свештеник Александар Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 У реду и ја сам за јединство,али на којим основама? Конкретно-ко ће да буде први Патријарх и да ли је битно да Црква има службу првог на васељенском нивоу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Видим да нико не одговара на ово питање а мене баш интересује(нисам никакв провокатор нити артемијевац). Да ли православни треба да љубе руку папи?Поготово претедент на српску круну? И видео сам често негде на јутјубу како православни свештеници љубе руку католичким па ме интересује одакле то,да ли је то лични став сваког појединца и шта би ви урадили да сте на том месту? Мислим да се не љуби рука него регалија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 У реду и ја сам за јединство,али на којим основама? Конкретно-ко ће да буде први Патријарх и да ли је битно да Црква има службу првог на васељенском нивоу? Ima o tome u Pismu: Oni mu rekoše: “Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva. “ A Isus im reče: “Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?” Oni mu rekoše: “Možemo. “ A Isus će im: “Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati - to je onih kojima je pripravljeno. “ Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: “Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge. “ (Mk 10:37-45) Nažalost, izgleda da nam je nemoguće pobediti želju za vlašću. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 У реду и ја сам за јединство,али на којим основама? Конкретно-ко ће да буде први Патријарх и да ли је битно да Црква има службу првог на васељенском нивоу? to je ono što ja nazivam asimetričnim jedinstvom, znači takvim kad bismo mi s oba oka zažmirili nad primatom a vi s jednim na dogmatiku i tako bi to bilo "asimetrično" kao što rekoh 2:1, s tim da se ni tamo a ni ovamo ništa drugo dalje mnogo mjenjalo ne bi, tako bi to jedinstvo bilo istina dosta "na silu" urađeno, "sašiveno vrućom iglom" što se kaže i isforsirano, ali ako obe strane uzmu da je to cijena koja se za nekakvo jedinstvo platit mora i da je ono od svega toga važnije, to će se onda tako i desit, kod nas će ostati papa i dalje "najjednakiji među jednakima", vas se to neće ticati kao ni do sada a tog jedinstva nekakvog će biti. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Sto vas samo volim kad se ovako lepo udruzite na jednoj temi. Eh da smo i mi tako slozni... ne bi ostalo ni e od ekumenizma. P.S. Nego da li znate da je SPC izasla iz SSC? Sad nismo ni mi, ni vi clanovi tamo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Sto vas samo volim kad se ovako lepo udruzite na jednoj temi. Eh da smo i mi tako slozni... ne bi ostalo ni e od ekumenizma. P.S. Nego da li znate da je SPC izasla iz SSC? Sad nismo ni mi, ni vi clanovi tamo. ...ma... Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Све је то около наоколо, Конкретно Црква мора да има првог на васељенском нивоу,Садашња служба Папе искаче из службе првог какав је био у првом миленијуму.Како помирити и место Папе и избећи унијатство и испунити вољу Христову о јединству? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Све је то около наоколо, Конкретно Црква мора да има првог на васељенском нивоу,Садашња служба Папе искаче из службе првог какав је био у првом миленијуму.Како помирити и место Папе и избећи унијатство и испунити вољу Христову о јединству? Znaš kako, Crkva treba da ima prvog, kao znak vidljivog jedinstva - ali taj prvi trebalo bi da bude prvi u ljubavi a ne u vlasti i vladanju, već u služenju. Uostalom, ta borba oko prvog je i nastala oko vlasti što nije bilo pitanje dok se Car nije umešao. Degeneracija je na obe strane, opet kažem nažalost, niko nema među nama hrabrosti da to prizna i da se obrne ćurak. Međutim, kažem, mislim da je sujeta među nama epskih proporcija i da Crkva od toga užasno trpi, ali to joj je valja put čišćenja. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Što se pape tiče, Zajron je već pomenuo nešto što bi moglo da bude put. I u KC se to polako razmatra - prvi u služenju, a ne u vlasti, "vlast" nad svojima a ne na svima...videćemo. Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 He, he... dobri ste. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Sto vas samo volim kad se ovako lepo udruzite na jednoj temi. Eh da smo i mi tako slozni... ne bi ostalo ni e od ekumenizma. P.S. Nego da li znate da je SPC izasla iz SSC? Sad nismo ni mi, ni vi clanovi tamo. daj link, nema nigdje takve vijesti ni na srpskom ni na engleskom, tamo je sve ostalo po starom na njihovom sajtu: http://www.oikoumene.org/en/member-churches/serbian-orthodox-church http://sh.wikipedia.org/wiki/Svetski_savet_crkava Wikipedija se dosta brzo ažurira, kad je izabran novi papa tamo je to bilo izmjenjeno gotovo isti minut kad su to objavili u Vatikanu, ja sam lično to provjerio, zanimalo me baš to kojom brzinom se ažuriraju ti takvi podaci na Wikipediji. Obe su bile vrlo brze, engleska je promjene napravila skoro momentalno a češka o par minuta poslije. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Све је то около наоколо, Конкретно Црква мора да има првог на васељенском нивоу,Садашња служба Папе искаче из службе првог какав је био у првом миленијуму.Како помирити и место Папе и избећи унијатство и испунити вољу Христову о јединству? ja mislim da je sazrelo vrijeme da budu 2 prva, jedan za istok i jedan za zapad, za zapad ostaje papa a za istok majvjerovatnije konstantinopoljski patrijarh, jer imamo i dvije velike cjeline, drugačije to neće ići, kad bi bio jedan uvijek bi se ta druga strana osjećala diskriminovana, zapostavljena, osim toga u dvoje se bolje pregovara, s kim bi se taj jedan a oko čega dogovorio? ostalo bi još strašno mnogo toga nesređenog, neriješenog i nedogovorenog što sve treba riješit i dogovorit, oni bi Bože me prosti, izvinite na nedoličnoj usporedni ali bolje nemam, imali de facto ulogu kao privremeni prinudni upravitelji ako bi do nekakvog jedinstva došlo ili trebalo doći, drugačije to ne bi išlo ili bilo moguće, tek poslije desetljeća ili možda i stotinu godina takvog jedinstva, bolje reći nekakve te sloge bi se mogla pokrenut i takva pitanja kao to koje se tiče jednog zajedničkog prvog Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Degeneracija je na obe strane, opet kažem nažalost, niko nema među nama hrabrosti da to prizna i da se obrne ćurak. Međutim, kažem, mislim da je sujeta među nama epskih proporcija i da Crkva od toga užasno trpi, ali to joj je valja put čišćenja. I ovo je o. Midrash genijalnim potezom sublimovao u jednu jedinu rečenicu, šta je to ustvari ekumenizam, pogodak "u sridu" ko na Sinjskoj alci, u centar mete. Ekumenizam jeste put novosjedinjenja ili zacjelivanja Crkbe ali kroz čišćenje na obe, bolje reći na svim stranama. Ekumenizam je ustvari velika šansa i velika milost Božija za Crkvu ako se ispravno shvati jer bez tog čišženja koje naravno da boli, neće, ne može biti nikakvog ujedinjenja. U dvoje se dobro razgovara ali neko reče da u troje još bolje nego samo u dvoje. A i ti treći postoje, imamo ih čak po dvoje "trećih" jedni su na zapadu - protestanti a drugi na istoku - prehalkidonske stare crkve Istoka. Samo što ti jedni treći ustvari globalno već spadaju pod zapadno a drigi po istočno hrišćanstvo i mislim da će kao cjeline i oni uči u pregovore, jedni sa katolicimna a drugi zajedno sa pravoslavcima. Ko se boji ekumenizma boji se ustvari tog čišćenja što nije nikakvo čudo ustvari, kome tako nešto može biti prijatno, ti strahovi nisu sasvim iracionalni. Ali nisu ni na mjestu, prosto nismo u poziciji nekog koji može nešto do u beskonačno odgađat, Crkva ako se ne zacijeli ostače takva rascijepljena tom i najvećom osudom i teretom na sudnjem danu sa svakog hriščćanina da je nešto na tom trebao uraditi ali nije htio jerr je bio previše sujetan, gord, ohol. I o tome će biti pitan svaki od nas, otkud znate da neće? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 daj link, nema nigdje takve vijesti ni na srpskom ni na engleskom, tamo je sve ostalo po starom na njihovom sajtu: http://www.oikoumene.org/en/member-churches/serbian-orthodox-church http://sh.wikipedia.org/wiki/Svetski_savet_crkava Wikipedija se dosta brzo ažurira, kad je izabran novi papa tamo je to bilo izmjenjeno gotovo isti minut kad su to objavili u Vatikanu, ja sam lično to provjerio, zanimalo me baš to kojom brzinom se ažuriraju ti takvi podaci na Wikipediji. Obe su bile vrlo brze, engleska je promjene napravila skoro momentalno a češka o par minuta poslije. Vidi. Duh Sveti nema ni kancelariju ni link. Onog trenutka kada je Sabor SPC 1997. doneo odluku da istupimo iz tog saveza, stvar je resena istog trenutka. Saborna odluka je u punoj saglasnosti sa Duhom Svetim, tako da je odmah postala punovazna. To sto se tu i tamo pojavi po neki Arhijerej ili pravoslavni mirjanin iz Srbije, ne znaci da je SPC u tim pregovorima. To sto stojimo na spisku ne znaci i da ucestvujemo u pregovorima. Dakle SPC ne ucestvuje u pregovorima, a oni koji se oglasavaju o odluke Sabora misleci da svojim prisustvom reprezentuju SPC, grdno se varaju. Neposlusni su, i nemaju apsolutno nikakav blagoslov da predstavljaju SPC. A evo i zasto smo istupili: На то посебно указује образложење изнето на Сабору СПЦ којима је објашњена и образложена одлука о иступању из ССЦ. Таква одлука је донета: Са разлога што је ССЦ почео да занемарује у свом делању онај изворни став о неопходности јединства у вери као предуслову јединства Цркве; Са разлога што је овај Савет почео да добија природу "НАД-ЦРКВЕ" и да се у том духу понаша, практично прихватајући у начину свога деловања за Православље неприхватљиву англиканску "теорију грана", у новије време називану теорију "хришћанских традиција", по којој се "традиције" неких од протестантских секти (насталих, рецимо, у прошлом веку) изједначавају и сматрају равноправним са живим Предањем Цркве Истока, непрекинутим од апостолских времена; Са разлога што је ССЦ под све већим утицајем секуларизма; Са разлога што због самог устројства ССЦ, у коме огромну већину имају протестантске заједнице, Православна Црква увек бива надгласавана, тако да при таквом стању ствари Православна Црква не може утицати на његове одлуке нити бити адекватно заступљена; Са разлога што се у званичним круговима ССЦ све више занемарују питања вере и поретка и јединства у вери и изворној Цркви Христовој, за рачун прагматизма и дневне светске политике; Са разлога што у званичним круговима екуменског покрета (нарочито после Генералних конференција у Упсали и Камбери) преовлађује дух и настројење, практично испољавано и примењивано - религиозног синкретизма; Са разлога што неке, и то најзначајније (нпр. Англиканска црква) чланице ССЦ, наместо да у духу екуменизма умањују постојеће догматске и канонске разлике - уводе нове "црквене" обичаје и праксу коју догматски правдају, обичаје који угрожавају еванђелски етос и свеукупно хришћанско предање Истока и Запада (рукополагање жена за "бискупине и "пасторине"), стварајући радикално нови поредак, еклисиологију и морал у "цркви"; Са разлога што ССЦ толерише неке од хришћанских заједница, својих чланица, које противно Еванђељу и апостолу Павлу, прихватају и благосиљају неприродни и противприродни блуд овенчавање истополних лица - лезбејки и хомосексуалаца), што је "срамно и чути"; Са разлога што се тај екуменско-синкретистички и секуларистички дух преноси и на поједине православне кругове, нарочито у Дијаспори и мешаним срединама, па су постала честа заједничка причешћивања и молитвена општења са неправославнима, којом се праксом негира сами етос и светоотачка правила мишљења и живљења у Цркви (значи, негативно се одражава на саму Цркву); Са разлога што ОРГАНСКО чланство у ССЦ проузрокује унутар православне Пуноће саблазни и озбиљне поларизације међу Помесним Православним Црквама (што значи: не доприносећи свехришћанском јединству, оваква врста чланства директно угрожава јединство унутар саме Православне Цркве, да не говоримо о еклисиолошкој неприхватљивости такве врсте чланства!); Са свих тих горе наведених разлога, Српска Православна Црква, сведок верни и чуварка (заједно са осталим Помесним Православним Црквама) - вере и етоса Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве Христове, најављује своје иступање из ССЦ; и отказивање да буде ОРГАНСКИ члан ове организације (што су учиниле Јерусалимска патријаршија и Грузијска црква). При томе Српска Црква се не отказује да и даље ради "на јединству свих" и да сарађује са свима, на раду са ССЦ на хуманитарном пољу, као и на другим областима међухришћанске одговорности за мир, праведност и заједништво међу народима и државама у свету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Vidi. Duh Sveti nema ni kancelariju ni link. Onog trenutka kada je Sabor SPC 1997. doneo odluku da istupimo iz tog saveza, stvar je resena istog trenutka. Saborna odluka je u punoj saglasnosti sa Duhom Svetim, tako da je odmah postala punovazna. Dakle SPC ne ucestvuje u pregovorima, a oni koji se oglasavaju o odluke Sabora misleci da svojim prisustvom reprezentuju SPC, grdno se varaju. Ta odluka je donešena ali nije sprovedena kao i mnoge druge. Donešena je i odluka o tome da monah Artemije ima prebivat u Šišatovcu kao domicilnom manastiru ali ni ta odluka nije bila sprovedena jer on nekud hoda po svijetu i odbija monaško poslušanje svojoj Crkvi SPC. To je istina, mnoge odluke u SPC su donešene a nisu sprovedene. Dok ste tamo upisani kao članovi onda tim članovima zaista još jeste. Prestat ćete biti tamo članovima kad iz svih njihovih evidencija budete ispisani a tamo bude pisalo: isključeni na vlastiti, sopstveni zahtjev tog i tog datuma. U svakom slučaju, kad bi se i isključili iz SSC to bi samo pojednostavilo i ubrzalo vaša ekumenska nastojanja i pregovore sa Katoličkom Crkvom koja također nije članom SSC. 21. 05. 2010. - Autor: S. VOJINOVIĆ Sinod smestio Artemija u manastir Šišatovac Sinod SPC juče je odlučio da smenjeni vladika Raško-prizrenske eparhije Artemije svoje penzionerske dane provede u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori! http://www.pressonline.rs/info/politika/118336/sinod-smestio-artemija-u-manastir-sisatovac.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука