И.стојковић Написано Септембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2009 Помаже Бог! Оче субђаконе, драго ми је то што сам сазнао од Тебе и циљ ми је био да сазнам да ли је био још ко, јер одвно научих да ништа није као што на први поглед изгледа. С друге стране, искрено се радујем што смо Богу хвала, лагано стигли до једног финог дијалога по свим темама, иако свако од нас понаособ има сопствени став, што и треба да буде, јер свако од нас је посебна личност по Створитељевој Вољи. Зато не бих волео да текст-путопис буде повод не само грубог дијалога већ чак и осуде монаштва уопште... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2009 Ипак искуства остале браће и сестара која су у скорије време посетила манастир Манасију су итекако добро дошла. Свако вам добро браћо. 0102_laugh klapklap klapklap https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/dada.gif dada dada dada dada "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Септембар 11, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2009 ?????? ???! ??? ?????????, ????? ?? ?? ?? ??? ??? ?????? ?? ???? ? ??? ?? ?? ??? ?? ?????? ?? ?? ?? ??? ??? ??, ??? ????? ?????? ?? ????? ???? ??? ??? ?? ???? ?????? ???????. ? ????? ??????, ??????? ?? ??????? ??? ??? ???? ?????, ?????? ?????? ?? ?????? ????? ???????? ?? ???? ??????, ???? ????? ?? ??? ???????? ??? ????????? ????, ??? ? ????? ?? ????, ??? ????? ?? ??? ?? ??????? ??????? ?? ????????????? ????. ???? ?? ??? ????? ?? ?????-??????? ???? ????? ?? ???? ?????? ???????? ??? ??? ? ????? ???????? ??????... zaista braco dragi otvoren sam uvek za hriscanski dijalog, dzaba nam svakakva dokazivanja, poznavanja svetih otaca, svetoga pisma i predanja ako medju sobom ljubavi nemamo. Ljubav je ta koja osvestava, koja blagosilja, koju prepoznaje Duh Sveti i onda problema nema, svi nedostaci bivaju pokriveni jer Bog vidi nase dobro namerenije :smiley: radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antipa Написано Септембар 12, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2009 Страшно је да се тако нешто догађа у једном манастиру , јер наши манастири су били до скоро на великом гласу по свом гостопримству и љубазности према сваком путнику намерник и посетоцу. Но данас је завладала једна лоша навика у много манастира у којима обитавају млада сестринства и братства а то је , да су дотични веома дрски , кивни ,нељубазни а тим се нарочито истичу манастори Каленић , Манасија , Жича ,Градац ,Дивостин , ,,. Насупрот њима постоје и они друг манастири у којима се и даље негује срдачност, гостољубивост и гостопримство исто онакво какво су некад неговале сад упокојене мајке и сестарес које су пренеле на млађе те лепе врлине а ту треба посебно истаћи манастир Копорин ,Враћешницу , Драчу ,Јовање, Раковицу , Беочин и Врдник . У поменутим манастирима сваки посетилац се стварно осећа као у Божјем дому и добија жељу да што чешће посети то свето место. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 12, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2009 У данашње време и људи знају бити веома напорни.У Бугарској су посетиоци једног игумана толико изнервирали да је човек толико побеснео да је из револта запалио своју канцеларију и манастирски џип. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 12, 2009 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2009 И монаси су само људи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Октобар 2, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2009 opet bih prre neki dan u manasiji i video sam igumaniju Varvaru i sestru Pavlu, cak smo i razgovarali dobrih sat i jace, izuzetne monahinje svesne svega a ne bih bas rekao po njihovoj prici a bile su potpuno objektivne da je bilo sve kako pise. Cak su i druige sestre posvedocile da su spomenuti razocarani vernici kidali kanape i bahato se ponasali radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 Видим одавно се није писало о овој теми али ипак морам нешто да напишем у вези иконостаса овог манастира . Све сам поруке пажљиво прочитао и ако је било некаквих проблема , тј.непријатности , на жалост то је лична ствар и око тога небих ништа говорио - СВАКО НОСИ СВОЈ КРСТ. Разјаснио бих ово о иконостасу , видим доста збуњује појединце. Прво што бих рекао , да сам из овог краја , игуманију као и све раније пре ње - добро познајем и све остале сестре ( зато што ми ту била моја баба монахиња ) , тако да доста добро познајем ту целу ситуација око цркве , а остале догађаје из добрих 15 год. уназад. Овај иконостас- преграда што видите је рад студената академије ПБФ . Завод је желео да се постави аутентични изглед иконостаса из доба Светог Деспота ( један период није ни имао иконостас тек касније је од мермера поставњен , после смрти светог Стефана да би касније Турци уништили ) , тако да су пронашли идеално решење за ову врсту градитељства. О икони ГИХ ВЕЛИКИ АРХИЈЕРЕЈ - што видите на иконостасу ове фотографије , прича овако изгледа онако како сам својим очима гледао и ушима слушао. Пре око две године у ман.Манасији је долазио еп.британско-скандинавски г.Доситеј . У својој пратњи имао је неколико свештеника из Шведске , међу њима био је ( чиними се колико се сећам ) монах - Рус , Шведско свештенство ( парохије који су клирици СПЦе ) и чланови Англиканске цркве Бискуп са његовом пратњом . Литургију су служили наш Владика , вл.Доситеј као у остали православни гости и после лепе заједничке беседе Гости су вл.Игнатију поклонили ову икону што видите на иконостасу. Његова је била жеља а јавно рекао сви су могли лично да чују ( ко се нашао тога дана у Манасији ) , да ову икону оставља Манастиру на сећање овог дана и догађаја , све док се незаврше иконе за иконостас - рад о.Стаматиса Клириса. Одмах су ову икону ставили на незавршеном иконостасу где и дан данас стоји. Ето то је цела истина око овог иконостаса, а то : Завод донео решење какав ће иконостас изледати , Владика прихватио , Академци урадили , икону на поклон Владика добио , његова жеља да ова икона остане манастиру , чека се завршетак икона о.Стаматиса и да се коначно заврши цео иконостас. Због недостатка средстава , олар није у целоти завршен конкретно Горње место , има план како би изледао ( исто као некада ) и кад се то уради - комплетно се црква завршава , а по причи игуманије биће то нешто налик параклису ПБФ. Сада сте упозати о чему се ради , која је права ствар , није рекла казала и итд. , већ онако како јесте то сам вам и пренео. Ромејац је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 25, 2010 Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 Хвала брате , НАШ, на појашњењу... иначе лично познајем већину њих са академије за рестуарацију БФ-а, али ипак сачеках да неко други ово напише.... Hristos vaskrse "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 Хвала брате , НАШ, на појашњењу... иначе лично познајем већину њих са академије за рестуарацију БФ-а, али ипак сачеках да неко други ово напише.... Hristos vaskrse што значи , рекао сам истину , нешто што није измишљено hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 25, 2010 Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 што значи , рекао сам истину , нешто што није измишљено hvalaНајискреније се надам да другачије и не бива....не за Тебе и сада, већ за све нас и увек Hristos vaskrse 1405_love 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 што значи , рекао сам истину , нешто што није измишљено hvalaНајискреније се надам да другачије и не бива....не за Тебе и сада, већ за све нас и увек Hristos vaskrse 1405_love 0442_feel 1389 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Znate sta,prava je sramota sto se ovakvo necije vidjenje manastira iznosi u javnost. Pogotovu ovo o prelasku 8 monahinja iz jednog manastira u drugi. Monasi su isto ljudi! Cemu polemisanje i osudjivanje monahinja. Poznajem mati Pavlu, divno je stvorenje, a sada je i nastojateljica ovog manastira. I, bas ne verujem da se sve ovako odigralo.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 У данашње време и људи знају бити веома напорни.У Бугарској су посетиоци једног игумана толико изнервирали да је човек толико побеснео да је из револта запалио своју канцеларију и манастирски џип. Kad je ovo bilo? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 18, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2011 Давно,ала извукосте тему из нафталина Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука