Jump to content

Отворена џамија посвећена Алији Изетбеговићу

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 72
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Po graditelju poput Karađoz-begove džamije u Mostaru, ili po imenu nekog oko koga se narod složi poput ove koju ste pomenuli.

Знаш ли можда још неку џамију која је добила име по некоме око кога се народ сложио, како Ти пишеш?

Recimo Džamija Mehmeda Alagića u fajtovcima.džamija šehidija u više mjesta itd...

Не знам да ли ћеш се сложити са мном, али неописива је разлика између Карађоз бега, који је осим џамије, донирао и изградњу још сијасет објеката по Мостару, од којих су најзначајнији у 16.веку били медреса и верска школа, и људи попут Алије Изетбеговића који је највећи део свог живота провео на реализацији своје (мада донекле и "преписане" из 19 века) утопијске идеје, одбацивање реалног секуларизма и стварање муслиманске политичке власти базиране на шеријатском праву, као и Мехмед Алагића официра ЈНА све до 1991.г. А.Изетбеговић је врло тесно надвладао Фикрета Абдића и то само у парламенту, иако је изгубио на председничким изборима, што говори, да нема баш неких аргумената да је човек око кога се сакупио народ муслиманске вероисповести. М.Алагић, је човек који је био члан савеза комуниста, високи официр, који је на самом почетку тог ужасног рата, одлучио да се бори за неке другачије идеале, од оних којима је посветио читав дотадашњи живот.

Чисто ради поређења, Српска православна Црква, своје храмове посвећује искључиво Христу, Богородици, Светим апостолима и осталим светитељима. Не постоји ниједан храм који је посвећен донатору или задужбинару. Такође ниједан храм не носи име значајних владара за Србију, какви су на пример, Цар Душан, Милош Обреновић, Карађорђе, Краљ Петар I Карађорђевић и т.д. Посвећујући храмове светитељима, Богородици и Христу, који јесу вечити у вечности, и свеукупна Црква одише вечношћу. 

Без икакве намере провокације, већ једино из размишљања, који је истински разлог именима обичних људи, чак за потпуковника Алагића нисам сигуран ни верујућег, именовати исламске верске објекте, у којима верни народ исповеда своју веру, тражећи утеху и смисао свог живљења, тражећи пут ка вечности?

Веруј ми да сам један од оних који су за потпуну верску толеранцију, волим све људе овог света, били верујући или не, и ову дискусију водим само зато што ми се чини, да неко бескрупулузно жели да корумпира нешто најсветије за муслимане, зарад тренутних политичких симпатија.

facenew22222222

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Pa Tito je izgleda najbolji bio za ove što nisu okusili rata, pa ga tako često pominju u pozitivnom kontekstu. Ja ne znam kome je komunizam donio dobro. A što se tiče same teme - mada je meni to Just_Cuz_19-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' />, ali ne potresam se, nije to prvi ni zadnji put.

moguce ,nije donio dobro nikome sto se ispotavilo da samo suzbio sve samo u njegovom vremenu.mrznju nisu smjeli javno da dignu kao sto se desilo posle njega,dal je to tako bilo?
Подели на овим сајтовима

Vratićemo mi naše Muslimane u srpstvo, jer nemaju kud.. Evropa neće nikad da dopusti jednu islamsku državu u Bosni, pre će da prihvati opciju njene podele. I onda Muslimanima ostaje Hrvatska ili Srbija. A Srbija je za Muslimane bolja nego Hrvatska, sa obzirom da u Srbiji živi takođe veliki broj Muslimana (i Alija je rodom bio Beograđanin, a rodio se kao Srbin). Moj savet je da što pre počnu da traže svoje mesto u Srbiji i da se isto bore za jednu Srbiju koja bi bila multinacionalna i multireligiozna (Hrišćanstvo, Islam, Judaizam, plus Budizam i Hinduizam, ostalo nam ne treba niti je dobro), i gde je religija zaista još religija i uživa važno mesto u društvu, ne nešto što bi mnogi hteli da zabrane.

'ajmo u kolo, braćo Muslimani.. nasznak9877777777777777777

Oriental Belly Dance collection - Ahmed Nasr - Aila Tayha (super arabian ney music)

Смејати се или плакати, питање је сад...

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Vratićemo mi naše Muslimane u srpstvo, jer nemaju kud.. Evropa neće nikad da dopusti jednu islamsku državu u Bosni, pre će da prihvati opciju njene podele. I onda Muslimanima ostaje Hrvatska ili Srbija. A Srbija je za Muslimane bolja nego Hrvatska, sa obzirom da u Srbiji živi takođe veliki broj Muslimana (i Alija je rodom bio Beograđanin, a rodio se kao Srbin). Moj savet je da što pre počnu da traže svoje mesto u Srbiji i da se isto bore za jednu Srbiju koja bi bila multinacionalna i multireligiozna (Hrišćanstvo, Islam, Judaizam, plus Budizam i Hinduizam, ostalo nam ne treba niti je dobro), i gde je religija zaista još religija i uživa važno mesto u društvu, ne nešto što bi mnogi hteli da zabrane.

'ajmo u kolo, braćo Muslimani.. crvenilo

Oriental Belly Dance collection - Ahmed Nasr - Aila Tayha (super arabian ney music)

muzika lijepa nema sta.ali da  se muslimani vrate u srbstvo il sta znam  srbi nisu religija  ,vec imaju pravoslavnu religiju,tako muslimani imaju islamsku religiju ,imaju u bosni  isto mjesta ,hehheh taman posla da  stabi bosna bila bez bosanskog naroda
Подели на овим сајтовима

На који начин и по чему се дају имена џамијама, како неко заслужује тако нешто и како исламско учење гледа на човјека по коме нека чамија носи име?

Јасно ми је за рецимо  одређеног бега или пашу који су били задужбинари и донатори али на који начин и по ком основу је ова џамија добила такво име?? Можда због покојникове књиге "Исламска декларација" 1000000001010

Покојнику се  смијешио суд, ружно је што ћу рећи али смрт га је затвора спасила а данас он достојан да један вјерски објекат носи његово име...

Замислимо у рецимо Сарајеву или Тузли Богословија "Генерал Ратко Младић". пазите и један и други су, правно гледано тренутно у истом положају... невини док се не докаже супротно 0304_smile4

To da li bi bio kriv ili ne , šupljak je pomalo.Brate osnov je da je svako nevin sve dok se krivnja ne utvrdi.Kod nas se nažalost sve politizira i sve što neki urade odmah ovi drugi to vide kao da je upereno protiv njih.Nije to tako.Tamo se škole nazivau u Bosni po imenima iz Srbije ovamo eto džamija dobi ime po rahmetli predsjedniku.Ali nekako mi je degutantno Ratkovo ime vezati na bilo koji način sa imenom rahmetli Alije Izetbegovića ali kako god...

Зато што је он један од тројице штеточина које су донеле рат и страдање на просторе бивше Југославије. И Слобу и Фрању и Алију, само је смрт спасила од сигурне и праведне осуде. Какогод, Божијем суду неће умаћи. Успут, да не буде неспоразума, немам ништа против саме џамије. Нека се људи на миру тамо Богу моле.

Подели на овим сајтовима

Зато што је он један од тројице штеточина које су донеле рат и страдање на просторе бивше Југославије. И Слобу и Фрању и Алију, само је смрт спасила од сигурне и праведне осуде. Какогод, Божијем суду неће умаћи.

1000000001010

Рек`о би шта мислим о њима, али није пристојно...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

'ajmo u kolo, braćo Muslimani.. :)

To što pišeš je otvorena provokacija.Dragi to znači represivne mjere o kojima sanjate (takvi poput tebe) da biste uspjeli u vašim nakanama.Js ne želim da išta pišem da bi dolijevao ulje na vatru poslije ovakvog komentara osim što žalim što još ima ljudi koji se i poslije svega nisu opametili. Jedan od učesnika sajta mi je napisao(nije moje vjere): ja mislio da se ljudi ovdje upoznavaju a ja uletio u leglo četnika.Nemoj da i ja počnem tako misliti.Ako možeš nekoga da ubjediš snagom argumenta da je nešto ispravno čini to snagom argumenta, a ako nisi to u stanju bolan ne sramoti čestite srbe i ne provaljuj se!!!

Bolan svataš li ti o čemu pišeš i šta znači to što pišeš?

Ne shvataš, očigledno.Zamolio bih administraciju da izbace riječi mržnje i prijetnji upučenih prema drugima sa ovog sajta i da filtriraju pisanja koja se ovdje pišu!!!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

@Bosanac

Може ли Твоје размишљање према мом писању?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15835.msg504288.html#msg504288

Унапред хвала

:)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Postoje tu razlike koje je teško uočiti ljudima koji ne žele da ih vide a to je:Alija nije umro u šumi i u bjekstvu , umro je u bolnici i ukopan je sa svim počastima.Alija nije iza sebe ostavio Srebrenicu i mnoga druga stratišta.alija rahmetli je se borio za multikulturalnost dok su je nečiji idoli ukopavali pod zemlju.Historija će dati sud o svima njima a dragi Bog i nagradu svakome...

Bosanac o cemu pricas????? .mislise.

Pa ima nas na ovom forumu koji smo iz Bosne i znamo odlicno ko je i sta alija bio!!!

Ali na zalost ima ih danas 100 puta gorih od alije u Bosni.

Morate prihvatiti cinjenicu da ste vecina vas srbi islamske vjeroispovjesti i da zivite u Bosni a ne u Torskoj i da bez nas srba iz bosne ste NISTA!!!

Svidjelo se to vama ili ne.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли ћеш се сложити са мном, али неописива је разлика између Карађоз бега, који је осим џамије, донирао и изградњу још сијасет објеката по Мостару, од којих су најзначајнији у 16.веку били медреса и верска школа, и људи попут Алије Изетбеговића који је највећи део свог живота провео на реализацији своје (мада донекле и "преписане" из 19 века) утопијске идеје, одбацивање реалног секуларизма и стварање муслиманске политичке власти базиране на шеријатском праву, као и Мехмед Алагића официра ЈНА све до 1991.г. А.Изетбеговић је врло тесно надвладао Фикрета Абдића и то само у парламенту, иако је изгубио на председничким изборима, што говори, да нема баш неких аргумената да је човек око кога се сакупио народ муслиманске вероисповести. М.Алагић, је човек који је био члан савеза комуниста, високи официр, који је на самом почетку тог ужасног рата, одлучио да се бори за неке другачије идеале, од оних којима је посветио читав дотадашњи живот.

Чисто ради поређења, Српска православна Црква, своје храмове посвећује искључиво Христу, Богородици, Светим апостолима и осталим светитељима. Не постоји ниједан храм који је посвећен донатору или задужбинару. Такође ниједан храм не носи име значајних владара за Србију, какви су на пример, Цар Душан, Милош Обреновић, Карађорђе, Краљ Петар I Карађорђевић и т.д. Посвећујући храмове светитељима, Богородици и Христу, који јесу вечити у вечности, и свеукупна Црква одише вечношћу. 

Без икакве намере провокације, већ једино из размишљања, који је истински разлог именима обичних људи, чак за потпуковника Алагића нисам сигуран ни верујућег, именовати исламске верске објекте, у којима верни народ исповеда своју веру, тражећи утеху и смисао свог живљења, тражећи пут ка вечности?

Веруј ми да сам један од оних који су за потпуну верску толеранцију, волим све људе овог света, били верујући или не, и ову дискусију водим само зато што ми се чини, да неко бескрупулузно жели да корумпира нешто најсветије за муслимане, зарад тренутних политичких симпатија.

Другарство

Uvaženi gospodine, uvijek se radujem razmišljanju koje je iskreno i bez ikakvih namera provokacija drugog i drugačijeg.Ovakvim pristupom kojeg ste prikazali u ovom tekstu se krije veličina čovjeka i njegova beskompleksnost.

Da, primjetio sam da kod vas imena vaših bogomolja nose imena po vašim svecima...

Kod nas muslimana džamija može nositi različita imena.U Medini džamija nosi ime po Muhammedu a.s., džamija Allahova poslanika, u Jordanu džamija nosi mena Abdeliju-centar Amana:džaqmija kralja Husejna, dok u Zerki-jedna džamija nosi ime po Omeru ibn Hattabu, drugom halifi muslimana....

Ovo vam navodim iz razloga da vidite da kod nas ime džamije nije toliko bitno.Bitno je sljedeće da je se ona sagradila halal novcem...i da se ljudi slože oko njenog naziva i da je ona u vlasništvi vjerske zajednice muslimana, naravo i da je sagrađena u ime Allaha.

Aliaj Izetbegović je autoritet za muslimane i on je (iako vama nemio)autoritet za ljude.Ne bih se složio da se smatra on kao kršćanomrziteljem, naprotiv, ali o ovoj temi možemo kasnije govoriti...

Narod iz poštivanja prema njemu je dao ime džamiji po njemu...

Dok slučaj rahmetli alagića je malo drugačiji..

Da , čovjek je bio komunista... bio jedan od oficira bivše juge, ali čovjek je se vratio islamu, vjeri...Bio je veliki patriota, volio je Bosnu i bosanske narode...Bio je inicijator pravljenja džamije.Međutim tokom gradnje džamije čovjek je umro.Ljudi iz poštivanja prema njemu su dali ime toj džamiji.

Ljudi se ne vežu u svojim molitvama za nekog od ljudi nego za Gospodara ljudi.

Nije bitno toliko ime vjerskog objekta bitno je da on služi duhovnom prosvjetiteljstvu ljudi.Kakve koristi ako se manastir zove po ovome ili onome vašem svecu ako nikoga nema na liturgiji.Taj manastir je mrtav, tako je isto i sa džamijom.

Tu je za mene problem kod vjernika ove ili one vjere.Napravi se vjerski objekat milionske vjrijednosti a kad ono nakon kraćeg vremena on prazan. Taj objekat ne služi svojjhoj svrsi.Problem je šđto ljudi ovo ne razumiju.

Ja sam sličnog razmišljanja kao i vi...

Ponosan sam na ono što jesam ali poštujem drugo i drugačije.Veselim se svojoj i tuđoj sreći a neveselim se kada mene ili nekoga drugog zadesi nesreća...

Svako dobro!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...