ни ви што нисте. Ту сте да се не издвајате појединачним умовањем и тумачењем, него да будете послушни Сабору све док је Сабор послушан канонима. Ово о ''људима који иду на Литургију обичаја ради...'' је ван теме... Све време се врше замене теза. И сада на крају, који је Владика санкционисан зато што је и даље наставио да служи са гласним молитвама и препорукама свом свештенству да отварају двери и читају молитве гласно? Изгледа да сам Сабор, по теби више не зна шта ради? Зар ниси мало дубље тумачио ову одлуку? Ви сте ти који мењате тезе. Тумачите одлуке како вама одговара. Триста година... песто година... први векови хришћанства... устаљена пракса - ова, устаљена пракса - она... Одговорни сте за поделе, таман нико не био осуђен или прозван од владика који су се самовољно понели. То што ниједан владика није кажњен не значи да поступа исправно! Требало је да буде кажњен! Ви имате и Одлуку Сабора, уз то и Наредбу вашег владике да служите исправно! А то не радите! Још се залажете за ''реформу''!? Мораћеш ово да докажеш на Црквеном суду, овако је обична клевета. Ништра ја ново нисам убацио у Литургију што не постоји. Прво и не знаш како ја служим, али зато знаш данападаш. Чудно, зар не? Кажи ми једног Владику који је санкционисан и разрешен Епархије или чина због различите праксе служења? Испада да Владике сами себе разрешавају са оном одлуком. А када смо већ код одлуке, поштујте и одлуку о разрешењу активног управљања Епархијом Владике Артемија, колико год се то некоме свиђало или не. И јса се не залажем за реформе, баш ме за њих брига него за враћање изворном хришћанству у евхаристијском смислу. Нисте прокоментарисали моју тврдњу да се оглушавате и о Одлуку Сабора и о Наредбу вашег владике! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Наравно да нема оглушења о одлуку САС, већ имаш драги пријатељу проблем са разликовањем слова и духа канона, одлука Цркве. Ти се непрестано позиваш на слово ове одлуке, а ја се позивам на оно што одлука и жели да каже- на дух одлуке. У томе је проблем. Сад ми лепо одговори да ли један Владика или свештеник санкционисан од стране САС јер је служио са читањем молитава наглас? Ако јесте- наведи кога је. а ако није- шта Ти то говори? Оно што ја видим као проблем у свему овоме, заправо срж проблема, није ово о чему Ти причаш већ проблем схватања Евхаристије. Мени није проблем да служим и овако и онако, али ми је проблем када ми неко оспорава Причешће- мени или било коме вернику у Цркви и то без икаквог разлога, јер некога лиштити Причешћа је, заправо, лишити га заједнице. Зна се ко може бити лишен Причешћа- али ја то џаба причам, ми ћемо слушати разне "духовнике" који као да је то игра, лишавају народ по годину, две, три и ко зна колико од Причешћа! Е, у томе је пријатељу проблем, а не у дверима и иконостасима и гласним или тихим молитвама. Ја, када су ми људи који су редовни у Цркви готово све молитве читам тајно (сем канона Евхаристије), али када је доста људи читам све наглас почев од прве молитве верних. И нема оглушења о одлуку, јер веруј ми, одавно бих био санкционисан. У нашој Епархији, хвала Богу бар када Епископ служи, сви свештеници се причешћују- било да саслужују Епископу или не. Молим Бога када ће доћи дан да то не буде нека врста нужде већ насушне потребе- а искрено се надам и желим да то буде што пре и радим колико могу на томе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2010 Имао сам врло непријатне ситуације када сам у једној Епархији хтео да се причестим јер нисам служио (зато што без благослова Епископа не могу да служим у другој Епархији), да сам био, најблаже речено, исмејаван што сам ушао у олтар и ставио епитрахиљ на себе у жељи да се причестим. Нису изостале и подсмејавајуће критике типа: "Хе, свашта има код вашег Владике"- просто нисам могао да верујем шта се дешава. Али тако је то братко- еклисиологија нам није јача страна, Литургија нам је лајмотив јер не знамо шта бисмо друго недељом радили. Важно је да се што више свађамо и таманимо међу собом, а оно што нам је битно за спасење- их, колај работа... то није битно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука