мирођија Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Милева hvala . Ево, нешто за освежење. КАПРИ ТОРТА. Јуче сам је правила, рецепт је одличан, можеш да га се придржаваш дословце,осим што користим јагоде, и то свеже, као сада. Могу и Фрикомове смрзнуте,два паковања, добре су за ову торту. Прави укус капри сладоледа. Постоји и рецепт са 10 јаја,али овај је мало лакши. jednostavno Sastojci za više od 10 porcija KORA: 9 belanaca 18 kašika šećera 1 kašika brašna 100 g mlevenih oraha 1/2 praška za pecivo I FIL: 300 g šećera 1/2 šoljice vode 500 g iseckanih svežih ili zamrznutih višanja 2 kesice crvenog pudinga (jagode, maline i sl.) 9 kašika vode 1 kesica želatina II FIL: 9 žumanaca 250 g šećera 6 kašika brašna 1/2 l mleka 250 g margarina GLAZURA: 100 g čokolade 30 g margarina 200 g šlaga Priprema PRIPREMA: Koru ispeći i ostaviti da se ohladi. 300 g šećera i 1/2 šoljice vode staviti da provri i špinovati 5 minuta pa u to spustiti 500 g iseckanih svežih višanja, i kuvati desetak minuta kao slatko. Puding i želatin sjediniti sa vodom, sipati u višnje i kuvati par minuta dok ne počne da se zgušnjava. Vrelu smešu skinuti sa vatre i odmah preliti preko ohlađene kore, ravnomerno rasporediti i ostaviti da se hladi. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati brašno i zakuvati u mleku kao puding. Masu ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom. Preko kore i fila od višanja premazati žuti fil. Istopiti čokoladu i margarin i celu tortu premazati ovom glazurom. Kada se glazura stegne tortu odozgo nafilovati šlagom. http://www3.serbiancafe.com/kuvar/7/994/Kapri-1305_womens pahulja је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Јој...ово ми је мајка правила. Мнооого је добро! sHa_sarcasticlol Препоручујем... Иначе, тетка Мирођија, почео сад да се бавим прављењем торти и колача, као и сађењем цвећа. На то ме је постакао отац Јован Хиландарац, који има преко 103 године. Он се бави тиме, прави баштован. Мсм да је засадио 88 кипариса у част његове мајке, она се упокојил, ја мсм у 88 години. Мало сам спамовао тему, опростите... sHa_sarcasticlol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Мај 9, 2010 Пријави Подели Написано Мај 9, 2010 Не знам како се тачно зове али ја га зовем Пилетина са павлаком Састојци: 1. Кг пилећи батаци, а може и бело месо 2. 3 чаше павлаке 3. пастеризоване печурке (у случају да их не једете онда немојте да стављате исте) 4. зачини: вегета и першун Припрема: 1. Обарите (скувати) пилетину док не крене да се месо одваја од кости 2. Одвојите кости од меса и ситно га искидајте, што ситније то боље 3. Месо сипете у ватросталну чинију, па онда га зачините вегетом и першуном 4. ставите печурке у случају да их једете 5. прелијете све то павлаком, све три чаше... мада може и 4 комада... 6. ставите у загрејану рерну да се запече.... једно пола сатт до 45 минута... ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Јој...ово ми је мајка правила. Мнооого је добро! 1204_drink Препоручујем... Иначе, тетка Мирођија, почео сад да се бавим прављењем торти и колача, као и сађењем цвећа. На то ме је постакао отац Јован Хиландарац, који има преко 103 године. Он се бави тиме, прави баштован. Мсм да је засадио 88 кипариса у част његове мајке, она се упокојил, ја мсм у 88 години. Мало сам спамовао тему, опростите... 1204_drink Браво Цвеле!Драго ми је што ћеш да научиш нешто о храни, требаће ти када будеш студирао, а и да научиш како треба кувати да би се здраво хранио,што мање оне брзе хране. Чула сам за оца Јована,диван монах. Он је у овим годинама научио да се служи интернетом преко лап топа, па се труди и ти да не запушташ школске обавезе, образовање је јако важно за младе, и то врхунско, које још увек може да се добије код нас. Видиш колике медаље покупише ови из Математичке, пре неки дан. 1204_drink Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Не знам како се тачно зове али ја га зовем Пилетина са павлаком Састојци: 1. Кг пилећи батаци, а може и бело месо 2. 3 чаше павлаке 3. пастеризоване печурке (у случају да их не једете онда немојте да стављате исте) 4. зачини: вегета и першун Припрема: 1. Обарите (скувати) пилетину док не крене да се месо одваја од кости 2. Одвојите кости од меса и ситно га искидајте, што ситније то боље 3. Месо сипете у ватросталну чинију, па онда га зачините вегетом и першуном 4. ставите печурке у случају да их једете 5. прелијете све то павлаком, све три чаше... мада може и 4 комада... 6. ставите у загрејану рерну да се запече.... једно пола сатт до 45 минута... Пошаљи мало кад ово направиш, шта ћу кад сам клопаџија. kov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Хоћу и јаааааааа 0110_hahaha звучи да је бааааааааш укусно. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Сам` да кажем да ја од када сам пробао овај рецепт ретко када правим ... класично печено пиле. Пилетина је сува а павлака му да ...е сад како се каже софт да не буде сува.... dada Једино ове печурке могу да буду проблем, барем мени јесу јер будућа госпођа Шангај не воли печурке, па ја их онда и не стављам. Иначе ја волим печурке 0202_238 ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Мај 25, 2010 Пријави Подели Написано Мај 25, 2010 ПИТА ОД ЛИМУНА SastojciTijesto za kalup promjera 23 cm215 g brašna30 g šećeraprstohvat soli90 g maslaca45 do 60 ml hladne vode malo otopljenog maslaca za premazati kalupKrema (Lemon curd)5 limuna3 žumanjka2 jaja125 g maslaca150 g šećeraItalian meringue100 g šećera75 ml vode3 bjelanjkaPripremaTIJESTOBrašno i sol prosijte, dodajte šećer i promiješajte.Dodajte hladan maslac narezan na kockice, i izradite ga rukama sa brašnom i malo po malo dodavajte vodu i zamijesite glatko tijesto, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.Tijesto možete napraviti i u multipraktiku, istim redoslijedom, i dok se kugla sama napravi, oblikujte ju i stavite u hladnjak.Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.Kalup promjera 23 cm premažite otopljenim maslacom.Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, da bude malo šire od kalupa.Namotajte ga na valjak i prebacite u kalup, odrežite višak tijesta i poravnajte, te ga izbockajte po cijeloj površini vilicom.Preko tijesta i rubova tijesta stavite aluminijsku foliju, da lijepo sjedne u kalup i stavite do pola kalupa rižu ili grah, kako bi tijesto zadržalo oblik, te da se ne napuše ili jako podigne.Pecite na 200 stupnjeva cca 15 minuta dok rubovi ne počnu tamniti.Temperaturu smanjite na 190 stupnjeva, maknite foliju i pecite još 5 do 10 minuta.Ostavite da se skroz ohladi.LEMON CURDIzribajte korice od dva limuna na kuhinjski papir.Zatim svih pet limuna iscijedite i procijedite. Trebali bi dobiti oko 250 ml soka, ja sam dobila oko 150 ml i još sam dodala 100 ml vode, što se pokazalo kao jako dobar potez, jer je sa 150 ml limunovog soka ispala taman kisela koliko treba.Žumanjke i jaja smućkajte.U posudu na laganu vatru stavite šećer, limunovu koricu i maslac narezan na kockice, te limunov sok.Miješajte dok se šećer ne otopi oko 2 do 3 minute.Maknite s vatre, dodajte jaja i miješajte dok se smjesa ne izjednači.Vratite na laganu vatru, miješajte kuhačom dok se smjesa ne počne zgušnjavati (provjerite tako da na suprotnoj strani kuhače prijeđete prstom po kremi i ostane trag prsta, ali čvrsti trag), negdje oko 5 do 10 minuta.Kremu procijedite kako bi uklonili višak limunove korice ili žumanjaka. Ostavite da se ohladi i žlicom ju stavljajte na tijesto.Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i stavite peći na 10 minuta. Ostavite da se skroz ohladi prije stavljanja bjelanjaka.ITALIAN MERINGUEVodu i šećer kuhajte dok se sav šećer ne istopi, bez miješanja.Kuhajte do temperature 120 stupnjeva (mjehurići će biti veliki i “čvrsti”, provjerite tako da maknete sirup s vatre, sa malom žličicom uzmite malo sirupa i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi, uzmite malo ohlađenog sirupa između palca i kažiprsta i ako napravite čvrstu kuglicu, sirup je spreman za maknuti s vatre i sipati u čvrsto istučene bjelanjke.)Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg da bude spreman dok sirup dostigne temepraturu od 120 stupnjeva.Tada sipajte po malo sirupa u snijeg, neprestano miješajte i miksajte još 5 minuta.Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.Bjelanjke nanesite na žutu kremu i ukrasite po želji, možete i slastičarskom špricom ukrasiti, a možete i praviti valove žlicom.Stavite u pećnicu 8 cm od vrha pećnice i pecite 1 do 2 minute dok bjelanjci postanu zlatno smeđe boje.Poslužite dok je meringue topao, a lemon curd hladan, ali isto tako je i jako fino nakon što odstoji u hladnjaku.PosluživanjeLemon meringue pieTijesto i lemon curd možete napraviti i dan ranije, tijesto držite u hladnjaku pokriveno alufolijom, a lemon curd također u hladnjaku pokriven plastićnom folijom, idući dan stavite kremu na tijesto i napravite meringue. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Мај 25, 2010 Пријави Подели Написано Мај 25, 2010 Panakota Sastojci za 4 osobe4 lista želatina250 ml mleka3 žumanceta80 gr šećera200 ml slatke pavlakePripremaRazmekšati želatin u hladnoj vodi.Prokuvati mleko i onda smanjiti temperaturu na najnižu.Razmutiti žumanca sa šećerom i 6 kašika mleka,pa onda sve to,malo po malo,ulivati uz mućenje u prokuvano mleko.Mutiti dok ne postane kremasto i onda skinuti odmah sa ringle.Dodati želatin i rastopiti ga u toplom kremu.Ubaciti sud za mućenje u veći sud sa hladnom vodom i mešati dok se masa ne ohladi.Umutiti pavlaku i dodati je u ohladjen krem.Sipati krem u male šoljice ili činijice i staviti u frižider na 3 satada se stegne.Izlomiti keks i ukrasiti time stegnute panakote.PosluživanjeAko želite da poboljšate ukus krema i pojačate mu boju,možete dodati končić šafrana.Ово ћу ако Бог да пробати до почетка поста, па јавим какво је било iron2ljuba Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vessna Написано Мај 26, 2010 Пријави Подели Написано Мај 26, 2010 Slatko od ruza Mozda ste probale,a mozda niste,meni je ovo slatko najvise prija tek kad dodje zima i otvorim teglu,a iz nje izadje miris leta.Mogu da se koriste sve vrste,mada kazu da su za slatko najbolje one nekalemljene,ja sam kuvala od majskih puzavica,roze i crvenih. U serpu sipati 1 litar vode.Kad voda provri,dodati u nju 60 grama latica od ruza.Kuvati 15 minuta.Videcete da je voda pozelenela,a i latice,nemojte da se iznenadite,to tako treba. U tu istu vodu sa laticama dodajte 1 kg secera i odmah sipajte sok od jednog limuna(limun moze da zameni 1 kasicica limuntusa).Kad budete sipali sok od limuna slatko ce da dobije svoju pravu boju-rumenu. Slatko kuvati dok ne dostigne gustinu kao i ostala slatka kad se kuvaju. Skinuti sa vatre i pokriti vlaznom salvetom da se ohladi. Ohladjeno sipati u tegle i povezati. Bog zna potrebe svakog čoveka,meru snage i moć nemoći svakoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Мај 26, 2010 Пријави Подели Написано Мај 26, 2010 Пробала сам га али нисам правила, мада бих могла јер имам мајску ружу пузавицу. Пуно ти хвала! hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 26, 2010 Пријави Подели Написано Мај 26, 2010 да, ово слатко баш лепо мирише клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 7, 2010 Пријави Подели Написано Јун 7, 2010 Rožata Sastojci: 1 l mlijeka 300 g kristal šećera 2 vrećice Vanilin šećera malo limunove korice 7 jaja 2 žumanca maslac za kalupe Za karamel: 200 g šećera 200 ml vode Za ukrašavanje: Šlag pjena Priprema Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove korice skuhajte i ohladite. Posebno istucite jaja i žumanca te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom. Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom. Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite (kuhajte) na 180°C oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći. Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlo smeđe boje. Posluživanje Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, po potrebi je još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom. Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom i kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha. Savjet Rožata se može i poklopljena kuhati na pari. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 15, 2010 Пријави Подели Написано Јун 15, 2010 Sastojci 1 l mlijeka 2 Pudinga vanilin Dolcela 4 žlice šećera 200 g Nadjeva od višanja Podravka 2 žlice vode 2 žlice ruma 2 žlice limunova soka 1 Vanilin šećer Dolcela malo cimeta 100 ml slatkog vrhnja 50 g svježih višanja ili višanja iz nadjeva Priprema Pudinge skuhajte prema uputi na vrećici. Nadjev od višanja pomiješajte s vodom, rumom, limunovim sokom, vanilin šećerom, cimetom i pustite neka zakipi uz povremeno miješanje. U šire čaše ili zdjelice nalijte do pola gotovog pudinga i pustite da se malo ohladi, zatim rasporedite nadjev od višanja, a na kraju preostali puding. Posluživanje Kada se puding ohladi, ukrasite ga tučenim vrhnjem i višnjama. Savjet Prije ulijevanja pudinga i nadjeva od višanja čaše malo ohladite kako bi slojevi bili ujednačeni. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 21, 2010 Пријави Подели Написано Јун 21, 2010 MILK ŠEJK OD ČOKOLADE (za 4 čaše) 2 dl mleka 2,5 dl slatke pavlake 200 grama sladoleda od čokolade 100 mlečne šokolade U polovini mleka na laganoj vatri otopite čokoladu koju ste prethodno izlomili na kockice. Kada se ohladi sa preostalim mlekom i sa slatkom pavlakom stavite u blender. Miksirajte dok ne postane penasta masa. Dodajte sladoled i još jednom promiksajte. Razlijte u čaše, ukrasite struganom čokoladom i služite. MILK ŠEJK (za 4 čaše) 2,5 dl mleka 2,5 dl slatke pavlake 250 gr sladoleda od vanile 1 kašika šlaga u prahu Mleko, pavlaku i šlag u prahu stavite u blender i miksirajte dok ne dobijete penastu masu. Dodajte sladoled i kratko promiksirajte. Sipajte u čaše i služite. MILK ŠEJK OD BANANA (za 4 čaše) 2 dl mleka 2,5 dl slatke pavlake 200 gr sladoleda od vanile 1 manje zrelu bananau 1 kap ekstrakta banane Bananu oljuštite isecite na kocke i stavite u blender. Preko toga sipajte mleko, slarku pavlaku i izmiksirajte dok dok se ne zapeni. Dodajte sladoled i kap ekstrakta. Kratko imiksajte, sipajte u čaše i služite. Voćni šejk može se praviti i sa jagodama, malinama, kalsijama, breskvama... Potrebno je oko 150-200 gr očišćenog voća, ostali sastojci ostaju u istom promeru. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука