Гост Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473605#msg473605 date=1309365968] лепо, а што не обрнуто? 1000000001010 zajebavas li se ti ovo ili sta radis majke ti???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473605#msg473605 date=1309365968] лепо, а што не обрнуто? 1000000001010 zajebavas li se ti ovo ili sta radis majke ti???? озбиљно питање. што не обрнуто да стоје, мушкарац лево, а жена десно? у чему би била разлика и постоји ли смисао, или је то традиција. пошто у православљу постоји за све смисао зашто, како, кад и где. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ја сам чула да мушкарци стоје десно јер су десница,јачина ( ето тим речима),а да су жене лево зато што су "слабије",напросто женско су,па сад,мени је ово "објашњење" чудно и бесмислено,али никад ми нико није дао неки смисленији одговор од "Тако треба,и тако је одувек".Мислим да је традиција у питању,али немам појма која.Напросто можда и не треба да размишљам о томе,јер и не треба...јер једноставно "Тако је,како је." 0212_rolleyes Да не бих прошла као у неким другим темама о којима се не размишља,боље ми је да ћутим. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Према древном црквеном обичају жене су у храму увек стајале одвојено од мушкараца. У древним хришћанским храмовима прављена су чак и посебна одељења за жене, такозвани "гинекеји" који су били ограћени; жене су стајале и горе, на такозваним "хоровима" који су у старини били намењени управо женама, а не појцима, како се то данас често чини. Када су престали да праве посебне просторије за жене, појавио се обичај по коме мушкарци у храму стоје са десне стране, наспрам храмовне иконе Христа Спаситеља, а жене са леве стране, наспрам иконе Мајке Божије, при чему по средини храма остаје слободан пролаз ка Царским дверима. Овај обичај се до данас сачувао на многим местима, посебно у сеоским храмовима, те тако древно правило по коме жене у храмовима стоје и моле се одвојено од мушкараца није нарушавано. Неопходно је својски се потрудити око обнављања тог врло разумног обичаја тамо где се нарушава. није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Према древном црквеном обичају жене су у храму увек стајале одвојено од мушкараца. У древним хришћанским храмовима прављена су чак и посебна одељења за жене, такозвани "гинекеји" који су били ограћени; жене су стајале и горе, на такозваним "хоровима" који су у старини били намењени управо женама, а не појцима, како се то данас често чини. Када су престали да праве посебне просторије за жене, појавио се обичај по коме мушкарци у храму стоје са десне стране, наспрам храмовне иконе Христа Спаситеља, а жене са леве стране, наспрам иконе Мајке Божије, при чему по средини храма остаје слободан пролаз ка Царским дверима. Овај обичај се до данас сачувао на многим местима, посебно у сеоским храмовима, те тако древно правило по коме жене у храмовима стоје и моле се одвојено од мушкараца није нарушавано. Неопходно је својски се потрудити око обнављања тог врло разумног обичаја тамо где се нарушава. ма супер је тај обичај и традиција, ал ЗАШТО се на Литургији и другим групним богослужењима раздвајају мушкарци и жене? на крају, има ли смисла тај обичај, утемељење у самој Литургији и Светом Писму? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 znaci vracamo se na zenski kutak greengrin.gif' class='bbc_emoticon' alt='0212_rolleyes' /> не капирам? ja znam da sminkam ,ali to ne ide u muski kutak ,zar ne ? znaci vracamo se na zenski kutak ,ili mozda i muskarce zanima kako da se sminkaju preko dana ,ili za izlazak .... greengrin.gif' class='bbc_emoticon' alt='greengrin' /> да је очигледно ексклузивно женска тема у питању, мушкарац ће је најнормалније прескочити, чак и читати радозналости ради или потражити чак савет од присутних женскиња за куповину тако нечег за своју другу половину, тако да не видим проблем. да не улазимо у проблематику да се другде мушкарци боје по лицима, а жене не ... питање културе и традиције опет. друго је што ми је занимљиво шминкање код жена у умереној количини, ал су ми озбиљна бојења и тапацирања крајње одбојна. ал ту онда долазимо до питања укуса, што није тема овде. видиш, ал исто тако не видим разлог да због једне такве теме стоји цео женски кутак? као што нисам ни за укидање тако нечег, ал пре хтедох да то поставим питање ради (не)оправданости мушког кутка, или грђе варијанте читаве табуизиране сепарације на наспрамности. генерално, ја сам из фазона да причам о полности управо из перспективе ПОЛА, половине, не поделе. значи, допуњавања а не дељења. управо сам једну овакву, очигледно табу тему с обзиром на добијене коментаре и неспособност за дијалог већ упорну наспрамност, отворио ради ширења свесности и освешћивања робовања разним културолошким, историјским, социјалним и другим аспектима. а да немају везе ни са реалношћу, понајмање са вером. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 не, ово није тема о наспрамности и форми, ово је тема о смислу. .............................................................. greengrin Mislim, podela na musko i zensko postoji cak i medju gajtanima (utikac - uticnica)... sta ti tu nije jasno? To je najlepsa podela u svemiru, jedina podela koja trajno spaja i stvara celine... 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ne bi ja mnogo da se udubljujem u temu,samo bi da istaknem par stvari,recimo:najbolji svetski kuvari su muškarci,najbolji svetski frizeri-opet muškarci,najbolji šminkeri,stilisti...opet muškarci...Pitam se samo,jeli ovo muški svet?Mislim,de ne odem opet u krajnost ili neku tradicuju,ali eto bar delimičnog odgovora na to da se ipak ne dele poslovi na muške i ženske(mislim,tamo negde,u svetu belom).To je na Balkanu uvreženo generacijama(mislim na tu podelu muško-žensku),a kako i da li će se to iskoreniti,hmmm rekoh,ne bi da se mnogo udubljujem... Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ne bi ja mnogo da se udubljujem u temu,samo bi da istaknem par stvari,recimo:najbolji svetski kuvari su muškarci,najbolji svetski frizeri-opet muškarci,najbolji šminkeri,stilisti...opet muškarci...Pitam se samo,jeli ovo muški svet?Mislim,de ne odem opet u krajnost ili neku tradicuju,ali eto bar delimičnog odgovora na to da se ipak ne dele poslovi na muške i ženske(mislim,tamo negde,u svetu belom).To je na Balkanu uvreženo generacijama(mislim na tu podelu muško-žensku),a kako i da li će se to iskoreniti,hmmm rekoh,ne bi da se mnogo udubljujem... frizeri ,smineri,stilisti muskarci da ali s kakvim seksualnim opredeljenjima ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ne bi ja mnogo da se udubljujem u temu,samo bi da istaknem par stvari,recimo:najbolji svetski kuvari su muškarci,najbolji svetski frizeri-opet muškarci,najbolji šminkeri,stilisti...opet muškarci...Pitam se samo,jeli ovo muški svet?Mislim,de ne odem opet u krajnost ili neku tradicuju,ali eto bar delimičnog odgovora na to da se ipak ne dele poslovi na muške i ženske(mislim,tamo negde,u svetu belom).To je na Balkanu uvreženo generacijama(mislim na tu podelu muško-žensku),a kako i da li će se to iskoreniti,hmmm rekoh,ne bi da se mnogo udubljujem... frizeri ,smineri,stilisti muskarci da ali s kakvim seksualnim opredeljenjima ? још једна предрасуда, понижење, минимизација, негирање, генерализација, традиционално размишљање? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 што не обрнуто да стоје, мушкарац лево, а жена десно? у чему би била разлика и постоји ли смисао, или је то традиција. пошто у православљу постоји за све смисао зашто, како, кад и где. као што си и сам у делу о војсци навео да жене нису способне да учествују у рату као што то чине мушкарци, произилази да ви другачије функционишете од нас, и емотивно и мислено. Зато и помислих да се зезаш са ти твојим непрекидним зашто и сл. Елем, нисам никад нешто размишљала зашто мушкарац десно , а жена лево, али оно што ми пролази кроз главу је следће: жена је са леве стране , где је срце. Као што је оно сакривено испод ребара, али непрестано бије и чини човека живим, тако и жена треба да буде заштићена од стране мушкарца , али да му својим радом, и потпором из сенке улива снагу да иде кроз живот. Са друге стране, анђео чувар је са десне стране. Тако и мушкарац стоји са те наше стране и бива нам водич кроз тај исти живот , али он то некако чини са више разума. Нећу да кажем да су жене неразумне и сл, већ да су код мушкараца многе ствари мање компликоване и сл. Код мене је у глави таква поставка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ne bi ja mnogo da se udubljujem u temu,samo bi da istaknem par stvari,recimo:najbolji svetski kuvari su muškarci,najbolji svetski frizeri-opet muškarci,najbolji šminkeri,stilisti...opet muškarci...Pitam se samo,jeli ovo muški svet?Mislim,de ne odem opet u krajnost ili neku tradicuju,ali eto bar delimičnog odgovora na to da se ipak ne dele poslovi na muške i ženske(mislim,tamo negde,u svetu belom).To je na Balkanu uvreženo generacijama(mislim na tu podelu muško-žensku),a kako i da li će se to iskoreniti,hmmm rekoh,ne bi da se mnogo udubljujem... frizeri ,smineri,stilisti muskarci da ali s kakvim seksualnim opredeljenjima ? Bre ja rekoh,ne bih da se udubljujem,uostalom mene uopšte ne interesuju seksualna opredeljenja,niti sam to htela da naglasim ijednom rečju u svom postu.Tako da,ja rekoh,a ko razume-shvatiće. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473663#msg473663 date=1309368813] што не обрнуто да стоје, мушкарац лево, а жена десно? у чему би била разлика и постоји ли смисао, или је то традиција. пошто у православљу постоји за све смисао зашто, како, кад и где. као што си и сам у делу о војсци навео да жене нису способне да учествују у рату као што то чине мушкарци, произилази да ви другачије функционишете од нас, и емотивно и мислено. Зато и помислих да се зезаш са ти твојим непрекидним зашто и сл. Елем, нисам никад нешто размишљала зашто мушкарац десно , а жена лево, али оно што ми пролази кроз главу је следће: жена је са леве стране , где је срце. Као што је оно сакривено испод ребара, али непрестано бије и чини човека живим, тако и жена треба да буде заштићена од стране мушкарца , али да му својим радом, и потпором из сенке улива снагу да иде кроз живот. Са друге стране, анђео чувар је са десне стране. Тако и мушкарац стоји са те наше стране и бива нам водич кроз тај исти живот , али он то некако чини са више разума. Нећу да кажем да су жене неразумне и сл, већ да су код мушкараца многе ствари мање компликоване и сл. Код мене је у глави таква поставка. dada јој, одавно нисам видео овако романтичну поставку slava3 sideways9 просто не знам да ли да те оставим у таквом размишљању или да ти кажем да је анђео бестелесно биће које не зависи од нашег лево, десно, горе и доле, а да подела седења, лежања и стајања у Цркви нема везе са тиме што си описала. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 i na vencanju muskarac stoji sa desne , a zena sa leve strane i nikako drugacije. A nema oko njih niko da se gura, mami kosom, oblinama i sl... Pa naravno, u pitanju je sasvim ocigledna i jasna simbolika, koja polazi od onog "muskarac je glava zeni kao sto je Hristos glava Crkvi". Nikad u kratkoj recenici nije receno vise od ovoga... лепо, а што не обрнуто? sideways9 Evo da ti ilustrujem... pazi ovo... Pre neku godinu dolazi vl. Atanasije kod nas da drzi predavanje na Pravnom fakultetu, kasni pola sata jer je stopirao, a onda kad je us`o i najavili ga, ne moze da se probije za govornicu od stolova... Da bi prekratio cutanje, on pocinje predavanje u hodu: "Idem s desne strane (tuda je posao), jer se u Crkvi sve pocinje sa desne strane, tako se i kosi (na livadi jelte)..." A sad ti meni kazi sto su vecina ljudi desnjaci a ne levaci? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ne bi ja mnogo da se udubljujem u temu,samo bi da istaknem par stvari,recimo:najbolji svetski kuvari su muškarci,najbolji svetski frizeri-opet muškarci,najbolji šminkeri,stilisti...opet muškarci...Pitam se samo,jeli ovo muški svet?Mislim,de ne odem opet u krajnost ili neku tradicuju,ali eto bar delimičnog odgovora na to da se ipak ne dele poslovi na muške i ženske(mislim,tamo negde,u svetu belom).To je na Balkanu uvreženo generacijama(mislim na tu podelu muško-žensku),a kako i da li će se to iskoreniti,hmmm rekoh,ne bi da se mnogo udubljujem... frizeri ,smineri,stilisti muskarci da ali s kakvim seksualnim opredeljenjima ? Bre ja rekoh,ne bih da se udubljujem,uostalom mene uopšte ne interesuju seksualna opredeljenja,niti sam to htela da naglasim ijednom rečju u svom postu.Tako da,ja rekoh,a ko razume-shvatiće. jao BRE није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука