feeble Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Питао сам једну познаницу каква је ситуација у Румунији, пошто сам планирао да одем једном до браће, па рекох да видим хоћу ли моћи да се причестим. Каже, мало теже јер пред причешће мора да се исповедиш иначе те неће пустити. А то би тешко ишло на румунском Не знам је ли свуда тако, она је из Јашија. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ма да се не лажемо, свештеник је тај који учи народ овако или онако. Да не улазимо у расправу који су разлози итд. А има и обрнутих ситуација, хвала Богу... Сећам се кад смо први пут отишли ту недалеко у једну цркву која припада антиохијској патријаршији и ми лепо "одстојимо" св. причешће јер ето "нисмо спремни" и шта већ, они су били потпуно збуњени. Гледали нас као да нисмо нормални. "Замисли, неће да се причести". Иначе што се заједнице код њих и код нас тиче, то је небо и земља. Они су људи толико искрено пријатни и гостољубиви да не може да се објасни. Чим виде неког новог, одмах приђу да се упознају, поздраве и све што треба. Видиш да људе заиста интересује ко си, као личност. Жао ми је да кажем, али у нашим црквама у "дијаспори" је једно опште мртвило да просто мораш да се натераш да одеш. Divno je ovo cuti a koja zemlja je u pitanju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Већ више од 10 година слушам дискусије на ову тему и није ми никако јасно како још увијек трају, како људима не досади. Лично, заговорник сам трезвеног односа према Причешћу, што сматрам да није ни старотарство, ни новотарство, већ Православље. Ово је доминантно новотарски форум, а пошто из десетогодишњег искуства знам да је немогуће ни старотарца ни новотарца помјерити нити за милиметар од његове позиције, нећу улазити у дискусију него ћу само дати пар констатација и идеја за размишљање. 1. Прича у стилу "немогуће је бити достојан, зато се нема шта ни припремати за Причешће" је један обичан софизам и то врло јефтин (Софизам је намерно начињен обмањивачки закључак, који изгледа формално правилан; заснива се на двосмислености појмова, на доказивању помоћу непотпуних закључака.) 2. Представљање црквене стварности у стилу: "Често причешћивање је правило, а имамо, ето, неке затуцане попове и владике који у својој јереси клерикализма то народу не дозвољавају" је, такође, погрешна. Тачно је да постоје неки епископи и свештеници који немају много везе са богословљем и управо из тог разлога не дозвољавају људима да се причесте, али позивање на то је вулгаризација озбиљног разговора о примању Светог Причешћа. Трезвен однос према Причешћу подразумијева да се, као и увијек у Православљу, у виду има цјелокупно Свето Предање по одређеном питању, а не да се форсира неколико мисли, које су веома често узете из контекста текста неког Светог Оца. Сви Свети Оци, који су писали мало детаљније о духовном животу човјека, заговарали су трезвен однос приступања Причешћу и упозоравали на погубност олаког приступања овој светињи. Форсирање јефтиног става "нема недостојног, само се ти причешћуј" представља гажење по читавом Светом Предању, испадоше Оци аутори "Добротољубља", затим Свети Григорије Палама и сви њихови насљедници до Светог Игњатија Брјанчанинова и Теофана Затворника, па у 20. вијеку наши Свети Николај Жички, Преподобни Јустин, Свети Јован Шангајски, затим свети старци обновитељи монаштва у 20. вијеку од старца Јосифа Исихасте па на даље, све до наших савременика типа митрополита Јеротеја Влахоса и старца Јефрема Филотејског, сви они испадоше, по новотарцима, јеретици клерикалци, или просто - празнословци који су, ето, нешто током свих ових вијекова пискарали, док се нису појавили новотарци са открићем "очигледног", како је све то сувишно и како се све то своди на просту истину "не можеш ни бити достојан, дакле, причешћуј се, синко, до бесвијести". И онда се неко чуди што новотарце називају протестантима у редовима Православља. N.Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ово је доминантно новотарски форум, jel ? Баба је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ово је доминантно новотарски форум A, ovo bi značilo, šta? “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Већ више од 10 година слушам дискусије на ову тему и није ми никако јасно како још увијек трају, како људима не досади. Лично, заговорник сам трезвеног односа према Причешћу, што сматрам да није ни старотарство, ни новотарство, већ Православље. Ово је доминантно новотарски форум, а пошто из десетогодишњег искуства знам да је немогуће ни старотарца ни новотарца помјерити нити за милиметар од његове позиције, нећу улазити у дискусију него ћу само дати пар констатација и идеја за размишљање. 1. Прича у стилу "немогуће је бити достојан, зато се нема шта ни припремати за Причешће" је један обичан софизам и то врло јефтин (Софизам је намерно начињен обмањивачки закључак, који изгледа формално правилан; заснива се на двосмислености појмова, на доказивању помоћу непотпуних закључака.) 2. Представљање црквене стварности у стилу: "Често причешћивање је правило, а имамо, ето, неке затуцане попове и владике који у својој јереси клерикализма то народу не дозвољавају" је, такође, погрешна. Тачно је да постоје неки епископи и свештеници који немају много везе са богословљем и управо из тог разлога не дозвољавају људима да се причесте, али позивање на то је вулгаризација озбиљног разговора о примању Светог Причешћа. Трезвен однос према Причешћу подразумијева да се, као и увијек у Православљу, у виду има цјелокупно Свето Предање по одређеном питању, а не да се форсира неколико мисли, које су веома често узете из контекста текста неког Светог Оца. Сви Свети Оци, који су писали мало детаљније о духовном животу човјека, заговарали су трезвен однос приступања Причешћу и упозоравали на погубност олаког приступања овој светињи. Форсирање јефтиног става "нема недостојног, само се ти причешћуј" представља гажење по читавом Светом Предању, испадоше Оци аутори "Добротољубља", затим Свети Григорије Палама и сви њихови насљедници до Светог Игњатија Брјанчанинова и Теофана Затворника, па у 20. вијеку наши Свети Николај Жички, Преподобни Јустин, Свети Јован Шангајски, затим свети старци обновитељи монаштва у 20. вијеку од старца Јосифа Исихасте па на даље, све до наших савременика типа митрополита Јеротеја Влахоса и старца Јефрема Филотејског, сви они испадоше, по новотарцима, јеретици клерикалци, или просто - празнословци који су, ето, нешто током свих ових вијекова пискарали, док се нису појавили новотарци са открићем "очигледног", како је све то сувишно и како се све то своди на просту истину "не можеш ни бити достојан, дакле, причешћуј се, синко, до бесвијести". И онда се неко чуди што новотарце називају протестантима у редовима Православља. пошто видим да већ дуже пратиш овај форум пошто већ имаш оформљено мишљење, волео бих да образложиш где си нашао такву праксу понижавајућег понашања према светом причешћу или где је неко писао о томе да треба без поста, молитве и приде прилазити? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 ... Лично, заговорник сам трезвеног односа према Причешћу, што сматрам да није ни старотарство, ни новотарство, већ Православље. Ово је доминантно новотарски форум, а пошто из десетогодишњег искуства знам да је немогуће ни старотарца ни новотарца помјерити нити за милиметар од његове позиције, ... Немања, јел' ти није тешко да ми објасниш шта значе појмови ,,новотарац" и ,,старотарац", пошто ја искрено не знам шта значе? (не зезам се, стварно не знам) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Већ више од 10 година слушам дискусије на ову тему и није ми никако јасно како још увијек трају, како људима не досади.Лично, заговорник сам трезвеног односа према Причешћу, што сматрам да није ни старотарство, ни новотарство, већ Православље. Ово је доминантно новотарски форум, а пошто из десетогодишњег искуства знам да је немогуће ни старотарца ни новотарца помјерити нити за милиметар од његове позиције, нећу улазити у дискусију него ћу само дати пар констатација и идеја за размишљање. 1. Прича у стилу "немогуће је бити достојан, зато се нема шта ни припремати за Причешће" је један обичан софизам и то врло јефтин (Софизам је намерно начињен обмањивачки закључак, који изгледа формално правилан; заснива се на двосмислености појмова, на доказивању помоћу непотпуних закључака.) 2. Представљање црквене стварности у стилу: "Често причешћивање је правило, а имамо, ето, неке затуцане попове и владике који у својој јереси клерикализма то народу не дозвољавају" је, такође, погрешна. Тачно је да постоје неки епископи и свештеници који немају много везе са богословљем и управо из тог разлога не дозвољавају људима да се причесте, али позивање на то је вулгаризација озбиљног разговора о примању Светог Причешћа. Трезвен однос према Причешћу подразумијева да се, као и увијек у Православљу, у виду има цјелокупно Свето Предање по одређеном питању, а не да се форсира неколико мисли, које су веома често узете из контекста текста неког Светог Оца. Сви Свети Оци, који су писали мало детаљније о духовном животу човјека, заговарали су трезвен однос приступања Причешћу и упозоравали на погубност олаког приступања овој светињи. Форсирање јефтиног става "нема недостојног, само се ти причешћуј" представља гажење по читавом Светом Предању, испадоше Оци аутори "Добротољубља", затим Свети Григорије Палама и сви њихови насљедници до Светог Игњатија Брјанчанинова и Теофана Затворника, па у 20. вијеку наши Свети Николај Жички, Преподобни Јустин, Свети Јован Шангајски, затим свети старци обновитељи монаштва у 20. вијеку од старца Јосифа Исихасте па на даље, све до наших савременика типа митрополита Јеротеја Влахоса и старца Јефрема Филотејског, сви они испадоше, по новотарцима, јеретици клерикалци, или просто - празнословци који су, ето, нешто током свих ових вијекова пискарали, док се нису појавили новотарци са открићем "очигледног", како је све то сувишно и како се све то своди на просту истину "не можеш ни бити достојан, дакле, причешћуј се, синко, до бесвијести". И онда се неко чуди што новотарце називају протестантима у редовима Православља. Невероватна количина незнавености и логореје на једном месту, онда некога оптуживати за софизме, ццц... Шта је то трезвен однос? Ко овде не заговара трезвен, православан однос, већ протестантски? И по ко-зна-који пут питам шта је то припрема? Уосталом сви овде, ми новотарци, који заговарамо (често штагод то значило) причешћивање то чинимо аргументовано, подупрти чињеницама (канонима, Светим Оцима, историјом Цркве и Светим Предањем - а последњих 150 година западног ропства православља не чини Свето Предање), или мислиш да смо сви, онако колективно покисли по мозгу... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Немања, јел' ти није тешко да ми објасниш шта значе појмови ,,новотарац" и ,,старотарац", пошто ја искрено не знам шта значе? (не зезам се, стварно не знам) Ово звучи као питање фарисеја који се претвара да нешто не зна, а све у жељи да од онога кога пита добије одговор који ће искористити против њега. А ако стварно не знаш, у шта изричито сумњам, распитај се мало. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 онако колективно покисли по мозгу... 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Невероватна количина незнавености и логореје на једном месту, онда некога оптуживати за софизме, ццц... Шта је то трезвен однос? Ко овде не заговара трезвен, православан однос, већ протестантски? И по ко-зна-који пут питам шта је то припрема? Уосталом сви овде, ми новотарци, који заговарамо (често штагод то значило) причешћивање то чинимо аргументовано, подупрти чињеницама (канонима, Светим Оцима, историјом Цркве и Светим Предањем - а последњих 150 година западног ропства православља не чини Свето Предање), или мислиш да смо сви, онако колективно покисли по мозгу... Не мислим о теби ништа боље него што ти мислиш о науци Светих Теофана и Игњатија који су, БУКВАЛНО, написали енциклопедије духовног живота. Најбоље је то све омаловажити и прогласити за "западно ропство". То је сав одговор који ћеш од мене добити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341075669' post='670125] пошто видим да већ дуже пратиш овај форум пошто већ имаш оформљено мишљење, волео бих да образложиш где си нашао такву праксу понижавајућег понашања према светом причешћу или где је неко писао о томе да треба без поста, молитве и приде прилазити? Нпр. нашао сам код тебе када си као "православни мотивациони постер" објавио слику некаквог надрогираног репера, уз поруку како је у Православљу могуће не испунити ниједну заповијест а спасити се. И нашао сам код својих познаника у Бањалуци, многи од њих студенти богословије а неки и свештеници (знаш, као што сам рекао, ово дуго траје, па су многи у међувремену постали свештеници) који отворено признају да нпр. не читају молитве прије Причешћа. Једном сам ти на Фејсбуку рекао, док те нисам уклонио са листе пријатеља, да имам друга који, подучен својим братом који је свештеник, не упражњава никакву припрему за Причешће него ће најнормалније изаћи у град, пити и проводити се цијелу ноћ, доћи и причестити се, а онда послије тога причати двосмислене секси вицеве у кафани. ТО НИЈЕ ПРАВОСЛАВЉЕ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Не мислим о теби ништа боље него што ти мислиш о науци Светих Теофана и Игњатија који су, БУКВАЛНО, написали енциклопедије духовног живота. Најбоље је то све омаловажити и прогласити за "западно ропство". То је сав одговор који ћеш од мене добити.Ма да, хајде да заборавимо 1800 година Црквене историје, целокупну Православну теологију и све пре Петра Могиле, а онда да зажмуримо и правимо се да не постоје Свети Кољивари, те замислимо да је Православље почело да постоји тек у 19. веку и воила. Да ли ти је то аргументација? Хм, уместо што демагогишеш, могао би стварно нешто аргументовано да покушаш да напишеш... nishizawa, Милан Меденица :), Александрида and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Нпр. нашао сам код тебе када си као "православни мотивациони постер" објавио слику некаквог надрогираног репера, уз поруку како је у Православљу могуће не испунити ниједну заповијест а спасити се.И нашао сам код својих познаника у Бањалуци, многи од њих студенти богословије а неки и свештеници (знаш, као што сам рекао, ово дуго траје, па су многи у међувремену постали свештеници) који отворено признају да нпр. не читају молитве прије Причешћа. Једном сам ти на Фејсбуку рекао, док те нисам уклонио са листе пријатеља, да имам друга који, подучен својим братом који је свештеник, не упражњава никакву припрему за Причешће него ће најнормалније изаћи у град, пити и проводити се цијелу ноћ, доћи и причестити се, а онда послије тога причати двосмислене секси вицеве у кафани. ТО НИЈЕ ПРАВОСЛАВЉЕ. Ма дај, молим те?! Ко овде промовише такве ствари? Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања Бањалука Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ма да, хајде да заборавимо 1800 година Црквене историје, целокупну Православну теологију и све пре Петра Могиле, а онда да зажмуримо и правимо се да не постоје Свети Кољивари, те замислимо да је Православље почело да постоји тек у 19. веку и воила. Да ли ти је то аргументација? Хм, уместо што демагогишеш, могао би стварно нешто аргументовано да покушаш да напишеш... Ја не демагогишем, него упозоравам на погрешне закључке. Свети Кољивари не би подржали данашње новотарство. Да се разумијемо, ја немам ништа против да се људи причешћују и на свакој Литургији, али НЕ СВИ. Односно, редовно причешћивање захтијева један посебан начин живота, а не приступ "лако ћемо". Познајем неке људе који се баш редовно причешћују и, мада нисам ја позван да судим о некоме коме нисам духовник, видим да је ту све у реду, да живе Литургијски и како вјерују - тако се причешћују. С друге стране, многи су у праксу честог причешћивања улетили "као Пилат у Вјерују". Занимљиво ми је било чути у једном предавању јеромонаха Рафаила Бољевића да често приступање Причешћу може да буде и по наговору демонском. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука