Jump to content

Кутак за молитвени тренутак

Препоручена порука

Да ли имате неки свој посебан угао – место - зид који сте организовали за личну молитву и држање верских стварчица?

Хајде да причамо о томе...

Како се зове ово место, шта треба или сме да садржи, како да изгледа...?

Преуредио сам део стана па сам изабрао овај угао:

Постављена слика

Требају ми предлози, савети, угледни примерци...

Тренутно нисам задовољан са својим углом који изгледа овако – можемо заједно да прокоментаришемо.

Постављена слика

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ево малко теорије:

КОРИСНИ САВЕТИ

„Ако је немогуће направити свој иконостас на идеалном месту – то јест у истуреном углу, онда није забрањено да се и на неком другом месту поставе своје домаће иконе. Али то место треба да буде почасно, и украшено тако како доликује светињи. Обично верујући људи стављају или каче кандила испред икона; пале свеће на свећњацима, стављају освећене гранчице врбе, чувају овде и друге свете предмете или ствари: васкршња јаја, крстиће, медаљоне са ликовима светих, свето уље (јелеј) и др.

Пожељно је да се иконе стављају на источном зиду стана, јер исток у богословском схватању има посебно значење у Православљу. Савремене куће и станови су често оријентисани тако да се на истоку налазе прозори или врата итд. У том случају се могу користити јужни, западни или северни зид у стану.

ПОГРЕШНО

Бирајући место за домаћи иконостас, неопходно је избегавати непосредну близину икона са телевизором, магнетофоном и другом техником. Иконе не треба мешати са предметима декоративног покућства светског карактера: статуама, паноом итд.

Неумесно је стављати иконе на полицу са књигама, чији садржај или нема ништа заједничко са православним истинама, или је пак супротан хришћанском проповедању љубави и милосрдја. Потпуно је недопустиво стављање икона поред плаката или зидних календара, на којима су наштампане фотографије идола овога века – рок-музичара, спортиста или политичких радника

ОБАВЕЗНО

Обавезно треба имати икону Спаситеља и икону Мајке Божије.  

Од Спаситељевих Ликова се за домаћу молитву обично бира појасни Лик Господа Сведржитеља - Пантократора

Од Богородичине иконографије се најчешће бирају иконе типа “Умиљење” и “Одигитрија”.

НЕОБАВЕЗНО

Треба приметити, да је поред икона Спаситеља и Мајке Божије, икона светог Николаја увек заузимала централно место у кући православног хришћанина.

Међу ликовима светих Божијих пророка се може издвојити пророк Илија, а међу апостолима – првоврховни Петар и Павле.

Од икона мученика за Христову веру се најчешће срећу иконе светог великомученика Георгија Победоносца, као и светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона.

Ради потпуности домаћег иконостаса, пожељно је имати иконе светих Јеванђелиста, светог Јована Претече, Архангела Гаврила и Михаила, ако и иконе празника.„

Извор

Подели на овим сајтовима

мој угао изгледа слично твоме протомајсторе :smiley:

не, немам посебан угао а морам признати да немам ни пуно простора, волим иконе и волим да су око мене, углавном су мањег формата и неупадљиве, али их имам у свакој просторији у којој се налазим

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Рецимо ја имам 4 иконе, славска икона ми је у средини док Богородице и Господа су одма поред и још једну мању Св. Серафима која је иначе из Русије и освештана је на његовом гробу.

Иконе су постављене на источном зиду. А имам их још...али нису ми освећене док су оне 4 све освећене.

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

Заборавио сам да напишем да имам и једно кандило које је постављено на славску икону. Палим

кандило када су празници и недељом...и наравно ту је и кадионица с којом кадим кућу скоро

сваки дан  :drugarstvo:

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

ranije sam imao punu sobu ikona i ikonica e sad mi je ostalo ovo uglavnom mada imam ih jos svugd epo kuci. Inace nekada sam bio u fazonu dugih molitvenih pravila tipa jutarnje molitve vecernje molitve, kanoni, akatisti, evandjeljska i apostolska te starozavetna ctenija. sada sam to po malo redukovao, ali eto ugao ostade i nekako drag mi je, navikao sam se, podseca em na moje decacke i prve molitvene najblagodatnije dane  :smiley:

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Maleni kutak pored kompica & bookica u dnevnoj, al to nije glavni kutak...On je u mojoj sobi gde se nalazi oko 60 ikona, al cekam jednu zastavu iz Soluna od jednog brata sa foruma pa kad je dobijem postavljam taj dio na forum pivo

(nadam se do kraja nedelje)

Inace , osim Gospoda, Bogorodice i Svetog Stefana okolo su sve Ruski svetitelji 1405_love

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

????????? ??? ?? ??????? ?? ???? ? ????? ??????? ???? ?? ?????????? ?? ??????? ?????. ?????

??????? ???? ?? ???????? ? ???????...? ??????? ?? ?? ? ????????? ? ????? ????? ???? ?????

????? ???  pivo

Ja imam praksu da mi kandilo skoro uvek bude upaljeno(mada ima dana kad mi netsane fitilja ili ulja)al uglavnom se trudim da bude uvek upaljeno 24 h 1405_love

mada niko ne bi rekao po mojim komentarima, zar ne 0104_cheesy

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

????????? ??? ?? ??????? ?? ???? ? ????? ??????? ???? ?? ?????????? ?? ??????? ?????. ?????

??????? ???? ?? ???????? ? ???????...? ??????? ?? ?? ? ????????? ? ????? ????? ???? ?????

????? ???  8084.gif

Ja imam praksu da mi kandilo skoro uvek bude upaljeno(mada ima dana kad mi netsane fitilja ili ulja)al uglavnom se trudim da bude uvek upaljeno 24 h pivo

mada niko ne bi rekao po mojim komentarima, zar ne 0104_cheesy

da ti se pravis grubim ali nisi takav to se oseca :smiley:

ne znam kako to moze da se oseti, al znam da sam veliki gresnik pred Gospodom..mada ta grubost ima veze sa dalmatinskim temperamentom.... 1405_love
potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

????? ??, ???? ???? ???????????? ??? ?????, ?? ???????? ?????? "?????" ?? ?????? ???? ??? ??? ??????, ??? ?? ? ???????. ?? ????????? ??????????? ????? ??????? ???.  :)

?? ??????????? ??.

?? ???? ?? ?? ???????????? ??? ????, ??? ????? ???? ??????? ?????? ??????????.

?? ???? ?? ?? ??? ??? ???? ????, ?? ????? ????? ? ???? ????.

???? ?? ? ???? ???? ??? ???? ????...

...????? ????? ? ????? ?? ?? ??? ????, ???????? ?? ????? ??????? ? ??????????, ??? ?? ???? ? ?????? ?????????? ? ????? ?? ???????

??? ?? ????????? ?? ???? ???????????? ?????????????? "???????? ?????" ? ????????!?

Постављена слика  smej.gif

Подели на овим сајтовима

...? ???? ?? ???...??? ???? ?? ???????? ??? ?? ??? 4 ??? ????????.

?? ??, ???? ???? ????????? ? ???? ?? ????? ??????, ??? ????????? ???? (????) - ?? ?? ???? ???? ?? ??????? ??? ???, ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ????, ?? ?? ???? ???? ??? ?????? ?????? ????? ? ??????

...? ??????? ?? ?? ? ????????? ? ????? ????? ???? ?????

????? ???  8084.gif

? ? ??? ?? ???? ?????. ?? ?????? ???? ??? ??????, ??? ???????? ????? ?? ???? ???? ???? ?? ????. ???? ?? ?????????? ? ????? ?????? ?? ?? ???? ???????? - ??? ???

Постављена слика

Maleni kutak pored kompica & bookica u dnevnoj, al to nije glavni kutak...On je u mojoj sobi gde se nalazi oko 60 ikona, al cekam jednu zastavu iz Soluna od jednog brata sa foruma pa kad je dobijem postavljam taj dio na forum :D

(nadam se do kraja nedelje)

????? ????? ?? ?? ?????, ? ? ??? ?? ??? ?? ????????.

klapklap

Подели на овим сајтовима

evo i moga molitvenog kutka  :smiley:

???? ????? ?? ?????? ????????, ??? ????? ?? ???????? ? ?? ?????????, ?????????, ?? ?????? ??? ?? ??????. ????? ?? ????? ???????? - ???? ?? ?? ????? ?????? ??????.

????

8084.gif

Подели на овим сајтовима

bas mislim da nije preteran to je svega par ikonica a sto se kovcezica tice pa nisu nakiceni obicni su jedan je metalni drugi su drveni, pa nekolkiko svetinja tipa mostiju, mira... :smiley:

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...