Михајло Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 facenew22222222 Треба ми савет... радим ентеријер за гробље ..те ми треба информација шта иде у капеле од опреме... Но.1 Православну капелу Но.2 римо-католичку капелу Но.3 и мухамеданску... хвала унапред... facenew22222222 Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Kapele su različite u zavisnosti od budžeta. Npr. možeš napraviti 1, 2 ili 3 prostorije sa postoljem (odar), klupama sa strane, duplim vratima koja izlaze na prednju "terasu" (obavezna rampa za kolica) i vratima u zadnjem delu koja povezuju ove prostorije sa hodnikom i zadnjim delom objekta u koji možeš smestiti kancelariju, mokri čvor, prostoriju za razni alat potreban na groblju, kolica... hladnjaču (neke kapele imaju), neku prostoriju u kojoj zaposleni (grobari) mogu da se odmore, presvuku, popiju kafu... Nadam se da sam malo pomogla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Хвала....то је све испоштовано... мене интересује дал свештеници и хоџе имају неке своје посебне захтеве.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 To sve zavisi ko finansira gradnju. Npr. kod nas postoji pravoslavno groblje na kome se nalazi mala crkva i u njoj se služe opela i sl. ali takođe postoji i kapela koju je sagradilo komunalno preduzeće koje je i vlasnik groblja tj. njima se plaćaju sve dadžbine. Takođe, imamo i katoličko groblje na kojemu se nalazi stara kapela koja je bila mala pa je izgrađena nova, ali ne znam ko je to finansirao. Izgleda moderno kao i naša nova kapela. Postoji i jevrejsko groblje i tamo je takođe neka kapela, ali mislim da ona datira od pre 2.Sv.rata. Nisam čula da sveštenici imaju bilo kakve zahteve u vezi ovoga. U principu oni nose sa sobom ono što im treba za obred i to je to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Општина даје паре...али пошто имају три капеле за хришћане, латине и мухамеданце...да видим јел имају неке посебне захтеве...пошто немам појма какви су обичаји код латина и мухамеданаца.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirjanap Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Општина даје паре...али пошто имају три капеле за хришћане, латине и мухамеданце...да видим јел имају неке посебне захтеве...пошто немам појма какви су обичаји код латина и мухамеданаца.. А ти лепо пут под ноге па обиђи свако гробље засебно и сними какве су им капеле и потребе. Одатле разрађуј. Мало истраживања није на одмет. Или " скини" решење из већ постојећег већег града. Овако преко нета тееешко Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ма имам архитектонско решење... dada него ме интересује опрема... јел иде мали иконостас и сл... шта код мухамеданаца иде... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Kod nas ni u jednoj kapeli koju sam ti pomenula nema nikakvih posebnih obeležja, ikonostasa i sl. Postoje neke električne sveće (da ne bi kapao vosak) i ništa više. Takođe, imaju razglas pa ko želi pusti nešto što smatra odgovarajućim. Dešava se da se katolik sahranjuje na pravoslavnom groblju ili obrnuto (ako je bračni drug već tu sahranjen ili neko blizak) pa bez problema dođe katolički sveštenik na pravoslavno groblje i u kapelu, a pravoslavni na katoličko. Za muslimane ne znam, nema ih baš ovde mnogo, ali predpostavljam da bi bilo isto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ма имам архитектонско решење... него ме интересује опрема... јел иде мали иконостас и сл... шта код мухамеданаца иде... Назови меџлис па питај. Тако смо ми радили када се испоставило да има вишак просторије у исламском дијелу капеле, па је онда муфтија објашњавао да тај простор може бити за припрему тијела, па се то зове гасулхана, па имаш сто окренут према Меки, па тако даље објасни све шта треба. 319.gif Јер ти у принципу радиш простор који ће користити меџлис у граду, а исто ти је и са католичким дијелом. Назовеш Комарицу па упиташ dada Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ма имам архитектонско решење... greengrin него ме интересује опрема... јел иде мали иконостас и сл... шта код мухамеданаца иде... Назови меџлис па питај. Тако смо ми радили када се испоставило да има вишак просторије у исламском дијелу капеле, па је онда муфтија објашњавао да тај простор може бити за припрему тијела, па се то зове гасулхана, па имаш сто окренут према Меки, па тако даље објасни све шта треба. 0212_rolleyes Јер ти у принципу радиш простор који ће користити меџлис у граду, а исто ти је и са католичким дијелом. Назовеш Комарицу па упиташ о ноооу.... 0102_laugh Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ма имам архитектонско решење... klapklap него ме интересује опрема... јел иде мали иконостас и сл... шта код мухамеданаца иде... Назови меџлис па питај. Тако смо ми радили када се испоставило да има вишак просторије у исламском дијелу капеле, па је онда муфтија објашњавао да тај простор може бити за припрему тијела, па се то зове гасулхана, па имаш сто окренут према Меки, па тако даље објасни све шта треба. :cheesy: Јер ти у принципу радиш простор који ће користити меџлис у граду, а исто ти је и са католичким дијелом. Назовеш Комарицу па упиташ :cheesy2: о ноооу.... klapklap У принципу ако хоћеш да направиш већ како треба, најбоље је да се информишеш у меџлису и бискупији. Наравно ово за Комарицу и муфтију се мало шалим...неки имами су ми давали упутства , али то ти је то. Архитектке које су правиле ситуацију капеле, ставили су у основи клупице у холу исламског дијела..Шта они знају јел њима те клупице требају или не, више је то била архитектоснска шема. Кад сам послао у меџлис ту ситуацију, каже онај..е нама не требају ове клупе, ми кад обављамо ђеназу онда клећимо, тако да слободно склоните ове клупице. smej.gif Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 онда њима само један тепих.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 U principu kod nas se ne sahranjuju samo vernici već i agnostici, ateisti, pripadnici drugih konfesija i sl. pa kapele nemaju nikakva posebna verska obeležja. Dođe sveštenik i donese šta je potrebno za obred. Kapela nije verski objekat i ne bi trebao da nosi obeležja ni jedne konfesije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 30, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 U principu kod nas se ne sahranjuju samo vernici već i agnostici, ateisti, pripadnici drugih konfesija i sl. pa kapele nemaju nikakva posebna verska obeležja. Dođe sveštenik i donese šta je potrebno za obred. Kapela nije verski objekat i ne bi trebao da nosi obeležja ni jedne konfesije. O.K хвала... општина је већ обезбедила 3 просторије ..па реко када већ набављамо опрему...да проверим... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука