Jump to content

ДУХОВНО ПУСТОШЕЊЕ МАНАСТИРА МАНАСИЈЕ

Оцени ову тему

Предање

Препоручена порука

Помаже Бог!

Оче субђаконе, драго ми је то што сам сазнао од Тебе и циљ ми је био да сазнам да ли је био још ко, јер одвно научих да ништа није као што на први поглед изгледа. С друге стране, искрено се радујем што смо Богу хвала, лагано стигли до једног финог дијалога по свим темама, иако свако од нас понаособ има сопствени став, што и треба да буде, јер свако од нас је посебна личност по Створитељевој Вољи. Зато не бих волео да текст-путопис буде повод не само грубог дијалога већ чак и осуде монаштва уопште...

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ипак искуства остале браће и сестара која су у скорије време посетила манастир Манасију су итекако добро дошла.

Свако вам добро браћо.

0102_laugh klapklap klapklap https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/dada.gif dada dada dada dada

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

?????? ???!

??? ?????????, ????? ?? ?? ?? ??? ??? ?????? ?? ???? ? ??? ?? ?? ??? ?? ?????? ?? ?? ?? ??? ??? ??, ??? ????? ?????? ?? ????? ???? ??? ??? ?? ???? ?????? ???????. ? ????? ??????, ??????? ?? ??????? ??? ??? ???? ?????, ?????? ?????? ?? ?????? ????? ???????? ?? ???? ??????, ???? ????? ?? ??? ???????? ??? ????????? ????, ??? ? ????? ?? ????, ??? ????? ?? ??? ?? ??????? ??????? ?? ????????????? ????. ???? ?? ??? ????? ?? ?????-??????? ???? ????? ?? ???? ?????? ???????? ??? ??? ? ????? ???????? ??????...

zaista braco dragi otvoren sam uvek za hriscanski dijalog, dzaba nam svakakva dokazivanja, poznavanja svetih otaca, svetoga pisma i predanja ako medju sobom ljubavi nemamo. Ljubav je ta koja osvestava, koja blagosilja, koju prepoznaje Duh Sveti i onda problema nema, svi nedostaci bivaju pokriveni jer Bog vidi nase dobro namerenije :smiley:

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Страшно је да се тако нешто догађа у једном манастиру , јер наши манастири су били до скоро на великом гласу по свом гостопримству и љубазности према сваком путнику намерник и посетоцу. Но данас је завладала једна лоша навика  у много манастира у којима обитавају млада сестринства и братства  а то је , да су дотични веома дрски , кивни ,нељубазни  а тим се нарочито истичу манастори Каленић , Манасија , Жича ,Градац ,Дивостин , ,,. Насупрот њима постоје и они друг манастири у којима се и даље негује срдачност, гостољубивост  и гостопримство исто онакво какво су некад неговале  сад упокојене мајке  и сестарес које су пренеле на млађе те лепе врлине а ту треба посебно истаћи манастир Копорин ,Враћешницу , Драчу ,Јовање, Раковицу , Беочин и Врдник . У поменутим манастирима сваки посетилац се стварно осећа као у Божјем дому и добија жељу да што чешће посети то свето место.

Подели на овим сајтовима

У данашње време и људи знају бити веома напорни.У Бугарској су посетиоци једног игумана толико изнервирали да је човек толико побеснео да је из револта запалио своју канцеларију и манастирски џип.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

opet bih prre neki dan u manasiji i video sam igumaniju Varvaru i sestru Pavlu, cak smo i razgovarali dobrih sat i jace, izuzetne monahinje svesne svega a ne bih bas rekao po njihovoj prici a bile su potpuno objektivne da je bilo sve kako pise. Cak su i druige sestre posvedocile da su spomenuti razocarani vernici kidali kanape i bahato se ponasali

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...
  • Гости

Видим одавно се није писало о овој теми али ипак морам нешто да напишем у вези иконостаса овог манастира .

Све сам поруке пажљиво прочитао и ако је било некаквих проблема , тј.непријатности , на жалост то је лична ствар и око тога небих ништа говорио - СВАКО НОСИ СВОЈ КРСТ.

Разјаснио бих ово о иконостасу ,  видим доста збуњује појединце.

Прво што бих рекао , да сам из овог краја , игуманију као и све раније пре ње - добро познајем и све остале сестре ( зато што ми ту била моја баба монахиња ) , тако да доста добро познајем ту целу ситуација око цркве , а остале догађаје из добрих 15 год. уназад.

Овај иконостас- преграда што видите је рад студената академије ПБФ . Завод је желео да се постави аутентични изглед иконостаса из доба Светог Деспота ( један период није ни имао иконостас тек касније је од мермера поставњен , после смрти светог Стефана да би касније Турци уништили ) , тако да су пронашли идеално решење за ову врсту градитељства.

О икони ГИХ ВЕЛИКИ АРХИЈЕРЕЈ - што видите на иконостасу ове фотографије , прича овако изгледа онако како сам својим очима гледао и ушима слушао.

Пре око две године у ман.Манасији је долазио еп.британско-скандинавски г.Доситеј .

У својој пратњи имао је неколико свештеника из Шведске , међу њима био је ( чиними се колико се сећам ) монах - Рус , Шведско свештенство ( парохије који су клирици СПЦе ) и чланови Англиканске цркве Бискуп са његовом пратњом .

Литургију су служили наш Владика ,  вл.Доситеј као у остали православни гости и после лепе заједничке беседе Гости су вл.Игнатију поклонили ову икону што видите на иконостасу.

Његова је била жеља а јавно рекао сви су могли лично да чују ( ко се нашао тога дана у Манасији ) , да ову икону оставља Манастиру на сећање овог дана и догађаја , све док се незаврше иконе за иконостас - рад о.Стаматиса Клириса.

Одмах су ову икону ставили на незавршеном иконостасу где и дан данас стоји.

Ето то је цела истина око овог иконостаса, а то : Завод донео решење какав ће иконостас изледати , Владика прихватио , Академци урадили , икону на поклон Владика добио , његова жеља да ова икона остане манастиру , чека се завршетак икона о.Стаматиса и да се коначно заврши цео иконостас.

Због недостатка средстава , олар није у целоти завршен конкретно Горње место , има план како би изледао ( исто као некада )  и кад се то уради - комплетно се црква завршава , а по причи игуманије биће то нешто налик параклису ПБФ.

Сада сте упозати о чему се ради , која је права ствар , није рекла казала и итд. , већ онако како јесте то сам вам и пренео.

Подели на овим сајтовима

Хвала брате , НАШ, на појашњењу...

иначе лично познајем већину њих са академије за рестуарацију БФ-а, али ипак сачеках да неко други ово напише....

Hristos vaskrse

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хвала брате , НАШ, на појашњењу...

иначе лично познајем већину њих са академије за рестуарацију БФ-а, али ипак сачеках да неко други ово напише....

Hristos vaskrse

што значи , рекао сам истину , нешто што није измишљено  hvala
Подели на овим сајтовима

Најискреније се надам да другачије и не бива....не за Тебе и сада, већ за све нас и увек

Hristos vaskrse

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Гости

Најискреније се надам да другачије и не бива....не за Тебе и сада, већ за све нас и увек

Hristos vaskrse

1405_love

0442_feel

1389 confused1
Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Znate sta,prava je sramota sto se ovakvo necije vidjenje manastira iznosi u javnost. Pogotovu ovo o prelasku 8 monahinja iz jednog manastira u drugi. Monasi su isto ljudi! Cemu polemisanje i osudjivanje monahinja. Poznajem mati Pavlu, divno je stvorenje, a sada je i nastojateljica ovog manastira. I, bas ne verujem da se sve ovako odigralo..

Подели на овим сајтовима

У данашње време и људи знају бити веома напорни.У Бугарској су посетиоци једног игумана толико изнервирали да је човек толико побеснео да је из револта запалио своју канцеларију и манастирски џип.

Kad je ovo bilo?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...