Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Pa ja ni ne koristim taj stih u prilog apokatastaze, vec da bih istakao poentu da pravdi nema bas mnogo mesta u jevandjelju. а шта би рекао за ово? http://www.svetosavl...poMateju/21.htm Свети ТЕОФИЛАКТ Охридски ТУМАЧЕЊЕ СВЕТОГ ЕВАНЂЕЉА ПО МАТЕЈУ 18-20. А ујутро враћајући се у град огладње; и угледавши смокву једну крај пута дође њој, и не нађе на њој ништа осим лишћа, и рече јој: Да никада не буде од тебе рода до вијека и одмах усахну смоква. И видјевши то ученици дивише се говорећи: Како одмах усахну смоква. Господ је често чинио чуда и она су увек била на добро и корист људи, јер ниједно чудо није учинио да би некога казнио. Ипак, како не би помислили да Он није у стању да казни, овде показује и ту способност, али не примењујући је, будући човекољубив, на људима већ на дрвету, као што је то раније учинио са крдом свиња. Учинио је да дрво усахне како би уразумио људе. Ученици су с правом били зачуђени, пошто смоква у себи има доста течности. Зато је ичудо било још веће, јер је она одмах усахнула. "Смоква" означава и јеврејску синагогу која има само "лишће", дакле, видљиво слово Закона, али не и плод Светога Духа. Међутим, и сваки човек који се преда сластима земаљскога живота сличан је овој смокви, јер такав нема духовног плода да би дао Христу када огладни, већ само лишће које вене и опада као пролазна маштања овога света. На таквог се односи проклетство, јер Христос каже: "Идите од мене проклети у огањ." Такав ће човек усахнути као смоква, пржен у пакленом огњу, и његов језик ће се осушити као језик онога богаташа (у причи о убогом Лазару). Natasa. је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Meni nije. izvini, ali to ne mogu da prihvatim iz razloga koje sam vec naveo. Da me ne razumes pogresno - ali ovo su dileme koje - kako vele Oci - proizilaze bas iz maloverja. Tu nema greske u sustini, tj. u veri, nego u tvojoj licnoj percepciji. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Koja je razlika izmedju nase i njegove pravde? Vasionska. Takoreci, u njih dve nema ni slicnosti. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1323200279' post='538784] а шта би рекао за ово? http://www.svetosavl...poMateju/21.htm Свети ТЕОФИЛАКТ Охридски ТУМАЧЕЊЕ СВЕТОГ ЕВАНЂЕЉА ПО МАТЕЈУ 18-20. А ујутро враћајући се у град огладње; и угледавши смокву једну крај пута дође њој, и не нађе на њој ништа осим лишћа, и рече јој: Да никада не буде од тебе рода до вијека и одмах усахну смоква. И видјевши то ученици дивише се говорећи: Како одмах усахну смоква. Господ је често чинио чуда и она су увек била на добро и корист људи, јер ниједно чудо није учинио да би некога казнио. Ипак, како не би помислили да Он није у стању да казни, овде показује и ту способност, али не примењујући је, будући човекољубив, на људима већ на дрвету, као што је то раније учинио са крдом свиња. Учинио је да дрво усахне како би уразумио људе. Ученици су с правом били зачуђени, пошто смоква у себи има доста течности. Зато је ичудо било још веће, јер је она одмах усахнула. "Смоква" означава и јеврејску синагогу која има само "лишће", дакле, видљиво слово Закона, али не и плод Светога Духа. Међутим, и сваки човек који се преда сластима земаљскога живота сличан је овој смокви, јер такав нема духовног плода да би дао Христу када огладни, већ само лишће које вене и опада као пролазна маштања овога света. На таквог се односи проклетство, јер Христос каже: "Идите од мене проклети у огањ." Такав ће човек усахнути као смоква, пржен у пакленом огњу, и његов језик ће се осушити као језик онога богаташа (у причи о убогом Лазару). ili sam ja glup ili je nesto drugo u pitanju, ali ne razumem kakve veze ovo ima sa onim sto sam ja rekao? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Da me ne razumes pogresno - ali ovo su dileme koje - kako vele Oci - proizilaze bas iz maloverja. Tu nema greske u sustini, tj. u veri, nego u tvojoj licnoj percepciji. Znam, zato sam i krenuo da komentarisem na ovu temu da bih video da li mozda drugi imaju odgovore. A dok mi ne bude jasno, ostajem jeretik origenista. ccvige Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Zbog takvih stavova tipa apokatastaze i ako Bog posalje gresnike u pakao on je tiranin se na ovaj forum gleda kao na jereticki i ekumenisticki. A ko to ovaj forum smatra jeretickim(osim zilota, artemita i slicnih)? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Svidja ti se Pravoslavlje, ali ne verujes u to ? ne, vec sam ponovo vernik Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Znam, zato sam i krenuo da komentarisem na ovu temu da bih video da li mozda drugi imaju odgovore. A dok mi ne bude jasno, ostajem jeretik origenista. ccvige Cini mi se da tu negde i lezi koren problema - "dok mi ne bude jasno..." pokazuje jedan pure racionalisticki pristup, odnosno tendenciju da se umuje o necemu o cemu jednostavno ne moze da se umuje. Da je Bog hteo ovakav pristup veri, ne bi uzeo za apostole proste i mahom neuke ljude... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 ne, vec sam ponovo vernik Nemoj da zezas :D ! E pa super-cestitam ! Da li bi podelio sa nama to iskustvo sta te preumilo ili zadrzavas za sebe, jes malo intimno pitanje . Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Nemoj da zezas :D ! E pa super-cestitam ! Da li bi podelio sa nama to iskustvo sta te preumilo ili zadrzavas za sebe, jes malo intimno pitanje . posto je previse intimno, moracu da zadrzim za sebe Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 posto je previse intimno, moracu da zadrzim za sebe Jasno , ali sve u svemu-lepo je to, cestitke . http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 ili sam ja glup ili je nesto drugo u pitanju, ali ne razumem kakve veze ovo ima sa onim sto sam ja rekao? па питао си где је Бог праведан, ако сам добро схватио, па сам ти навео пример где је пример праведности колико и љубави. љубав према једном не искључује ни одговорност према другима, пошто можемо ми и убицу да волимо али морамо да га стрпамо у кавез кад има тенденцију да понавља до бесконачности једно те исто и има одсуство жеље да се не промени. а Бог човека неће додирнути на промену уколико тај то не жели ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Zbog takvih stavova tipa apokatastaze i ako Bog posalje gresnike u pakao on je tiranin se na ovaj forum gleda kao na jereticki i ekumenisticki. јеретички није, ал јесте екуменистички. не капирам шта је у екуменизму погрешно? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Cini mi se da tu negde i lezi koren problema - "dok mi ne bude jasno..." pokazuje jedan pure racionalisticki pristup, odnosno tendenciju da se umuje o necemu o cemu jednostavno ne moze da se umuje. Da je Bog hteo ovakav pristup veri, ne bi uzeo za apostole proste i mahom neuke ljude... прости су вером били а не у главу и сви до једног су били тако утврђени у вери да је сам Дух Свети деловао кроз њих. што не значи да су били неуке незналице, већ нису били лукави. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 6, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2011 Cini mi se da tu negde i lezi koren problema - "dok mi ne bude jasno..." pokazuje jedan pure racionalisticki pristup, odnosno tendenciju da se umuje o necemu o cemu jednostavno ne moze da se umuje. Da je Bog hteo ovakav pristup veri, ne bi uzeo za apostole proste i mahom neuke ljude... Ocekivao sam ovakav odgovor. A sta da ti kazem? Da prihvatim nesto sto mi je totalno nelogicno- ne mogu. A s druge strane, makar sam toliko sposoban da procenim da peti sabor nedvosmisleno anatemise svaki vid ucenja o prestanku paklenih muka. Naravno da vera nije samo umovanje, cak sta vise njena sustina neme veze sa racionalnim objasnjavanjem dogamata, jer oni imaju pre svega empirijski karakter... ali isto tako ne znaci da je logicko razmisljanje po pitanju dogmata nesto pogresno(svetootacka literatura obiluje time). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука