Jump to content

Јагодина: Палмино вече љубави

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

reg-jagodina-Vecera.jpg

Veče ljubavi / Foto Petar MILOŠEVIĆ

КАКВЕ вруће политичке теме, какви бакрачи... Јагодина се определила за летњу љубавну причу, за коју су интересовање показали и странци. Крај ће за неке бити срећан, за неке можда тужан. Заједничко за све актере ове сторије било је весеље у покушају да се јагодинске нежење коначно ожене. Девојке које су пристале да бирају и буду биране још ће да вагају, али и да пипкају, што је и момцима, такође, допуштено.

Несвакидашњи рандеву, назван „Вече љубави“, у суботу увече у Јагодини, окупио је сто овдашњих нежења и 130 потенцијалних удавача из „43 града из Србије и Републике Српске“. Уприличио га је маштовити јагодински градоначелник Драган Марковић Палма, на привременој дестинацији у клубу „Тигар“, у овдашњем Зоолошком врту, који се одавно прославио кад је из далека овде стигла она жирафа.

Банку је први узео главни проводаџија, намеран да се и овом акцијом, као и бројним претходним, ухвате укоштац са белом кугом. Па, ком обојци, ком опанци.

reg-jagodina-mala2.jpg

- Крајем септембра, сви ви одлазите на летовање у грчки „Липтохори“, хотел са пет звездица. Иако се вечерас не зближите, тамо лептирићи морају да прораде - говорио је градоначелник Палма снебиљивим момцима, што се за већину девојака не може рећи. - Првих десет склопљених бракова ће бити убачено у бубањ. Пару са највише среће, посрећиће се и нови „пежо“... Ако је млада имала посао у месту из којег долази, за 15 дана овде ће добити радно место. У случају да ниједно од њих нема посао, добиће га овде. А кад добијете дете, добићете и 1.200 евра и знајте, ми ћемо бити ту да вам помогнемо.

Ко да одоли, а да се не ожени, макар ради пробе, али и ради 3.000 евра које је обећано новопеченом брачном пару, после овере брака. Макар он трајао све док се ова сума не потроши - до последњег цента.

Ресторан „Тигар“, дупке пун. На столовима свеће, мале и мало веће. Ту су и руже, беле и црвене.

- Сад нека момци устану и дарују руже девојкама - командује Палма. - Можете и да се пољубите. Морамо да се боримо против беле куге.

Устају нежење, иду руже, стидљиво, преко тањира. Примају их потенцијалне удаваче. Сви чекају први пољубац, а нико да се осмели. Још је рано. Ови момци све мере, а девојке то добро знају. Ако се предаш без борбе, то се у Јагодини не цени. Неки се због тога нису оженили, па дочекали четврту деценију, што се каже, без рода и порода.

- Куд да се жениш на ову кризу - говори момче.

- Криза ти је у глави - добаци му цура преко пута, после трећег „горког листа“.

Стиже послужење, конобари утегнути, све је под конац, музика лагана, пажљиво одабрана за опуштање на старту. Иде и храна: богата салата, па лепиња и проја, шарено мезе... После печење, онда роштиљ.

САНДРА И ЉУБИША

Није да није било резултата „Љубавне вечери“ у Јагодини. После ноћи у хотелу и купања у Аква парку, новопечени пар, Сандра из Ниша и Љубиша из Јагодине, схватили су да су сродне душе. Љубиша је Сандри донео цвеће на базен. А да ли ће доћи до венчања? Јавиће, јавиће.

Нежење, на први поглед, први пут у оваквој, неравноправној ситуацији. Убрзо, сви су се дохватили ножа и виљушке. Јави се и музика: „Сиђи мала путићем у реку“.

Кад, одједном, метеж у предворју „Тигра“, после непуна два сата. Мување у организацији Скупштине општине уродило је плодом. Севнуле емоције, залепршали лептирићи и охрабрило двоје који су се тек упознали да стану пред камере. А да ли ће на луди камен? Не зна се.

- Допао ми се овај момак, пришла сам му и рекла: „Мој си број, веруј!“ - каже Азра. И још каже да је магистар фармације из Приједора.

- Судбина те послала - одговорио сам јој - додаје Срђан из јагодинског села Дубоки Крај.

Лептирићи, у овом случају, поранили пре Грчке. И пре хотела у Јагодини. И оног са пет звездица на Егеју. И пре Аква парка, у коме је планирано прво заједничко јутро после љубавне вечери. Речи саме теку, а иза их подстиче музика, романтика, мада Бетовена није било.

- А где сам ту ја - ето ти градоначелника да се слика са првим плодом акције против беле куге. Он се, готово преобразио у матичара, па се обраћа потенцијалном пару.

- Да ли би ти, Азра прешла да живиш овде, у Јагодину? - пита Палма.

- Што да не - брзо ће Азра.

- А да ли би ти, Срђане, волео да Азра дође у твоје село?

reg-jagodina-mala.jpg

- Видећемо, она ми се допада... Видећемо.

- Е, ако је тако, ако се венчате, поклањам 3.000 евра, плус моју месечну плату - обећао је Палма.

Неки су се осмелили да отворе душу: Јаблан, Миодраг, Душан... Сви превалили лимит за ово „Вече љубави“, 38 лета, лета... Заправо, 38 јесени које су стизале, а они се нису оженили.

- У души сам песник, волео бих нешто сродно, једна вајарка, Војвођанка, је ту, свиђа ми се, културна је и начитана - каже нежења из села Багрдан.

Миодраг сипа:

- Имам спратну кућу, ауто... Све живо, а живим сам - набраја нежења.

- Овај је мој, нема ко да му звоца - допире глас неке назовиудаваче жељне провода.

А онда иде прича: како је први пут неколико њих обукло белу кошуљу, ставило кравату, први пут сели у ресторан „Тигар“. А први пут ће неки осетити укус женских усана. Или се, барем надају, да до тога дође. Шта ће бити ако не дође? И то је туга.

А около - оне: севају изрези до пола кука.

- Важно је да се забавим, и Грчку да видим, па да умрем. Ако се неко закачи, закачио се - говори једна, а многе мисле исто.

- Ја сам овоме озбиљно приступила, озбиљно говори девојка из белог града, Београда. - Може да се пробере, само да није ћелав, а нека је из села. И моји су, некада, били пољопривредници.

Све приче пале су у засенак када се пред камерама појавила девојка из Гроцке. За њу кажу да је - лепотица.

- Стварно си лепа, па зашто се досад ниси удала - питају је представници седме силе.

- Баш зато и нисам - одговорила је.

Време одмиче. Плес у коме се заплићу кораци смењује колце за које је више заинтересованих. И тако до јутра.

ЧЕТИРИ ПУТА ДА СЕ ОЖЕНИШ

Нежења из Јагодине поверио нам је да тражи девојку: вредну, лепу, паметну и - домаћицу. До сада је, каже, није нашао. Ако је не нађе, неће се ни оженити.

- Другар ми је рекао: „Буразеру, ти уз такве захтеве четири пута треба да се жениш„ - смеје се Јагодинац.

Новости

Подели на овим сајтовима

• Гости

Срки је мој парохијанин и баш се радујем због њега, јер је много добар момак.  sFun_bat

Иначе, људи не могу никад да погоде име нашег села.  0110_hahaha Овде нас зову Дубоки крај  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Овај ваш Јагодински градоначелник је право оригиналан  :drugarstvo:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Meni ovo izgleda ok,i treba malo da se pomogne buducim (mozda)bracnim drugovima,roditeljima...a i ako nista ne bude,pa sta,koliko se samo veza zavrsi bez braka...samo napred  .hvala.

e da,pozdrav svim clanovima foruma.

Палма заиста добро ради у нашој Општини. Човек се труди у ономе што ради. Има још много тога да се ради, али је битно да се РАДИ.

Е да, добродошла  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Bravo za Jagodinu, čestitke gradonačelniku, momcima iz Jagodine više odlučnosti, djevojkama hrabrosti da dođu u Jagodinu,a svima zajedno mnogo, mnogo  malih slatkih bebica... facenew22222222 319.gif facenew22222222

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...