Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Ne bi ja mnogo da se udubljujem u temu,samo bi da istaknem par stvari,recimo:najbolji svetski kuvari su muškarci,najbolji svetski frizeri-opet muškarci,najbolji šminkeri,stilisti...opet muškarci...Pitam se samo,jeli ovo muški svet?Mislim,de ne odem opet u krajnost ili neku tradicuju,ali eto bar delimičnog odgovora na to da se ipak ne dele poslovi na muške i ženske(mislim,tamo negde,u svetu belom).To je na Balkanu uvreženo generacijama(mislim na tu podelu muško-žensku),a kako i da li će se to iskoreniti,hmmm rekoh,ne bi da se mnogo udubljujem... frizeri ,smineri,stilisti muskarci da ali s kakvim seksualnim opredeljenjima ? Bre ja rekoh,ne bih da se udubljujem,uostalom mene uopšte ne interesuju seksualna opredeljenja,niti sam to htela da naglasim ijednom rečju u svom postu.Tako da,ja rekoh,a ko razume-shvatiće. jao BRE dada Aha i ja kažem isto to BREEEEE sideways9 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 хахаха,остави ме у таквом размишљању. Добро, нема везе са овим , напиши са чим има везе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473605#msg473605 date=1309365968] i na vencanju muskarac stoji sa desne , a zena sa leve strane i nikako drugacije. A nema oko njih niko da se gura, mami kosom, oblinama i sl... Pa naravno, u pitanju je sasvim ocigledna i jasna simbolika, koja polazi od onog "muskarac je glava zeni kao sto je Hristos glava Crkvi". Nikad u kratkoj recenici nije receno vise od ovoga... лепо, а што не обрнуто? slava3 Evo da ti ilustrujem... pazi ovo... Pre neku godinu dolazi vl. Atanasije kod nas da drzi predavanje na Pravnom fakultetu, kasni pola sata jer je stopirao, a onda kad je us`o i najavili ga, ne moze da se probije za govornicu od stolova... Da bi prekratio cutanje, on pocinje predavanje u hodu: "Idem s desne strane (tuda je posao), jer se u Crkvi sve pocinje sa desne strane, tako se i kosi (na livadi jelte)..." A sad ti meni kazi sto su vecina ljudi desnjaci a ne levaci? dada Jes bre Medo,deder reci sideways9 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473605#msg473605 date=1309365968] i na vencanju muskarac stoji sa desne , a zena sa leve strane i nikako drugacije. A nema oko njih niko da se gura, mami kosom, oblinama i sl... Pa naravno, u pitanju je sasvim ocigledna i jasna simbolika, koja polazi od onog "muskarac je glava zeni kao sto je Hristos glava Crkvi". Nikad u kratkoj recenici nije receno vise od ovoga... лепо, а што не обрнуто? :bla: Evo da ti ilustrujem... pazi ovo... Pre neku godinu dolazi vl. Atanasije kod nas da drzi predavanje na Pravnom fakultetu, kasni pola sata jer je stopirao, a onda kad je us`o i najavili ga, ne moze da se probije za govornicu od stolova... Da bi prekratio cutanje, on pocinje predavanje u hodu: "Idem s desne strane (tuda je posao), jer se u Crkvi sve pocinje sa desne strane, tako se i kosi (na livadi jelte)..." A sad ti meni kazi sto su vecina ljudi desnjaci a ne levaci? greengrin е свака ти част за аргументацију, лепо ме насмеја 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh не кажем да је погрешна, само је хумористична. него што се сав посао креће с десна, јел има неки посебан смисао, ил су једноставно дешњаци превладали? или можда има везе са оним ''... седи с десне стране Оца ...'' ? 4chsmu1 што и онда десно? Ја сам чула да мушкарци стоје десно јер су десница,јачина ( ето тим речима),а да су жене лево зато што су "слабије",напросто женско су,па сад,мени је ово "објашњење" чудно и бесмислено,али никад ми нико није дао неки смисленији одговор од "Тако треба,и тако је одувек".Мислим да је традиција у питању,али немам појма која.Напросто можда и не треба да размишљам о томе,јер и не треба...јер једноставно "Тако је,како је." 0212_rolleyes --------------------------- јелда се слажете да све треба без смисла да учимо, чисто да прихватамо и прогутамо све како нам сервирају. зар Бог тражи безумне? greengrin иначе, мени најгоре кад од мене кренете да тражите одговоре, а ни не схватате да их и сами знате, ал сте једноставно одбацили капацитет да и сами размишљате. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 не тражимо ми од тебе одговор као учитеља, него као неког са ким причамо на овој теми . Бар ја. И интересује ме твоје мишљење које можда опште неће утицати на моје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 не тражимо ми од тебе одговор као учитеља, него као неког са ким причамо на овој теми . Бар ја. И интересује ме твоје мишљење које можда опште неће утицати на моје. нормално, нисам ни имао сличну намеру. greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 добро, какви још мушко-женски табуи постоје, илити поделе, како вам лакше да размишљате о томе ... ја би реко да је већина традиције наследство, понекад смислено, понекад очигледно лишено смисла, ал живи по инерцији. те инертне традиције, шта мислите да ће да се деси са њима? имају ли тенденцију да израсту у јереси или ће једноставно бити заборављене? пс. сврби ме длан да поменем панталоне, сукње и хаљине, ал да изоставим мараме greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473775#msg473775 date=1309374136] [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473605#msg473605 date=1309365968] i na vencanju muskarac stoji sa desne , a zena sa leve strane i nikako drugacije. A nema oko njih niko da se gura, mami kosom, oblinama i sl... Pa naravno, u pitanju je sasvim ocigledna i jasna simbolika, koja polazi od onog "muskarac je glava zeni kao sto je Hristos glava Crkvi". Nikad u kratkoj recenici nije receno vise od ovoga... лепо, а што не обрнуто? Evo da ti ilustrujem... pazi ovo... Pre neku godinu dolazi vl. Atanasije kod nas da drzi predavanje na Pravnom fakultetu, kasni pola sata jer je stopirao, a onda kad je us`o i najavili ga, ne moze da se probije za govornicu od stolova... Da bi prekratio cutanje, on pocinje predavanje u hodu: "Idem s desne strane (tuda je posao), jer se u Crkvi sve pocinje sa desne strane, tako se i kosi (na livadi jelte)..." A sad ti meni kazi sto su vecina ljudi desnjaci a ne levaci? greengrin е свака ти част за аргументацију, лепо ме насмеја 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh не кажем да је погрешна, само је хумористична. него што се сав посао креће с десна, јел има неки посебан смисао, ил су једноставно дешњаци превладали? или можда има везе са оним ''... седи с десне стране Оца ...'' ? 4chsmu1 што и онда десно? Ја сам чула да мушкарци стоје десно јер су десница,јачина ( ето тим речима),а да су жене лево зато што су "слабије",напросто женско су,па сад,мени је ово "објашњење" чудно и бесмислено,али никад ми нико није дао неки смисленији одговор од "Тако треба,и тако је одувек".Мислим да је традиција у питању,али немам појма која.Напросто можда и не треба да размишљам о томе,јер и не треба...јер једноставно "Тако је,како је." 0212_rolleyes --------------------------- јелда се слажете да све треба без смисла да учимо, чисто да прихватамо и прогутамо све како нам сервирају. зар Бог тражи безумне? greengrin иначе, мени најгоре кад од мене кренете да тражите одговоре, а ни не схватате да их и сами знате, ал сте једноставно одбацили капацитет да и сами размишљате. Ja se nikada neću složiti sa ovim boldovanim u tvom postu Medo,niti sam ikada...ili učim ili ne učim,ne želim ništa osrednje da radim.Čak milion puta dobijem packu baš zbog toga što ne prihvatam servirano mi i ne gutam isto,jer to ne mogu da svarim.E sad,pitanje je mogu li ja kao takva da se uopšte uklopim kojekude,baš zbog tih svojih stavova,a to ne zavisi samo od mene...Pitam se pitam :bla: Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 моје поштовање вашој реткој личности 0212_rolleyes нормално, и сваком другом ко испитује духове. greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 @Milan Pa eto, sto se rukujemo desnom rukom npr.? A za Pismo si u pravu - tamo ima dosta mesta koja koriste ovu simboliku - "sedi meni s desne strane dok polozim...", "I postaviće ovce s desne strane sebi, a jarce s leve", a takodje imamo i u Simbolu "i koji se vazneo na Nebesa i sedi s desne strane Oca"... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473799#msg473799 date=1309375201] добро, какви још мушко-женски табуи постоје, илити поделе, како вам лакше да размишљате о томе ... ја би реко да је већина традиције наследство, понекад смислено, понекад очигледно лишено смисла, ал живи по инерцији. те инертне традиције, шта мислите да ће да се деси са њима? имају ли тенденцију да израсту у јереси или ће једноставно бити заборављене? пс. сврби ме длан да поменем панталоне, сукње и хаљине, ал да изоставим мараме Upravo si upotrebio inertnu tradiciju... prstgore "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 Pa eto, sto se rukujemo desnom rukom npr.? зато што због већине дешњака, који су сви до једног учили да је лева слабија, као што им и јесте јер нису амбидекстрозни, односно не могу са обе руке подједнако да се служе, носио се мач у десној. а кад немаш мач у десној, онда можеш тиме да потврдиш пријатељство ... устаљене норме, исто као и што се левом не крстимо, или зависност у коју се страну крстимо. узето консензусом, дато му смисла и вози. исто као што анђели немају пупак, а бестелесни су, имају мушко лице, али женске косе, да би се нагласила бесполоности и асексуалност рођења, тачније стварања, крила да означе да од простора не зависе, али да могу бити само на једном месту - у материјалном или бестелесном свету у једном тренутку, за разлику од Бога, који не зависи од законитости творевине и не може бити заробљен ни грехом, ни размишљањем, нити каквим законитостима које је Он направио. све то да би се човеку приближило нешто фиктивно, апстрактно. и сам знаш да су постојале јереси које су имале тенденцију да обожују и анђеле и друге апстрактне, бестелесне, личности. него, ала би се изненадили да сазнамо да се и анђели множе клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 29, 2011 Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 зато што због већине дешњака, који су сви до једног учили да је лева слабија, као што им и јесте јер нису амбидекстрозни, односно не могу са обе руке подједнако да се служе, носио се мач у десној.а кад немаш мач у десној, онда можеш тиме да потврдиш пријатељство ... Pa dobro, znaci realnost je da su desnjaci vecina po prirodi stvari? Onda je sasvim jasno otkud simbolika desnog kao boljeg uopste svuda, pa i u Crkvi... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15324.msg473799#msg473799 date=1309375201] добро, какви још мушко-женски табуи постоје, илити поделе, како вам лакше да размишљате о томе ... ја би реко да је већина традиције наследство, понекад смислено, понекад очигледно лишено смисла, ал живи по инерцији. те инертне традиције, шта мислите да ће да се деси са њима? имају ли тенденцију да израсту у јереси или ће једноставно бити заборављене? пс. сврби ме длан да поменем панталоне, сукње и хаљине, ал да изоставим мараме .please. Upravo si upotrebio inertnu tradiciju... greengrin мислим да има неко храбрости да пусти традицију тек тако, ако јој може дати нови смисао? :bla: то чак ни православље није урадило, поготово српско. скоро нити један стари, да не кажем пагански, обичај нисмо угасили, оправославили смо га, дали му својеврсним крштењем нов живот. што је много боље, за мој појам. с обзиром колико је комуникације данас на глобалном нивоу, сазнали смо да није ни саблазан носити сукње и хаљине по црквама, колико ираца најнормалније носи килтове, традиционалне мушке сукње које се реално не разликују нимало од женских. чак овуда такве сукње, краће или дуже, носе жене најнормалније. они индијци и малезијци, кажем мушкарци, такође најнормалније носе сукње по црквама, нико их не тера да мењају своју традицију и да се уклапају у нешто јеврејско или неког другог народа који им је донео ''нову'' веру. да не помињем тоге и лежеће ручавање на тајној вечери Христа и присутних Апостола. једноставно, то са сукњама и хаљинама је један културолошки трип који уместо ширине у патријархалности је донео сужење смисла још горе утврдивши неке традиционалне трипове. за разлику рецимо, од арапа, који свуда свој језик гурају, па и кроз веру. надам се да је дошло једно време где не морамо облачењем и накитом да показујемо припадност, не дај Боже ропство, неком идеалу да бисмо га исповедали и живели. жена, као и мушкарац, може најнормалније и другим примерима сем марамом и непокривањем главе, показати своје послушање, припадност и духовност и на конкретније начине, управо избегавајући замку лицемерја, глуме и претварања, што је могуће више и омогућавајући новопридошлом да се не везује за очигледно и оно што чује, већ за смисао. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 29, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2011 зато што због већине дешњака, који су сви до једног учили да је лева слабија, као што им и јесте јер нису амбидекстрозни, односно не могу са обе руке подједнако да се служе, носио се мач у десној.а кад немаш мач у десној, онда можеш тиме да потврдиш пријатељство ... Pa dobro, znaci realnost je da su desnjaci vecina po prirodi stvari? Onda je sasvim jasno otkud simbolika desnog kao boljeg uopste svuda, pa i u Crkvi... ако ћемо да идемо у биологију, тачније генетику, то је очигледно генетска мана, а ја ипак више волим израз обележје јер не сматрам да као Божје створење имам мане (мада моја личност врви од њих), ''белог'' човека, као што је ''црвеног'' одсуство ензима у јетри за разлагање алкохола. у оба случаја се преноси преко оца, што је и потврђено да су и ''бели'' човек и ''црвени'' човек од једног оца у давној прошлости. штонобирекло, нисмо у могућности да се подједнако служимо са обе руке. толико више и живимо неке ствари да их никад нисмо ни довели у питање. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука