danijelam Написано Мај 27, 2009 Пријави Подели Написано Мај 27, 2009 па ни једна женска тема не може да прође без рецепата... да почнемо једном лепом и лаганом тортом: најлон торта 3 коре по: 5 беланаца 10 кашика шећера 1 кашичица уља 1 кашика сирћета рерна сe загреје на 250C а када сe коре убаце, температура сe смањи и коре се суше. када сe све три коре испеку премажу се сa глазуром од чоколаде (250г чоколаде, мало млека и мало маргарина). фил I: 15 жуманаца и 250г шећера се кувају на пари. фил II: 750г млека, 9 кашика шећера и 9 кашика брашна се скувају као пудинг. умуте се 2 маргарина и споје се хладни филови I и II. у филове може да се додају млевени ораси или кокос или лешници. кора се нафилује, омаже и споља са филом а нa крају сe омаже сa 2 умућена шлага или шлаг креме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 a kako se sprema biftek u crvenom vinu ? Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Надежда Написано Мај 29, 2009 Пријави Подели Написано Мај 29, 2009 ?? ??????? ?????? ????? ? ??????? ??????: ?????? ????? Tako inspirativno zvuci :DJa cu recept za "Ratnu" tortu koja se u miru zove "Rokoko" Pa, sustinski se ne razlikuju osim sto u Ratnu stavis sve* sto imas u kuci ali u ratnim uslovima, a za Rokoko isto (stavis sve sto imas), samo preteras. *sve sem bibera, soli, sirceta... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Јун 15, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 Интелигентно кување Научници предвиђају да ће у будућности постојати чинија која сама кува , а навигациона кашика ће одабрати састојке Студенти Института за технологију у Мелбурну решили су да обрадују све оне који се професионално баве кувањем или то воле да раде из задовољства. Њима у будућности неће бити потребни кулинарски приручници, записивање рецепата, преслушавање компакт дискова или гледање емисија познатих кувара који представљају своје умеће. Захваљујући интелигентном систему кувања бићемо у прилици да „скинемо” са Интернета рецепте, али на сасвим другачији начин од онога на који смо навикли. Наиме, како тврде ови технолози, на располагању ће нам бити интелигентна чинија и све што треба да урадимо јесте да у њу ставимо изабране намирнице. Чинија ће сама пронаћи одговарајуће рецепте, а захваљујући навигационој кашици биће могуће изабрати грамажу састојака и начин припреме. Ипак, док ове занимљиве идеје не буду и практично примењене, не преостаје нам ништа друго него да и даље записујемо мале тајне великих мајстора кулинарства. Б. Р. [објављено: 04/04/2008] http://www.politika.rs/rubrike/zivot-i-stil/zenska-strana/Inteligentno-kuvanje.sr.html Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Септембар 17, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 Prase od testa Vreme pripreme: Preko dva sata Posno jelo: ne Težina pripreme: jednostavno Sastojci Testo: 400 g integralnog pšeni?nog brašna 250 g belog pšeni?nog brašna 3 kaši?ice suvog kvasca 250 ml mlakog mleka 250 g kisele pavlake 2 kaši?ice soli 1 kaši?ica še?era Ostali materijal: 1 kg dimljene šunke 1 žumance 1 kašika ulja 1-2 ?ešnja belog luka Priprema Brašna prosejati i pomešati. Dodati kvasac, so, še?er, mleko, pavlaku i zamesiti glatko testo. Oblikovati poluloptu i na sobnoj temperaturi ostaviti 1 h da stoji. Od testa uzeti manji deo, razviti ga na debljinu 3 mm i izrezati delove za glavu, o?i, uši i njušku. Od ostatka napraviti prasetu rep i noge. Ostali deo testa (ve?i) razviti za 7-8 cm više nego što je šunka. Šunku skuvati, prosušiti kuhinjskim papirom i ostaviti da se ohladi. Premazati je mešavinom ulja i ispresovanog belog luka i staviti po redini razvijenog testa. Testo dobro zatvoriti i postaviti u pleh postavljen papirom za pe?enje. Noge na jednom mestu malo zarezati, premazati vodom i postaviti ispod testa sa šunkom. Ostale delove tako?e premazati vodom i naneti na testo–trup. Umutiti žumance pomešano sa 3-4 kapi mlake vode i premazati testo–prase. Pe?i na 180°C stepeni 35-40 minuta, u zavisnosti od šporeta. Pe?eno prase od testa poprskati s malo hladne vode, uviti u ?istu kuhinjsku krpu i ostaviti malo da se prohladi, a zatim se?i i služiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 moja draga prijateljica Dragana se neće naljutiti da 2skinem" neke njene recepte sa njenog bloga 0409_feel Ćuš Evo jednog starog jela na meniju kod nas- nešto kao pogača, samo sa sirom. Lepo je, pogotovo kada se služi vruće uz kiselo mleko ili jogurt. Moj maleni sin je pojeo čak dva ova velika parčeta- prosto da ne poveruješ Potreban materijal: 500gr brašna 3 jaja 250gr sira 1/2l mleka kesica praška za pecivo 1-2 kašike rastopljene masti so Priprema: Umutiti jaja i dodati mleko. U to izdrobiti sir, dodati brašno i prašak za pecivo. U tepsiju razliti rastopljenu mast, sipati testo i staviti da se peče oko pola sata na 220 stepeni. http://moje-grne.com/ pahulja је реаговао/ла на ово 1 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 Ludo testo 0104_cheesy Univerzalno testo, što je najvažnije uopšte nije komplikovano, pa čak i kada se sve sabere ne oduzima ni puno vremena za pripremu.Od testa se može praviti bukvalno sve: krofne, kiflice,pletenice, pereci, mekike itd. Videćete šta sam ja pravila ovom prilikom, a pre toga…. Potrebni sastojci: 2 čaše kiselog mleka 2 čaše obicnog mleka 1 čaša ulja 2 jaja 1,300gr brašna kocka svežeg kvasca 2 supene kašike šećera 1 supena kašika soli To su sastojci za osnovno testo, između ostalog potrebno vam je: margarin 1 jaje ( odvojeno belance od žumanceta za premazivanje) prah šecer susam, kim, mak za posipanje ( ja sam za pogačice upotrebila mešavinu grubo samlevenog: susama, bundevinog semena, lana i suncokreta) Preliv za pereke i pletenice: 2 kašike brašna 1 kašicica soli Zamesiti sa vodom da bude gušće nego za palačinke, pa preliti preko testa kada je na pola pečeno. Priprema: U mlako mleko staviti kvasac, šecer i so, pa ostaviti da kvasac nadođe. Za to vreme pripremiti ostale sastojke, brašno prosejati, staviti u dublju posudu, dodati ulje, kiselo mleko i jaja.Kada je kvasac spreman dodati i njega i sve dobro izmešati. Ne mora ručno, ja sam umesila mikserom, naravno sa onim dodatkom za testo. Kada vidite da se testo odvaja od posude, to znači da ste dobro odradili pripremu, ostavite testo da naraste. E sad… koliko vremenski, neznam, zaboravila sam da obratim pažnju,ali nekih 30-45 minuta sigurno. U ostalom videćete i sami, jer testo izgleda kada naraste evo ovako: Sledeće što morate da uradite je da radni sto gde ćete rastanjivati testo malo pobrašnjavite, i malo premesite ( sada vec ručno) čisto malo da se ne bi lepilo. http://moje-grne.com/2008/10/07/ludo-testo/ Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 Vidim da je Dimitrijevo Posno prase koje nije posno završilo gde treba 0409_feel Hvala Svetlana :smiley: Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Септембар 17, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 Tamno kuvana jaja Ovo je neobičan način kuvanja jaja. Ovako kuvana jaja imaju naročiti ukus. Šta ćete, i koliko čega staviti u vodu za kuvanje jaja, zavisi od toga koje ukuse Vi volite. U receptu ne postoji greška. Jaja se zaista kuvaju pet puta po 60 min da bi mogla primiti sve ukuse iz dodataka u kojima se kuvaju. Sastojci: 10 kom jaja 100 ml suvi soc od kafe 10 kom zrna bibera 3 kom lista lovora 100ml ulja 5 g soli malo seme celera malo seme selana 5 kom listovi žalfije 1 kom grančica ruzmarina 10 kom listovi melise 10 kom listovi nane Postupak: 1. Jaja staviti u pogodnu posudu. Biber malo zgnječiti. Dodati sve ostale sastojke i zaliti vodom da se pokriju sva jaja. 2. Kuvati na tihoj vatri , samo da jače bruji voda, po 60 min dnevno, pet dana uzastopno. 3. Ne vaditi jaja iz vode i ne menjati vodu u toku kuvanja, već samo dolivati da jaja stalno budu u vodi. Kada se ne kuvaju, ohladiti i držati na hladnom mestu. 4. Poslužiti ih kao predjelo, ili kao glavno jelo uz neki stariji sir, pomfrit i salatu http://mamabozenka.page.tl/Neobi&%23269%3Bna-jela.htm?PHPSESSID=e0bb6fb0039140a0e72d3834e5fe274e p.s ova jaja još zovu u jevrejska jaja, kuvam ih godinama za uskrs i verujte mi divna su :smiley: Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Септембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 Paprikaš od šampinjona Jela sa šampinjonima su toliko omiljena da je već uobičajen scenario da, koliko god da ste spremili, pojelo bi se i da je bilo više. Evo jednog recepta koji vam omogućava da dobijete na količini, a ne izgubite na ukusu i kvalitetu. Sastojci:400 g svežih šampinjona 150 ml soka od paradajza 100 g crnog luka 1/2 kašičica čilija 1 kašičica mlevene crvene paprike 2 kašičice vegete 30 ml ulja 2 kom lovorovog lista po ukusu bibera Priprema Očistite crni luk i isecite ga na kockice. Očistite šampinjone i isecite na krupne komade. Kuvanje Zagrejte ulje u šerpi odgovarajuće veličine. Kada je ulje dovoljno zagrejano, dodajte nasečeni crni luk i pržite ga dok blago ne porumeni (oko 10 minuta). Dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne omekšaju. Šampinjoni će prilikom dinstanja ispustiti sopstveni sok i, uglavnom, nije potrebno da dolivate vodu ili je potrebno doliti sasvim malo. U svakom slučaju, često ih mešajte da ne bi zagoreli. U prodinstane šampinjone dodajte mlevenu papriku i čili (po želji). Začinite vegetom i biberom. Dodajte lovorov list i sok od paradajza. Paprikaš kuvajte oko 10 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je suviše tečan, dodajte kašičicu skrobnog brašna (gustina). Posluženje Paprikaš možete posužiti sa kuvanim pirinčem. Prijatno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Септембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 Pohovana jaja s tikvicama plus Ćuftice od tikvica Možda Vas je naziv malo zbunio, ali činjenica je da u ovom receptu Ćuftice dobijete gratis - od viškova koji ostanu pošto pripremite pohovana jaja. Ono što je najvažnje je da je i "gratis" zanimljiv i podjednako ukusan kao i glavno jelo. Sastojci:4 jajeta Nadev: 1 mala tikvica 1 kašika majoneza 1 kašika seckanog peršuna 1 čen belog luka po ukusu soli po ukusu bibera Pohovanje: 2 jajeta 150 g brašna 2 dl ulja 150 g prezli Priprema Stavite jaja da se bare. Da biste bili sigurni da su jaja dobro kuvana, stavite ih u hladnu vodu i kuvajte 10 minuta od momenta kad voda proključa, ali nikako duže od toga jer će se oko žumanceta stvoriti taman, skoro zelenkast, sloj. Tikvicu operite, ogulite i narendajte je na krupno rende (za jabuke). Operite peršun i sitno ga iseckajte. U činiju sa rendanom tikvicom dodajte usitnjeni peršun i protisnuti beli luk. Oljuštite barena jaja i po dužini ih presecite na pola. Žumanca pažljivo izvadite koristeći kašičicu pa ih, zatim, dobro izgnječite viljuškom. Usitnjena žumanca prespite u činiju sa tikvicom, peršunom i belim lukom. Dodajte majonez i dobro promešajte da dobijete gustu kremastu smesu. Začinite po ukusu pa još jednom dobro promešajte. Svaku polovinu belanceta napunite pripremljenim nadevom i slepite po dve polovine tako da dobijete celo jaje. Potrudite se da „slepite“ polovine od istog jajeta kako bi se ivice lepo poklopile. Pohovanje U posudi sa ovalnim dnom umutite jaja. Svako jaje uvaljajte prvo u brašno, a zatim u jaja pa u prezle. U malo dubljoj posudi zagrejte ulje i pržite jaja sa svih strana na umerenoj temperaturi dok ne dobiju žlatno-žutu boju. Gotova jaja vadite na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak ulja. Priprema ćuftica od tikvica Kafenom kašičicom zahvatajte manje količine nadeva koji Vam je preostao pa tako dobijene ćuftice prvo uvaljajte u brašno, a zatim u jaja. Ćuftice, takođe, možete uviti i u prezle. Pržite ih na umerenoj temperaturi sa obe strane dok ne dobiju žlatno-žutu boju. Gotove ćuftice vadite na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak ulja. Posluženje Ukrasite listićima peršuna i služite toplo. Prijatno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Септембар 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2009 Tortilje od kukuruznog brašna i tortilja čips Ove tortilje, na šta sam naziv nedvosmisleno upućuje, se prave od kukuruznog brašna, ali od jako fino mlevenog kukuruznog brašna kog još uvek nema da se kupi kod nas. Zbog toga smo mi ovde koristili mešavinu kukuruznog brašna kog ima da se kupi kod nas i pšeničnog brašna, što i vama savetujemo, jer svaki pokušaj pravljenja isključivo „kukuruznih” tortilja bi se sigurno neslavno završio. Sastojci:100 g pšeničnog brašna 125 g kukuruznog brašna 40 g maslaca 1/2 kašičica šećera 1/2 kašičica soli 6 g praška za pecivo 125 ml tople vode Tortilje od kukuruznog brašna Priprema U činiji sa ovalnim dnom pomešajte pšenično i kukuruzno brašno. Dodajte prašak za pecivo. Dodajte so i šećer i dobro promešajte. Dodajte maslac pa mešajte dok se maslac ne raspadne na mrvice. Maslac ćete mnogo lakše sjediniti sa brašnom ako ga izvadite iz frižidera bar pola sata pre upotrebe, da malo otpusti. Dolijte toplu vodu pa mesite testo dok se svi sastojci ne sjedine. Umešeno testo prekrijte krpom i ostavite da „odmori“ na sobnoj temperaturi neko vreme. Najbolje bi bilo da testo ostavite da stoji oko dva sata. Premesite testo i podelite ga na 10 jednakih delova pa od njih oblikujte kuglice. Pospite brašnom radnu površinu pa oklagijom razvijte testo na krug prečnika 12-15 cm. Još jednostavnije će Vam biti da tortilje razvijate između dva sloja celofana, tako su manje šanse da se raspadnu kad ih budete prenosili na tiganj. Tortilju pažljivo prenesite na dobro zagrejan tiganj od teflona i pecite nekih 20-30 sekundi sa svake strane. Gotove tortilje uvijte u kuhinjsku krpu da se ne suše. Posluženje Ovako pripremljene tortilje možete puniti različitim nadevima kao što su mleveno meso, piletina ili povrće, možete ih jednostavno poslužiti kao zamenu za hleb ili upotrebiti kao osnovu za neko komplikovanije meksičko jelo. Jela sa tortiljama Zakatekanske enčilade Zelene enčilade Tortilja sa šunkom Burito sa govedinom Tortilja čips Priprema Isecite svaku tortilju na osam trouglova. Na vrelom ulju pržite svaki trougao sa obe strane dok ne porumeni i postahe hrskav. Izvadite čips na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak ulja i posolite ga po želji. Čips, opet po želji, možete začiniti i paprikom, origanom, kimom, karijem, čilijem... Posluženje Tortilja-čips je slana grickalica koja je odlična za kombinovanje sa različitim vrstama umaka. Mi Vam preporučujemo Ljutu salsu. Prijatno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Октобар 1, 2009 Гости Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ивањушка Написано Октобар 4, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2009 moja draga prijateljica Dragana se ne?e naljutiti da 2skinem" neke njene recepte sa njenog bloga 8084.gif ?uš Evo jednog starog jela na meniju kod nas- nešto kao poga?a, samo sa sirom. Lepo je, pogotovo kada se služi vru?e uz kiselo mleko ili jogurt. Moj maleni sin je pojeo ?ak dva ova velika par?eta- prosto da ne poveruješ Potreban materijal: 500gr brašna 3 jaja 250gr sira 1/2l mleka kesica praška za pecivo 1-2 kašike rastopljene masti so Priprema: Umutiti jaja i dodati mleko. U to izdrobiti sir, dodati brašno i prašak za pecivo. U tepsiju razliti rastopljenu mast, sipati testo i staviti da se pe?e oko pola sata na 220 stepeni. http://moje-grne.com/ Pored svih ovih lepih recepata,ja sam se odmah uhvatila za ?uš.Mi malo popunjeniji volimo testo.Hvala vam Lazarice za ovaj recept,toliko je jednostavan a ukusan i brzo može da se napravi.Drugi put kad sam pravila stavila sam 200gr integralnog brašna i podjednako je dobro.Pozdrav! "Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vizantiona Написано Новембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2009 Potrebno: 40 plodova zelenih oraha(bere se dok je mlad)pocetkom juna 1kg.secera 2kesice vanil secera zacini po ukusu i odabiru(ja vecinom pravim vise vrsta)pa u jednu dodam anisa,u drugu cimeta, trecu karanfilica... moze se praviti i sa medom umesto secera Sve se to naizmenicno redja u neku veliku teglu od par litara i ostavi na suncu 40dana.Sud poklopiti da se ne bi okupljali insekti.Par puta kontrolisati i promesati,a nakon 40dana naliti u neke lepe flase s tim sto dodajemo na jedan deo likera jedan deo loze. ZIVELI!!! Liker je i lekovit jer kazu da zeleni orah sadrzi dosta joda Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука