Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Мени стварно није јасно шта то значи припрема за Причешће? Ваљда човек пости када је пост, моли се увек, а приступа светој тајни Помирења (како се још назива исповест) када има разлог да се мири са Црквом, не треба да се мири ако није ни отпао (мислим наравно грехом). Треба питати тај клир који тражи припрему: а јесте ли се ви припремали (ватевер дет минз)? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Уз дозволу моје пријатељице и њен пристанак, и ако ме је замолила да не кажем име (мада лично бих увек да имена буде, али каже да може имати проблеме због тога) постављам следећи текст: Дакле, ово је наша реалност у многим нашим црквама и манастирима. Ја на овакве догађаје заиста останем без коментара. Само се питам да ли постоји бар мало разумевања и људскости у односу свештеник-народ и народ-свештеник. Када се вера схвати као закон и скуп правила без љубави (тј. о љубави причамо чисто да нешто кажемо) онда долази до оваквих ситуација. Ја немам коментар. Надам се да ће оваквих ствари све мање да буде у нашој Цркви. Већ сам негде рекао али да поновим: Највећи подвиг данашњег православног хришћана, али и хришћанина уопште у сва времена јесте да се литургијски оствари. Но, неминовно је да наиђе на искушења, најпре од својих најмилијих који нису цркевни људи, а онда и од оних који долазе у Цркву а сами не знају због чега су ту. Када пођете у Цркву гледаће вас као лудака и занешењака они који у цркву не улазе (или само "кад се ваља"), а у Цркви као великог грешника који није достојан да се причести, да учествује као пуноправни уд Тела Христовог. Но, у томе је вера, у томе је трпљење, у томе је оно да се "Царство Небеско на силу добија". На основу поруке стичем утисак да нису у питању свештеници већ да је таква средина и као да попови другачије и не смеју. Што се тиче данашњих метиљавих Хришћана. Ако је проблем претрпети ово мало што наводи поп Иван, онда нек иду у пакао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Што се тиче данашњих метиљавих Хришћана. Ако је проблем претрпети ово мало што наводи поп Иван, онда нек иду у пакао.Шта да претрпе? Једно је трпети мучења (телесна) од стране пагана, а друго је трпети шиканирање (духовно и психичко) од стране своје рођене цркве (то је једноставно нешто што не би смело да се дешава)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Јун 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Шта да претрпе? Једно је трпети мучења од стране пагана, а друго је трпети шиканирање од стране своје рођене цркве (то је једноставно нешто што не би смело да се дешава)... Mada i oni su samo ljudi, nisu savršeni... problem je kad je većina takva... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Хвала Богу живим у епартији Бачкој. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 нормално да само међу неукима постоје дилеме о причешћивању и менструалном циклусу ... https://www.pouke.org/forum/topic/16842-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98/ malina :) је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Шта да претрпе? Једно је трпети мучења (телесна) од стране пагана, а друго је трпети шиканирање (духовно и психичко) од стране своје рођене цркве (то је једноставно нешто што не би смело да се дешава)... Ал дешава се. И ћут ба не капираш. ЛАкше је ово данас , него оно пре . Да сад крену неки пагани да кољу по кућама , чик да видиш колико би остало Хришћана. А нешто мора да чачка... -Владимир- and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Прво, није осуда већ разговор о погрешној нееклисиолошкој и нелитургијској пракси. Друго, шта си подразумевао под овим: Да ли то значи ако се нико не причешћује, да не треба ни ја да се причестим (као лаик)? Ако је то тако, зашто се онда свештеник причешћује? Одакле тај принцип да један мора да се причести? Изгледа се попови не рачунају у Хришћане. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Јун 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341053668' post='669837] нормално да само међу неукима постоје дилеме о причешћивању и менструалном циклусу ... https://www.pouke.org...ов-менструациј/ Praštaj meni neukoj , odoh da vidim pa da se malo edukujem, ali veruj da se taj, aj da kažem problem, ne rešava olako No odoh da vidim šta kažu pisanija Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Praštaj meni neukoj , odoh da vidim pa da se malo edukujem, ali veruj da se taj, aj da kažem problem, ne rešava olako No odoh da vidim šta kažu pisanija гледај и радуј се, јави ако нешто није јасно клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Јун 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Praštaj meni neukoj , odoh da vidim pa da se malo edukujem, ali veruj da se taj, aj da kažem problem, ne rešava olako No odoh da vidim šta kažu pisanija I da, moram i ovo da dodam- bez obzira šta kažu pisanija, ako se to ne počne primenjivati i o tome govoriti na širem polju, džaba sve. Kad sveštenici budu počeli o tome da govore biće ok, jer ja mogu da pitam, ali ako nemam blagoslov ne mogu se ni pričestiti. Tako da... Ne mogu takve odluke donositi na svoju ruku, zar ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Uz duzno postovanje ovo je za mene cista budalastina. Ona ima blagoslov za svakodnevno pricescivanje i to ne sme da prekrsi ni za zivu glavu ni kada je na putu, ni kada zuri ni kada ima obaveza. Znaci ovo me podseca na one price o vrackama, tri puta pomeranju case, dva koraka napred jedan nazad, oblacenje pidzame naopako itd. Cela ova prica je toliko jevtina i prozirna da ne zasluzuje komentar, ali zaista je tesko odoleti pa ocutati. S vremena na vreme na ovoj stranici se zapne sa jednim takvim primerom, tek toliko da se ne zaboravi kakvi su to ''fanaticni revnitelji'' ''ogrubeli bez ljubavi'' itd. Stvarnost je zapravo totalno drugacija. U ''revniteljskim'' eparhijama tako ''revnosnih'' popova za pricesce ima tek za lek, i to jedva u banatskoj ili u banjaluckoj eparhiji koja je tempirana novotarska bomba gde se ceka da vl.Jefrem oboli pa da ga lepo penzionisemo. Skoro 90% svestenika je sa PBF i sve to sto nosi sa sobom. U banatskoj je manji procenat ali isto mnogo svestenika koji rade vladici iza ledja, posebno u Pancevu i naseljima blize Beogradu. U novotarskim ''demokratskim'' eparhijama, gde se diktatorski sprovodi ''sloboda izbora'' ne sme niko ni da zucne o pripremi, nego se pricescivanje svakoga bez da te iko pita ko si i sta si, odakle si ispao i od kada si u crkvi i na liturgiji, pricescivanje se vrsi bukvalno jurnjavom za vernicima sa sve putirom. U svom zivotu sam bio mnogo puta u slicnim situacijama kao sto je gospodicna opisala gore, i zaista je tesko rasuditi, ali sam misljenja da nikome ne treba odbijati pricesce, ali ako je to potreba iz smirenog i skrusenog duha. Te tipove koji imaju blagoslov ''svog'' duhovnika za svakonedeljno ili svakodnevno pricesce, treba lepo slati kod ''svog'' duhovnika da se tamo i pricescuju svakodnevno i svakonedeljno. Praksa da se zbog ovog ''evharistijskog ludila'' pricesce pomera za kraj liturgije smatram kontraefektom i isto budalastinom. Са овим морам да се сложим...посебно подвученим... уз малу примедбу...да у БЛ епархији бар..има квалитетних младих Свештеника...који сматрају да треба имати озбиљну припрему за Причест...мада га неће забранити ако желиш.. истина мене нервира потенцирање неких Свештеник да постим ван поста...бар 3 дана...да би се Причестио...и то без озбиљног исповедања ..на коме ме обично прекину на пола..јер журе... по мени физички део поста је битан толико колико помаже нашем телу да се избори са страстима... а много битнији елемент поста..онај духовни и психолошки...је многима битан колико и лањски снег.. примећујем да се и код "старообредника" и "новотара" исповест своди на неку форму...коју треб официјално задовољити...једењем џема... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Са овим морам да се сложим...посебно подвученим... уз малу примедбу...да у БЛ епархији бар..има квалитетних младих Свештеника...који сматрају да треба имати озбиљну припрему за Причест...мада га неће забранити ако желиш.. истина мене нервира потенцирање неких Свештеник да постим ван поста...бар 3 дана...да би се Причестио...и то без озбиљног исповедања ..на коме ме обично прекину на пола..јер журе... по мени физички део поста је битан толико колико помаже нашем телу да се избори са страстима... а много битнији елемент поста..онај духовни и психолошки...је многима битан колико и лањски снег.. примећујем да се и код "старообредника" и "новотара" исповест своди на неку форму...коју треб официјално задовољити...једењем џема... Шта је то припрема за причест? Шта је то духовни и психички елемент поста, зар то не би требали да имамо стално? Шта то духовно и психички треба да се ради у току поста што не треба иначе? А да си био код новотара на исповести видео би како је то заправо права исповест, уз разговор са презвитером-душепријатељем и то без римокатоличке разрешне формуле... nishizawa је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 да у БЛ епархији бар..има квалитетних младих Свештеника...који сматрају да треба имати озбиљну припрему за Причест...мада га неће забранити ако желиш.. бањалучки епарх је један од оних који забрањује причешћивање ван постова, зар не? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Црни Михајло, како лупаш (к'о и Мудров)... хахаха... јесте..ја лупам.. а ви и "новотари" и "старообредници" једино у чему сте успели ..јесте да уништите заједницу.. да поделите вернике..и да се поредате на линију фронта по епархијама.. па тако да људи који навикну на неку праксу ..када оду на ндруго место се осећају као прасе у техерану ..као девојка која је писла О.Ивану свака вам част Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука