Jump to content

Рецепти


Препоручена порука

 

    Милева   hvala .

    Ево, нешто за освежење. КАПРИ  ТОРТА.

    Јуче  сам  је  правила, рецепт је одличан, можеш да га се

    придржаваш  дословце,осим  што  користим  јагоде, и то свеже, као сада.

    Могу  и  Фрикомове смрзнуте,два паковања, добре су за ову торту.

    Прави укус  капри сладоледа.

    Постоји и рецепт са 10 јаја,али овај је мало лакши.

Постављена слика

jednostavno

Sastojci za više od 10 porcija

KORA:

9 belanaca

18 kašika šećera

1 kašika brašna

100 g mlevenih oraha

1/2 praška za pecivo

I FIL:

300 g šećera

1/2 šoljice vode

500 g iseckanih svežih ili zamrznutih višanja

2 kesice crvenog pudinga (jagode, maline i sl.)

9 kašika vode

1 kesica želatina

II FIL:

9 žumanaca

250 g šećera

6 kašika brašna

1/2 l mleka

250 g margarina

GLAZURA:

100 g čokolade

30 g margarina

200 g šlaga

Priprema

PRIPREMA: Koru ispeći i ostaviti da se ohladi.

300 g šećera i 1/2 šoljice vode staviti da provri i špinovati 5 minuta pa u to spustiti 500 g iseckanih svežih višanja, i kuvati desetak minuta kao slatko.

Puding i želatin sjediniti sa vodom, sipati u višnje i kuvati par minuta dok ne počne da se zgušnjava. Vrelu smešu skinuti sa vatre i odmah preliti preko ohlađene kore, ravnomerno rasporediti i ostaviti da se hladi.

Žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati brašno i zakuvati u mleku kao puding.

Masu ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom.

Preko kore i fila od višanja premazati žuti fil.

Istopiti čokoladu i margarin i celu tortu premazati ovom glazurom.

Kada se glazura stegne tortu odozgo nafilovati šlagom.

     http://www3.serbiancafe.com/kuvar/7/994/Kapri-1305_womens

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јој...ово ми је мајка правила.

Мнооого је добро! sHa_sarcasticlol

Препоручујем...

Иначе, тетка Мирођија, почео сад да се бавим прављењем торти и колача, као и сађењем цвећа.

На то ме је постакао отац Јован Хиландарац, који има преко 103 године.

Он се бави тиме, прави баштован.

Мсм да је засадио 88 кипариса у част његове мајке, она се упокојил, ја мсм у 88 години.

Мало сам спамовао тему, опростите... sHa_sarcasticlol

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не знам како се тачно зове али ја га зовем Пилетина са павлаком

Састојци:

1. Кг пилећи батаци, а може и бело месо

2. 3 чаше павлаке

3. пастеризоване печурке (у случају да их не једете онда немојте да стављате исте)

4. зачини: вегета и першун

Припрема:

1. Обарите (скувати) пилетину док не крене да се месо одваја од кости

2. Одвојите кости од меса и ситно га искидајте, што ситније то боље

3. Месо сипете у ватросталну чинију, па онда га  зачините вегетом и першуном

4. ставите печурке у случају да их једете

5. прелијете све то павлаком, све три чаше... мада може и 4 комада...

6. ставите у загрејану рерну да се запече.... једно пола сатт до 45 минута...

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јој...ово ми је мајка правила.

Мнооого је добро! 1204_drink

Препоручујем...

Иначе, тетка Мирођија, почео сад да се бавим прављењем торти и колача, као и сађењем цвећа.

На то ме је постакао отац Јован Хиландарац, који има преко 103 године.

Он се бави тиме, прави баштован.

Мсм да је засадио 88 кипариса у част његове мајке, она се упокојил, ја мсм у 88 години.

Мало сам спамовао тему, опростите... 1204_drink

 

    Браво  Цвеле!Драго ми је што ћеш да научиш нешто о храни, требаће ти када будеш студирао,

    а и да научиш како треба кувати да би се здраво хранио,што мање оне брзе хране.

    Чула сам за оца Јована,диван монах.

    Он је у овим годинама научио да се служи интернетом преко лап топа, па се труди и ти да не

    запушташ школске обавезе, образовање је јако важно за младе, и то врхунско, које још увек

    може да се добије код нас.

    Видиш колике медаље покупише ови из Математичке, пре неки дан. :) 1204_drink

   

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не знам како се тачно зове али ја га зовем Пилетина са павлаком

Састојци:

1. Кг пилећи батаци, а може и бело месо

2. 3 чаше павлаке

3. пастеризоване печурке (у случају да их не једете онда немојте да стављате исте)

4. зачини: вегета и першун

Припрема:

1. Обарите (скувати) пилетину док не крене да се месо одваја од кости

2. Одвојите кости од меса и ситно га искидајте, што ситније то боље

3. Месо сипете у ватросталну чинију, па онда га  зачините вегетом и першуном

4. ставите печурке у случају да их једете

5. прелијете све то павлаком, све три чаше... мада може и 4 комада...

6. ставите у загрејану рерну да се запече.... једно пола сатт до 45 минута...

    Пошаљи мало кад ово направиш, шта ћу кад сам клопаџија. kov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хоћу и јаааааааа  0110_hahaha звучи да је бааааааааш укусно.

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сам` да кажем да ја од када сам пробао овај рецепт ретко када правим ... класично печено пиле.

Пилетина је сува а павлака му да ...е сад како се каже софт да не буде сува.... dada

Једино ове печурке могу да буду проблем, барем мени јесу јер будућа госпођа Шангај не воли печурке, па ја их онда и не стављам. Иначе ја волим печурке  0202_238

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

ПИТА ОД ЛИМУНА



Sastojci

Tijesto za kalup promjera 23 cm

215 g brašna
30 g šećera
prstohvat soli
90 g maslaca
45 do 60 ml hladne vode
malo otopljenog maslaca za premazati kalup

Krema (Lemon curd)

5 limuna
3 žumanjka
2 jaja
125 g maslaca
150 g šećera

Italian meringue

100 g šećera
75 ml vode
3 bjelanjka

Priprema

TIJESTO
Brašno i sol prosijte, dodajte šećer i promiješajte.
Dodajte hladan maslac narezan na kockice, i izradite ga rukama sa brašnom i malo po malo dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Tijesto možete napraviti i u multipraktiku, istim redoslijedom, i dok se kugla sama napravi, oblikujte ju i stavite u hladnjak.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Kalup promjera 23 cm premažite otopljenim maslacom.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, da bude malo šire od kalupa.
Namotajte ga na valjak i prebacite u kalup, odrežite višak tijesta i poravnajte, te ga izbockajte po cijeloj površini vilicom.
Preko tijesta i rubova tijesta stavite aluminijsku foliju, da lijepo sjedne u kalup i stavite do pola kalupa rižu ili grah, kako bi tijesto zadržalo oblik, te da se ne napuše ili jako podigne.
Pecite na 200 stupnjeva cca 15 minuta dok rubovi ne počnu tamniti.
Temperaturu smanjite na 190 stupnjeva, maknite foliju i pecite još 5 do 10 minuta.
Ostavite da se skroz ohladi.

LEMON CURD
Izribajte korice od dva limuna na kuhinjski papir.
Zatim svih pet limuna iscijedite i procijedite. Trebali bi dobiti oko 250 ml soka, ja sam dobila oko 150 ml i još sam dodala 100 ml vode, što se pokazalo kao jako dobar potez, jer je sa 150 ml limunovog soka ispala taman kisela koliko treba.
Žumanjke i jaja smućkajte.
U posudu na laganu vatru stavite šećer, limunovu koricu i maslac narezan na kockice, te limunov sok.
Miješajte dok se šećer ne otopi oko 2 do 3 minute.
Maknite s vatre, dodajte jaja i miješajte dok se smjesa ne izjednači.
Vratite na laganu vatru, miješajte kuhačom dok se smjesa ne počne zgušnjavati (provjerite tako da na suprotnoj strani kuhače prijeđete prstom po kremi i ostane trag prsta, ali čvrsti trag), negdje oko 5 do 10 minuta.
Kremu procijedite kako bi uklonili višak limunove korice ili žumanjaka.
Ostavite da se ohladi i žlicom ju stavljajte na tijesto.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i stavite peći na 10 minuta. Ostavite da se skroz ohladi prije stavljanja bjelanjaka.

ITALIAN MERINGUE
Vodu i šećer kuhajte dok se sav šećer ne istopi, bez miješanja.
Kuhajte do temperature 120 stupnjeva (mjehurići će biti veliki i “čvrsti”, provjerite tako da maknete sirup s vatre, sa malom žličicom uzmite malo sirupa i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi, uzmite malo ohlađenog sirupa između palca i kažiprsta i ako napravite čvrstu kuglicu, sirup je spreman za maknuti s vatre i sipati u čvrsto istučene bjelanjke.)
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg da bude spreman dok sirup dostigne temepraturu od 120 stupnjeva.
Tada sipajte po malo sirupa u snijeg, neprestano miješajte i miksajte još 5 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Bjelanjke nanesite na žutu kremu i ukrasite po želji, možete i slastičarskom špricom ukrasiti, a možete i praviti valove žlicom.
Stavite u pećnicu 8 cm od vrha pećnice i pecite 1 do 2 minute dok bjelanjci postanu zlatno smeđe boje.
Poslužite dok je meringue topao, a lemon curd hladan, ali isto tako je i jako fino nakon što odstoji u hladnjaku.
Posluživanje

Lemon meringue pie
Tijesto i lemon curd možete napraviti i dan ranije, tijesto držite u hladnjaku pokriveno alufolijom, a lemon curd također u hladnjaku pokriven plastićnom folijom, idući dan stavite kremu na tijesto i napravite meringue.

Постављена слика

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Panakota


Sastojci za 4 osobe

4 lista želatina
250 ml mleka
3 žumanceta
80 gr šećera
200 ml slatke pavlake

Priprema

Razmekšati želatin u hladnoj vodi.Prokuvati mleko i onda smanjiti temperaturu na najnižu.
Razmutiti žumanca sa šećerom i 6 kašika mleka,pa onda sve to,malo po malo,ulivati uz mućenje u prokuvano mleko.
Mutiti dok ne postane kremasto i onda skinuti odmah sa ringle.
Dodati želatin i rastopiti ga u toplom kremu.Ubaciti sud za mućenje u veći sud sa hladnom vodom i mešati dok se masa ne ohladi.
Umutiti pavlaku i dodati je u ohladjen krem.
Sipati krem u male šoljice ili činijice i staviti u frižider na 3 satada se stegne.
Izlomiti keks i ukrasiti time stegnute panakote.
Posluživanje

Ako želite da poboljšate ukus krema i pojačate mu boju,možete dodati končić šafrana.

Ово ћу ако Бог да пробати до почетка поста, па јавим какво је било  iron2ljuba

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Slatko od ruza

Mozda ste probale,a mozda niste,meni je ovo slatko najvise prija tek kad dodje zima i otvorim teglu,a iz nje izadje miris leta.Mogu da se koriste sve vrste,mada kazu da su za slatko najbolje one nekalemljene,ja sam kuvala od majskih puzavica,roze i crvenih.

U serpu sipati 1 litar vode.Kad voda provri,dodati u nju 60 grama latica od ruza.Kuvati 15 minuta.Videcete da je voda pozelenela,a i latice,nemojte da se iznenadite,to tako treba.

U tu istu vodu sa laticama dodajte 1 kg secera i odmah sipajte sok od jednog limuna(limun moze da zameni 1 kasicica limuntusa).Kad budete sipali sok od limuna slatko ce da dobije svoju pravu boju-rumenu.

Slatko kuvati dok ne dostigne gustinu kao i ostala slatka kad se kuvaju.

Skinuti sa vatre i pokriti vlaznom salvetom da se ohladi.

Ohladjeno sipati u tegle i povezati.

Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Rožata

Sastojci:

1 l mlijeka

300 g kristal šećera

2 vrećice Vanilin šećera

malo limunove korice

7 jaja

2 žumanca

maslac za kalupe

Za karamel:

200 g šećera

200 ml vode

Za ukrašavanje:

Šlag pjena

Priprema

Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove korice skuhajte i ohladite. Posebno istucite jaja i žumanca te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom.

Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom.

Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite (kuhajte) na 180°C oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći.

Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlo smeđe boje.

Posluživanje

Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, po potrebi je još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom. Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom i kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha.

Savjet

Rožata se može i poklopljena kuhati na pari.

Постављена слика

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Sastojci

1 l mlijeka

2 Pudinga vanilin Dolcela

4 žlice šećera

200 g Nadjeva od višanja Podravka

2 žlice vode

2 žlice ruma

2 žlice limunova soka

1 Vanilin šećer Dolcela

malo cimeta

100 ml slatkog vrhnja

50 g svježih višanja ili višanja iz nadjeva

Priprema

Pudinge skuhajte prema uputi na vrećici. Nadjev od višanja pomiješajte s vodom, rumom, limunovim sokom, vanilin šećerom, cimetom i pustite neka zakipi uz povremeno miješanje.

U šire čaše ili zdjelice nalijte do pola gotovog pudinga i pustite da se malo ohladi, zatim rasporedite nadjev od višanja, a na kraju preostali puding.

Posluživanje

Kada se puding ohladi, ukrasite ga tučenim vrhnjem i višnjama.

Savjet

Prije ulijevanja pudinga i nadjeva od višanja čaše malo ohladite kako bi slojevi bili ujednačeni.

Постављена слика

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

MILK ŠEJK OD ČOKOLADE

(za 4 čaše)

2 dl mleka

2,5 dl slatke pavlake

200 grama sladoleda od čokolade

100 mlečne šokolade

U polovini mleka na laganoj vatri otopite čokoladu koju ste prethodno izlomili na kockice. Kada se ohladi sa preostalim mlekom i sa slatkom pavlakom stavite u blender. Miksirajte dok ne postane penasta masa. Dodajte sladoled i još jednom promiksajte. Razlijte u čaše, ukrasite struganom čokoladom i služite.

MILK ŠEJK

(za 4 čaše)

2,5 dl mleka

2,5 dl slatke pavlake

250 gr sladoleda od vanile

1 kašika šlaga u prahu

Mleko, pavlaku i šlag u prahu stavite u blender i miksirajte dok ne dobijete penastu masu. Dodajte sladoled i kratko promiksirajte. Sipajte u čaše i služite.

MILK ŠEJK OD BANANA

(za 4 čaše)

2 dl mleka

2,5 dl slatke pavlake

200 gr sladoleda od vanile

1 manje zrelu bananau

1 kap ekstrakta banane

Bananu oljuštite isecite na kocke i stavite u blender. Preko toga sipajte mleko, slarku pavlaku i izmiksirajte dok dok se ne zapeni. Dodajte sladoled i kap ekstrakta. Kratko imiksajte, sipajte u čaše i služite.

Voćni šejk može se praviti i sa jagodama, malinama, kalsijama, breskvama... Potrebno je oko 150-200 gr očišćenog voća, ostali sastojci ostaju u istom promeru.

Постављена слика

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...