Crveni Baron Написано Август 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 11, 2011 10/08/2011 DowJones zakljucio da sa -4,62% Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 11, 2011 Пријави Подели Написано Август 11, 2011 Цитат међутим ако Фед настави са монетарном експанзијом може доћи до хиперинфлације долара. Е онда би било спасавај се ко може... Mozda bi to bilo "najbolje" u smislu da bi se tako najbrze ostatak sveta skinuo sa Fedove gudre u vidu dolarskih rezervi, a moguce je i da bi se ekonomija SAD tada najbrze restruktuirala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 11, 2011 Пријави Подели Написано Август 11, 2011 Разлика је одприлике као између премештања намештаја и рушења куће. Хиперинфлација је тотално уништење, веома деструктивна ствар - уништава штедњу, средњу класу, кредите, инвестиције... То је економски цунами. Рецесија ликвидира лоше инвестиције, али хиперинфлација уништава све редом. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Цитат Разлика је одприлике као између премештања намештаја и рушења куће. Хиперинфлација је тотално уништење, веома деструктивна ствар - уништава штедњу, средњу класу, кредите, инвестиције... То је економски цунами. Рецесија ликвидира лоше инвестиције, али хиперинфлација уништава све редом. Da, naravno, ali cisto onako hladno (i okrutno) sa strane posmatrajuci to deluje kao varijanta koja bi dovela do _najbrzeg_ (ali nikako i najbezbolnijeg) povratka na zdrave ekonomske osnove. Imperija ne bi vise dolazila u obzir, vojska bi se raspala i vratila kuci, ljudi bi poceli da koriste privatan novac (zlato, srebro itd.) za trgovinu, posto niko nista ne bi prodavao za bezvredan novac Amerima ljudi bi bili primorani da stave u pogon industriju, itd itd. Kapiram da bi za 5 godina SAD ponovo dospela na lidersku poziciju u (realnoj) ekonomskoj moci. Ali da bi tih 5 godina bio opsti haos (glad, pomor) - apsolutno. Jengiba, kad dopustaju politicarima da sve vreme izbegavaju daleko bezbolnije izlaze nego naprotiv voze kola u provaliju, ko im je kriv? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Цитат Цитат JEste, Zeljko, ugasili su ga.... U prethodne tri godine toliko smo bili radosni zbog njihove propasti da smo izgubili 400.000 radnih mesta.. Brate Ivane , pitanje dali su ta radna mesta i bila opravdana. Zvonko je ovde veoma precizno bio objasnio, kako je taj kapital nastao i zasto je do kraha doslo. Srbija ima veoma dobro potencijla da proizvodi jer ima izvore a i tehnologiju, o ljudima da negovorim. Gros para koje Amerika zaradjivala su bili reprogramirani krediti. Oni pozajme pare od recimo MMF (Rotsilda ili neke druge bratije) po veoma niskoj kamati, jer su velika zemlja sa fiktivno velikom ekonomijom. Posle iste pare Amerika pozajmljuje drugim drzavama po naravno vecoj kamati. Razlika u kamatama je njihova zarad. Pa maltene 70% bruto nacionalnog proizvoda Britanije kao Evropske zemlje je knjigovodstvo i financije. Nema prave ekonomije, prava ekonomija je bila i ostala proizvodnja. Mada nikom netreba zeleti zlo , pa ni Americi. Oni su ipak najveci potrosaci na svetu. Ako oni nebudu trosili, hiperprodukcija ce da padne i cene hrane, odece ma svega ce da ode gore i to ne malo nego mnogooooooo!! Лепо речено...само многи то не контају! Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Август 12, 2011 Пријави Подели Написано Август 12, 2011 Цитат Цитат JEste, Zeljko, ugasili su ga.... U prethodne tri godine toliko smo bili radosni zbog njihove propasti da smo izgubili 400.000 radnih mesta.. Brate Ivane , pitanje dali su ta radna mesta i bila opravdana. Zvonko je ovde veoma precizno bio objasnio, kako je taj kapital nastao i zasto je do kraha doslo. Srbija ima veoma dobro potencijla da proizvodi jer ima izvore a i tehnologiju, o ljudima da negovorim. Gros para koje Amerika zaradjivala su bili reprogramirani krediti. Oni pozajme pare od recimo MMF (Rotsilda ili neke druge bratije) po veoma niskoj kamati, jer su velika zemlja sa fiktivno velikom ekonomijom. Posle iste pare Amerika pozajmljuje drugim drzavama po naravno vecoj kamati. Razlika u kamatama je njihova zarad. Pa maltene 70% bruto nacionalnog proizvoda Britanije kao Evropske zemlje je knjigovodstvo i financije. Nema prave ekonomije, prava ekonomija je bila i ostala proizvodnja. Mada nikom netreba zeleti zlo , pa ni Americi. Oni su ipak najveci potrosaci na svetu. Ako oni nebudu trosili, hiperprodukcija ce da padne i cene hrane, odece ma svega ce da ode gore i to ne malo nego mnogooooooo!! E, moj brate... Da je rec o 400.000 radnih mesta u javnom sektoru i javnim preduzecima, pa i nekako. Ali rec je o 400.000 radnih mesta u PRIVREDI! Za to vreme, javni sektor je cak i porastao... Kod nas ce demokratija da postane (ako vec i nije) ruglo. Npr. ti i ja glasamo da nas Zvonko izdrzava. Zvonko preglasan Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 13, 2011 Пријави Подели Написано Август 13, 2011 http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=08&dd=13&nav_id=531605 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Август 13, 2011 Пријави Подели Написано Август 13, 2011 Nema ceskanja po glavi. Covek je ili vrhunski genijalac ili vrhunski insajder. Koliko god mi bio odvratan sa svojim politickim stavovima, toliko pazljivo citam sta god on kaze u vezi ekonomije... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arhidjakon Написано Август 13, 2011 Пријави Подели Написано Август 13, 2011 Цитат Covek je ili vrhunski genijalac ili vrhunski insajder. Buraz ovo drugo je on. Ali i on je "mali" igrac poredeci sa recimo drugim visokoletacima. Vidi koja je sansa da covek stekne toliku kintu dok vecina propada? Koju varijablu on pretvara u konstantu?? Bas bi voleo da vidim te Montecarlo alogoritme koje koristi. Ovo je brusa moj delo PREDZNANJA!! Citam knjgu "Invisible hand" koja je pisana jos 1980 godine i cudom lik u njoj opisuje aktore u krizi 1920 godina u Americi. Covece citajuci knjigu stices dojam da sta u nojoj stoji je sadasnjost a ne proslost. Ora et labora Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Rubini: Kapitalizam se sam uništava IZVOR: BUSINESS.HR Vašington -- Ugledni ekonomista Nurijel Rubini izjavio je da je Karl Marks bio u pravu i da u nekom trenutku kapitalizam može uništiti sam sebe Rubini je, inače, prvi najavio krizu finansijskog sektora 2008. godine. Odgovarajući na pitanje šta poslovni sektor čini ili može učiniti da izbegne novu recesiju, Rubini je za Vol strit džurnal kazao da kompanije na rade ništa. Kompanije, kako ističe, gomilaju kapital i profit uz izgovor da nema potražnje na tržištu pa nemaju ni razloga za nove investicije i zapošljavanja. Međutim, pojašnjava Rubini, u tom stavu se krije "kvaka 22" jer potrošnje neće ni biti, ako ne dođe do zapošljavanja, koje jedino može da podstakne potrošački optimizam. Rubini pojašnjava da je tokom krize došlo do još veće redistribucije bogatstva iz ruku domačinstava u ruke kompanija i njihovih vlasnika. "Mislili smo da tržište funkcioniše. No, ne funkcioniše. Pojedinac može biti racionalan. Kompanija, da preživi i opstane tera troškove rada sve niže i niže, ali to je nečiji prihod i nečija potrošnja. Zato je to samouništavajući proces", zaključuje Rubini. Rubini kao ekonomist nikada nije branio marksističke teorije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Цитат Ugledni ekonomista Nurijel Rubini izjavio je da je Karl Marks bio u pravu А лепо му доктор рек`о да не пије кад му шкоди... 1000000001010 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Varljivo Leto 68 - Marksizam, sinko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 15, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 15, 2011 Цитат Vašington -- Ugledni ekonomista Nurijel Rubini izjavio je da je Karl Marks bio u pravu i da u nekom trenutku kapitalizam može uništiti sam sebe http://www.youtube.com/watch?v=I7ajc1BaOU0&feature=related Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 16, 2011 Пријави Подели Написано Август 16, 2011 Treći najbogatiji čovjek Warren Buffet: Prestanite maziti bogataše! Povećajte nam poreze! "LIJEPO je imati prijatelje na visokim pozicijama", satirično primjećuje Warren Buffet, najuspješniji investitor u povijesti, u osvrtu na gospodarsku situaciju u svijetu koju je napisao za The New York Times. Buffet se u svom tekstu koncentrira prvenstveno na američko gospodarstvo i nudi relativno jednostavan put prema izlasku iz krize - povećajte poreze najbogatijim građanima! To je, uostalom, rang u koji Buffet i sam spada. Prema zadnjoj Forbesovoj listi, Buffet je drugi najbogatiji Amerikanac. Ispred njega je samo nedodirljivi Bill Gates. Buffetov osobni imetak ujedno je i treći najveći na svijetu. Osim Gatesa, bogatiji od Buffeta je još samo meksički tajkun Carlos Slim. Najbogatiji su pošteđeni tereta krize "Naši politički vođe od nas su tražili 'zajedničku žrtvu'. Ali mene su poštedjeli. Pitao sam svoje mega-bogate prijatelje kako kriza utječe na njih. I oni su također ostali nedirnuti. Dok se oni najsiromašniji i pripadnici srednje klase bore za nas u Afganistanu i dok većina Amerikanaca jedva spaja kraj s krajem, mi mega-bogati dobivamo nevjerojatne porezne olakšice", kaže Buffet. Paradoksalno je da najbogatiji Amerikanci ujedno plaćaju i najmanje poreze. Stopa po kojoj država oporezuje bogatu elitu kreće se oko 15 posto. Koliko je ovaj pristup nepravedan, Buffet je ilustrirao objavom vlastite porezne prijave za prošlu godinu. Porezna kartica drugog najbogatijeg Amerikanca "Prošle godine platio sam 6.938.744 dolara poreza. Možda vam se to čini kao ogroman novac. Ali to je samo 17,4 posto mog oporezivog prihoda. Dakle platio sam manji porez od ostalih 20 ljudi u mom uredu. Stope po kojima su se oporezivali njihovi prihodi kretale su se između 33 i 41 posto. Prosječno su plaćali 36 posto poreza", otkriva Buffet. Središnji problem je, tvrdi Buffet, što vlada investitore koji se igraju s novcem ne oporezuje po jednakim stopama po kojima oporezuje one koji zarađuju svoju plaću iz mjeseca u mjesec. Buffet će prvi priznati da on nema plaću. On ima samo dobit. "Ako novac zarađujete novcem, kao što rade moji bogati prijatelji, platit ćete još manje poreza nego ja. Ali ako zarađujete plaću, porezna stopa će vam biti znatno veća nego meni", kaže Buffet. Brojke ne lažu Nikako nije naodmet napomenuti da je ovakvu poreznu politiku prema najbogatijima Amerika usvojila tek nakon što se u Bijelu kuću uselio George W. Bush. Tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, porezi za bogataše bili su znatno veći. A gospodarstvo je bilo puno stabilnije. No, članovi Republikanske stranke odlučili su zaboraviti na prošlost i prikloniti se dokazano pogrešnoj doktrini - da manji porezi za bogate otvaraju radna mjesta. "Želim samo primijetiti da je između 1980. i 2000. godine otvoreno 40 milijuna novih radnih mjesta. To je bilo u doba većih poreza za bogate. Kad je Bush uveo porezne olakšice, počelo se stvarati puno manje radnih mjesta", piše Buffet koji se za tekst u Timesu dobro naoružao brojkama. Neosporiva je činjenica da je 400 najbogatijih Amerikanaca 1992. godine plaćalo porez po stopi od 29,2 posto. Te godine njih 400 imali su profit od 16,9 milijardi dolara. Desetljeće i pol kasnije, 2008. godine, u zadnjoj godini Busheve vladavine, 400 najbogatijih Amerikanaca imalo je dobit od nevjerojatnih 90,9 milijardi dolara. No, prosječna stopa po kojoj su plaćali porez pala je na 21,5 posto. Buffetova poruka Kongresu: Prestanite nas maziti! Investitore, smatra Buffet, neće odbiti veći porezi. To je kroz povijest mnogo puta dokazano. "Radio sam s investitorima 60 godina i još nisam vidio nikoga da je odustao od dobre investicije zato što je zabrinut zbog poreznih stopa. Ljudi investiraju da bi zaradili novac, porezi ih neće u tome omesti", kaže Buffet. "Poznajem mega-bogate jako dobro i mnogi među njima su pristojni ljudi koji vole svoju zemlju i cijene mogućnosti koje im je Amerika pružila. Mnogi među njima većinu svoje dobiti daju u filantropske svrhe. Većina ne bi imala ništa protiv većih poreza. Kongres naklonjen milijarderima dovoljno je dugo mazio moje prijatelje i mene. Vrijeme je da naša vlada ozbiljno shvati zajedničku žrtvu", zaključuje Buffet. Izvor Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 16, 2011 Пријави Подели Написано Август 16, 2011 Немам ништа против заиста, мене тај порез не би закачио дефинитивно... 4chsmu1 Овде је проблем што се то питање погрешно представља и злоупотребљава у политичке сврхе, не разумем који је Бафетов мотив да се меша осим ако нема намеру да се бави политиком. Њему нико не брани да да сав свој новац држави. Да објасним - политичари ту причу о "богатима који не деле терет" често користе да придобију обичан народ пошто је увек најлакше оптужити "богаташе" и искористити емоције. Међутим када се бројке ставе на папир ствар изгледа сасвим другачије. Ево на пример, из Бафетовог текста: Цитат 400 najbogatijih Amerikanaca imalo je dobit od nevjerojatnih 90,9 milijardi dolara. Буџет УСА за 2012-ту је скоро 4 трилиона долара (трилион - хиљаду милијарди). Када би ти најбогатији дали у порез све што су зарадили то би било око 2% буџета. 98% долази од средње класе (која у ствари колективно располаже највећим богатством) и осталих. Дакле, ма колико та "Робин Худ" идеја да се опорезују богати била емотивна и изгледала "праведно", она практично ништа не мења у бројкама. Ти богаташи и нису криви за кризу, већ политичари који покушавају да скрену пажњу са себе на "дежурне кривце". Друга ствар је што богати тај новац улажу у нова предузећа која онда отварају нова радна места итд. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука