Jump to content

Разговарајте са Немањом Д. Милиновићем .

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 180
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Pa iskren da budem i mislim da ne citamo istu literaturu,Vi citate ono sto ''morate'' ja citam ono sto mi je preporuceno.Ja se pricescujem samo kada mi duhovnik blagoslovi,a Vi ste ''verovatno jaci u Duhu od njega'' pa mozete vise puta.Oprostite,ali necu vise raspravljati,ima mnogo knjiga koje pisu o cestom pricescivanju,a i sama ta drskost sa kojom pisete jasno govori,da li bi smeli ili ne.''Neka mi pricescivanje svetim Tajnama Tvojim,Gospode,ne bude na sud ili na osudu,vec na isceljenje duse i tela''.U ovoj recenici je davno receno sve.......

Да, скренућемо са теме, јер је тема намењена г. Немањи. Но, не могу да не одговорим на ово питање. Није ни Твој ни мој духовник изнад Цркве. Ово о чему причаш нема везе са реченицом коју наводиш из Молитве пред Причешће. Размисли, она је молитва за оне који се причешћују а не оне који се не причешћују, правдајући се било чиме. У чему је дрскост? Иначе, ја сам свештеник и о овоме говорим веома одговорно. Нема поделе иизмеђу народа и свештенства, има разлике, различите службе, али смо сви једно у Христу. Ако није тако, ако правимо поделе, а то је увођење клерикализма у Цркву. Нажалост, због веома лоше литургијске свести, ова прича коју сада потенцираш пролази код људи јер је она добар аргумент за недолажење недељом на службу, неиспуњавање поста и све друго што повлачи нелитургијски живот. И не наведе ми ни једног светог Оца да подржиш Твоју тезу која је све само не светоотачка. То што поједини духовници не дају својим чедима да се причешћују, питање је где их они заправо воде и који су то путеви.
Подели на овим сајтовима

Мислим да чињеница да господин Милиновић наставља школовање на протестантској вискошколској установи, као и жеља да буде самосталан, тј. изван Цркве у своме деловању јасно сведочи о томе да господин Немања није богослов СПЦ.

Наравно, протестантски факултет не значи а приори искључење из деловања Цркве или њој супротстављање, али говори доста о менталитету појединца.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Pa iskren da budem i mislim da ne citamo istu literaturu,Vi citate ono sto ''morate'' ja citam ono sto mi je preporuceno.Ja se pricescujem samo kada mi duhovnik blagoslovi,a Vi ste ''verovatno jaci u Duhu od njega'' pa mozete vise puta.Oprostite,ali necu vise raspravljati,ima mnogo knjiga koje pisu o cestom pricescivanju,a i sama ta drskost sa kojom pisete jasno govori,da li bi smeli ili ne.''Neka mi pricescivanje svetim Tajnama Tvojim,Gospode,ne bude na sud ili na osudu,vec na isceljenje duse i tela''.U ovoj recenici je davno receno sve.......

Ti si teolog bese?  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Ne blamiraj se brate dragi zivota ti.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Sada ću ići odgovor po odgovor. Nadam se da ne smeta što pišem latinicu, ali pozivam ovde i svoje prijatelje da čitaju, koji govore naš jezik, a ne znaju ćirilicu.

Mrvica - na mom portalu imaš predivan tekst jednog oca koji je veoma jasnim jezikom objasnio da se mi ne klanjamo ikoni niti svetitelju, već bismo kroz ikonolatriju trebalo da činimo 0110_hahaha samom Bogu. Ikona izobražava Hristov lik, jer on je oslikan prirodom koja je izobraziva (ljudskom prirodom, iako je bio Bogočovek). Kroz svetitelje slavimo Hrista, jer je svaki čovek Hristos u malom (priča iz Novog Zaveta o strašnom sudu, kada Isus kaže da svako ko daje jednom od najmanjih, samom Hristu daje).To što se ne pronalaziš je (po mom uverenju) normalno, jer čovek na putu duhovnog sazrevanja mora prolaziti različite faze.

Ne razumem se dovoljno u filologiju (iako sam učio jevrejski jezik), ali prihvata se da je Jahve bilo pravilno izgovaranje Božijeg imena kod Jevreja, a ne Jehova. Oni nikada nisu to ime izgovarali, poštujući sakralnost, već su govorili Adonaj ili Elohim.

ZvonkoM - Za sada pokušavam to da postignem kroz svoj portal i upoznajući ljude i razgovarajući sa njima. Što više razgovaram sve više uviđam koliko u svakoj crkvi (denominaciji) ima zaista predivnih ljudi koji iskreno veruju i rade ono što njihova zajednica uči. Mislim da o tome treba sve vše govoriti otvoreno i na taj način otklanjati barijere, kroz priču, primere, svedočanstva, vesti, tekstove, zajedničke projekte, kampove mladih u budućnosti i tako...

Ivan Cvetković - Nisam u toku sa onim što su dr Tanja i njen suprug govorili, ali lično nisam ni za jednu vrstu ružnog govora o bilo kome. Možda bi bilo delotvorno da joj se lično obratite preko njenog portala. Ne znam. Takođe ne znam da li će moj rad biti delotvoran Crkvi. Na fakultetu tek posle Insajdera naslutio sam da bih mogao imati problema. Verujem da mogu biti pogrešno shvaćen, ali verujem da je potrebno da prođe određeno vreme, da možda u budućnosti dobijem i više prostora u javnosti gde ću imati mogućnost da (bez montiranja i seckanja) razgovaram, kao sada sa svima Vama ovde. Tada će javnosti biti mnogo jasnije šta želim da kažem, ali uvek postoji mogućnost da Vas neko pogrešno shvati ili da Vas uopšte ne shvati.

Željko - Mene su pozvali da govorim o vezi između desničarskih organizacija i SPC. Nisam želeo da govorim o Gej Paradi, već samo o nasilju i mislim da sam jasno rekao da nasilne akcije ne dolaze iz redova SPC. Pozvali su me zato što sam na blogu B92 objavio jedan tekst odmah nakon Parade, gde sam bio potrešen što je moj rodni Beograd razoren kao tokom devedesetih. Moj prijatelj i kolega sa Teološkog fakulteta u NS-u je VIP bloger i on je pristao da objavi moj (kontroverzni) tekst. Preko teksta pronašlo me je uredništvo televizije i pozvalo. Znam da sigurno ima još onih koji razmišljaju slično ili isto kao ja, ali želeo sam da govorim otvoreno o tome i zato su me pozvali. Inače, zvali su me posle iz nekih gej organizacija da pišem nešto za njih, ali to nisam prihvatio zbog mnogo obaveza, a i ne razumem se dovoljno u te stvari i pitanja.

Ivan Zelić - Prešao sam zato što sam osetio da na Protestantskom teološkom fakultetu imam veću slobodu govora, tj. moj akademski rad ne može biti ugrožen mojim javnim radom, ukoliko se nekom od mojih pretpostavljenih ne svide moji stavovi. Da budemo jasni, mene niko nije dirao ni na pravoslavnoj teologiji, ali na osnovu određenih indicija pretpostavio sam da mogu imati problema. Baš zato što nisam imao blagoslov i tako dalje, načuo sam o sebi kako me LGBT i B92 plaćaju da idem u Insajder (glupoist i laž). U NS-u svi odlično znaju ko sam (jer je akademska zajednica manja), preko njhovog profesora sam stigao na TV, gaji se različitost mišljenja, sopstveni rad, sloboda govora i preuzimanje sopstvene odgovornosti, nema jednog vladike kojem moraš polagati račune (a da budemo iskreni, vladika ne mora baš u sve biti dobro upućen). Jednostavno, postoji jedna širina u znanstvenom radu, koja meni savršeno odgovara tamo. 2 - Tolerancija je zdrava kada ne bacamo kamenje na tuđe manjinske bogomolje i kada Skupština Jehovinih svedoka u centru Beograda ne mora biti okovana čelikom da je neko ne bi digao u vazduh.

Mrvice - Hvala što staješ na moju stranu, mada osećam da me ljudi ovde ne napadaju. Možda zato što sam u poslednjih godinu dana stvarno video šta je napadanje 0110_hahaha

Takođe poznajem neke bivše adventiste, a poznajem i među adventistima, baptistima, pentikostalcima i dr. zaista ljude izvanrednog formata.

ZvonkoM - Šta znači ''gastos''? Zaista nikad nisam čuo.

Mrvice - Mislim da je Tvoj duhovni put veoma zanimljiv, jer pokazuje da je iz Jehovinih svedoka moguće izaći. To ipak govori o stepenu slobode koji postoji unutar te zajednice.

Toma - Veliki pozdrav za dragog Tomu! Nadam se da si inače dobro. Tvoju knjigu sam koristio za jedan ispit još dok sam studirao i veoma mi je drag 0110_hahaha. To stoji kod mene, nisam lud takvu knjigu negde da otuđim. Pozdrav do narednog susreta!

Markoo - To sam zaboravio da napišem, ali slažem se da je dogovor sa duhovnikom veoma važan za pravilan duhovni život vernika, naravno i u pogledu pričešća. Danas imate toliko pravoslavnih crkava. Negde se pričešćuju ''retko'' negde ''često'', tako da svako može naći sagovornika. Ipak, ne bih išao logikom da su nekada vernici bili bolji ili lošiji. Istina, prvih 5 - 8 vekova dali su najveće bisere teologije, ali čini mi se da je i tada bilo istih onih iskušenja, koja ima i savremeni vernik, samo su faktori bili nešto drugačiji. Šta znam, to je neki moj utisak. Čitajte Tominu knjigu, pa ćete se uveriti u ovo što pišem ovde.

Augustinus - ja nisam pravoslavan izvan Crkve. Samo kao teolog nisam zaposlen u Crkvi. Naglasio sam da ne radim u SPC, tako da možete me tretirati i kao teologa, teistu, kako god. Mislim da mi moje studiranje teologije daje izvesna znanja i kvalifikacije da o nekim temama mogu govoriti objektivno, ali ja nisam duhovnik i ne očekujem da moji sagovornici traže duhovni savet od mene. Međutim, mislim da umem pravilno uputiti, baš zato što dosta dobro poznajem religije. Moj cilj i jeste da se sada malo preusmerim na izučavanje religija, ali na mojoj diplomi i dalje piše da sam teolog.

Tihon - Oprosti, nisam razumeo pitanje. Želeo sam da kažem da ispovedan Nikeo - Carigradski Sibmol vere. Zaključak odatle je valjda samo jedan...

Marko_13 - Ja se ni ne predstavljam kao bogoslov SPC, ali jesam pravoslavni teolog (mada ću zbog svog Mastera uskoro biti i protestantski, te više volim reći hrišćanski teolog). Što se tiče mentaliteta pojedinca, to je vrlo kompleksno pitanje o kojoj god osobi da je reč. Ja sam primetio da si Ti imao prilično oštar stav o meni i na jednoj drugoj temi na ovom portalu, ali mislim da za tim nemaš potrebe.

PISMO SVIMA - Hvala za dosadašnju komunikaciju i pitanja. Nadam se da sam delimično pojasnio nejasnoće. Molim sve koji čitaju i planiraju da se uključe da ispoštuju dosadašnju klimu u kojoj nije bilo vređanja, uvreda, psovki itd. Ne zaboravite da je ovo ipak hrišćanski sajt i vlasništvo pravoslavnog sveštenika, pa će svaka aktivnost ovde govoriti ponajpre o svima nama koji sebe smatramo hrišćanima. POZDRAV!

Подели на овим сајтовима

Željko - Mene su pozvali da govorim o vezi između desničarskih organizacija i SPC. Nisam želeo da govorim o Gej Paradi, već samo o nasilju i mislim da sam jasno rekao da nasilne akcije ne dolaze iz redova SPC. Pozvali su me zato što sam na blogu B92 objavio jedan tekst odmah nakon Parade, gde sam bio potrešen što je moj rodni Beograd razoren kao tokom devedesetih. Moj prijatelj i kolega sa Teološkog fakulteta u NS-u je VIP bloger i on je pristao da objavi moj (kontroverzni) tekst. Preko teksta pronašlo me je uredništvo televizije i pozvalo. Znam da sigurno ima još onih koji razmišljaju slično ili isto kao ja, ali želeo sam da govorim otvoreno o tome i zato su me pozvali. Inače, zvali su me posle iz nekih gej organizacija da pišem nešto za njih, ali to nisam prihvatio zbog mnogo obaveza, a i ne razumem se dovoljno u te stvari i pitanja.

Да ли би прихватио понуду да пишеш за неке патриотске сајтове и часописе?

Подели на овим сајтовима

Da budem iskrena, meni je lakše da ne psujem, ne svađam se i budem "kako treba" nego da se izgladnjujem 40 dana. 4chsmu1 Inače, retko se pričešćujem jer mi taj podvig telesnog posta teško pada. Mišljenja sam da ne treba ni u čemu preterivati pa tako ni u postu ni u pričešćivanju. Verujem u Boga i molim Mu se, povremeno idem u Crkvu, ali nisam od onih vernika koji idu na svaku Liturgiju i praznik...plus, bivši sam Jehovin svedok pa me buni dosta pitanja, a posebno to da je Bog Sveta Trojica... 7896634

Нигде, ни у једној књизи не пише да су пост и исповест услов за причешћивање - ИСТАКАО је и НАГЛАСИО владика Атанасије на предавању на Богословском факултету одржаном ове године.

Подели на овим сајтовима

Da budem iskrena, meni je lakše da ne psujem, ne svađam se i budem "kako treba" nego da se izgladnjujem 40 dana. klapklap Inače, retko se pričešćujem jer mi taj podvig telesnog posta teško pada. Mišljenja sam da ne treba ni u čemu preterivati pa tako ni u postu ni u pričešćivanju. Verujem u Boga i molim Mu se, povremeno idem u Crkvu, ali nisam od onih vernika koji idu na svaku Liturgiju i praznik...plus, bivši sam Jehovin svedok pa me buni dosta pitanja, a posebno to da je Bog Sveta Trojica... :)

Нигде, ни у једној књизи не пише да су пост и исповест услов за причешћивање - ИСТАКАО је и НАГЛАСИО владика Атанасије на предавању на Богословском факултету одржаном ове године.

Meni je moj sveštenik rekao da JESTE i savest mi ne dozvoljava da postupim drugačije. Pošto se kod njega ispovedam i on mi je duhovnik, nemam nameru da se prepirem s njim oko retkog ili čestog pričešćivanja. Uostalom, ne verujem da je samo pričest dovoljna za spasenje. Valjda su važnije naša dela i da li svojim postupcima zaista ugađamo Bogu. Nije cela suština hrišćanstva u kašičici kao što mnogi ovde misle. 4chsmu1

@ Nemanja, hvala na odgovoru vezanim za ikone. Da, ja sam otišla sama- nije to uopšte teško kako neki misle. Čak me niko nije ni "jurio" da ostanem, bio je to moj izbor. Mediji preteruju kad kažu da je teško izvući se iz neke verske organizacije. Nije tačno, svakome su širom otvorena vrata ukoliko ta osoba želi da ode...Sama sam odlučila da se priključim i sama sam odlučila da odem (tvrdoglavo sam ja govedo 4chsmu1 7896634)

Подели на овим сајтовима

Poštovani Nemanja, molim vas da se osvrnete na evolucionizam i kreacionizam iz opšteg hrišćanskog ugla.

Čini se da su ove 2 struje i ako nisu predmet pravoslavne teologije, u poslednjim godinama, što zahvaljujući gospodinu Miroljubu Petroviću, što sveštenicima koji ih zagovaraju, napravile delimičan, ako ne razdor u Crkvi, a ono bar na pravoslavnim forumima.

Znam da to da li sam evolucionista ili kreacionista neće uticati na moje spasenje (a nisam ni jedno ni drugo), ali prosto mislim da bi ako ne Crkva, a ono već neki glasovi iz Crkve mogli i o tome da progovore.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Da budem iskrena, meni je lakše da ne psujem, ne svađam se i budem "kako treba" nego da se izgladnjujem 40 dana. dada Inače, retko se pričešćujem jer mi taj podvig telesnog posta teško pada. Mišljenja sam da ne treba ni u čemu preterivati pa tako ni u postu ni u pričešćivanju. Verujem u Boga i molim Mu se, povremeno idem u Crkvu, ali nisam od onih vernika koji idu na svaku Liturgiju i praznik...plus, bivši sam Jehovin svedok pa me buni dosta pitanja, a posebno to da je Bog Sveta Trojica... crvenilo

Meni je moj sveštenik rekao da JESTE i savest mi ne dozvoljava da postupim drugačije. Pošto se kod njega ispovedam i on mi je duhovnik, nemam nameru da se prepirem s njim oko retkog ili čestog pričešćivanja. Uostalom, ne verujem da je samo pričest dovoljna za spasenje. Valjda su važnije naša dela i da li svojim postupcima zaista ugađamo Bogu. Nije cela suština hrišćanstva u kašičici kao što mnogi ovde misle. 4chsmu1

@ Nemanja, hvala na odgovoru vezanim za ikone. Da, ja sam otišla sama- nije to uopšte teško kako neki misle. Čak me niko nije ni "jurio" da ostanem, bio je to moj izbor. Mediji preteruju kad kažu da je teško izvući se iz neke verske organizacije. Nije tačno, svakome su širom otvorena vrata ukoliko ta osoba želi da ode...Sama sam odlučila da se priključim i sama sam odlučila da odem (tvrdoglavo sam ja govedo 1000000001010 t1007)

Off topic

Pričešćivanje je neophodno za spasenje.Dela nas ne spasavaju,već naša vera u Boga,Njegova milost i naš lični odnos sa Bogom.Kada bi nas dela spasavala,sve bi se svelo na najobičniju trgovinu,mi Bogu dela On nama spasenje,što je nezamislivo,jer dela nemamo koja bi nas spasla.Često pričešćivanje,neću da komentarišem,smatram da svako treba da radi onako kako mu sveštenik (ili duhovnik) i savest govore.Ne zameri htela sam samo da ispravim ono što smatram da je neispravno u tvom razmišljanju.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Da budem iskrena, meni je lakše da ne psujem, ne svađam se i budem "kako treba" nego da se izgladnjujem 40 dana. crvenilo Inače, retko se pričešćujem jer mi taj podvig telesnog posta teško pada. Mišljenja sam da ne treba ni u čemu preterivati pa tako ni u postu ni u pričešćivanju. Verujem u Boga i molim Mu se, povremeno idem u Crkvu, ali nisam od onih vernika koji idu na svaku Liturgiju i praznik...plus, bivši sam Jehovin svedok pa me buni dosta pitanja, a posebno to da je Bog Sveta Trojica... 4chsmu1

Meni je moj sveštenik rekao da JESTE i savest mi ne dozvoljava da postupim drugačije. Pošto se kod njega ispovedam i on mi je duhovnik, nemam nameru da se prepirem s njim oko retkog ili čestog pričešćivanja. Uostalom, ne verujem da je samo pričest dovoljna za spasenje. Valjda su važnije naša dela i da li svojim postupcima zaista ugađamo Bogu. Nije cela suština hrišćanstva u kašičici kao što mnogi ovde misle. 0110_hahaha

@ Nemanja, hvala na odgovoru vezanim za ikone. Da, ja sam otišla sama- nije to uopšte teško kako neki misle. Čak me niko nije ni "jurio" da ostanem, bio je to moj izbor. Mediji preteruju kad kažu da je teško izvući se iz neke verske organizacije. Nije tačno, svakome su širom otvorena vrata ukoliko ta osoba želi da ode...Sama sam odlučila da se priključim i sama sam odlučila da odem (tvrdoglavo sam ja govedo t1007 dada)

Off topic

Pričešćivanje je neophodno za spasenje.Dela nas ne spasavaju,već naša vera u Boga,Njegova milost i naš lični odnos sa Bogom.Kada bi nas dela spasavala,sve bi se svelo na najobičniju trgovinu,mi Bogu dela On nama spasenje,što je nezamislivo,jer dela nemamo koja bi nas spasla.Često pričešćivanje,neću da komentarišem,smatram da svako treba da radi onako kako mu sveštenik (ili duhovnik) i savest govore.Ne zameri htela sam samo da ispravim ono što smatram da je neispravno u tvom razmišljanju.

Ja ne bih rekla da je dovoljna samo pričest već i naša dela, reči, postupci prema drugima, celokupan naš život...Ne bi bilo u redu da odem da se pričešćujem svake nedelje pa čim izađem iz crkve da psujem, opijam se, pušim, pravim derneke...ali dobro, svako radi prema svojoj savesti.

Ne bih da previše spamujemo da bi  Nemanja mogao da se snađe sa pitanjima koja mu se postavljaju. 1000000001010 stadaradim

Подели на овим сајтовима

Željko - Zavisi koji časopis je u pitanju i šta podrazumevamo pod pojmom patriotizam. Ja sam pomagao u peticiji za prava Srba iz Hrvatske, zato što mi je stalo do prava i dostojanstva svakog ljudskog bića, pa i Srbina. Smatram da izvorno hrišćanstvo daje malo osnova za propagiranje patriotizma, jer u Novom Zavetu piše da nema više Judejina ni Jelina, ond. piše da smo svi sad jedno u Hristu. Zato mislim da je priča o naciji i patriji sama po sebi bespredmetna. Naša domovina je Carstvo Nebesko, pisao je Apostol Pavle, a citirao je taj deo i autor Diognetove poslanice. Ali, verujem da teologija i hrišćanska poruka mogu u mnogome pomoći da prevaziđemo stradanja i nepravdu (sa kojom se Srbi jesu suočili u poslednjih 20 godina). Naravno, nisu samo Srbi stradali, ali jesu i oni. Npr. to su teme o kojima bih ja voleo da pišem. Kako teologija i Hristova poruka mogu pomoći našim narodima da prevaziđu duhovni i moralni sunovrat koji su doživeli? Kako Hristova reč može pomoći da razumemo stradanja koja su balkanski narodi (mislim pre svega na nas sa područja bivše Jugoslavije) preživeli u poslednjih 70 godina? Isto tako, naša vera obavezuje nas na ljubav i poštovanje žrtve, patnje i suze svakog čoveka, ma koje nacije i vere on bio. O ovim temama mnogo više i visprenije pisali su Karl Jaspers, Johan Mec i Jurgen Moltman. To je bila nemačka teološko - filozofska škola koja se bavila kontekstualnom teologijom nakon Drugog svetskog rata.

Mara - Verujem da si u pravu u citiranju vladike, medjutim i sama znaš kakva je klima u parohijskim crkvama i pitanje je, ako bismo se raspravljali sa sveštenikom, čemu bi to vodilo i koliko bi to zapravo narušilo duhovno jedinstvo Crkve.

Mrvica - jedna od razlika protestantske teologije i pravoslavne jeste razumevanje krštenja i pričešća. Znam da se Jehovini svedoci pričešćuju samo jednom godišnje i to ne svi, već samo onaj koji ima znak (ispravi me ako se varam ili ako ne interpretiram pravilno). Mnogi protestanti (uvek ponavljam teško je generalizovati) veruju da je pričešće samo simbol Tela i Krvi, ali ne i istinsko Telo i Krv, kako to veruju Pravoslavni. Pravoslavni veruju da je upravo zbog te činjenice potrebno stalno i iznova potvrđivati svoju zajednicu sa Hristom i Crkvom, koja se ostvaruje jedenjem Njegovog Tela i Krvi kroz čitavu večnost, jer On je u večnosti prisutan na misterijski način. O tome piše Kiprijan Kern, brojni grčki i ruski teolozi, naravno citirajući Novi Zavet i Oce.  

Подели на овим сајтовима

Mrvica - jedna od razlika protestantske teologije i pravoslavne jeste razumevanje krštenja i pričešća. Znam da se Jehovini svedoci pričešćuju samo jednom godišnje i to ne svi, već samo onaj koji ima znak (ispravi me ako se varam ili ako ne interpretiram pravilno). Mnogi protestanti (uvek ponavljam teško je generalizovati) veruju da je pričešće samo simbol Tela i Krvi, ali ne i istinsko Telo i Krv, kako to veruju Pravoslavni. Pravoslavni veruju da je upravo zbog te činjenice potrebno stalno i iznova potvrđivati svoju zajednicu sa Hristom i Crkvom, koja se ostvaruje jedenjem Njegovog Tela i Krvi kroz čitavu večnost, jer On je u večnosti prisutan na misterijski način. O tome piše Kiprijan Kern, brojni grčki i ruski teolozi, naravno citirajući Novi Zavet i Oce.  

Da, pričešćuju se samo onih 144.000 koji idu na nebo, a ovi koji će ostati da žive u raju na zemlji (među kojima sam bila i ja 1000000001010) se ne pričešćuju. Kod njih su vino i hleb samo simboli tela i krvi Hristove i nema nikakvog misticizma niti (svetih) tajni- što mi se u suštini dopada pošto ne volim nikakve religijske obrede jer me podsećaju na magijske t1007

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...