Jump to content

10 Pitanja ateiste na koja svaki hrišćanin mora da odgovori?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovo, znachi sam zivot vernika je najvalidniji dokaz postojanja Gospoda i svako teoretsko nabedjivanje s onima koji nisu sve ovo predokusili nema nikakve svrhe.

To nije nikakav dokaz za Boga, vec opis kako religija utice na covekovu psihu.

Da si rekla najbolji razlog za veru...

Nije dokaz, ali je sazeto opisala sustinu hriscanstva.

Подели на овим сајтовима

Ovo, znachi sam zivot vernika je najvalidniji dokaz postojanja Gospoda i svako teoretsko nabedjivanje s onima koji nisu sve ovo predokusili nema nikakve svrhe.

nije samo psiha u pitanju, nego sve

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Nije dokaz, ali je sazeto opisala sustinu hriscanstva.

Tako je... nije dokaz... bliss jeeee

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Седи Њутн у својој соби, на столу му стоји макета Сунца и планета које се окрећу око истог. Улази његов колега, атеиста, и пита га који је геније то направио. Њутн му одговара:"Ако мислиш да је ова копија дело генија, замисли какав је геније направио оригинал" (ово парафразирам, али суштина је иста).

:cheesy2: :cheesy2: :cheesy2:

Итекако се може наћи логика у постојању Творца.

Како је логично нашем лимитираном уму да је тако нешто Бог начинио? То је де факто тако јер је то рекао Исак Њутн? Да не буде дилеме, не бих овдје да расправљамо о постанку свијета, већ сам те питао за неко логично објашњење Божијег постојања. Ако ти је доказ за то једна Њутнова духовита реченица, која је можда и нека измишљена анегдота, онда добро, нема сврхе расправљати се више о томе... Мислим, зашто вјеровати у нешто чије је постојање логично. То би било исто као да вјерујеш да постоји аутомобил, кашика, папир...

Подели на овим сајтовима

Интересантан је Фројдов став о религији: "Религија је пројекција оца с његовим забранама и наређењима у космичке димензије. Кроз религију одрасли постижу сигурност детињства, и продужавају своју инфантилност кроз читав живот. Хватањем за неку илузију, учествовањем у масовној неурози, често се може избећи индивидуална неуроза."

Тај Фројдов резон може да се лепо примени на Ислам или сличне религије, али потпуно промашује тему када је у питању Хришћанство. Као што је Емилија поменула, суштина Хришћанства јесте одговорност и зрелост личности, са посебним акцентом да је човек слободно биће, а не роб ограничен "забранама и наређењима". Сав хришћански закон испуњава се у љубави према ближњем. Читај, на пример, посланицу Галатима апостола Павла која о томе пуно говори.

Болд први- не знам јеси ли ово ''или сличним'' додао онако или си циљао на неку одеређену религију. Ако си циљао на неку, прва у реду ''или сличних'' са исламом јесте хришћанство.

Болд други- Слажем се, тако треба и да размишљамо-слободно. Стичем утисак да је пресија оних који би требали да нас упуте у слободно размишљање прилична и оптерећена ''забранама и наређењима''. Част изузецима.

Подели на овим сајтовима

Седи Њутн у својој соби, на столу му стоји макета Сунца и планета које се окрећу око истог. Улази његов колега, атеиста, и пита га који је геније то направио. Њутн му одговара:"Ако мислиш да је ова копија дело генија, замисли какав је геније направио оригинал" (ово парафразирам, али суштина је иста).

prstgore 4chsmu1 4chsmu1

Како је логично нашем лимитираном уму да је тако нешто Бог начинио? То је де факто тако јер је то рекао Исак Њутн? Да не буде дилеме, не бих овдје да расправљамо о постанку свијета, већ сам те питао за неко логично објашњење Божијег постојања. Ако ти је доказ за то једна Њутнова духовита реченица, која је можда и нека измишљена анегдота, онда добро, нема сврхе расправљати се више о томе... Мислим, зашто вјеровати у нешто чије је постојање логично. То би било исто као да вјерујеш да постоји аутомобил, кашика, папир...

1) Kako je logično našem limitarom umu da je ceo Univerzum, koji podleže zakonima, nastao bez ikakve ideje, onako...sam od sebe? Ne govorim ovde o hriscanskom shvatanju Boga, vec o idejnom Tvorcu, kako ga je shvatao npr. Spinoza, kasnije Ajnstajn...

2) Daleko bilo da je dokaz to što je rekao Njutn 0102_laugh. To je samo simpatična anegdota koja na neki način opisuje ovo pod 1).

3) Verujem da postoji automobil, kašika, papir...ali ne pravim religiju od toga  0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh

Uostalom, i napisala sam da je Bog nedokučiv ljudskom umu, misleći na Njegovu prirodu, ali postojanje idejnog Tvorca nije nelogično.

Подели на овим сајтовима

prstgore 4chsmu1 4chsmu1

1) Kako je logično našem limitarom umu da je ceo Univerzum, koji podleže zakonima, nastao bez ikakve ideje, onako...sam od sebe? Ne govorim ovde o hriscanskom shvatanju Boga, vec o idejnom Tvorcu, kako ga je shvatao npr. Spinoza, kasnije Ajnstajn...

2) Daleko bilo da je dokaz to što je rekao Njutn 0102_laugh. To je samo simpatična anegdota koja na neki način opisuje ovo pod 1).

3) Verujem da postoji automobil, kašika, papir...ali ne pravim religiju od toga  0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh

Uostalom, i napisala sam da je Bog nedokučiv ljudskom umu, misleći na Njegovu prirodu, ali postojanje idejnog Tvorca nije nelogično.

Ушли смо мало у апстрактну причу. Идејним творцем можемо назвати било шта везано за настанак васељене (ако уопште постоји нека временска одредница за тако нешто). Мислим да ти је ријеч ЗНАМ прикладнија умјесто ове подебљане ријечи 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

E vidis, to si dobro istakao, razlika izmedju VEROVATI i ZNATI.

Ako neko veruje da Bog postoji, da li de facto i zna da Bog postoji? Ako veruje u Boga, a ne zna da li postoji-onda je to sumnja, i gde je tu vera?

Подели на овим сајтовима

E vidis, to si dobro istakao, razlika izmedju VEROVATI i ZNATI.

Ako neko veruje da Bog postoji, da li de facto i zna da Bog postoji? Ako veruje u Boga, a ne zna da li postoji-onda je to sumnja, i gde je tu vera?

О чему причам сво вријеме? Ми вјерујемо у Бога, наравно нико од нас не зна да он постоји. У сваком од нас постоји сумња. Сумња и колебљивост је мања или већа, зависно од тога колико је вјера појединца јака. Мислиш да неки велики духовници не падају у дилему понекад?

Подели на овим сајтовима

Interesantno...verujete u Boga, ali sumnjate da postoji. Volela bih da cujem jos necije misljenje o tome.

Naravno da ljudi sumnjaju, niko i ne kaze da nije tako. I apostoli su sumnjali, a videli su cuda Hristova.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...