Jump to content

Разговарајте са Немањом Д. Милиновићем .

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 180
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Добродошао Немања. Можеш ли да нам кажеш коју реч о себи и о сајту који водиш? Такође, занима ме сарадња са Татјаном Ђорђевић, женом која је позната по називањем Патријарха и Епископа најодвратнијим именима и придевима? Видим да је истакнут банер ка њеном сајту?

Подели на овим сајтовима

Тема није "разговарајте са Жељком" , већ са Немањом. Немања је постао медијски познат широм Србије управо преко емисије "инсајдер" телевизије Б92.Можда си хтела да питаш нешто у вези његовог гостовања у тој емисији ?

Подели на овим сајтовима

Цитат

Тема није "разговарајте са Жељком" , већ са Немањом. Немања је постао медијски познат широм Србије управо преко емисије "инсајдер" телевизије Б92.Можда си хтела да питаш нешто у вези његовог гостовања у тој емисији ?

Ma ne, samo sam se začudila zašto si napisao BE a ne BU 0102_laugh

Ako budem imala pitanja, pitaću- blagodarim... 0102_laugh A sad očisti ovaj krš i spam dok čovek ne dođe 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Poštovani i dragi,

Hvala za dobrodošlicu i veliki pozdrav ocu Ivanu. Mislim da ovim portalom pokazuje koliko se savremena sredstva informisanja mogu koristiti u pozitivne svrhe.

Dakle, završio sam prizrensku bogosloviju u Nišu, po blagoslovu blaženopočivšeg patrijarha Pavla. On je insistirao na školovanju van rodnog mesta, a ja pošto sam rođenjem Beograđanin bio sam poslat u niški internat. Potom sam završio Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i bio sam gostujući student Filozofskog fakulteta pri Katedri za pedagogiju. Upisao sam Master studije na pravoslavnoj teologiji, ali sam od toga odustao. Odlučio sam da okončam Master na Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu. Inače, po denominaciji sam pravoslavni hrišćanin i ispovedam Nikeo - carigradski Simbol vere. Bavim se nevladinim aktivizmom, verujem u vrednost svakog ljudskog bića, ježim se od svake vrste nasilja, jer to je suprotno našoj veri. Ne bih voleo da me ovde predstavljate kao teologa SPC, jer sam ja prosto samo teolog i svaki čovek koji se moli je teolog. Sv. Jovan Zlatousti je rekao ''Ako se moliš onda si teolog i ako si teolog, onda se moliš''. Tako da, ja sam samo teolog... bar to pokušavam biti 0102_laugh

Moj portal ima cilj da promoviše razvoj zdrave verske tolerancije, gde će svako biti ono što želi po veri, ali sa mogućnošću da objektivno i tačno sazna o drugima. Ima tamo pod opcijom ''O nama'' detaljno koja je svrha.

Nisam upoznao lično dr Tatjanu Đorđević. Još davno sam slučajno naleteo na njen sajt (kao i sada na Pouke). Primetio sam da se razlikujemo u mišljenjima (bar po onome što sam video na sajtu), ali generalno sajt kao sajt mi se dopada, a ona deluje vrlo plemenito. Nisam upućen u sve što priča i misli, slušao sam samo neke intervjue koji su snimljeni u porti crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu. Pitao sam je da razmenimo banere, da bismo se tako međusobo reklamirali...

Što se tiče slike sa B92, to je verovatno stavljeno da bi me se ljudi ovde lakše setili 0102_laugh))

Zaista se izvinjavam, ako ne budem pisao redovno, ali trudiću se da odgovaram uvek kada sam vremenski u mogućnosti.

Pozdravljam!

N.  

Подели на овим сајтовима

Evo, ovde da odgovaram na pitanje Mrvice i na pitanje ZvonkoM.

To je tako stara tema i aktuelna tema oko pričešćivanja. Ali, mislim da je u stvari pitanje mnogo kompleksnije i tiče se problema šta je autentično, a šta ovotarija u Crkvi. Ako se od novozavetnih tekstova, pa do mnogih tekstova otaca ide lagano i postupno, može se doći do zaključka da je stalno pričešćivanje bilo autentična hrišćanska praksa. Hrišćani su jeli i pili Hrisovu krv na svakom sakupljanju, ima zaista mnogo premnogo argumenata da je to tako bilo. Međutim, ta praksa stalnog pričešćivanja najviše se upravo kod nas pravoslavnih vremenom izgubila. Rimokatolici nemaju taj problem, oni se stalno pričešćuju, osim kad su pod epitimijom (zabranom zbog greha, odn. duhovnog prestupa). Kod protestanata je mnogo različitosti, jer sam protestantizam ima mnogo struja, pa je teško reći šta je za njih generalno, tako da u to ne bih ulazio. Moj lično stav (sad kao čoveka i vernika, a ne teologa) je da čovek ipak negde treba i sam po savesti da odluči šta će činiti. Ja sam se npr. ranije pričešćivao baš često, ali msilim da sam nekako imao više vremena da pomno razmišljam o duhovnom (bogotovo dok sam bio u bogosloviji, što je bilo bukvalno kao u manastiru). Npr. posle Insajdera primetio sam da mnogi ljudi ne poštuju ono što mislim, pa sam izbegavao pričest, da ne bih nekoga možda sablažnjavao. Znam da je to pogrešno, ali mi je tako jednostavno bilo po savesti. Iskreno, ja jesam za često pričešćivanje, ali mislim da je lična savest tu dosta važna.

2. odgovor o nevladinom aktivizmu. Mislim (na osnovu iskustva) da je to svaka vrsta društveno korisnog rada u cilju unapređivanja civilnog društva, koja nije potekla iz struktura vlasti. Dakle, to su akcije koje ne zahtevaju novac ili ako zahtevaju novac, te akcije pomažu sponzori koji prepoznaju vrednost i važnost tih ideja, pa ih plaćaju. Sad možemo diskutovati o poreklu novca, moralnom kredibilitetu sponzora itd. Uglavnom inicijative iz NVO sektora bi trebalo da utiču na organe vlasti da ona menja određene zakone, pravila, mogućnosti, uslove itd. Nadam se da sam malo pojasnio šta za mene taj pojam znači...

Подели на овим сајтовима

Tačno je da post i ispovest su važne pred pričest. Sad je pitanje šta je post? Da li je post samo izgladnjivanje 40 dana pred Uskrs ili je post uzdržavanje od svake vrste greha? Kad dođe Uskrs, pa konzumiramo svu hranu, ja mislim da je i posle toga važno postiti delima, tj. ne psovati, ne svađati se, ne činiti ružne stvari i sledovati Hristu... Ako svakim svojim postupkom sledujemo Hristu ili makar pokušavamo to činiti, bićemo spremni u svako doba da pristupimo Čaši i uzmemo od Njegovog Tela i Krvi, zar ne?

P.S. Ne morate mi ovde persirati! Dok god poštujemo kulturan i uljudan način komunikacije, persiranje i ta vrsta uvažavanja nije nam neohodna 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Da budem iskrena, meni je lakše da ne psujem, ne svađam se i budem "kako treba" nego da se izgladnjujem 40 dana. 0102_laugh Inače, retko se pričešćujem jer mi taj podvig telesnog posta teško pada. Mišljenja sam da ne treba ni u čemu preterivati pa tako ni u postu ni u pričešćivanju. Verujem u Boga i molim Mu se, povremeno idem u Crkvu, ali nisam od onih vernika koji idu na svaku Liturgiju i praznik...plus, bivši sam Jehovin svedok pa me buni dosta pitanja, a posebno to da je Bog Sveta Trojica... 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Цитат

2. odgovor o nevladinom aktivizmu. Mislim (na osnovu iskustva) da je to svaka vrsta društveno korisnog rada u cilju unapređivanja civilnog društva, koja nije potekla iz struktura vlasti. Dakle, to su akcije koje ne zahtevaju novac ili ako zahtevaju novac, te akcije pomažu sponzori koji prepoznaju vrednost i važnost tih ideja, pa ih plaćaju. Sad možemo diskutovati o poreklu novca, moralnom kredibilitetu sponzora itd. Uglavnom inicijative iz NVO sektora bi trebalo da utiču na organe vlasti da ona menja određene zakone, pravila, mogućnosti, uslove itd. Nadam se da sam malo pojasnio šta za mene taj pojam znači...

Некако ми је и даље то недефинисано. У "друштвено користан рад ... унапређивање цивилног друштва" може да се сврста скоро све, чак и потпуно супротне ствари зависно од личних уверења. Претпостављам да постоји неки критеријум који би прецизније описао твој активизам?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Само још нешто да разјаснимо:

Колико капирам,ти наступаш самостално,без благослова Цркве,тј надлежног епископа,и представљаш се као теолог,али не (само) православни,и не представљаш мишљење Цркве,него искључиво износиш своје ставове?

Уствари,да ли имаш било какве везе са клиром српске Цркве,и да ли се консултујеш са њом,по било ком питању?

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Tako se pokušavam skinuti malo sa foruma, ali ova pitanja su vrlo zanimljiva, da prosto ne mogu. Draga Mrvice, mislim da si na pravom putu. E sad, jedno pitanje koje Ti je verovatno dosta poznato, pošto si bivša Jehovina svedokinja - da li redovno čitaš Bibliju? idea To je takođe vrlo važno, a mi pravoslavci skloni smo da to ponekad zaboravimo. Međutim, to ne smemo zaboravljati, jer sve (liturgija, otačka dela, crkveni sabori itd) kao osnov imaju Hristovu reč i ono što danas zovemo kanonskim knjigama Novog Zaveta. To sa Svetom Trojicom, verujem da je veoma teško, jer to jeste komplikovana filozofija i ja Ti savetujem da čitaš tzv. Oce Kapadokijce. Naravno, za trijadologiju je veoma važna novozavetna epizoda o Hristovom krštenju, gde imamo javljanje čitave Svete Trojice (ako se smem tako trapavo izraziti). Sveti Vasilije Veliki je dosta pisao, a postoji knjiga ''Istočni oci IV veka'', koju je objavio Hilandar i tu imaš sumiranu teologiju Vasilija Velikog o Svetoj Trojici, vrlo jednostavan prikaz koji Crkva ispoveda.

ZvonkoM - Naravno da se podrazumeva da je reč o idejama pojedinca, odn. grupe. Evo, Ti imaš neku ideju, pokušaš da nađeš saradnike i da napraviš strategiju i onda ocenjuješ da li je to potrebno sredini u kojoj živiš, da li to neko prepoznaje, zašto smatraš da je to važno. Moj stav je da naše društvo nije dovoljno verski tolerantno. Moj portal se bavi tim i ja se krećem u čitavom timu ljudi koji razmišljaju slično. Onda pravimo strategije, planiramo šta kako i u skladu sa mogućnostima nešto osmišljavamo, razgovaramo sa ljudima. Evo recimo meni je drago što je Mrvica ovde posvedočila da je bila u Jehovinim svedocima. Ja bih voleo da njihova crkva nije sva u okovima i ogradama, zbog bezbednosnih razloga. Meni se možda ne dopada ono što Jehovini svedoci veruju, ali oni imaju pravo da se mole u svojoj zgradi u miru i da ih niko ne bije i ne baca kamenje na njih.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...