Jump to content

Рецепти

Препоручена порука

па ни једна женска тема не може да прође без рецепата...

да почнемо једном лепом и лаганом тортом:

најлон торта

3 коре по:

5 беланаца

10 кашика шећера

1 кашичица уља

1 кашика сирћета

рерна сe загреје на 250C а када сe коре убаце, температура сe смањи и коре се суше. када сe   све три коре испеку премажу се сa глазуром од чоколаде (250г чоколаде, мало млека и мало маргарина).

фил I: 15 жуманаца и 250г шећера се кувају на пари.

фил II: 750г млека, 9 кашика шећера и 9 кашика брашна се скувају као пудинг.

умуте се 2 маргарина и споје се хладни филови I и II.

у филове може да се додају млевени ораси или кокос или лешници.

кора се нафилује, омаже и споља са филом а нa крају сe омаже сa 2 умућена шлага или шлаг креме.

Подели на овим сајтовима

?? ??????? ?????? ????? ? ??????? ??????:

?????? ?????

Tako inspirativno zvuci :D :D

Ja cu recept za "Ratnu" tortu koja se u miru zove "Rokoko"

Pa, sustinski se ne razlikuju osim sto u Ratnu stavis sve* sto imas u kuci ali u ratnim uslovima, a za Rokoko isto (stavis sve sto imas), samo preteras.

*sve sem bibera, soli, sirceta...

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Гости
Guest Настасија

Интелигентно кување

Научници предвиђају да ће у будућности постојати чинија која сама кува , а навигациона кашика ће одабрати састојке

Студенти Института за технологију у Мелбурну решили су да обрадују све оне који се професионално баве кувањем или то воле да раде из задовољства. Њима у будућности неће бити потребни кулинарски приручници, записивање рецепата, преслушавање компакт дискова или гледање емисија познатих кувара који представљају своје умеће. Захваљујући интелигентном систему кувања бићемо у прилици да „скинемо” са Интернета рецепте, али на сасвим другачији начин од онога на који смо навикли. Наиме, како тврде ови технолози, на располагању ће нам бити интелигентна чинија и све што треба да урадимо јесте да у њу ставимо изабране намирнице. Чинија ће сама пронаћи одговарајуће рецепте, а захваљујући навигационој кашици биће могуће изабрати грамажу састојака и начин припреме.

Ипак, док ове занимљиве идеје не буду и практично примењене, не преостаје нам ништа друго него да и даље записујемо мале тајне великих мајстора кулинарства.

Б. Р.

[објављено: 04/04/2008]

http://www.politika.rs/rubrike/zivot-i-stil/zenska-strana/Inteligentno-kuvanje.sr.html

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Гости

Постављена слика

Prase od testa

Vreme pripreme: Preko dva sata

Posno jelo: ne

Težina pripreme: jednostavno

Sastojci

Testo:

400 g integralnog pšeni?nog brašna

250 g belog pšeni?nog brašna

3 kaši?ice suvog kvasca

250 ml mlakog mleka

250 g kisele pavlake

2 kaši?ice soli

1 kaši?ica še?era

Ostali materijal:

1 kg dimljene šunke

1 žumance

1 kašika ulja

1-2 ?ešnja belog luka

Priprema

Brašna prosejati i pomešati. Dodati kvasac, so, še?er, mleko, pavlaku i zamesiti glatko testo. Oblikovati poluloptu i na sobnoj temperaturi ostaviti 1 h da stoji.

Od testa uzeti manji deo, razviti ga na debljinu 3 mm i izrezati delove za glavu, o?i, uši i njušku. Od ostatka napraviti prasetu rep i noge. Ostali deo testa (ve?i) razviti za 7-8 cm više nego što je šunka.

Šunku skuvati, prosušiti kuhinjskim papirom i ostaviti da se ohladi. Premazati je mešavinom ulja i ispresovanog belog luka i staviti po redini razvijenog testa. Testo dobro zatvoriti i postaviti u pleh postavljen papirom za pe?enje. Noge na jednom mestu malo zarezati, premazati vodom i postaviti ispod testa sa šunkom. Ostale delove tako?e premazati vodom i naneti na testo–trup. Umutiti žumance pomešano sa 3-4 kapi mlake vode i premazati testo–prase. Pe?i na 180°C stepeni 35-40 minuta, u zavisnosti od šporeta.

Pe?eno prase od testa poprskati s malo hladne vode, uviti u ?istu kuhinjsku krpu i ostaviti malo da se prohladi, a zatim se?i i služiti.

Подели на овим сајтовима

moja draga prijateljica Dragana se neće naljutiti da 2skinem" neke njene recepte sa njenog bloga 0409_feel

Постављена слика

Ćuš

Evo jednog starog jela na meniju kod nas- nešto kao pogača, samo sa sirom. Lepo je, pogotovo kada se služi vruće uz kiselo mleko ili jogurt. Moj maleni sin je pojeo čak dva ova velika parčeta- prosto da ne poveruješ

Potreban materijal:

500gr brašna

3 jaja

250gr sira

1/2l mleka

kesica praška za pecivo

1-2 kašike rastopljene masti

so

Priprema:

Umutiti jaja i dodati mleko. U to izdrobiti sir, dodati brašno i prašak za pecivo. U tepsiju razliti rastopljenu mast, sipati testo i staviti da se peče oko pola sata na 220 stepeni.

http://moje-grne.com/

• Волим 1

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Ludo testo 0104_cheesy

Univerzalno testo, što je najvažnije uopšte nije komplikovano, pa čak i kada se sve sabere ne oduzima ni puno vremena za pripremu.Od testa se može praviti bukvalno sve: krofne, kiflice,pletenice, pereci, mekike itd.

Videćete šta sam ja pravila ovom prilikom, a pre toga….

Potrebni sastojci:

2 čaše kiselog mleka

2 čaše obicnog mleka

1 čaša ulja

2 jaja

1,300gr brašna

kocka svežeg kvasca

2 supene kašike šećera

1 supena kašika soli

To su sastojci za osnovno testo, između ostalog potrebno vam je:

margarin

1 jaje ( odvojeno belance od žumanceta za premazivanje)

prah šecer

susam, kim, mak za posipanje ( ja sam za pogačice upotrebila mešavinu grubo samlevenog: susama, bundevinog semena, lana i suncokreta)

Preliv za pereke i pletenice:

2 kašike brašna

1 kašicica soli

Zamesiti sa vodom da bude gušće nego za palačinke, pa preliti preko testa kada je na pola pečeno.

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac, šecer i so, pa ostaviti da kvasac nadođe.

Za to vreme pripremiti ostale sastojke, brašno prosejati, staviti u dublju posudu, dodati ulje, kiselo mleko i jaja.Kada je kvasac spreman dodati i njega i sve dobro izmešati. Ne mora ručno, ja sam umesila mikserom, naravno sa onim dodatkom za testo.

Kada vidite da se testo odvaja od posude, to znači da ste dobro odradili pripremu, ostavite testo da naraste.

E sad… koliko vremenski, neznam, zaboravila sam da obratim pažnju,ali nekih 30-45 minuta sigurno. U ostalom videćete i sami, jer testo izgleda kada naraste evo ovako:

Постављена слика

Sledeće što morate da uradite je da radni sto gde ćete rastanjivati testo malo pobrašnjavite, i malo premesite ( sada vec ručno) čisto malo da se ne bi lepilo.

Постављена слика

http://moje-grne.com/2008/10/07/ludo-testo/

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Tamno kuvana jaja

Постављена слика

Ovo je neobičan način kuvanja jaja. Ovako kuvana jaja imaju naročiti ukus. Šta ćete, i koliko čega staviti u vodu za kuvanje jaja, zavisi od toga koje ukuse Vi volite. U receptu ne postoji greška. Jaja se zaista kuvaju pet puta po 60 min da bi mogla primiti sve ukuse iz dodataka u kojima se kuvaju.

Sastojci:

10 kom jaja

100 ml suvi soc od kafe

10 kom zrna bibera

3 kom lista lovora

100ml ulja

5 g soli

malo seme celera

malo seme selana

5 kom listovi žalfije

1 kom grančica ruzmarina

10 kom listovi melise

10 kom listovi nane

Postupak:

1. Jaja staviti u pogodnu posudu. Biber malo zgnječiti. Dodati sve ostale sastojke i zaliti vodom da se pokriju sva jaja.

2. Kuvati na tihoj vatri , samo da jače bruji voda, po 60 min dnevno, pet dana uzastopno.

3. Ne vaditi jaja iz vode i ne menjati vodu u toku kuvanja, već samo dolivati da jaja stalno budu u vodi. Kada se ne kuvaju, ohladiti i držati na hladnom mestu.

4. Poslužiti ih kao predjelo, ili kao glavno jelo uz neki stariji sir, pomfrit i salatu

http://mamabozenka.page.tl/Neobi&%23269%3Bna-jela.htm?PHPSESSID=e0bb6fb0039140a0e72d3834e5fe274e

p.s ova jaja još zovu u jevrejska jaja, kuvam ih godinama za uskrs i verujte mi divna su :smiley:

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Paprikaš od šampinjona

Постављена слика

Jela sa šampinjonima su toliko omiljena da je već uobičajen scenario da, koliko god da ste spremili, pojelo bi se i da je bilo više. Evo jednog recepta koji vam omogućava da dobijete na količini, a ne izgubite na ukusu i kvalitetu.

Sastojci:400 g  svežih šampinjona

150 ml  soka od paradajza

100 g  crnog luka

1/2 kašičica  čilija

1 kašičica  mlevene crvene paprike

2 kašičice  vegete

30 ml  ulja

2 kom  lovorovog lista

po ukusu  bibera

Priprema

Očistite crni luk i isecite ga na kockice.

Očistite šampinjone i isecite na krupne komade.

Kuvanje

Zagrejte ulje u šerpi odgovarajuće veličine.

Kada je ulje dovoljno zagrejano, dodajte nasečeni crni luk i pržite ga dok blago ne porumeni (oko 10 minuta). Dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne omekšaju. Šampinjoni će prilikom dinstanja ispustiti sopstveni sok i, uglavnom, nije potrebno da dolivate vodu ili je potrebno doliti sasvim malo. U svakom slučaju, često ih mešajte da ne bi zagoreli.

U prodinstane šampinjone dodajte mlevenu papriku i čili (po želji).

Začinite vegetom i biberom.

Dodajte lovorov list i sok od paradajza. Paprikaš kuvajte oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je suviše tečan, dodajte kašičicu skrobnog brašna (gustina).

Posluženje

Paprikaš možete posužiti sa kuvanim pirinčem.

Prijatno!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Pohovana jaja s tikvicama plus Ćuftice od tikvica

Постављена слика

Možda Vas je naziv malo zbunio, ali činjenica je da u ovom receptu Ćuftice dobijete gratis - od viškova koji ostanu pošto pripremite pohovana jaja. Ono što je najvažnje je da je i "gratis" zanimljiv i podjednako ukusan kao i glavno jelo.

Sastojci:4   jajeta

Nadev:

1   mala tikvica

1 kašika   majoneza

1 kašika   seckanog peršuna

1 čen   belog luka

po ukusu   soli

po ukusu   bibera

Pohovanje:

2   jajeta

150 g   brašna

2 dl   ulja

150 g   prezli

Priprema

Stavite jaja da se bare.

Da biste bili sigurni da su jaja dobro kuvana, stavite ih u hladnu vodu i kuvajte 10 minuta od momenta kad voda proključa, ali nikako duže od toga jer će se oko žumanceta stvoriti taman, skoro zelenkast, sloj.

Tikvicu operite, ogulite i narendajte je na krupno rende (za jabuke).

Operite peršun i sitno ga iseckajte.

U činiju sa rendanom tikvicom dodajte usitnjeni peršun i protisnuti beli luk.

Oljuštite barena jaja i po dužini ih presecite na pola.

Žumanca pažljivo izvadite koristeći kašičicu pa ih, zatim, dobro izgnječite viljuškom.

Usitnjena žumanca prespite u činiju sa tikvicom, peršunom i belim lukom.

Dodajte majonez i dobro promešajte da dobijete gustu kremastu smesu.

Začinite po ukusu pa još jednom dobro promešajte.

Svaku polovinu belanceta napunite pripremljenim nadevom i slepite po dve polovine tako da dobijete celo jaje.

Potrudite se da „slepite“ polovine od istog jajeta kako bi se ivice lepo poklopile.

Pohovanje

U posudi sa ovalnim dnom umutite jaja.

Svako jaje uvaljajte prvo u brašno, a zatim u jaja pa u prezle.

U malo dubljoj posudi zagrejte ulje i pržite jaja sa svih strana na umerenoj temperaturi dok ne dobiju žlatno-žutu boju.

Gotova jaja vadite na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak ulja.

Priprema ćuftica od tikvica

Kafenom kašičicom zahvatajte manje količine nadeva koji Vam je preostao pa tako dobijene ćuftice prvo uvaljajte u brašno, a zatim u jaja.

Ćuftice, takođe, možete uviti i u prezle.

Pržite ih na umerenoj temperaturi sa obe strane dok ne dobiju žlatno-žutu boju.

Gotove ćuftice vadite na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak ulja.

Posluženje

Ukrasite listićima peršuna i služite toplo.

Prijatno!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Tortilje od kukuruznog brašna i tortilja čips

Постављена слика

Ove tortilje, na šta sam naziv nedvosmisleno upućuje, se prave od kukuruznog brašna, ali od jako fino mlevenog kukuruznog brašna kog još uvek nema da se kupi kod nas. Zbog toga smo mi ovde koristili mešavinu kukuruznog brašna kog ima da se kupi kod nas i pšeničnog brašna, što i vama savetujemo, jer svaki pokušaj pravljenja isključivo „kukuruznih” tortilja bi se sigurno neslavno završio.

Sastojci:100 g  pšeničnog brašna

125 g  kukuruznog brašna

40 g  maslaca

1/2 kašičica  šećera

1/2 kašičica  soli

6 g  praška za pecivo

125 ml  tople vode

Tortilje od kukuruznog brašna

Priprema

U činiji sa ovalnim dnom pomešajte pšenično i kukuruzno brašno.

Dodajte prašak za pecivo.

Dodajte so i šećer i dobro promešajte.

Dodajte maslac pa mešajte dok se maslac ne raspadne na mrvice.

Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz frižidera bar pola sata pre upotrebe, da malo otpusti.

Dolijte toplu vodu pa mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Umešeno testo prekrijte krpom i ostavite da „odmori“ na sobnoj temperaturi neko vreme.

Najbolje bi bilo da testo ostavite da stoji oko dva sata.

Premesite testo i podelite ga na 10 jednakih delova pa od njih oblikujte kuglice.

Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte testo na krug prečnika 12-15 cm.

Još jednostavnije će Vam biti da tortilje razvijate između dva sloja celofana, tako su manje šanse da se raspadnu kad ih budete prenosili na tiganj.

Tortilju pažljivo prenesite na dobro zagrejan tiganj od teflona i pecite nekih 20-30 sekundi sa svake strane.

Gotove tortilje uvijte u kuhinjsku krpu da se ne suše.

Posluženje

Ovako pripremljene tortilje možete puniti različitim nadevima kao što su mleveno meso, piletina ili povrće, možete ih jednostavno poslužiti kao zamenu za hleb ili upotrebiti kao osnovu za neko komplikovanije meksičko jelo.

Jela sa tortiljama

Zakatekanske enčilade

Zelene enčilade

Tortilja sa šunkom

Burito sa govedinom

Tortilja čips

Priprema

Isecite svaku tortilju na osam trouglova.

Na vrelom ulju pržite svaki trougao sa obe strane dok ne porumeni i postahe hrskav.

Izvadite čips na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak ulja i posolite ga po želji.

Čips, opet po želji, možete začiniti i paprikom, origanom, kimom, karijem, čilijem...

Posluženje

Tortilja-čips je slana grickalica koja je odlična za kombinovanje sa različitim vrstama umaka. Mi Vam preporučujemo Ljutu salsu.

Prijatno!

Подели на овим сајтовима

moja draga prijateljica Dragana se ne?e naljutiti da 2skinem" neke njene recepte sa njenog bloga 8084.gif

Постављена слика

?uš

Evo jednog starog jela na meniju kod nas- nešto kao poga?a, samo sa sirom. Lepo je, pogotovo kada se služi vru?e uz kiselo mleko ili jogurt. Moj maleni sin je pojeo ?ak dva ova velika par?eta- prosto da ne poveruješ

Potreban materijal:

500gr brašna

3 jaja

250gr sira

1/2l mleka

kesica praška za pecivo

1-2 kašike rastopljene masti

so

Priprema:

Umutiti jaja i dodati mleko. U to izdrobiti sir, dodati brašno i prašak za pecivo. U tepsiju razliti rastopljenu mast, sipati testo i staviti da se pe?e oko pola sata na 220 stepeni.

http://moje-grne.com/

Pored svih ovih lepih recepata,ja sam se odmah uhvatila za ?uš.Mi malo popunjeniji volimo testo.Hvala vam Lazarice za ovaj recept,toliko je jednostavan a ukusan i brzo može da se napravi.Drugi put kad sam  pravila  stavila sam 200gr integralnog brašna i podjednako je dobro.Pozdrav!

"Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим".

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Potrebno:

40 plodova zelenih oraha(bere se dok je mlad)pocetkom juna

1kg.secera

2kesice vanil secera

zacini po ukusu i odabiru(ja vecinom pravim vise vrsta)pa u jednu dodam anisa,u drugu cimeta,

trecu karanfilica...

moze se praviti i sa medom umesto secera

Sve se to naizmenicno redja u neku veliku teglu od par litara i ostavi na suncu 40dana.Sud poklopiti da se ne bi okupljali insekti.Par puta kontrolisati i promesati,a nakon 40dana naliti u neke lepe flase s tim sto dodajemo na jedan deo likera jedan deo loze.

ZIVELI!!!

Liker je i lekovit jer kazu da zeleni orah sadrzi dosta joda :drugarstvo:

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...