florenntina Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Uhhhh...odakle da pocnem... Dakle, pre nego uvedu ovaj porez kao jedan u nizu gluposti i zakona koje su doneli/izmenili u poslednje vreme, mogli bi da razmisle: 1. da oporezuju trgovinu narkoticima 2. da oporezuju malo ove kladionice koje nicu k'o pecurke posle kise 3. da oporezuju malo ove zivotinje sto drze po stanovima, bar u visini troskova ciscenja ulica iza istih 4. da ukinu odredbu Zakona po kojoj mozes da osnujes D.O.O. sa 100 evra (pre je bilo 5.000) Уф бре 1. Важи, само би то подразумевало легализацију истих. 2. Важи, само да претходно онемогуће непотистичко-мафијашке "везе" у општинама које не дозвољавају киоске јер "прљају Београд", али зато дозвољавају седамсто-милиона банака и кладионица да ничу на сваком ћишку. Живо ме интересује колики је проценат-дивиденда за издавање дозволе за отварање кладионице, сумњам да је мали. Узгред, ако ћемо право, и ако занемаримо начин на који то овде фунцкионише, зар није сасвим природно да ако постији потражња за тако нечим да се то и дозволи? Ако људи хоће да се коцкају мислиш да ћеш их ти спречити некаквим државним законном? Мислиш да је, на пример, прохибиција алкохола у САД била "удешна"? Тај проблем је много дубљи и ако хоћемо да га решимо сигурно не треба да упиремо прстре у кладионице као такве него у друштво које не нуди нкакву другу шансу него да се људи препусте коцки. 3. Зашто би опорезовали животиње што их људи држе по становима? По ком основу онда не треба да стављамо порез на друге ствари као што су на пример конзумације меса стоке? 4. Шта би то постигло осим што би оснивање компаније резервисало само за повлашћену багру која је заправо главни штеточина који непрестано краде паре од сопствених грађана и расподељује их у сопствене џепове (или је у "дилу" са истима)? Ovako znaaaaao : 1. Ne podrazumeva legalizaciju droga. To samo znaci da bi kada uhapsis nekog narko dilera, na sav promet narkotika za koji imas dokaz (oni cesto vode o tome I evidencije koje sluze posle kao dokazni materijal) obracunao PDV kao na ostali promet dobara + kamate za neizmirene obaveza + krivicnu prijavu za utaju poreza (zavisno od cifre moze biti preko 15g zatvora). Pa onda lepo zaplena imovine zbog naplate poreza, a ne da im oduzimamo pa vracamo kuce k’o u slucaju Sarica…Seti se samo da je i Alkapone “pao” zbog poreza. 2. Nisam ja za zabranu kladionica. Neka se kocka ko god zeli i koliko zeli, nemam nista protiv. Ali mislim da je krajnje licemerno da se zabrani otvaranje kladionica pored skola (da bi KAO zastitili decu od poroka) a ovamo im omogucis ostvarivanje ogromnih prihoda na koje placaju minimalne ili najcesce nikakve poreze. Zato i nicu „k’o pecurke posle kise“ ! 3. Zato sto trpim stetu od istih tih zivotinja: • ne mogu da prodjem ulicom od prljavstine, • ne mogu da spavam neretko jer kad pocnu da laju u sred noci, ja odlazim nenaspavan i nervozna na posao i rizikujem da dobijem otkaz • Na kraju, i da bih zastitila iste te zivotinje koje cesto drze vlasnici koji nemaju uslova za to pa su zivotinje cesto i gladne ili npr. osudjenje na minimalan zivotni prostor od par metara. 4. Sustina je u sledecem: D.O.O. odgovara za obaveze u visini kapitala i imovine koju ima. Dakle, ja narucim robu od tebe u vrednosti 20 000 na odlozeno. Posle nestanem a ti ostanes bez novca. Razumes? Uskoro ces smeti da poslujes samo sa licima koje pre toga moras dobro proveriti, sto stvara nove transakcione troskove i smanjuje privrednu aktivnost. Ako jos dodamo da je prosecna naplata u Srbiji 120 dana pa do 6 meseci, izracunaj sam koliki je to ogroman rizik! https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 3. Zato sto trpim stetu od istih tih zivotinja: • ne mogu da prodjem ulicom od prljavstine Пази овако, проблем се не може решити забраном јер не постоје колективна права пешака. Решење је приватизовати улице. Тада ће власник, на основу свог индивидуалног права на приватну својину, да тужи несавесног власника питоме или мање питоме домаће животиње, који за собом неће да чисти каку, па ће улице бити чистије. Наравно, власника нико не може и не треба да натера да то ради, али ће купц... пешаци бирати чистије улице и слободно тржиште ће још једанпут све лепо регулисати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 3. Zato sto trpim stetu od istih tih zivotinja: • ne mogu da prodjem ulicom od prljavstine Пази овако, проблем се не може решити забраном јер не постоје колективна права пешака. Решење је приватизовати улице. Тада ће власник, на основу свог индивидуалног права на приватну својину, да тужи несавесног власника питоме или мање питоме домаће животиње, који за собом неће да чисти каку, па ће улице бити чистије. Наравно, власника нико не може и не треба да натера да то ради, али ће купц... пешаци бирати чистије улице и слободно тржиште ће још једанпут све лепо регулисати. Кхм, кхм.... Поздравио те Звонко, рекао ти је: "Чувајте ми тржиште док не одспавам мало'' greengrin Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 3. Zato sto trpim stetu od istih tih zivotinja: • ne mogu da prodjem ulicom od prljavstine Пази овако, проблем се не може решити забраном јер не постоје колективна права пешака. Решење је приватизовати улице. Тада ће власник, на основу свог индивидуалног права на приватну својину, да тужи несавесног власника питоме или мање питоме домаће животиње, који за собом неће да чисти каку, па ће улице бити чистије. Наравно, власника нико не може и не треба да натера да то ради, али ће купц... пешаци бирати чистије улице и слободно тржиште ће још једанпут све лепо регулисати. Кхм, кхм.... Поздравио те Звонко, рекао ти је: "Чувајте ми тржиште док не одспавам мало'' Hahhahahahhahaa, e bas si e nasmejao Ivane greengrin https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Btw, hoce li me neko obavestiti da li je to uvednen novi sinonim u srpskom jeziku za "porez" = "zabrana"? Imam utisak da cim napisem da treba uvesti neki porez, svi odmah to "citaju" kao prohibicija... greengrin https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Btw, hoce li me neko obavestiti da li je to uvednen novi sinonim u srpskom jeziku za "porez" = "zabrana"? Imam utisak da cim napisem da treba uvesti neki porez, svi odmah to "citaju" kao prohibicija... greengrin Да, да и мени је то упало у очи Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Btw, hoce li me neko obavestiti da li je to uvednen novi sinonim u srpskom jeziku za "porez" = "zabrana"? Imam utisak da cim napisem da treba uvesti neki porez, svi odmah to "citaju" kao prohibicija... greengrin Да, да и мени је то упало у очи Ех, и вас двоје сте ми неки либертаријанци... Порез вам је за те конзервативце један од симбола државног терора. Они државу у најгорем случају виде као највећег непријатеља појединца (то му дође некакав анархо-либертаријанизам), а у најбољем као екстремно неефикасну бирократску творевину коју треба скоро потпуно ограничити. Није да не видим смисао многих њихових аргумената и са многима се потпуно слажем, али за мене је држава, ако је демократска, начин да имам утицај иако немам паре. Јесте, треба се за то непрестано борити са највећим људским шљамом који се зове политичари, али је макар теоријски могуће остварити утицај, а врло често се то и догоди. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Btw, hoce li me neko obavestiti da li je to uvednen novi sinonim u srpskom jeziku za "porez" = "zabrana"? Imam utisak da cim napisem da treba uvesti neki porez, svi odmah to "citaju" kao prohibicija... greengrin Да, да и мени је то упало у очи Ех, и вас двоје сте ми неки либертаријанци... Порез вам је за те конзервативце један од симбола државног терора. Они државу у најгорем случају виде као највећег непријатеља појединца (то му дође некакав анархо-либертаријанизам), а у најбољем као екстремно неефикасну бирократску творевину коју треба скоро потпуно ограничити. Није да не видим смисао многих њихових аргумената и са многима се потпуно слажем, али за мене је држава, ако је демократска, начин да имам утицај иако немам паре. Јесте, треба се за то непрестано борити са највећим људским шљамом који се зове политичари, али је макар теоријски могуће остварити утицај, а врло често се то и догоди. Али углавном се не догађа. Мислим, замисли ти да један Мирко Цветковић или психолог Тадић имају као неку визију развоја привреде. Јуче Тадић каже: ''Радимо иако немамо пројекте'' и ''За то што нема пројеката кривити претходне владе''... Или Мирко Деда Мраз који мртав озбиљан изјави да је Србија издржала кризу на ногама (ако се 500.000 изгубљених радних места, неликвидност у привреди, пораст приватног и јавног задуживања може назвати ''успехом'', не смем ни помислити како би изгледао неупсех). Ево данас на Гугл Ерту, гледам аутопут у ХРватској, видим да је и Задар повезан аутопутем на Далматину, плус што аутопут ускоро стиже до Дубровника, стигао до Осијека, Албанија изградила аутопут до границе са Косовом.... Када чујем Мркоњу како лупета и мркоњише, дође ми да плачем... Не знам како гласи економски израз за говњиву мотку, али да је овде потребна, потребна је. ИТЕКАКО!!! Надам се да ће ускоро у Србији моћи да се брани докторска теза о вези између килограма, тона букагија и привредног развоја. greengrin Мени су те демократе-републиканци дебате прилично ирелевантне за Србију, имајући у виду разлику у изазовима са којима се Србија суочава. Србија није осетила ни промил благодати тржишне привреде, да бисмо уопште расправљали о њеним финесама--- Готивим ја идеју патерналистичке државе, само за мене та филантропска патерналистичка држава се зове Царство Небеско. У овим царствима земаљским сувише је Тадића, Дулића, Динкића, Кркобабића, Берлусконија, Анреаса Папандреуа да би концепт такве државе заживео на трајније одрживим основама. п.с. нисам ја хард кор либертаријанац. мој тренутни став, који се годинама формирао, јесте да у економским промишљањима се треба чувати било каквих идеолошких претпоставки. ја сам увек за што је могуће више примену анализе трошкова-користи мера које се у економији примењују. е сад, чињеница ми је да је за гомилу ствари либертаријанско објашњење и став смисленији, логичнији и тачнији, али за оне преостале ствари ипак бих задржао анализу трошкова-користи... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Ма не говорим ја о привреди. Спрегу државе и привреде треба сећи само тако. Али рецимо у мом занимању држава је начин да добијеш новац иако твоје истраживање не доноси профит, што би било или немогуће у тржишној науци или толико тешко да на крају не би остало воље, а ни времена за било какво истраживање. Не важи ово за све области, далеко од тога, неке сасвим лепо могу да функционишу и у тржишном систему, али теоријска математика, теоријска физика и сличне дисциплине би биле у опасности да одумру, када би инвеститори одлучивали у коју да уложе на основу анализе трошкова-користи. Критеријум у науци није профит, неко признатост у заједници, која се у данашњем систему може чак и мерити преко разних индекса цитираности и импакт фактора, па се државно финансирање научних пројеката може прилично строго дефинисати и ”креативност” министара у дељењу новца се може свести на најмању могућу меру. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Ма не говорим ја о привреди. Спрегу државе и привреде треба сећи само тако. Али рецимо у мом занимању држава је начин да добијеш новац иако твоје истраживање не доноси профит, што би било или немогуће у тржишној науци или толико тешко да на крају не би остало воље, а ни времена за било какво истраживање. Не важи ово за све области, далеко од тога, неке сасвим лепо могу да функционишу и у тржишном систему, али теоријска математика, теоријска физика и сличне дисциплине би биле у опасности да одумру, када би инвеститори одлучивали у коју да уложе на основу анализе трошкова-користи. Критеријум у науци није профит, неко признатост у заједници, која се у данашњем систему може чак и мерити преко разних индекса цитираности и импакт фактора, па се државно финансирање научних пројеката може прилично строго дефинисати и ”креативност” министара у дељењу новца се може свести на најмању могућу меру. Хм, па нисам баш ни у то сигуран. Не бих рекао да су инвеститори толико кратковиди да профитну функцију максимизирају на кратки рок, када су неки фактори фиксни (дати) а неки варијабилни. Инвеститор који жели да опстане, не може и не сме занемарити посматрање на дуги рок, у којем су сви фактори варијабилни, при чему неки фактори постају варијабилни управо из разлога научних достигнућа. Чему уосталом служе фондације, стипендије и слично. Рекао бих и још нешто, по цену да се наљутиш greengrin Наиме, разумем ја твоје инсистирање на обезбеђењу континуитета финансирања, тако да кажем фундаменталних научних истраживања. Али разуми и ти једну ствар, Ивице: новац није неограничен. Новац који ти као научник добијаш, морао је бити одузет од неког. Немој се заваравати да је он одузет од злих великих корпорација и трулих богаташа. Не. Он је највећим делом одузет од оних обичних људи који раде у привреди. Ако би рецимо твоја мајка, као предузетник, морала да у следећој години плати дупло већи износ таксе за истицање фирме на пословном простору, при чему је то повећање условљено рецимо истраживањем митарења ћубастих гњураца, верујем да би рекла: "ма, ћао-здраво". Дакле, не бих можда ишао у крајност пуног препуштања науке тржишту, али такође сам итекако и против тога да је сврха науке сама наука. Научна истраживања не би требало да се раде у сврху објављивања у научним часописима и стицања бодова, нити да би се научници међусобно тапшали по раменима, зезали по симпозијумима и сл. Од тих истраживања мора бити некакве користи, посредне или непосредне. И то говорим не само као економиста, већ као порески обвезник. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 3. Zato sto trpim stetu od istih tih zivotinja: • ne mogu da prodjem ulicom od prljavstine Пази овако, проблем се не може решити забраном јер не постоје колективна права пешака. Решење је приватизовати улице. Тада ће власник, на основу свог индивидуалног права на приватну својину, да тужи несавесног власника питоме или мање питоме домаће животиње, који за собом неће да чисти каку, па ће улице бити чистије. Наравно, власника нико не може и не треба да натера да то ради, али ће купц... пешаци бирати чистије улице и слободно тржиште ће још једанпут све лепо регулисати. Кхм, кхм.... Поздравио те Звонко, рекао ти је: "Чувајте ми тржиште док не одспавам мало'' bleh Hahhahahahhahaa, e bas si e nasmejao Ivane 0110_hahaha prstgore Учи дечко брзо... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Ма не говорим ја о привреди. Спрегу државе и привреде треба сећи само тако. Али рецимо у мом занимању држава је начин да добијеш новац иако твоје истраживање не доноси профит, ... Хм, па нисам баш ни у то сигуран. ... Погрешна је претпоставка да је једини начин да научници и истраживачи добију новац држава. И без мешања државе било би фондова за непрофитабилна истраживања, ја наравно верујем да би било пуно боље него што је сада. На пример, ако нисте знали Нобелова Фондација (из које се додељује Нобелова Награда) је приватна фирма. Занимљив је тај феномен да када држава преузме нешто, људи убрзо стекну утисак да то без државе не би постојало уопште. Има онај виц када две Рускиње у СССР-у чекају сатима у реду за хлеб и једна почне да се жали, а друга јој каже "ћути, у капитализму држава уопште не обезбеђује народу хлеб". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 mA DA americke korporacije se ubise od dasvanja novca za naucna istrazivanja i razvoj nauke. To je vidljivo na svakom koraku; milioni dolara koje Walmart, McDonalds, i slicni trose za dobrobit covecanstva. rekao bih ti nesto sada ali bicu banovan za to. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 mA DA americke korporacije se ubise od dasvanja novca za naucna istrazivanja i razvoj nauke. To je vidljivo na svakom koraku; milioni dolara koje Walmart, McDonalds, i slicni trose za dobrobit covecanstva. rekao bih ti nesto sada ali bicu banovan za to. A sta je sa Siemens, Toyota, Krupp.... Nasao si koga ces uzeti za primer: trgovinu i brzu hranu. Btw, u trgovini se primenjuju matematicki modeli upravljanja zalihama i redovi cekanja prstgore Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 16, 2011 Пријави Подели Написано Јул 16, 2011 Одговорио би ти, али биће банован... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука