Jump to content

Prekrstiti se u gradskom prevozu?

Препоручена порука

Naime, sve više ljudi se krsti na javnim mestima u trenutku kad prolaze pored Crkve ili nekog manastira. Krste se u gradskom prevozu, u kolima, pešaci na ulici, ljudi na radnim mestima kad čuju crkvena zvona...šta mislite o ovoj praksi? Da li je u pitanju farisejstvo ili je potpuno normalno za jednog pravoslavca da se javno krsti, bez obzira na mestu gde se trenutno nalazi? facenew22222222

Da li se vi prekrstite kad ste na javnom mestu i ako da- zašto? Ako ne- zbog čega ne?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 80
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Како ми можемо да знамо да ли је то фарисејство, и шта је у нечијем срцу, души !?

И...зашто би то  некоме сметало?

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Мораш да оцениш ситуацију да ли је прикладно или не.

prstgore

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Истина је да се не може никад знати шта је некоме у срцу, али исто тако шта уопште представља чин осењивања на јавном месту, и то када прођеш поред цркве? Виђао сам људе који пролазе поред цркве и који се прексрте тек у тренутку када звоно зазвони за вријеме, а не би се прекрстили да су који минут раније прошли. Дакле има их доста који реагују само на звоњаву потпуно не разумијевајући зашто то чине, Звоно звони ради оглашавања одређеног доба дана, а не звони за почетак службе...тако да се крстити на сам звук звона, дјелује ми сујеверно.

Крстити се у градском аутобусу још више, мени личи на сувишну праксу, а у горем случају навлачења разних погледа и привлачење пажње и давању значај себи и својим манирима.

Углавном, ако мене питаш, треба ли се крситити када пролазиш поред цркве, било пјешака или у аутобусу, одговор је не.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nek se krste.. I ja se ponekad krstim, čak i pored rimokatoličke crkve. Ali obično gledam da me niko ne vidi.

сакријеш се испод мантила, признај  prstgore confused greengrin
Подели на овим сајтовима

Истина је да се не може никад знати шта је некоме у срцу, али исто тако шта уопште представља чин осењивања на јавном месту, и то када прођеш поред цркве? Виђао сам људе који пролазе поред цркве и који се прексрте тек у тренутку када звоно зазвони за вријеме, а не би се прекрстили да су који минут раније прошли. Дакле има их доста који реагују само на звоњаву потпуно не разумијевајући зашто то чине, Звоно звони ради оглашавања одређеног доба дана, а не звони за почетак службе...тако да се крстити на сам звук звона, дјелује ми сујеверно.

Крстити се у градском аутобусу још више, мени личи на сувишну праксу, а у горем случају навлачења разних погледа и привлачење пажње и давању значај себи и својим манирима.

Углавном, ако мене питаш, треба ли се крситити када пролазиш поред цркве, било пјешака или у аутобусу, одговор је не.

I meni sve to liči na sujeverje, jer "valja se" prstgore

Подели на овим сајтовима

Својевремено кад сам радио у некој фирми, па смо ручали сви заједно, имао сам обичај да се прекрстим пре јела. И онда ми једног дана после посла прилази газда, каже: "Звонко, да те питам нешто... Да ли си ти члан неке секте?"  prstgore

После ми причали да је хтео одмах да ме избаци без разговора, али га убедили старији радници.

Чисто да знате колико људи појма немају. Чувајте се.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Својевремено кад сам радио у некој фирми, па смо ручали сви заједно, имао сам обичај да се прекрстим пре јела. И онда ми једног дана после посла прилази газда, каже: "Звонко, да те питам нешто... Да ли си ти члан неке секте?"  prstgore

После ми причали да је хтео одмах да ме избаци без разговора, али га убедили старији радници.

Чисто да знате колико људи појма немају. Чувајте се.

Ja mog muža nedavno odvela na liturgiju u jedan manastir i rekao mi je da se osećao kao da je u nekoj sekti kad je video žene pokrivenih glava i u dugačkim suknjama. Kaže da nikad više neće da ide sa mnom, da mu je to sektaški...mada, moram da priznam da je i meni jako čudno kad žene stave maramu na glavu k'o da su Turkinje. Ja tada nisam imala maramu i bila sam u pantalonama...svi su me gledali malo čudno- kao da sam pala s Marsa... confused

Подели на овим сајтовима

dress code чуда чини очигледно  prstgore confused greengrin

Ja mislim da je bitno biti pristojno obučen i to je sve. A da budem sva pokrivena k'o muslimanka mi je totalno van pameti- zapravo, meni žene koje se tako obuku za liturgiju izgledaju k'o vanzemaljci a ni ja njima nisam ništa manje čudna kad se pojavim u pantalonama i bez te famozne marame 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15813.msg485661#msg485661 date=1311117078]

dress code чуда чини очигледно  dada greengrin greengrin

Ja mislim da je bitno biti pristojno obučen i to je sve. A da budem sva pokrivena k'o muslimanka mi je totalno van pameti- zapravo, meni žene koje se tako obuku za liturgiju izgledaju k'o vanzemaljci a ni ja njima nisam ništa manje čudna kad se pojavim u pantalonama i bez te famozne marame 4chsmu1

Znate, po mom mišljenju, ova tema je veoma interesantna i ima svoje za i protiv i u samom  Svetom Pismu...Ako posmatramo prema Zapovedima blaženstva, onda je u redu. Sa druge strane, vera i razgovor sa Gospodom odvijaju se tajno, u sebi, zato je i Gospod osudio fariseje. Ne znam ja šta je u nečijem srcu kada se prekrsti prolazeći pored crkve, koji je razlog. Onda sam ja farisej, jer sudim.

Što se oblačenja tiče, smatram da treba da bude pristojno i da jeste farisejstvo ako me na službi gledaju popreko zbog pantalona ili zato što nemam maramu, jer sam samim tim manji vernik od njih. Isto tako sam i ja kao farisej, ako za vreme Liturgije posmatram i osuđujem njih, jer su ovako ili onako obučeni. Istina je, mnoge stvari mi zasmetaju jer jesu licemerstvo, ali trudim se da ugušim to u sebi i posvetim se Liturgiji.

Vrlo zanimljiva tema...

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15813.msg485661#msg485661 date=1311117078]

dress code чуда чини очигледно  dada greengrin greengrin

Ja mislim da je bitno biti pristojno obučen i to je sve. A da budem sva pokrivena k'o muslimanka mi je totalno van pameti- zapravo, meni žene koje se tako obuku za liturgiju izgledaju k'o vanzemaljci a ni ja njima nisam ništa manje čudna kad se pojavim u pantalonama i bez te famozne marame 4chsmu1

па дефиниција ''пристојног'' се свугде разликује - као што си имала прилике да будеш ''непристојна'' на том месту у панталонама, тако би била ''пристојна'' другде.  :)

додуше, негде би било ''непристојно'' да се појави твој супруг у панталонама, јер тамо мушкарци носе сукње или тоге.

треба пазити да се не узнемире други који су слаби и имају потребе за таквим ''моралима''. ајде што марама има значење одређено, ал сукња нема и културолошки је заостатак овог патријархалног друштва који тако разликује розе од плавог, да се не изражавам вулгарно.

што каже један од Апостола, он би престао да једе месо ако ће то његовог ближњег саблажњавати, јер му је тај ближњи слаб и не разуме, па тако ако неки сматрају да је потребно да се уклопиш, ти гледај да то има смисла а не само да би задовољила форму и изглед.

ја не би имао проблема да дођем у шорцу у цркву по овој оморини, ал 99,99 % људи, а верујем и ти, би помислили да је то проблем. ал морам и ја да се конформирам, па да објашњавам људима да нема везе како си обучен, већ оно зашто си ту и како ти у срцу стоји.

само је то велики проблем, пошто људи мисле да изиграваш лудака, а не да причаш нешто паметно.

а време све лудаје лечи, цивилизација стално напредује, као и вера.

елем, о закрштавању:

чему служи закрштавање и кад се примењује су питања.

да је рецимо, пун аутобус верника, нема везе ако се прекрстиш. ал ако је пун аутобус тек тако људи, а чему показивање припадности или евентуална саблазан?

рече да ти је супруг саблажњив на око - јел би му сметало да се крстиш, а Бог већ зна и чује твоје срце?

ај да је у питању улазак у цркву или тако нешто, значи да је место и околина пригодно за то ...

Подели на овим сајтовима

Žabari imaju lepe košulje. :) Ali da je uni-boja.

Ali odstupamo od teme..

A šta se tiče marama, meni ne smetaju..

нормално, кад неће теби глава да се упали на овој врућини  dada greengrin greengrin

додуше, има лепих мушких марама, можеш да их носиш ван цркве  4chsmu1

shemagh.bmp

shemagh.jpg

800px-Targui.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...