Jump to content

Сеоске и градске парохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

???????????? ???? ??? ????? ??????. ???? ?? ???? ??????? ?? ???????

??????????? ???? ?? ???? ?? ???? ??????, ??? ????? ??? ?? ?????? ??????? ????????, ?????????? ?? ??????. ?????, ?????? ?? ??????? ???? ?? ???????? ??????.

?????. ??????? ?? ???????, ? ???? ?????? ?????? ????????. ???? ?? ?? ???????? ??? ?????? ?? ?? ????? ????? ?????? ?? ??????? ????????? ?????? ??????? ????????? ? ??????????? ????????. ????????? ?? ??????????? ??????? ????? ?????? ?? ???? ???? ??????? ? ??????? ? ????????? ??????????, ?? ? ????? ?????.

?????????? ?? ????? ?? ???? ?????????? ?? ??????????? ????? ?????? ? ?????? ???????. ?????? ?? ???????? ??????? ??????? ? ?????? ???? ? ????????? ?????? ??? ? ??????? ?????????.

?????!

??????? ?? ????? ? ?? ????? ???? ?? ???????? ?? ????? ?????? ? ???? ?????? ????? ???? ? ?????????, ?? ???? ????? ?? ??? ?? ???????? ?? ??????????? ?? ???? ???????? ??? ?? ? ?????? ?????????? ??????? ???? ???.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 134
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Има једна прича за једног мог пријатеља старог проте из околине Ваљева(сад је у пензији) Пошто је отишао у пензију са једне јако скромне парохије , преселио се он у Ваљево.Е сад ја му казах е мој оче Среле коначно дочекасте да дођете у Ваљево па макар и у пензију, а он ће мени "Е мој оче ..... могао сам ја раније, вода се заталаса ал нема ко да спусти"  crvenilo

Подели на овим сајтовима

• Гости

Mene zanima jedan termin koji je ovde upotrebljen a odnosi se na samu pastirsku delatnost. Termin je - ''salonski svestenik'' i bio je upucen meni. E, sad, posto nemam mogucnost da sagledam sebe i iz tog aspekta, moze li mi neko, sam admiral recimo ili bilo ko drugi, razjasniti sta to uistinu znaci i zasto spadam u tu kategoriju pastira.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Кад су једног Светог владику лепили етикетама са тим и сл. терминима,

треба да будеш поносан, а не да се узбуђаваш klapklap

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

???????? ????? ????? ?? ???? ???? ?? ???? ???? ???? ?? ?????.

Ja poštujem mog brata oca Ivana, ni on nije u boljoj situaciji.Ali niko u SPC nije živeo deset godina na 150 domova  deset godina sa 15 do 20 obreda.Takvu parohiju ni kaludjeri ne?e da prihvate.

Ako ima neki revnosni kaludjer ja bih mu ustupio tu parohiju, a ja sam još malo pa u penziju.

Evo konkursa isposnici, ikzadjite iz vaših dvorova u mermeru , oprobajte se na parohuji koji Vam preporu?ujem

?? ???? ????? ?????????, ?????? ?? ?? ????????? ???? ???? ?????. ????, ?? ???? ?? ?????????? ? ?????????? ???? ????????.  klapklap
    Tako je brate na ovom forumu nema masnih popova,eno ih masiraju ki?mu u djakuzi.Namaju vremena a ti o?e Ivane šta se mlatiš sa taj sajt, gledaj bre da platiš eparhijske obaveze ,dužan si još od prošle godine.

Ma kakva misija i odbrana pravoslavlja?Dodji O?e u naš djakuzi ki?mu da masiraš.

?? ??? ????, ?????? ??? ?? ??? ????????????, ???? ?? ???? ?? ?????? ????? ????? , ????? ??? ???? ???? ?????.

:smiley:

Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ?? ?????? ?????? ??????? ?????? ????????? ?? ??? ? ??. ?????????,

????? ?? ????? ???????, ? ?? ?? ?? ????????? klapklap

Zanima me znacenje a ne moje konotiranje u ocima davaoca ovog ljupkog termina. Razumete li me sada? I, ako znate, napisite vi sta to znaci bez obzira na mene vec na samu karakteristiku koju taj termin nosi.

Bog vas blagoslovio - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Mene zanima jedan termin koji je ovde upotrebljen a odnosi se na samu pastirsku delatnost. Termin je - ''salonski svestenik'' i bio je upucen meni. E, sad, posto nemam mogucnost da sagledam sebe i iz tog aspekta, moze li mi neko, sam admiral recimo ili bilo ko drugi, razjasniti sta to uistinu znaci i zasto spadam u tu kategoriju pastira.

Ako bi ste hteli da mi odgovorite na ovo pitanje rado bim Vam razjasnio:

Vidite Hristos trenutno nije u eshatonu nego je sa desne strane Oca i moli se , posreduje za nas.Bog jeste ve?an, ve?no ?e postojati u budu?nosti, ali trenutno nema egzistenciju u eshatonu. Gde se nalazi Hristos onog momenta kada  izgovaramo  molitvu anafore.Na nebu sa desne srane Oca ili u eshatonu.Kako se to mi se?amo drugog dolaska Hristovog u momentu kada Hristos još nije imao iskustvo svog drugog dolaska..To Hristos još nije doživeo a mi telo se se?amo njegovog dolaska..Nije li to malo suludo?

Nemoj da se uzbudjuješ zbog onog  izraza od toga ti se brate ne?e iskriviti ki?ma.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Pre svega, na pogresnim temeljima ste poceli da gradite svoje zakljucivanje o Hristu, eshatonu, buducnosti i, samim tim, proslosti. Pogresno - iz razloga sto pokusavate da vremenskim i prostornim odrednicama obuhvatite Boga i definisete na taj nacin Njegov odnos sa nama i nas sa njim. Sa druge strane, nadam se da vam je jasno da se Bog, stvarajuci materiju samim tim i coveka, spusta sa visine ''stana svoga'' da bi se, nakon zavrsenog stvaranja, vratio svojoj visini, koju nije nikada ni napustao, te se taj povratak u Svetom pismu karakterise kao odmor Boziji (pogledati I Mojsijevu knjigu). Shvativsi tu dijalektiku mozemo nastaviti nase promisljanje o Eshatonu, koji je, by the way, izvor identiteta Crkve ali i svih nas okupljenih oko jednog a radi Jednog. Dakle, potrebno je razumeti da neke stvari koje su nase reference postojanja ne moraju nuzno vaziti i za Boga i, sto je jos bitnije, njima nikada necemo moci shvatiti Boga, odnosno opstiti sa Njim. Zato je, izmedju ostalog, dimenzija licnosti nezamenljivo bitna u nasem hodu ka Bogu, u nasem hodu ka Eshatonu.

Nije stvar mog uzbudjavanja vec je stvar mog interesovanja, zato vas i molim, da mi odgovorite na pitanje - sta znaci biti ''salonski svestenik''!!!

Подели на овим сајтовима

I, ako znate, napisite vi sta to znaci bez obzira na mene vec na samu karakteristiku koju taj termin nosi.

????? ?? ??????? ???????? ??? ???????, ???? ??? ??? ?? ?? ???? ? ?????? ??????? ???????? ???????? ?????????? ???????? ?????.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Pre svega, na pogresnim temeljima ste poceli da gradite svoje zakljucivanje o Hristu, eshatonu, buducnosti i, samim tim, proslosti. Pogresno - iz razloga sto pokusavate da vremenskim i prostornim odrednicama obuhvatite Boga i definisete na taj nacin Njegov odnos sa nama i nas sa njim. Sa druge strane, nadam se da vam je jasno da se Bog, stvarajuci materiju samim tim i coveka, spusta sa visine ''stana svoga'' da bi se, nakon zavrsenog stvaranja, vratio svojoj visini, koju nije nikada ni napustao, te se taj povratak u Svetom pismu karakterise kao odmor Boziji (pogledati I Mojsijevu knjigu). Shvativsi tu dijalektiku mozemo nastaviti nase promisljanje o Eshatonu, koji je, by the way, izvor identiteta Crkve ali i svih nas okupljenih oko jednog a radi Jednog. Dakle, potrebno je razumeti da neke stvari koje su nase reference postojanja ne moraju nuzno vaziti i za Boga i, sto je jos bitnije, njima nikada necemo moci shvatiti Boga, odnosno opstiti sa Njim. Zato je, izmedju ostalog, dimenzija licnosti nezamenljivo bitna u nasem hodu ka Bogu, u nasem hodu ka Eshatonu.

Nije stvar mog uzbudjavanja vec je stvar mog interesovanja, zato vas i molim, da mi odgovorite na pitanje - sta znaci biti ''salonski svestenik''!!!

Evo direktnog pitanja.Kako se ti se?aš Hristovog dolaska kada izgovaraš molitvu anafore.Ili ti to lažeš Boga kažeš da se se?aš onoga što nisi doživeo.
Подели на овим сајтовима

• Гости

E, vidite, sada napokon mozemo doci i do poente... Naime, kada razmisljamo o seoskim i gradskim svestenicima, moramo poci od samog coveka koji je svestenik i ljudima kojima on, takav kakav je, odlazi. Na ovom mestu, prica o talantima, neizostavljiva je jer nemamo svi iste talante samim tim ni iste mogucnosti a veoma bi bilo pogresno postavljati na mesto, koje zahteva odredjenu pripremljenost samog svestenika, osobu koja nije dorasla tome i u tome se ogleda sva velicina Promisla Bozijeg, bas u tome da nedorasli ljudi ne bi bili stavljeni u poziciju u kojoj bi obrukali i sebe i Crkvi. I, pogledajte sada, o. Strasimire, situaciju u kojoj bih ja, covek koji ne da nikada nije bio na selu nego nema ni rodbinu na selu i to vec nekoliko kolena, bio postavljen na vasu parohiju koja zahteva coveka na visini zadatka, nekog ko ce moci da ponese Krst opisanog stanja i pored svih okolnosti te ljude ipak privodi Hristu, svojom licnoscu prevazilazeci manje bitne stvari i te ljude uzvoditi ka jedino bitnoj Realnosti. Shvatate li sada? Dok, sa druge strane, ljudi koji su meni povereni kako bi reagovali na coveka kojeg bi im vi ponudili. Da li mislite da bi to mogli? Dakle, vera i jeste poverenje u Boga da nas nece natovariti bremenom koje ne mozemo izneti niti situacijom koja nije, pre svih, nama na koristi. Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

E, vidite, sada napokon mozemo doci i do poente... Naime, kada razmisljamo o seoskim i gradskim svestenicima, moramo poci od samog coveka koji je svestenik i ljudima kojima on, takav kakav je, odlazi. Na ovom mestu, prica o talantima, neizostavljiva je jer nemamo svi iste talante samim tim ni iste mogucnosti a veoma bi bilo pogresno postavljati na mesto, koje zahteva odredjenu pripremljenost samog svestenika, osobu koja nije dorasla tome i u tome se ogleda sva velicina Promisla Bozijeg, bas u tome da nedorasli ljudi ne bi bili stavljeni u poziciju u kojoj bi obrukali i sebe i Crkvi. I, pogledajte sada, o. Strasimire, situaciju u kojoj bih ja, covek koji ne da nikada nije bio na selu nego nema ni rodbinu na selu i to vec nekoliko kolena, bio postavljen na vasu parohiju koja zahteva coveka na visini zadatka, nekog ko ce moci da ponese Krst opisanog stanja i pored svih okolnosti te ljude ipak privodi Hristu, svojom licnoscu prevazilazeci manje bitne stvari i te ljude uzvoditi ka jedino bitnoj Realnosti. Shvatate li sada? Dok, sa druge strane, ljudi koji su meni povereni kako bi reagovali na coveka kojeg bi im vi ponudili. Da li mislite da bi to mogli? Dakle, vera i jeste poverenje u Boga da nas nece natovariti bremenom koje ne mozemo izneti niti situacijom koja nije, pre svih, nama na koristi. Mislite o tome.

Mislim da si sam odgovorio zašto si salonski sveštenik.Oni koji su iskrivili ki?mu kroz podvig obi?no ne daju takve odgovore.Ne samo što si salonac ve? i ponavljaš ko papagaj  bez stvarnog razumevanja ono što si sipao u glavu.Savetujem ti malo da se sdelješ.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Evo direktnog pitanja.Kako se ti se?aš Hristovog dolaska kada izgovaraš molitvu anafore.Ili ti to lažeš Boga kažeš da se se?aš onoga što nisi doživeo.

Pre svega tom se pitanju, ako ste procitali ono sto sam vam napisao, ne moze na taj nacin pristupati. Sa druge strane, ne znam koliko ste svesni toga ko sluzi Liturgiju i da li vi kada odgovarate na djakonove reci, a on vas oslovljava sa vladiko, lazete i postavljate se u cin u kojem niste? Dakle, pre nego sto pocnemo razmisljanje o temama koje ste zapoceli, moramo najpre poznavati strukturu Crkve, koja se opet, Liturgijski izrazava i znati odgovor na pitanje ko tu zapravo sluzi i zasto je to bas tako a ne drugacije, odnosno zasto mora bas tako a ne drugacije. Shvatate li sada i da li mozete razumeti da se, pre svega, takvim jednim iskljucivim tonom ne moze pristupati tako osetljivim temama.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...