Милан Меденица :) Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Цитат Могу ли да те питам нешто искрено - одакле теби увек идеја да све најбоље знаш? откад волим да зезам идеологе и уске умове confusedа јел могу ја сад да питам какве везе има ко како назива нешто и како га справља? дај бре, па то је храна и пиће - није догмат теолошки prstgore клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Ни вино није теолошки догмат, па опет има везе и како се назива и како се справља. Просто, кад било где у свету наручиш вино, очекујеш да добијеш препознатиљив и прилично добро дефинисан напитак. Сигурно би те веома изненадило да ти донесу нешто што више личи на лозовачу, уместо вина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Цитат Ни вино није теолошки догмат, па опет има везе и како се назива и како се справља. Просто, кад било где у свету наручиш вино, очекујеш да добијеш препознатиљив и прилично добро дефинисан напитак. Сигурно би те веома изненадило да ти донесу нешто што више личи на лозовачу, уместо вина. растежеш теологију dadaписали сте о кафеним напицима и њиховом справљању, не о бабама и жабама greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 А у чему је разлика између кафених и грожђаних алкохолних напитака у суштини? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Nes, hladan dada https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Цитат А у чему је разлика између кафених и грожђаних алкохолних напитака у суштини? нема dada greengrin greengrin 4chsmu1 :) клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 20, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Whatever... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vucicdr Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Цитат Цитат Могу ли да те питам нешто искрено - одакле теби увек идеја да све најбоље знаш? откад волим да зезам идеологе и уске умове 1000000001010а јел могу ја сад да питам какве везе има ко како назива нешто и како га справља? дај бре, па то је храна и пиће - није догмат теолошки 0110_hahaha Није ни догмат теолошки најбитнија ствар за причати о њој...неком је, једноставно, занимљивије причати о храни и пићу. Наши мозгови су приземни, па нас мисао на свакодневне ствари испуњава... slava3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 Цитат [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15681.msg485676#msg485676 date=1311117894] Цитат Могу ли да те питам нешто искрено - одакле теби увек идеја да све најбоље знаш? откад волим да зезам идеологе и уске умове а јел могу ја сад да питам какве везе има ко како назива нешто и како га справља? дај бре, па то је храна и пиће - није догмат теолошки dada Није ни догмат теолошки најбитнија ствар за причати о њој...неком је, једноставно, занимљивије причати о храни и пићу. Наши мозгови су приземни, па нас мисао на свакодневне ствари испуњава... srcee све се слажем, само мислим да је безвезе да се од прављења кафе и разлике у укусу прави драма prstgore клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 20, 2011 Пријави Подели Написано Јул 20, 2011 kakva drama bre, pa ovo je vrhunska spanska serija! 0205_whistling .mislise. 0409_feel Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15681.msg486144#msg486144 date=1311194543] Цитат [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15681.msg485676#msg485676 date=1311117894] Цитат Могу ли да те питам нешто искрено - одакле теби увек идеја да све најбоље знаш? откад волим да зезам идеологе и уске умове а јел могу ја сад да питам какве везе има ко како назива нешто и како га справља? дај бре, па то је храна и пиће - није догмат теолошки dada Није ни догмат теолошки најбитнија ствар за причати о њој...неком је, једноставно, занимљивије причати о храни и пићу. Наши мозгови су приземни, па нас мисао на свакодневне ствари испуњава... .mislise. све се слажем, само мислим да је безвезе да се од прављења кафе и разлике у укусу прави драма prstgore Nije to drama, ne možeš tako osiromašiti svoje iskustvo i svesti ga samo na ono što smatraš najbitnijim. Šta je sa ljudima koji su više estetičari ( a nisu stilisti ) Tako možeš nastaviti i govoriti o dizajnu, modi, arhitekturi... na kraju muzici i umetnosti uopšte... (i potpuno ih negirati jer ne služe samo osnovnoj svrsi) Hrana je u samoj srži života (=život); u izvornom hrišćanstvu ona je na centralnom mestu, i naravno može biti umetnost... Najranija sećanja su mi, kao i mnogim vama, vezana za hranu, mirise... ljude kojih se sećam... Inače da rečem nešto što pročitah negde, kažu da je poluautomatski aparat najbolja stvar, zahteva veštinu ali nudi potpunu kontrolu... Ja isto preferisam espreso, imam neki bošov automatski aparat... a u budućnosti ćemo videti... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 Цитат Inače da rečem nešto što pročitah negde, kažu da je poluautomatski aparat najbolja stvar, zahteva veštinu ali nudi potpunu kontrolu... Управо. :cheesy: Постоје ручни, полуаутоматски, аутоматски и супераутоматски апарати. Код ручних постоји практично потпуна контрола свега. Притисак се билдује ручном пумпом, а потребна је и вештина да се убоде права температура. Супер за романтичаре и крајње гикове, али искрено не видим било какву реалну предност тих машина данас, осим можда у неким екстремним случајевима, а врло лако може да се за*ебе. И нису јефтине уопште. Полуатоматски аутоматизују контролу два критична параметра - температуре и притиска. Пошто се оптимални еспресо добија у јако малом опсегу температура и притисака (ово је деценијама испитано до најситнијих детаља, како у сувој пракси, тако и у гомили научних истраживања), најбоље је да машина држи ова два параметра под контролом, а да бариста води рачуна о свему осталом. Шта је све остало? Па брзина екстракције и одлука када да се стане. Идеалан еспресо се добија када се за око 25 секунди екстрaхује око 25 милилитара. Тада ће крема да буде одличног квалитета, а киселост и горчина савршено избалансиране. Како контролисати брзину? Пошто је притисак воде која се пропушта кроз кафу константан, остају једино две променљиве - финоћа зрна и сабијање. Овде нема стриктног правила која финоћа и како сабијена ће да да оптималну екстракцију. Финоћа је у принципу између филтер и турске. Ако је зрно превише крупно, вода ће сувише брзо да тече и имаћемо непотпуну екстракцију. Ако су зрна сувише ситна, машина ће да се запуши, вода ће спорије да тече и доћи ће до прекомерне естракције. Сабијање кафе у портафилтеру се одређује искуствено, баш као и млевење. Невоља је су свака машина и свака кафа прича за себе. Зато је екстремно важно имати добар млин. Млин је суштински део опреме. Боље је уложити у бољи млин, а нешто лошију машину. Млин мора да има квалитетну челичну или керамичку конусну оштрицу која ће да меље униформно, мора да има подешавање финоће у малим корацима или чак континуално и врло је пожељно да има некакву запштиту од прегревања зрна да не бисмо завршили са препеченом кафом која ће да да сувише горак еспресо. Аутоматске машине су све исто што и полуатуматске, једино што се унапред дефинише запремина воде и машина сама стане када источи задату запремину. У принципу ту нема ништа лоше у највећем броју случајева, осим што је додата електроника која се лакше квари. Добро за барове, јер бариста може нешто друго да ради у тих око 25 секунди без опасности да ће да заборави да прекине естракцију на време. За кућне машине прилично непотребно у односу на полуатоматску - додатни трошак, лакше се квари, а корист скоро никаква. И за аутоматске и за полуатоматске машине је потребно одређено знање и доста вежбања. И на крају супераутоматске - машина одрађује практично све. Убаце се зрна, машина их самеље, упакује у корпицу (која се споља и не види), сабије, есктрахује и на крају избаци кафу из корпице у спремиште за искоришћену кафу. Неке машине су мало флексибилније, па је могуће нешто већа контрола, али то је отприлике то. Добра страна ових машина је што ће се увек добити идентична кафа без икаквог знања за врло кратко време. Лоша је што ће естракција најчешче да буде прилично кљакава и што се крајњи производ граничи са правим еспресом. Одлично за канцеларије, у којима се најчешће служи нека буђава филтер кафа, па ће ова да буде као из најелитнијег ресторана. Још једна јако лоша страна ових апарата је што су пуни електронике и јако се лако кваре. Постоје комерцијалне супераутоматске машине које коштају 10 000 евра и више. Оне би требало да дају добар еспресо. Постоје још машинице које раде са капсулама. Углавном раде исподпросечно, осим ових нових Illy капсула које хвале људи (нисам пробао), али су и оне горе од свега што се може добити полуаутоматском или аутоматском машином ако се њима вешто рукује. Још једна ствар постоји на коју треба обратити пажњу. Поред екстраховања еспреса скоро све машине имају ону цевчицу за парење млека за капућино, макијато, шпански кортадо и сличне напитке. Температура за екстраховање еспреса је нижа од температуре водене паре, па је најидеалније ако машина има два посебна бојлера. Код комерцијалних машина мислим да је ово увек случај, али код кућних само скупље имају два бојлера, а остале имају мање или више ефикасне компромисе, па треба бити пажљив при избору. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 Цитат Nije to drama, ne možeš tako osiromašiti svoje iskustvo i svesti ga samo na ono što smatraš najbitnijim. Šta je sa ljudima koji su više estetičari ( a nisu stilisti 0102_laugh ) Tako možeš nastaviti i govoriti o dizajnu, modi, arhitekturi... na kraju muzici i umetnosti uopšte... (i potpuno ih negirati jer ne služe samo osnovnoj svrsi) Hrana je u samoj srži života (=život); u izvornom hrišćanstvu ona je na centralnom mestu, i naravno može biti umetnost... Najranija sećanja su mi, kao i mnogim vama, vezana za hranu, mirise... ljude kojih se sećam... видиш, против овог немам апсолутно ништа, ал за надметање јел пасуљ с ребрима или са коленицом бољи и где, то ми је већ ниво јесте-није и два овна на брвну клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 Цитат ал за надметање јел пасуљ с ребрима или са коленицом бољи и где, то ми је већ ниво јесте-није и два овна на брвну greengrin Да ти једини циљ писања није бруталност, можда би боље читао и видео да о томе није било расправе. Читава поента расправе је да пасуљ с ребрима није и не може да буде пасуљ с коленицом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 21, 2011 Пријави Подели Написано Јул 21, 2011 A da se vratimo na kaficu? prst ka dole.gif' class='bbc_emoticon' alt='greengrin' /> “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука