vucicdr Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Немам појма, право да ти кажем. Једном сам купио неку наводно бразилску, праву. Платио сам је помасно и кувао је као и ову домаћу. Била је мало киселкаста, али заиста одлична, пуно боља од уобичајених које пијемо овдје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Цитат Ako zelis dobar esprerso da popijes u kucnoj varijanti onda nabavi nesto sto koristi kapsule. Kao ovo na primer: http://www.gaggia.it/linee_famiglia_professionale.asp?CA_ID=27 A ako hoces dobar espreso da poijes u baru , onda trebas otici u Napoli. Upravo to sto si naveo je najveca djubre koje postoji. Prepacked kafa niti je sveza niti mozes da utices na druge stvari koje radis. Kada sam naveo Whole Foods i Trader Joe; tamo ne kupujes gotov espresso, vec kafu u zrnu od kojeg sam pravis kafu. caffe Latte je upravo to sto kaze, kafa mleko; tako da amerikanci nece napraviti gresku o kojoj govoris. Ti znas da Cartiboo Coffee ne valja jer si bio na njihovom sajtu. Jos jedanput lupas da kompjuter to ne moze da izdrzi. .kov. .kov. bangin smej.gif .kov. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 http://it.wikipedia.org/wiki/Latte_macchiato Latte macchiato ili caffelatte je ono sto mi zovemo bela kafa. Samo sto oni prave i penu od mleka pa tome dodaju espreso. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Цитат Слажем се са тобом. Иначе, у свим англо-земљама је кафа очајна. Одвратна, врела црна текућина, укуса скуване чарапе, у коју мора да се накрка тона шећера и млијека да би била питка... Ti blaho, pa ova moja češka kafa je onda izmišljena za tu američku. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Ово постаје тешка смејурија... Хајде овако: 1) еспресо не може да се служи у три величине, а чак и ова најмања коју нуде је 2 до три пута већа од онога што заиста јесте еспресо. Уопште не морам да пробам да бих знао да је у питању глупост. Баш као што ракија не може да има 15% алкохола. Ако негде прочитам да постоји ланац кафана Карибу Ракија, који нуде тако нешто, знам одмах да је неко тешко смеће у питању. Врло просто. 2) 2.1 Свеже зрно јесте је јако битно, али је само једна од променљивих. Ако неко не зна шта ради са свежим зрнима, џабе му све остало. 2.2 Постоје мање или више ефикасне методе да се запакована кафа заштити. 2.3 Можда се екстракција из капсула, а нарочито iperesresso капсула, мало разликује од стандардне екстракције, па је свежина ту још мање битна. 2.4 Многи италијански брендови садрже одређен проценат робусте, која јесте по себи мање квалитетна кафа, али у смеши и те како има смисла, а нарочито за еспресо. Такве кафе знају стајањем чак и да добију на квалитету, јер се разграде супстанце које робустама дају укус гуме. 3) Од те свеже кафе у зрну код куће не можеш да направиш еспресо, осим ако немаш еспресо машину. А дискусија је, у датом моменту, била о еспресу. 4) Caffe Latte се врло често (практично увек) у Америци назива само Latte (а нарочито кад се наручује) и у питању је еспресо разблажен са огромном количином млека. А чак и да неким чудом напрасно проговоре италијански, опет неће добити то што желе, него нешто сасвим друго (што је можда за тебе исто). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 1. Kafa se ne sluzi u tri velicine kako to vi zamisljate. Nije u pitanju ; ista kolicina kafe a razlicita kolicina vode. mala kafa je jedan espresso. Srednji je u stvari dva espressa, a veliki tri espressa. Tako da stvari o kojima pricas nemaju veze sa vezom.Ako ti posluzim rakiju u casi za vodu, rakija ne gubi na snazi zar ne. pretpostavljam da je do zabune doslo jer kod nas postoji nesto sto se zove produzeni espresso, sto jeste razblazen espresso. 2.1. To stoji. Ali isto tako da ako zrno nije sveze zaboravi da ces dobiti kvalitetnu kafu.Kao da kazes da je zaledjena pizza kvalitetna kao sveza pizza. 2.2. Ne postoji dobar metod da se zastiti svezina kafe. Pitaj bilo koga ko se bavi profesionalno bilo kojim poslom u vezi sa kafom, smejaci ti se na tvoju tvrdnju. 2.3. Vidi pod 2.2 2.4. Ovo tek nema veze sa vezom 3. Bas kao sto ne mozes da napravis ni Corbu ako nemas sporet ; ne znam sta si hteo da kazes. 4. Da kao sto se i Coca Cola zove samo Cola a svi znamo sta se podrazumeva. Skracivanje u jeziku poput tog je vrlo cesto. narocito ako je rec robusna. U principu postoje ljudi koji vole da dodaju ovo ili ono u kafu; i ne postaju manji znanci za kafu kao sto zelis da predstavis. za mene je recimo stavljanje secera u kafu odvratno ; a opet razumem ljude koji to rade. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Man with knife in chest orders coffee http://indianterminal.com/forum/news-archive/50424-man-with-knife-in-chest-orders-coffee.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Цитат 1. Kafa se ne sluzi u tri velicine kako to vi zamisljate. Nije u pitanju ista kolicina kafe a razlicita kolicina vode. mala kafa je jedan espresso. Srednji je u stvari dva espressa, a veliki tri espressa. Tako da stvari o kojima pricas nemaju veze sa vezom.Ako ti posluzim rakiju u casi za vodu, rakija ne gubi na snazi zar ne. pretpostavljam da je do zabune doslo jer kod nas postoji nesto sto se zove produzeni espresso, sto jeste razblazen espresso. Можда буде јасније из овог текса, само можда... A Winning Formula for Traditional Espresso Did you know coffee is the world's second most consumed beverage after water? And for many, espresso is the ultimate form of coffee preparation and expression. I was born and raised in Italy, its native land, surrounded by espresso's beautiful, intense, floral aroma in my home. I always loved it, so maybe I was destined to be a barista. But there is a problem I've noticed while travelling in the U.S. for the past few months. What is called espresso here sometimes really isn't espresso. More about that a little later. My family was deeply involved in coffee. My mother worked for 35 years at a coffee company (illy, in Trieste) bringing home coffee in different forms—green (raw), to be roasted and ground; already ground, to be used in the very Italian Moka pot; already brewed coffee, used in the hundreds of quality-control tests that were part of my mother's job. Meanwhile, my father worked for a milk company, coffee's ultimate partner. Coffee has been my passion for 20 years. I started at a small local roaster and café ("bar" in Italian) in Trieste, the coffee capital of Italy, where I grew up. They didn't use very good coffee at that bar, but I was lucky because the baristas were skilled and taught me how to make great coffee under difficult conditions. Four years later, when my mother retired from illy, I took her position. It was a dream. I've remained a barista at heart, even as my knowledge and duties have expanded to coffee tasting, green coffee analysis, and teaching at illy's Università del Caffè. One of my biggest honors was winning the title of Italian Barista Champion a few years ago. For baristas, training is everything, and teaching my craft is my favorite thing to do. Too often, those who drink or prepare coffee, even so-called "experts," don't pay attention to what they are doing, which is why illy asked me to spend all of 2010 in the U.S., to educate both coffee lovers and professionals. The American reality, a need for more training, was not a surprise for me. But what I didn't expect were so many baristas using so many methods to prepare espresso, far from the authentic Italian technique. Once you stray from the formula that international associations agree on, espresso is no longer espresso. The biggest mistake I've seen is an enormous quantity of coffee being used—way too much. I'm talking about 20 to 25 grams of coffee for a single espresso shot! It is like making a mojito with half a mint leaf, one ice cube, a few grains of sugar, and a gallon of rum. Undrinkable! Espresso made this way—well, it's not espresso, but I'll call it that—turns out overly concentrated, and because of that it cannot delight the drinker with the magnificent aromas of toasted bread, chocolate, red fruit, orange, and jasmine flowers that are all present in a high-quality blend. The beverages I tasted were almost syrups, full-bodied but with a very sour, almost salty taste. I suspect that beans that were roasted too recently played a part. After roasting, beans need a few days to breathe and mature. These too-young beans are a big problem. Also, I've visited too many coffee bars that don't heat cups before serving, and in the process sacrifice flavor and aroma. Or that serve in wet cups, an espresso sin. An espresso, a real one, requires seven to eight grams of freshly ground coffee roasted two to three days in advance, or preserved using pressurization. The water can't be too soft, and must not exceed 200 degrees F to avoid burning, nor be lower than 190 F in order to extract all the best aromatic components. The grind is also fundamental. A too-fine grind can create burnt coffee and extract unpleasantly bitter and woody flavors. This is why so many people describe espresso's taste as "bitter." An overly coarse grind doesn't permit full extraction of certain key elements. The proper, medium grind permits extraction of one ounce of aromatic black liquid in 25 to 30 seconds, the ideal amount of time. If all these variables are respected (amount of coffee, temperature, time, and volume), along with the right pressure (around nine atmospheric units or 130 psi), you get an opaque, perfumed liquid containing microscopic oil droplets releasing precious coffee aroma, set fully free on your taste buds. A silky, persistent foam ("crema") will appear on top, nut brown with red stripes, protecting the liquid underneath for a few minutes—just enough time to hold that ceramic cup in hand, feel the warmth, move it to the lips, and sense those freed aromas in the mouth, where they will combine to create a unique taste experience. Otherwise known as espresso. A real espresso. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Ne znam o cemu prica. Radio sam godinama kao student u razlicitim Espresso mestima; uglavnom nezavisnim. Bio sam u Italiji tri puta, od severa do juga i jeste Espresso je dobar ali sam pio bolji u Seattle i u San Francisku nego tamo. Cinjenica je da ako uportedjuje sa nekim korporacijskim ( koji je verovatno probao) poput Starbucks da je imao takav osecaj. Ali to mi onda dodje isto kao da odes i Italiju i kupis Pizzu na pumpi pa se zalis da ne valja. Iako opet ni ovaj tekst nema veze sa onim sto ste ti i Zeljko pricali misleci da mali, srednji i veliki epsresso se razlikuju u kolicni koju dobijes a da voda prolazi kroz istu kolicinu kafe sto nije tacno. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Нико није рекао да су мали велики и средњи еспресо са истом количином кафе, него да је тај мали уствари ужасно превелики и да као такав не може да буде еспресо. ОК, одустајем и признајем - најбољи еспресо на свету се прави у Америци. И уопште најбоља храна и све је најбоље. Најбољи гирос. Њам њам! Кад се само сетим... Шта они Грци тамо у Грчкој врте оно месо на оној шипци, па све нешто стружу као поманихтали оном тестером, када су грчки Американци reinvented гирос, то јест џајрос - лепо испресују месо и ту велеумну кулинарску творевину баце на роштиљ. Грчка салата - ма шта знају Грци. Ставе ми кило парадајза, краставца, паприке и маслина. Добро, ОК, може да се једе. Али најбоља грчка салата се може наћи у Америци, опште позната ствар. То је у ствари зелена салата са траговима парадајза, краставаца и фета сира. А преко неки богати амерички дресинг као што је ranch. Маслиново уље је тако ретро. Мислим ОК, може да прође, али зна се шта је дресинг. Најбољи латино плесови се у ствари играју у САД, а не на Куби и у Колумбији (фуј, комунисти и наркомани!). Пиво им је феноменално. Чешка, немачка и белгијска пива су ОК, али најбољи је bud. Yeah! Остатак света или појма нема или је једва само просечан, може да прође. Чак и они који су измислили све то у ствари су велике незналице. Враћам се на теме о кафи, а ти се расправљај са самим собом. Стварно нема сврхе са неким ко је написао Цитат ako zaista zelis dobar espreso zaboravi sve te masine i kupi pravi espreso maker koji se spravja na sporetu. разговарати било шта на ове теме. kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Ma da ironija kao najbolji odgovor kada ostanes bez argumenata. Da bi napravio autentican giros potrebno ti je meso zivotinja koje su iz nekog kraja, zacini koji su najbolji fresh a koji se autenticnop mogu ubrati samo oko Grcke. Da bi napravio dobar espresso treba ti kafa koja raste gde? U Italiji? I Italijani i amerikanci uvoze kafu, a mogu te uveriti da najkvalitetnija zavrsava na americkom trzistu. A kada se vec rugas amerikancima kako izgovaraju dzajros onda se rugaj i samom sebi ; posto da grku kazes giros isto bi te bledo gledao kao i da kazes dzajros. Najbolji latino plesovi se igraju tamo gde zive najbolji latino plesaci. Ako isti zive u zimbabveu tamo ce se i igrati. A ti slobodno rasp[ravljaj sa samim sobom narocito jer si izvalio da instant espresso kvalitetan kao i onaj od tek samlevenog zrna. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 да ли је могуће да ћете да расправљате о укусима? facenew22222222 и то још кафеним? facenew22222222 facenew22222222 1312_womens дај, не правите од кафе теологију womens клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15681.msg485584#msg485584 date=1311111603] да ли је могуће да ћете да расправљате о укусима? facenew22222222 и то још кафеним? facenew22222222 facenew22222222 1312_womens дај, не правите од кафе теологију womens Нисмо ни стигли до укуса. Расправљали смо о дефиницији еспреса. За теологију кафе не знам, али да је све око кафе и наука и уметност, то је сигурно. Е сад, што су неки људи недовољно префињени (тј. сувише брутални) да то схвате, то је њихов проблем. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Цитат [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15681.msg485584#msg485584 date=1311111603] да ли је могуће да ћете да расправљате о укусима? prstgore и то још кафеним? confused greengrin 0102_laugh дај, не правите од кафе теологију 0102_laugh Нисмо ни стигли до укуса. Расправљали смо о дефиницији еспреса. За теологију кафе не знам, али да је све око кафе и наука и уметност, то је сигурно. Е сад, што су неки људи недовољно префињени (тј. сувише брутални) да то схвате, то је њихов проблем. 0102_laugh ивице тупиш 4chsmu1 ај дефиниши кувани пасуљ мексиканцу и србенди, а онда енглезу greengrin greengrin greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 Могу ли да те питам нешто искрено - одакле теби увек идеја да све најбоље знаш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука