Jump to content

Ruski kratki dokumentarac o Nikoli Tesli

Оцени ову тему

NinaD

Препоручена порука

• Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Jel ima prevod?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

:cheesy: fmqmtx fmqmtx fmqmtx

Nisam pogledao, jel nesto bzvz?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Претопстављам да је документарац заснован на псеудонаучним аргументима и теоријом завјере. Руси су направили сличан, песудонаучни филм, чудо воде 1, и чудо воде 2.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Претопстављам да је документарац заснован на псеудонаучним аргументима и теоријом завјере. Руси су направили сличан, песудонаучни филм, чудо воде 1, и чудо воде 2.

Ne kažem da nije, ali ova konstrukcija "на псеудонаучним аргументима и теоријом завјере", već mi zvuči kao da je neka moda u pitanju. Hajde da neko pogleda pa makar da se smejemo.

Подели на овим сајтовима

Ne kažem da nije, ali ova konstrukcija "на псеудонаучним аргументима и теоријом завјере", već mi zvuči kao da je neka moda u pitanju. Hajde da neko pogleda pa makar da se smejemo.

Па шта има бити мода. Постављач видеа на јутјубу направио је опширан увод у филм направио гдје је такођер изнио да руски научници покушавају преко модела завјере да опишу теслину смрт, и наводно неко моћно оружије које је смислио.

Али ајд да га погледамо, па да се не може рећи да се напамет прича.

Но добро, ајд да га погледамо, па

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ево одгледах.

Јест, филм је једна псеудонаучна теорија завјере.

Завјера у смислу што се Тесла стално представља као неко мало невинашце који само жели да прави проналаске, а сви остали око њега су сурови и хоће да га преваре и нико га не разумије. Ок, било је научника који нису били баш схваћени у своје вријеме, али то је једно, а сасвим је друго када је неко схваћен, али ето ради неког другог разлога се он спутава у свом раду. Само што не испаде пошто је био Србин, "зли" Американци су му стално подметали ногу.

Глупо ми је било што су при крају исценирали да се појавио неки посебан болешљиви голуб кога је тесла хранио и  потрошио 2000 долара да га излијечи...и онда паралелно убацују кадорве са изображеним голубом на иконама, и тобоже ето тај голуб је био еманација Светог Духа, небески гласник...и ето Тесла на крају постаде и светитељ,.... joooj

Како је филм одмицао, постао сам све увјеренији да ће поменути тунгуску експлозију и како ју је наводно Тесла проузроковао. У том смислу је филм и псеудонаучан. Помиње се Леонид Кулик и његова истраживања која су рађена око 1922г. и то као служи да се објасни ето да је "зрак смрти" могао да проузрокује уништење 2000 км2 тајге у Тунгузији. Иако мање више већ су утврђени могући узроци тунгуске експлозије, од кога су једно од тих сигурни. Помињу се ту још у некакве вибрације свјетског етра...  dizzy999-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Све у свему, оцјена за филм по мени:   fmqmtx

Подели на овим сајтовима

Dobro, hvala što si se potrudio da pogledaš i prokomentarišeš. Postavljajući ovu temu, možda sam je malo nesretnim i nespretnim naslovom ograničila samo na ovaj filmčić, a koji mi je samo dao poticaj da pokrenem temu o Tesli. O njemu ima svašta da se priča i ja ga veoma poštujem i smatram ga veoma važnim, a mi ovde pričamo o kojekakvim temama pa što ne bismo o njemu. Dakle nemojmo se ograničiti samo na film. Bdv. to za goluba sam čitala i ranije.

Подели на овим сајтовима

Dobro, hvala što si se potrudio da pogledaš i prokomentarišeš. Postavljajući ovu temu, možda sam je malo nesretnim i nespretnim naslovom ograničila samo na ovaj filmčić, a koji mi je samo dao poticaj da pokrenem temu o Tesli. O njemu ima svašta da se priča i ja ga veoma poštujem i smatram ga veoma važnim, a mi ovde pričamo o kojekakvim temama pa što ne bismo o njemu. Dakle nemojmo se ograničiti samo na film. Bdv. to za goluba sam čitala i ranije.

O Тесли и његовом раду се свакако може причати и треба причати. О научним проналасцима, и идејама које је имао, које је реализовао и које није реализовао из перспективе физике као науке.  

Може се причати и о њему као личности и његовом специфичном карактеру.

Ја лично не готивим разне идеје и митове везане за Теслу. Од оних најглупљих да је био ванземаљац, или неки надчовек, па до псеудоначучних, да је смислио некакав зрак смрти, да је изазвао тунгуску експлозију, па до оних исполитизованих, да му је идеје о проналасцима диктирао Св.Никола (бисер из дигиталног анђела), или да је био посвећени православни верник кад уопште то није био.

Подели на овим сајтовима

Zašto misliš da nije bio vernik?

Тесла је био агностик.

The articles (excerpted here) show his birth, parents, rearing, career and his funeral, but not his personal religious convictions.

Nikola Tesla was born on July 10, 1856 in Smiljan, Lika, which was then part of the Austo-Hungarian Empire, region of Croatia. His father, Milutin Tesla was a Serbian Orthodox Priest. Tesla was baptised in the Old Slavonic Church rite. His Baptism Certificate reports that he was born on June 28 (Julian calendar; July 10 in the Gregorian calendar), and christened by the Serb orthodox priest, Toma Oklobd'ija

in 1884. Tesla studied at the Realschule, Karlstadt in 1873, the Polytechnic Institute in Graz, Austria and the University of Prague. He practiced engineering in Europe, moved to the United States of America and practiced engineering.

Tesla's funeral took place on January 12, 1943 at the Cathedral of Saint John the Divine in Manhattan, New York City.

Fluent in eight languages. No religious affiliations shown.

Tesla believed that war could not be avoided until the cause for its recurrence is removed. Tesla was opposed to wars in general. Tesla possessed a hatred of war, from his parents and homeland.

Teslasociety.com

Теслин отац је био свештеник, Тесла јесте био крштен, али као одрсала особа уопште није био вјерујућ човјек.

У православљу је било пар серија чланака гдје је покушано приказати Теслу као вјерујућег човјека, те тиме дати на тежини његоговом раду и то што је био наводно вјерник. Међутим такве тезе просто нису тачне, и ние знам због чега би требало повезивати нечију способност у науци са тиме колико је био вјерник или не.

Да додам и овдје теслино занимање за ведантску космологију:

http://www.teslasociety.com/tesla_and_swami.htm

Подели на овим сајтовима

чак је и слоба покушао да искористи ову причу ради поспешивања идеја о нацији и националне надмоћи. :krstix:

ако се добро сећам, био је неки идиот алан чумак који је продавао неке љубичасте плочице по ''теслином патенту'' која лечи и оно што је здраво, колико је супер ...

сад кад сам мало прошетао нетом, видим да неки сујеверни пацијенти који верују у биоенергију и сличне глупости и даље варају болесне људе паразитирајући на њима продавајући сличну плацебо маглу.

http://vukajlija.com/alan-cumak

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/read.php?id=2543

Подели на овим сајтовима

Sećam se tih pločica, bilo bi smešno da nije žalosno šta su sve ljudi spremni da urade zbog zarade. Tesla je bio vrlo kompleksna ličnost i zbog toga mislim da je teško sa sigurnošću reći kakva je bila njegova vera. Trpali su ga u razne pravce i grupe, ali to su sve politikantska posla.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...