Jump to content

Sveti oci i optimističko bogoslovlje (apokatastaza)

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323202612' post='538824]

јеретички није, ал јесте екуменистички.

не капирам шта је у екуменизму погрешно?

0205_whistling 0205_whistling 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

СВЕТИ ЈУСТИН НОВИ (ЋЕЛИЈСКИ) ПИСМА

10. БУДУЋЕМ МОНАХУ О ОМОЛИТВЉЕЊУ УMA И О СВЕПРАВОСЛАВНОМ CAБOPУ

...

"Екуменизми" су у моди. Но при томе се, изгледа ми, превиђа оно најбитније: Екуменизам Богочовечанске Истине је срце Богочовечанског = Православног екуменизма, који је увек Ипостас Богочовека Христа, у њеној козмичкој, и свекозмичкој, и надкозмичкој, и свеукупној целостности, и у земаљској историјској конкретности. Никада човек, нити ишта човечије, не може бити ни мерило, ни символ, ни конкретум екуменизма. Никада човек, ма који човек, већ увек и само Богочовек. Сва је трагедија Запада што je кроз cвoje сваковрсне хоминизме и хуманизме одбацио Христово Богочовештво.

...

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/PismaJustinCelijski/PismaJustinCelijski10.htm

http://www.eparhija-prizren.com/sites/default/files/users/4/2011/01/AvaPismoMitropolitu25-12-1964.jpg

ете ти, па читај :)

http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/episkop-atanasije-artemijeva-sekta-parasinagogaparacrkva

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323205599' post='538917]

СВЕТИ ЈУСТИН НОВИ (ЋЕЛИЈСКИ) ПИСМА

10. БУДУЋЕМ МОНАХУ О ОМОЛИТВЉЕЊУ УMA И О СВЕПРАВОСЛАВНОМ CAБOPУ

...

"Екуменизми" су у моди. Но при томе се, изгледа ми, превиђа оно најбитније: Екуменизам Богочовечанске Истине је срце Богочовечанског = Православног екуменизма, који је увек Ипостас Богочовека Христа, у њеној козмичкој, и свекозмичкој, и надкозмичкој, и свеукупној целостности, и у земаљској историјској конкретности. Никада човек, нити ишта човечије, не може бити ни мерило, ни символ, ни конкретум екуменизма. Никада човек, ма који човек, већ увек и само Богочовек. Сва је трагедија Запада што je кроз cвoje сваковрсне хоминизме и хуманизме одбацио Христово Богочовештво.

...

http://www.svetosavl...nCelijski10.htm

http://www.eparhija-...u25-12-1964.jpg

ете ти, па читај :)

http://www.eparhija-...nagogaparacrkva

Ma znam to je Pravoslavni ekumenizam zvani Ikumenizam.

http://www.whatsontv.co.uk/video/youtube/search/Ekumenizam/video/5cBH1jmVEnY&feature=youtube_gdata_player

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323202712' post='538827]

прости су вером били а не у главу и сви до једног су били тако утврђени у вери да је сам Дух Свети деловао кроз њих.

што не значи да су били неуке незналице, већ нису били лукави.

Niko nije rekao da su bili neznalice, vec da je Bog u njima pokazao da daje potpunu prednost prostodusnoj veri bez suvog i jalovog mozganja...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ekumenizam znaci ujedinjenje sa rimokatolicima prvo a onda i sa drugim religijama.

Ikumenizam kako je to jednom objasnio Pravoslavlje je dijalog sa jereticima da bi se oni odrekli svojih zabluda i presli u Pravoslavlje.

I sta je tu lose?

Подели на овим сајтовима

Ocekivao sam ovakav odgovor. :)

A sta da ti kazem? Da prihvatim nesto sto mi je totalno nelogicno- ne mogu. A s druge strane, makar sam toliko sposoban da procenim da peti sabor nedvosmisleno anatemise svaki vid ucenja o prestanku paklenih muka.

Naravno da vera nije samo umovanje, cak sta vise njena sustina neme veze sa racionalnim objasnjavanjem dogamata, jer oni imaju pre svega empirijski karakter... ali isto tako ne znaci da je logicko razmisljanje po pitanju dogmata nesto pogresno(svetootacka literatura obiluje time).

Vazan je redosled - urazumljenje po pitanjima koja te muce ocekuj upravo kroz veru, verujuci da je Bog kadar da te povede i urazumi uvek i bez izuzetka, a ne da sam kopas "studence isprovaljivane"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ne tvrdim da ce svi Bogu reci "da". Ali tvrdim da ce uvek postojati takva mogucnost za one koji ce biti u paklu.

То је твоје мишљење,твоја жеља и надање, као и код појединих светитеља Цркве, које могу да разумем и чак донекле и да симпатишем...али личне жеље, ма чиме оне биле побуђене и мотивисане, и ма ко стајао иза њих, нису и не могу представљати боготкривено, једнодушно исповедано, Духом, Писмом и Предањем потврђено, саборно учење и саборну веру свете Цркве.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Мене посебно занима један одређен случај... Шта са људима, добрим људима често, који у идеји Хришћанства не виде ништа лоше. Виде само добро осим једне једине ситнице - не верују да је заиста истинита. Дакле, ти људи би били пресрећни да такав Бог постоји, да се све описано у Светом писму заиста и догодило и радо би били део те приче са срећним крајем али просто им нешто говори да је све то само прича, као што ми рецимо учење будизма или веровања Индијанаца сматрамо пуким причама... Е сада, мени је нарочито занимљиво питање зашто тим људима, када се деси све што ми чекамо и чему се надамо а они се увере да Бог ипак заиста постоји, не би било могуће да остваре однос са Њим и свима другима у вечној љубави? Друга ствар, занима ме зашто би Савршени и Свемогући Бог уопште стварао ишта што ће на крају завршити у вечној патњи? Како је то могуће ако знамо да је све што постоји, сваки трен од постанка до краја у служби тога да на крају СВЕ буде најбоље могуће? Е сада, да предунапредим аргумент "да, али биће све савршено у реду, само ти Срђане и ми сви људи нисмо тренутно у могућности да видимо то", занимам ме како је могуће да истовремено све буде најбоље могуће а да ико буде већно на мукама, јер чим икоме субјективно није све "најбоље могуће" онда аутоматски, само по себи, није ни "све најбоље могуће" испало... А зашто би Савршени Бог радио ишта што не води најбољем могућем крају. Зашто би стваро иког за кога ЗНА (Он све зна) да ће завршити патећи се вечно? Да ли је слободан избор дати некоме избор а знати унапред шта ће изабрати јер је такав какав је створен, јер му је воља таква каква му је дата? И на крају, пошто је сваки тренутак постојања свега, од настанка до краја, резултат Божије воље зашто би Божија воља била таква да се допусти тренутак у коме ико прави избор који ће га одвести у вечну муку?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...