marija Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 Bog ti pomogao, Drago mi je da si napisao svoje misljenje iako kao sto rece;; nisi ni vladika ni svestenik;; Iskrena da budem ti si nesto napisao i ja se slazem sa tobom,ali kad dvoje svestenicke dece koji su dobri djaci zele da upisu fakultet u gradu a njihov otac posle dvadest tri godine nemoze da im to obezbedi onda je to zalosno.Ima taj svestenik i njegova porodica ljubavi i volje,al nema para.Kad sam malo vise usla u ty problematiku saznala sam sokantne stvari i zato sam zelela na ovo pitanje da mi odgovori vladika a ne svestenici.Naime u Beogradu postoje dva lobija istinito ali zalosno.Prvi lobi je bosanski a drugi kosovarski.Sta to znaci za neupucene?U Beograd mogu doci na parohiju samo ljudi iz Bosne ili sa Kosova.A svestenici koji su rodjeni u Srbiji oni tu nemogu da rade.Boze me sacuvaj.E sad jos jedna sokantna stvar,svestenici koji imaju radnoga staza preko dvadest,trideset i vise godina oni su zaboravljeni.Jer sad postoji neko nepisano pravilo da moras da imas fakultet da bi bio gradski svestenik.Kad su ti svestenici poceli da rade,oni tad nisu isli u bogosloviju iz materijalne strane vec su to bili ljudi koji su iz poboznosti i u najtezem vremenu ucili i sluzili u crkvi.A danas su njihova deca najveci pacenici bez nade da ce biti bolje. ja ?u se vratiti na sam po?etak pri?e i dva "lobija" ta muka ne mu?i samo sveštenike i klir ve? i sve ostale U ?emu je razlika izme?u mog i svešteni?kog deteta ili mog i mašinog deteta( Mašo ne zameri) U tome koliko imamo veza, da li smo u nekoj partiji ili ne... Ista briga mori i druge. Iz mog grada hiljade ljudi svakodnevno putuje 60 km do posla a zašto, zato što ne može da se domogne posla u svom rodnom gradu od svih onih kojima je posao bio "potrebniji" lekari iz unutrašnjosti dobijaju stipendije , specilizacije etc u Beogradu a lekari iz Beograda idu u unutrašnjost I tako je u skoro svakoj pori našeg života, svakom segmentu, tako da tu smo svi izjedna?eni... Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелица Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 На жалост такво нам је друштво данас.Изгледа да се школују данас само они који имају пара,и којекве везе.Најбоље показују којекави приватни факултети.А на државним факултетима је тешко доћи до места редовног студента.Па студенти из Београда,Србије упадну у самофинансирајуће,док су студенти из напр.Црне Горе редовни,а требало би да се третирају као страни студенти(постоји цена за стране држављане).Тако да данас,многи родитељи нису у ситуацији да финансирају школоваљесвоје деце,на жалост.А уз школарину,стан,храна,превоз.Не смем ни да помислим која је цифра у питању. Не знам на који начин свештеник добија парохију, и на које време.Мислим да би добро било да се смењују на пар година.Па да ови из града оду мало на село. Верујем и да би неки,који имају бројне градске парохије,и одустали од свог позива.Имајући и виду да нам села полако одумиру,замислите тек села на југу Србије,или по неким брдима,где један свештеник држи и по десет села са можда сто људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 афтер, занимљиво размишљање, није да се не слажем, али бих разрадио мало. ајде да то представим са војном службом: човек прође школу и службу, одакле год да је. средњу, или вишу или високу, како ко. у том смислу, и по способности добија и чин временом. е сад, конкуренција је увек присутна и увек је двојака. поента је да је свако по свом избору оно што јесте, додуше, некад су околности такве да Бог каже таква и таква ствар и тако и тако. и то је све са промислом, ако мене питаш, Бог помаже човеку да се спашава. проблем је кад упаднемо у ситуацију да треба да решавамо тренутну ситуацију, а не видимо потпуну слику. није свако за село, и није свако за град, није свако ни за људе, може да буде одличан тамо или вамо, а на другом месту да никоме не буде на корист. онај који стоји на планини, далеко више види него онај под планином. не заступам подељеност, заступам смирење. а да је овај свет неправедан, па то је тако, нећемо га никад променити, сви знамо куда иде ... можемо само да се потрудимо на личном пољу, и на пољу оних који слободном вољом поступају и желе да живе сходно последицама. онај ко не жели, па, то је свачија слободна воља. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Децембар 6, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2009 Драги моји форумаши, па зар ми нисмо верници и да ли сумњамо у Божије промисли...ја сам некако мишљења да су сви свештеници, монаси и др. постављени баш где би требало да буду...ми се убисмо објашњавајући шта је боље или шта је горе...а ево наша два уредника овог форума су пример да је то све Његовој вољи и да је тако најбоље... Нисам нигде наишла да се они жале где су постављени и видим да су учинили много на својим парохијама. 319.gif My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 6, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2009 није проблем у промисли, већ у слободној вољи 0409_feel клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ванда Написано Јануар 12, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2010 Христос се роди, морам да вам кажем да смо мој супруг и ја са троје дјеце побјегли из Београда на село.... хвала Богу успјели смо. Јер заиста ону буку и оне саблазни нисмо више могли да издржимо.... какав је овдје мир и љепота. Сваким даном благодарим Богу на кози и кокошкама а имам времена и да сликам иконе, а Никад нисмо гладни. Живимо на туђем имању и заиста не размишљам како ћу дјецу школовати.... колико ћемо уопште и живјети.... и шта је за нас добро. Ако је заиста добро за моју дјецу да буду школована биће, ако то буду жељела биће, све остало је небитно. За све се нађе начин. Тако и свештеници кад су на селу Хвала Богу, кад нису исто тако.... Ваљда смо ми сви овдје на земљи да спасавамо душе своје. Мислим да је дјецу много лакше подизати на селу, ипак далеко су од продавница, имају пространство око себе, слободна су. Друже се са животињама, и ближа су природи. Не пиље у излоге и потрошачки дух је даљи од њих. Буду скромна. Штета је само што по селима људи слабо иду у цркву, али слабо се и цркве отварају, посебно кад свештеник не живи у близини. Знам опет неке још породице које су отишле из градова на села, и то побожне, па се надам да ће их бити још па да ће свештеници имати и више посла и већу жељу да нам служе Литургију. "И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 12, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2010 Vanda@ Не знам сестро,како се компјутер уклапа у ту сеоску идилу... И онако успут...не спасава место (становања).... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ванда Написано Јануар 12, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2010 Vanda@ ?? ???? ??????,???? ?? ????????? ?????? ? ?? ?????? ?????... ? ????? ?????...?? ??????? ????? (?????????).... ????? ?? ????? ?? ???? ?? ???????.... ?? ?? ???? "И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Јануар 12, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2010 Vanda@ ?? ???? ??????,???? ?? ????????? ?????? ? ?? ?????? ?????... ? ????? ?????...?? ??????? ????? (?????????).... ??? ???? ?????????? ? ??????? ?????? ? ???????? ????? ?? ???????? ????? ?? ????? ???????... ?????, ? ?? ??? ?? ??????? ?? ???????? ? ???? ????? ? ????? ? ??? ?????? ?????. ????? ?? ?? ???? ???? ????? ????? ??????? ? ???? ?? ?????, ? ?? ?? ????? ???? ???? ????? ???? ?????? ??? ???????? ?? ????. ????? ?? ?????, ??? ??? ???? ?? ????? ?? ?? ?? ??? ???? ????? ????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 12, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2010 Ок,помените понекад пропалу децу из "саблазног" Београда... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 13, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2010 Град,село- што се духовног живота тиче,све једно. Боље рећи: зависи од особе,до особе. Некоме више одговара један,некоме други амбијент... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 13, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2010 Vanda@ ?? ???? ??????,???? ?? ????????? ?????? ? ?? ?????? ?????... ? ????? ?????...?? ??????? ????? (?????????).... 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 13, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2010 Hrišćanstvo je religija koja je ponikla u gradu,ali svi smo različiti pa svako živi gde mu odgovara.Jednom sam slušao besedu jednog sveštenika o ocu Aleksandru Šmemanu.Bez obzira što je otac Šmeman živeo na zapadu u gradu koji je sinonim bluda i razvrata i svakog nevaljalstva on je govorio :"Ja volim ovaj grad".Čistima je sve čisto,šta reći 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ванда Написано Јануар 13, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2010 ??,???????? ??????? ??????? ???? ?? "?????????" ????????... ?????? ?? ?? ??? ??? ?? ??? ???????? ??????? ??? ??? ?????. ????????? ?????? ?????? ???? ???? ? ?? ????????? ? ?? ??????, ? ????? ?????????.... ? ??????? ???????? ?????.... ?? ??? ???? ?????? ???? ???????? ? ????? ????.... ? ????? ??? ????? ???????....? ????? ????????....?? ????? ?????? ?? ?????? ??????? ?????? ? ?????? ????.... "И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ванда Написано Јануар 13, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2010 ??,???????? ??????? ??????? ???? ?? "?????????" ????????... ????????, ?? ??? ?????????? :smiley: ?? ?? ?????? "И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука