Jump to content

Кућни студио/снимање

Оцени ову тему

Препоручена порука

Svaka cast Zvonku i Ivici. ivicin cover Tomija sam cuo odavno, lepo je podsetiti se.

nego, imam jedno pitanje, ima li ko iskustva sa gitarskim programima tipa Amplitube ili Guitar Rig?

ubacim gitaru u komp direktno u mic, cuje se gitara u zvucnicima, ali kad otvorim Amplitube nista. stavio sam asio4all drivere, opet nista... Zvonko, jesi probao nesto slicno da koristis (il bilo ko ovde)?

Е, нисам превише. Ја снимам преко Audiobox USB интерфејса, од софтвера користим PreSonus Studio One. Мислим да би ти се исплатило да набавиш неки USB аудио интерфејс, пуно олакшава посао. У ствари, кад размислим никада нисам ни покушао да убодем гитару директно у рачунар...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@gnurf

veoma lepo, sviđa mi se

mada mi onaj frigijski drugi stupanj malo smeta

Лепа композиција. Мени се свиђа и тај други степен, само је можда мало превише коришћен. Треба да направи тензију само повремено.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја могу да снимим и пошаљем шта треба, на пробе не могу да будем баш редован... ;)

Тако сам и замислио. Да свако сними свој део и да направимо песму, ево ја ћу да одсвирам бубањ а пробе можемо да заказујемо преко скајпа или преко google+ да се договарамо шта и како.

Подели на овим сајтовима

da skarabudzimo! ocemo prvo muziku pa posle text? evo moj predlog, nek jedan krene prvi, tojest nek napravi kostur, ritam i pocetak harmonije, da imamo na sta da vezbamo, da smisljamo... naravno, to ce da se menja polako, al potreban nam je prvi korak, dakle neko ko se dobro snalazi sa tim programima, sa ritmovima... posle ce svako da salje svoj deo, o. ivan snimi bubanj, zvonko gitaru... e opet mora neko to sve da sredi posle, uradi mix... Zvonko? :D

tko leti vrijedi

tko vrijedi leti

tko ne leti ne vrijedi

babushka_sm.gif

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Мајсторе - како се користи "phase meter"?

Конкретно - тестирам снимање акустичне гитаре са два различито позиционирана микрофона (што даје много бољи резултат у старту), али сам чуо да је веома важно у том случају употребити phase meter. Ово имам у софтверу:

post-4283-0-29354100-1318992848_thumb.pn

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

evo ja predlažem ovaj tekst na tu temu, dosta toga lepo objašnjava:

http://www.kvraudio.com/wiki/?id=Phase+Meter

Najjednostavnije je napraviti test snimak pa reprodukovati kao mono i onda slušai da li zvuči kako treba, i to isto za ceo miks, naravno.

Svaki DAW bi trebalo da ima phase invert na traci, koji služi da za borbu protiv ovakvih stvari.

Postoje već utvrđene dobre pozicije mikrofona za stereo snimanje gitare, probaj da izguglaš.

Moram da se požalim nešto:

Juče sam konačno završio jednu pesmu (zapravo instrumental) i zvuči savršeno u stereo, ali u mono - užas, ali užas. Mislim da je problem u samom izvoru u sintisajzeru, već sam proveravao. I nemam pojma kako da mu pomognem. A treba paziti na mono, npr. zbog youtube 240p. Videću posle posla. Ima dosta reverberacije i eha.

I ne znam gde da je postavim. Da li da je prodajem, ili da je postavim za džabe. Ako je budem prodavao, malo ljudi će je čuti, jer servis za prodaju muzike za slušanje ovog sajta preko koga prodajem nije popularan, popularni su servisi za ,,komercijalnu" primenu. Drugi sajtovi otpadaju jer nemamo PayPal. A ja bih voleo da što više ljudi čuje.

Подели на овим сајтовима

... како се користи "phase meter"?

Конкретно - тестирам снимање акустичне гитаре са два различито позиционирана микрофона (што даје много бољи резултат у старту), али сам чуо да је веома важно у том случају употребити phase meter. Ово имам у софтверу:

Uspeo sam!

Zvonko, ovo će te interesovati,

uspeo sam da delimično rešim problem primenom phase meter-a i stereo widener-a.

Deo problema je bio taj što mi pesma ima dosta reverberacije, što zvuči sasvim lepo u stereo, ali u mono daje tunel efekat.

Dakle, bilo mi je potrebno da imam reverberaciju takva kakva jeste u stereo, ali smanjenu u mono?

I meni je zvučalo blesavo kad sam prvi put to pomislio, ali može.

Ako se deo reverb-a poništi prilikom sumiranja u mono, dobiću smanjen reverb u mono-u.

To sam postigao tako što sam samo reverb malo spljoštio po S osi, vidi slike (jedna je pre, druga posle). Reverb je na posebnom bus-u na koji sam stavio plugin za phase/stereo kao insert.

,,Deo" signala koji je po S osi će se čuti normalno u stereo, ali će se pri sumiranju u mono poništiti, što daje smanjenu reverberaciju u mono, a normalnu (onako kako si podesio) u stereo.

I to radi! :)

Zašto je bitno paziti na ,,fazu" (i pri majstorisanju sa žicama u kući :) i pri snimanju)?

Ako imamo dva identična signala, čije vrednosti osciluju oko nultog položaja i mogu imati vrednosti u opsegu [-max, 0, +max] (kao što softver i prikazuje), i ako jedan od njih pomnožimo sa -1 (u muzičkom softveru to znači invertovati mu fazu), onda ako ih saberemo dobićemo 0 u svakom trenutku rezultujućeg signala. Dakle, poništili su se. Na tom principu, grubo rečeno, rade algoritimi za poništavanje šuma (uvek traže uzorak šuma).

Inače, u nekom tipu mreže, ili šta već, ne sećam se, uglavnom neka komunikaciona tehnologija, su smislili fazon da snime impulsni odziv test signala na drugom kraju i da na osnovu toga ponište smetnje (konvolucija i ostala kompanija)

ps: probaj da pustiš neku pesmu kroz ovakav plugin i invertuj fazu na jednom kanalu, a onda uključi mono - rezultat: svi zvukovi koji su identični na oba kanala će se poništiti, a to su obično basevi :)

pps: ovaj fazon ne radi u stereo jer ljudski mozak ne miksuje kao kompjuter koji prosto sabira

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Нисам баш провео пуно времена са њим, али генерално ми се свиђа. Једноставан је за употребу, брзо се капира... Мада немам искуства са другим програмима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Jel stabilan? Nema pucanja, krckanja, zamuckivanja, resetovanja kompjutera i slično (što se meni ponekad dešava)?

Skinuo sam demo, ali, mućak, neće da učita ni jedan vst plug-in, a bez njih ništa, a trebalo bi da može (valjda jer sam skinuo 64-bitnu verziju, a vst-ovi su mi 32-bitni).

Skinuo sam i cubase demo pa ćemo da vidimo kakva je ova sad verzija, koristio sam ga nešto malo ranije, kvalitetan je, ali meni lično ne leži dizajn.

Sad koristim Sonar, i zamalo da kupim novu verziju, nego reko ajde da skinem demo da vidim kako to radi i da li uopšte radi, i da vidiš - ni da bekne, sve lepa grafika, gui i čuda, al kad stisneš play - ništa joooj 0403_feel .smeha.

Подели на овим сајтовима

То зависи доста и од хардвера и драјвера...

Нисам имао таквих проблема до сада. Само једном када сам мешао тактове 7/8 и 9/8 је имао проблема да сачува снимљену траку или тако нешто...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...