мирођија Написано Септембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2009 Велики поздрав за брата Богом озареног из Русије . 1317_womens Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Септембар 17, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 17, 2009 Znam oce da je svaki fakultet tezak ,dovoljno imam godina a i starija sam od vas da sam bila zivi ocevidac kad je moj svestenik pred dvadeset i kusur godina dosao na parohiju gde nema,struje,telefona,vode,puta.. Uz pomoc dobrog i siromasnog naroda uspe da sve to urad kod crkve ,samo Bog i on znaju kako.Pa poravi crkvu,zatim crkvenu kucu,a porodica pored njega mu pomaga Tad vladika nije trazio fakultet .A danas kad on treba da pomogne svojoj deci on nemoze.Kazete da treba da se obrazuje bio on oce ali vreme brzo prodje .Decu da skoluje nemoze a svoje kuce nema.Trazio je on premestaj pisao je vladici molbu a on mu usmeno odgovori'Zavrsi fakultet dobices grad' A te stare prote koje pominjete u gradu bez fakulteta znam da vladika nepremesta,samo je zaboravio na seoske svestenikeLako je zidati crkve u gradu kad ima puno naroda i sponzora ako je toliko lako graditi crkve zasto gradski svestenici to neurade u selu..Samo me intresuje ko ce opsluzivati jednoga dana seoske parohije kad ovi svestenici odu u penziju.posto fakultetski obrazovani ljudi neodlaze na seoske parohije.To su stradanja svestenstva koje je pocelo da radi sedamdesetih i osamdesetih godina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 Ovo pitanje je jako interesantno i mislim da su svi ovde na neki nacin u pravu. Naime, svestenisi na selu jesu pomalo zapostavljeni u odnosu na one koji su u gradu. Ali takodje ti svestenici na selu imaju mnogo vise mogucnosti za svoj rad, najbolji primer je upravo urednik ovog internet portala. Zeleo bih da istaknem jos jedan problem koji je vezan za ovu temu. Ja sam kao student teologije, primetio veliku nepravilnost kod naseg svestenstva. Naime, veliki broj njih cim su zavrsili bogosloviju stali su sa izucavanjem teologije. Postali su svestenici i vise ih ne zanima nikakvo usavrsavanje u nauci kojom bi trebalo da se bave. Teologija je za mene jedna nauka koja mora da se zivi. Po mom misljenju nije dovoljno samo da se veruje u Boga da bi neko bio svestenik, on mora stalno da se usavrsava u bogoslovlju. Da razvija svoju misao, ali takodje ne sme da zanemaruje i ljubav prema Bogu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Септембар 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 Zeleo bih da istaknem jos jedan problem koji je vezan za ovu temu. Ja sam kao student teologije, primetio veliku nepravilnost kod naseg svestenstva. Naime, veliki broj njih cim su zavrsili bogosloviju stali su sa izucavanjem teologije. Postali su svestenici i vise ih ne zanima nikakvo usavrsavanje u nauci kojom bi trebalo da se bave. Teologija je za mene jedna nauka koja mora da se zivi. Po mom misljenju nije dovoljno samo da se veruje u Boga da bi neko bio svestenik, on mora stalno da se usavrsava u bogoslovlju. Da razvija svoju misao, ali takodje ne sme da zanemaruje i ljubav prema Bogu. ?????? ??, ?????? ?? ??????????? ????????? ???? ?? ???? ??????? ? ?? ????????-??????? ??????????? ? ?? ????????, ????? ??????????? ???????? ???. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Септембар 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 Да...Добродошао Марко на наш форум. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 Ja zivim u velikom gradu i pricao sam sa mnogim svestenicima. Jednom prilikom zatekao sam se u Crkvi sa jednom mojom prijateljicom (ja tada jos nisam studirao teologiju) koja je medicinski radnik. Otisli smo kod svestenika da nam odgovori na pitanje da li je Hristos Bog ili samo sin Boziji koji je nizi od boga Oca? Ja sam govorio da je On Bog, ali nisam umeo to da joj objasnim jer nisam bio teolog. Svestenik (koji nije imao fakultet) joj je ovako odgovorio: ,,Bog Otac, Sin i Sveti Duh su jedno. To je tako i u to treba verovati.`` Pravo pitanje je da li nam trebaju ovakvi svestenici i na selu a kamoli u gradu, bez obzira na to koliku oni veru imaju i kolika je njihova ljubav prema Bogu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Септембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 ??...?????????? ????? ?? ??? ?????. Hvala. Ovaj forum mi se veoma svideo. Preporucicu ga mojim prijateljima.Ima ovde jako zanimljivih tema, koje ce im se svideti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Септембар 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Септембар 28, 2009 ??...?????????? ????? ?? ??? ?????. Hvala. Ovaj forum mi se veoma svideo. Preporucicu ga mojim prijateljima.Ima ovde jako zanimljivih tema, koje ce im se svideti. ?????????? ? ?? ????! 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Септембар 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2009 Odgovor Marku Vesicu, Marko, dobrim delom sa tvojim komentarima ja se slazem, ali me je razocaralo sto osudjujes svestenika koji je po tvojim merilima dao los odgovor; da li je Isus Hristos Bog ili Sin Boziji? I ti velis da takvi svesrtenici nisu dobri ni za selo a kamoli za grad. Kazes da si teolog sto znaci da ces biti buduci svestenik. Mislis li da ces biti sposoban (zato sto si zavrsio fakultet) da das odgovarajuci odgovor svakome na svaku teolosku temu , (koja ce svakoga impresionirati)? Mozda! Ako si stvarno toliko ucen i sve znas da ispricas sto si u knigama procitao ,blago nasoj crkvi sto ce te imati ijako ces ziveti u gradu. Ti ces se samo baviti teologijom i ti ces dati odgovore na sve teme oko kojih se spore i Hriscanske crkve, a da nepricamo o tome ako dodje neki teolog koji nije kadar sa svojim skromnim znanjem da objasni Trojicnost Boga ili nesto slicno. A mozes li da zamislis sebe ,moj teologu,ako potrebe Crkve budu takve pa te postave da budes svestenik u nekom selu.S Bozijom pomocu izrode se deca,popadija niti moze, niti ima gde da radi (ijako je visoko obrazovana). A ti moj buduci Oco, umesto u knjigu pocnes da gledas u propalu ogradu koja je postavljena pre sto godina,u crkvenu salu koju su napravili neki nepismeni seljaci, i nije sto su je napravili nego su je o nekim praznicima u godini i posecivali , a ona propada li propada . Crkvena sala; propada i prokisnajva a kroz prozore duva promaja , od fasade se samo naslucuje da je to nekad bila prelepa zgrada . A crkva u koju se svi "kunu" i obrazovani i neobrazovani i svestenici i selaci i doktori i veterinari i sumari i ostali , stara je "sedamsto godina " i bila je lepsa pre sto ngo sto je danas. Sta ces uraditi ? citati knige i tumaciti teoloske teme i cekati da ti dodju seljaci ili neki visokoskolci da raspravljate dali je I.H. Sin Boziji ili Bog i sve drzati u korovu, ili ces zasukati rukave , naci mesalicu traktoriste i dobre ljude u selu i poceti obnavljati ono sto je lepse bilo pre 100- 2000-3000 godina nego sto je sada? To je na tebi moj buduci oco ! Kada budes svojim teoloskim znanjem , radom , duhovnoscu i ostalim pravoslavnim vrlinama dokazao svoj kvalitet onda imas pravo da ( mozda nije dobar izraz "pljujes" po seoskim popovima koji su dali svoju zrtvu da crkva bude danas ono sto jeste i da bi ti mogao da mislis da si najpametniji. P.S. Ne ocekujem da ces se sloziti s` mojim misljenjem jer ce te ovo verovatno sada uvrediti ali vreme ce ti pokazati da "nije zlato sve sto sija ." Moj teologu ne mrzi tebe tvoja Saznace se Istina nego samo zeli da ti kaze ono sto misli Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 Odgovor Marku Vesicu, Marko, dobrim delom sa tvojim komentarima ja se slazem, ali me je razocaralo sto osudjujes svestenika koji je po tvojim merilima dao los odgovor; da li je Isus Hristos Bog ili Sin Boziji? I ti velis da takvi svesrtenici nisu dobri ni za selo a kamoli za grad. Kazes da si teolog sto znaci da ces biti buduci svestenik. Mislis li da ces biti sposoban (zato sto si zavrsio fakultet) da das odgovarajuci odgovor svakome na svaku teolosku temu , (koja ce svakoga impresionirati)? Mozda! Ako si stvarno toliko ucen i sve znas da ispricas sto si u knigama procitao ,blago nasoj crkvi sto ce te imati ijako ces ziveti u gradu. Ti ces se samo baviti teologijom i ti ces dati odgovore na sve teme oko kojih se spore i Hriscanske crkve, a da nepricamo o tome ako dodje neki teolog koji nije kadar sa svojim skromnim znanjem da objasni Trojicnost Boga ili nesto slicno. Morao da te citiram (izvini sto ti ne persiram ali jako mi je neugodno da pricam sa nekim ko se skriva iza razlicitih naziva ... ako vec ne zelis da stavis svoje licno ime stavi neko drugo ime, samo da to bude ime a ne sintagma ... ali dobro svako ima svoje misljenje ...). To sto sam rekao je apsolutna istina. Svestenik koji NE UME da objasni Trojicnost Boga NE MOZE se nazvati ni hriscaninom a kamoli da bude duhovnik. Na cemu, na kojoj istini se zasniva njegova vera? Kako on moze verovati, a da ne zna u sta veruje / u koga veruje? Kako moze da propoveda narodu Svetu Trojcu ako ne ume da objasni kako je Bog jedan a ipak Trojican? Sve to vazi i za teologa i za obicnog hriscanina> kako mi mozemo da verujemo u Svetu Trojcu a ne umemo da objasnimo taj odnos? I onda se uplicemo u neke teoloske rasprave a NE ZNAMO OSNOVU!!!!!!! To mi nikako nece bhiti jasno. Taj teolog koji dodje i ne zna da objasni dogmat o Svetoj Trojci> jednostavno on nije teolog!!!! Ili bar nije hriscanski teolog (ovde mislim i na rimokatolike i protestante jer i oni ispovedaju Svetu Trojcu; brz obzira na nase podele). Zamisli sebe da odes kod doktora koji NE UME da leci, ili da sednes u avion i poletis i onda se javi pilot koji prizna da ne ume da upravlja avionom. E tako je i sa svestenikom koji ne zna dogmatiku. Svestenik ili teolog nije samo vernik vec je vernik koji ima OBAVEZU prema duhovnom uzrastanju svoje brace!!!!!! Ja tog svestenika nisam pitao o kvantnoj fizici i nekim slicnim pitanjima, ja sam ga pitao nasusno pitanje nase vere. Pa zamisli da sam ja bio recimo covek koji je neke druge veroispovesti (musliman ili budista; bez vredjanja istih) i da sam tako nesto od njega cuo ... I na kraju kakav je on misionar ... a pozvan je kao teolog, kao svestenik pa i kao hriscanin da neprestano misionari i propoveda svoju veru ... pa kako taj covek moze da sluzi Liturgiju a ne zna ni kome ni zasta sluzi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 I da ja jedva cekam da postanem svestenik (to je moj decacki san: uvek sam sebe zamisljao ili kao oficira ili kao svestenika). I voleo bih da dobijem najsiromasniju parohiju u svojoj eparhiji, jer mislim da u tim parohijama ima mnogo posla ... A zasto ih taj svestenik nije upitao kad god ih je cuo da se ,,kunu`` u tu Crkvu zasto je ona takva, zasto su pored toliko zaklinjanja u nju ipak dozvolili da kroz nju duva promaja... I jos nesto Liturgija moze da se sluzi i na livadi pitanje je da li ima ljudi koji ce doci da ucestvuju na njoj. Tu se javlja drugo pitanje> a sta je taj narod ucinio za svoju Crkvu... mislim da se tu sve svodi na onu staru izlizanu frazu o novcu. Moze se postaviti i kontra pitanje> sta taj njegov narod radi da Crkva i svestenik ne budu siromasni, jer tamo gde svestenik nema sta da jede ni Crkva ne zivi lepo? Posto i ti zivis u tom selu ocito mozes podgovoriti na ova pitanja. Mislim da se tu sve svodi na CUVENU srpsku duhiovnost, koja se sastoji u ovome> ma verujem ja da neka sila postoji, slavim tamo neku slavu, ali za svaki slucaj uvek imam spremnu krajcaru za vracaru i zgodnu uzoranu njivu u svojoj dusi za nju. ali to je cisto za slucaj da nas popa sa njegovim tim omane. a i vracare mnogo brze rade i brzi su rezultati od naseg pope koji je u sustini dobar covek ali mnogo uzima za ,,vodicu`` cak 500 din (cifra je figurativna, da onaj ko cita ne bi pogresno protumacio). A pritom imam para da celu noc cascavam kafanu. Znas imam ja vikendicu na selu ... pa sam dobro upoznart sa mentalitetom naseg naroda. Vecina ovako misli: kad dam u Crkvu niko ne vidi ali kad castim kafanu to svi vide. Shvatas i sama o cemu je rec.Susedno selo od tog gde ja imam vikendicu je pravi dokaz mojih reci. Ljudi vecinom rade po inostranstvu i vrlo rado unose svoj kapital u svoje selo> napravili su cetiri pilane (koje rade punim kapacitetom), imaju savremenu mehanizaciju (kojoj se moze zavideti), lepu skolu, uredjenu infra strukturu ... pa cak i placaju za svoj fudbalski klub igracew iz drugih sela da igraju za njih. A Crkva .... e to je cudo. Crkva ima jedno 300 god. samo sto se ne srusi. Dom gradjen od zemljanog naboja u periodu srpskih ustanaka> ne smeju da udju cak ni majstori da procene sta sa njim raditi jer i Crkva i dom su zakonom zasticeni kao spomenici kulture ... predhodni prota je kupio crep da se krov promeni (inace svi ga u selu hvale kao cestitog coveka) stoji i dan danas uz crkvu> narod nece da plati dozvole i projekat za obnovu, a nece niko ni gradju za krov da da iako imaju 4 pilane. Do skorasnjeg protu (koji je skoro preminuo) su nazivali svakakvim imenima, samo zato sto je covek bio vredan domacin pa se bavio poljoprivredom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko Vesic Написано Октобар 1, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2009 A ti moj buduci Oco, umesto u knjigu pocnes da gledas u propalu ogradu koja je postavljena pre sto godina,u crkvenu salu koju su napravili neki nepismeni seljaci, i nije sto su je napravili nego su je o nekim praznicima u godini i posecivali , a ona propada li propada . Crkvena sala; propada i prokisnajva a kroz prozore duva promaja , od fasade se samo naslucuje da je to nekad bila prelepa zgrada . A crkva u koju se svi "kunu" i obrazovani i neobrazovani i svestenici i selaci i doktori i veterinari i sumari i ostali , stara je "sedamsto godina " i bila je lepsa pre sto ngo sto je danas. P.S. Ne ocekujem da ces se sloziti s` mojim misljenjem jer ce te ovo verovatno sada uvrediti ali vreme ce ti pokazati da "nije zlato sve sto sija ." 1405_love Moj teologu ne mrzi tebe tvoja Saznace se Istina nego samo zeli da ti kaze ono sto misli Nadam se da sam te pokrenuo na razmisljanje sa ovim mojim porukama, jer to mi je i bio cilj. I sama verovatno znas da je za svadju potrebno dvoje (kod normalnih ljudi, znam neke svadjaju se sami sa sobom) 0104_cheesy Zato razmisli sta je pravi razlog svega ovoga sto nam se desava. Ja mislim da je to NE RAD, LENJOST I NE ZNANJE! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сестра александра Написано Октобар 11, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2009 Помаже Бог,свима вама,који сте на путу знања и познања Хришћанаске вере,која нас учи да волимо и поштујемо наше духовнике,било да су свештеници,монаси,вероучитељи,владике,митрополити и сви они,који одговорно стоје за све нас пред лицем и ликом Божијим,велика је то одговорност и страх,зато вас све молим,поштедимо се,уздржимо се, разно разних клевета,питања,осуђивања,и свега тога,као и хвале и похвале,дивљења,јер то све штети спасењу душа наших духовника,па тиме и нас самих.Него, слушајмо речи њихове,поштујмо их,мењајмо прво и увек себе,учествујмо на Литургијском Сабрању Славећи Господа.Неко мудар човек рече,да је најскупља неизговорена реч,па се и ја тога држим,те ме то води кроз цио живот.Много сам себи несреће нанела,својој души,само кад би помислила нешто, да би изменила или да би приговорила духовнику,нека ми Господ опрости,јер тад аутоматски улази ђаво и руши све,ето гордости,мржње,високоумља,и свега што те одваја од спасења,ево послаћу вам само слику и нека она буде опомена,уздржање, за све што смо лоше наумили рећи,јер смо сви у наручју Христа,једнако сунце за све нас сија,све нас воли, као и ово јагње у наручју једног Владике,нека ми опрости и моли се за мене грешну и недостојну.Амин! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
saznace se istina Написано Октобар 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 14, 2009 PA SESTRO STO SE TI NEUZDRZA OD PITANJA I KOMENTARA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bozic anastasija Написано Октобар 20, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2009 Pomaze Bog. Zanimljive su teme na ovom forumu,a ova je jedna od njih. Ja sam misljenja da je svaka parohija dobra,od Boga je data ,nemoze drugacije ni da bude. Svakome je Gospod dao njegov krst da nosi,nekome tezi,nekome laksi,na nama je da naucimo kako da ga nosimo. Mnogo je sirotinje na ovome svetu,ali Gospod se uvek nekako i za njih pobrine. Pomozite svom svesteniku koliko mozete,budite poslusno stado svom pastiru,uvek ima ljudi dobre volje koji zele da pomognu,pa tako ce se naci i za vaseg paroha da mu neko pripomogne. Sa verom u Boga,pozdravljam Vas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука