Jump to content

Шта би данас рекао кнез Лазар?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта би данас рекао кнез Лазар?

На централном Косову две власти се такмиче око прославе: српска бирана по правилима Београда и друга српска коју подржава Приштина[/size]

knezlazar.jpg

Видовдан на целој територији Косова и Метохије није овако прослављан деценијама. Срби разбацани по енклавама, без великих речи,готово месец дана организују спортска такмичења, фолклорне смотре, књижевне вечери, штампају публикације, отварају изложбе слика, бирају најлепше девојке и припремају се да што свечаније дочекају данашњи празник, као да ће их неко за тај велики труд наградити. Они што још свеже памте „милион људи са Газиместана 1989.”, кажу даникада није овако широко, самоиницијативно, са очекивањем да може бити промене у покрајини; радно,без патоса и препознатљиве меланхолије,дочекан Видовдан.

„Као да ће се нешто преломити, па ваљда крене на боље, на нешто нормално. Чини ми се да, и од добра страх имамо, а и плаше нас ове приче о подели”, каже једна старија госпођа у Грачаници. На централном Косову две власти се такмиче око прославе: српска,бирана по правилима Београда,и друга српска,коју подржава Приштина. Ова прва је уходана, зна се процедура: важна песничка награда „Златни крст кнеза Лазара”, додељена је Слободану Костићу; ликовно одличје „Зограф Лонгин”,академском сликару Ервину Ћатовићу; бира се најлепша девојка у традиционалној ношњи кроз квалификације по свим енклавама. Ова друга српска власт,бирана по правилима Приштине,окренула се младима: познати београдски бенд „Канда, Коџа и Небојша” стигао је у Грачаницу; углавном млађи људи крчили су зарасло православно гробље у Приштини; бира се мис Косова и Метохије, али не у народној ношњи,већ у купаћим костимима. Један важан странац из треће међународне власти, иначе ватрени лобиста за независност Косова, после прочитаног извештаја о овогодишњем Видовдану, па и купаћим костимима, цинично је записао: „шта би о овоме рекао кнез Лазар?”

Момке из српских села око Обилића и Вучитрна нико није послао, сами су дошли да косе траву на Газиместану, није им било јасно кога треба да питају за косидбу,кажу „да је ту црква уместо куле знали би ко се пита”, овако њихово је да среде место које чува успомену на јунаке Косовске битке. Придружили су им се и Срби полицајци из косовске полиције који обезбеђују споменик.

У селима Косовског Поморавља живи 40 000 Срба, а градови у којима су многи раније живели, што се културних садржаја тиче, за њих не постоје од изгона 1999. године. Села су постали нови центри,а јун,месец Видовдана, време је такмичења, игара, концерата, месец када се старе и похабане српске заставе мењају новим тробојкама. Највише се слави у Великом Ропотову.Хиљаде гостију направе од овог места варошицу.Међу њима се редовно појављује монах Кирило из манастира Драгнац. Високи старац огромне браде и непрестаног осмеха има тренутак времена за свакога ко му приђе. Овде је необично цењен,јер је, причају Поморавци, у најтеже доба 1999,када су сви бежали, изашао испред избегличке колоне неког села, легао на пут и рекао; „идите преко мене!”.Село се вратило, и данас су у својим домовима. У овом крају, у месту Прилепац,где је и рођен кнез Лазар,данас се полаже камен темељац за изградњу цркве светитељу из Косовског боја.

На северу покрајине многе активности су на исељеном Универзитету из Приштине.Оживео је и некадашњи Сабор културног стваралаштва Југославије, сада под именом Србије, а све је трештало од бајкера који су овде у својој видовданској „Бајк – рок мисији”:

„Ми нисмо прелазили никакву границу, прешли смо административну линију без икаквих докумената, ушли једноставно у своју земљу”,изјавио је Милић Радевић,испред 1500 бајкера у КосовскојМитровици. Поред моста на Ибру у Косовској Митровици, месту бројних крвавих разрачунавања, ту где се стварно и симболично раздвајају Срби и Албанци,ове године је организован Видовдански сајам књига, по угледу на онај што се некад одржавао у Приштини. Ово је први пут да је једна страна према другој окренула књигу. „Купио сам сину Вуку буквар”, каже новинар Жељко Тврдишић. А Дали је неко саоне друге, албанске стране моста прешао, нешто купио или погледао књиге,не зна се.

------------------------------------------------------------------------------

Владика Теодосије: Немамо право да продајемо земљу

Црква је послала поруку да се мора чувати вера, земља и српско присуство на Косову и Метохији. „Наши преци су ову земљу скупо купили и ми зато немамо право да је олако отуђимо, да продајемо оно што сами нисмо стекли, већ смо наследили“, рекао је епископ рашко-призренски Теодосије и истакао како историја и данас намеће полагање испита на Видовдан. Видовданску литургију у манастиру Грачаница и парастос на Газиместану ратницима Косовског боја служи патријарх српски Иринеј са митрополитом Амфилохијем.

Живојин Ракочевић

објављено: 28.06.2011.

Извор: Политика

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Šta bi rekao? Prevrće se u grobu, za šta su dali svoje živote. Da ovo gledaju, stideli bi se. 

Или би можда размислио...

Подели на овим сајтовима

Или би можда размислио...

Ja duboko verujem, da bi imao one suze u očima, koje ima čovek, koji u trenu shvati, da recimo sve ono za šta se borio i sta je ostavio u amanet, nista nije tako ispalo...Prosto, imam utisak da bi ga sramota pojela, kada bi sagledao, kako ovi današnji valstodršci vode ovu državu, kako je reč pljuni pa zalepi... kuda su ta pokolenja kasnije otišla, kojim putem. Sta se radi, ovom narodu. S ovim narodom. I sta mu mi sami, kao deo tog naroda, sami radimo.

Ne treba nama drugi. Mi smo sami sebi najveći neprijatelji. Kada to i ako uklavirimo, biće nam bolje.

To je deo nas. I ostaje doveka u nama svima, s ovih prostora. Balkana.  Onoga šta nosimo u genima, sta je u esenciji naša svetinja. Koren, početak, završetak. Jedna nepromenljivost.  To je ono što Zapad nikada neće moći da shvati i razume u pogledu nas.

Naša prošlost je odredila našu sadašnjost.  Naša sadašnjost će odrediti našu budućnost.

Подели на овим сајтовима

И као сваки добронамеран човек, одмахнуо руком... Јер! Шта ћеш!? И шта да радимо!? Многи смо хтели.. И многи започели... Ал` нисмо успели... Нажалост... 

Подели на овим сајтовима

Mi bi bili turci i glavni janičari za dalje zauzimanje balkanskog poluostrva.

Žrtva kosovskih junaka je sačuvala svest ko smo i šta smo.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

И као сваки добронамеран човек, одмахнуо руком... Јер! Шта ћеш!? И шта да радимо!? Многи смо хтели.. И многи започели... Ал` нисмо успели... Нажалост... 

A, onda bi verovatno kao svaki čovek koji shvati, da je samo izgubljeno onoga čega se sami odreknemo...nastavio po svome, istrajavajući do zadnjeg udaha svog, s namerom i verom da sve promeniće se. Tako ga ja zamišljam.

To je veštačka tvorevina. Sila Boga ne moli, silu Bog ne voli. Oteto  - prokleto. Samo valja izdržati.

Prosto ti dođe da vrištiš, da ti dođe da "polupaš" sve; da celom svetu kažeš, ako je enšto Vaša kuća i sada aj dođem, uselim se svojevoljno na silu, jer mi se dopala eto vaša kuća i puna je eto svega a meni baš eto treba gde cu ad stanujem a Vi marš tamo, i još ubedim komšiluk da ste Vi ludi, a da je to moja kuća oduvek...našta bi to ličilo?  Ma, znaju i oni to. Nisu oni se juče ispilli.

Ja sam mali čovek. Mogu samo da sam srcem uz taj narod dole i da molim za njihovo spasenje. Za naše spasenje, jer to je naša kulturna baština. Naš identitet. Naša svetinja. Nisu ono to zadžabaka odabrali. Uništi čoveku tradiciju, da zaboravi odakle je potekao, unisti mu porodicu kao onovnu celiju drustva..i kao anrod..imas ga na dlanu.

E, pa neće moći - ove noći. :)))

I ovome će doći kraj.

Подели на овим сајтовима

A, onda bi verovatno kao svaki čovek koji shvati, da je samo izgubljeno onoga čega se sami odreknemo...nastavio po svome, istrajavajući do zadnjeg udaha svog, s namerom i verom da sve promeniće se. Tako ga ja zamišljam.

To je veštačka tvorevina. Sila Boga ne moli, silu Bog ne voli. Oteto  - prokleto. Samo valja izdržati.

Prosto ti dođe da vrištiš, da ti dođe da "polupaš" sve; da celom svetu kažeš, ako je enšto Vaša kuća i sada aj dođem, uselim se svojevoljno na silu, jer mi se dopala eto vaša kuća i puna je eto svega a meni baš eto treba gde cu ad stanujem a Vi marš tamo, i još ubedim komšiluk da ste Vi ludi, a da je to moja kuća oduvek...našta bi to ličilo?  Ma, znaju i oni to. Nisu oni se juče ispilli.

Ja sam mali čovek. Mogu samo da sam srcem uz taj narod dole i da molim za njihovo spasenje. Za naše spasenje, jer to je naša kulturna baština. Naš identitet. Naša svetinja. Nisu ono to zadžabaka odabrali. Uništi čoveku tradiciju, da zaboravi odakle je potekao, unisti mu porodicu kao onovnu celiju drustva..i kao anrod..imas ga na dlanu.

I ovome će doći kraj.

Тако је! И можемо се "упињати" колико год хоћемо-тако је...Свидело се то нама или не... Нажалост...

Подели на овим сајтовима

Тако је! И можемо се "упињати" колико год хоћемо-тако је...Свидело се то нама или не... Нажалост...

Tako je sada. To je trenutačno. Sada nije "večnost". Prema tome, bilo je, jeste i ostaće .

Pa, ne sviđa mi se; ali to ne znači da ću kao pripadnik ovog naroda ikada prestati da verujem, nadam se, i kao mali čovek doprinosim na svoj način koji mi je jedini mogućan i dat a to je samo mislima,  dokle u meni bude snage (a dokle god bude ijednog takvog/e na ovim prostorima uz puno postovanje svih ljudi koji su u suživotu s nama kao naorodom), da verujem da vreme doneće boljitak, šansu, priliku, jer hoće.

Ako ih i "mi" napustimo, zašta će da se drže ?

Подели на овим сајтовима

Tako je sada. To je trenutačno. Sada nije "večnost". Prema tome, bilo je, jeste i ostaće .

Pa, ne sviđa mi se; ali to ne znači da ću kao pripadnik ovog naroda ikada prestati da verujem dokle u meni bude snage (a dokle god bude ijednog takvog/e na ovim prostorima uz puno postovanje svih ljudi koji su u suživotu s nama kao naorodom), da verujem da vreme doneće boljitak, šansu, priliku, jer hoće.

Ako ih i "mi" napustimo, zašta će da se drže ?

Kao i hebrejski narod...

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Kao i hebrejski narod...

Кад већ помињеш хебрејски народ (тј. Јевреје), они су скоро 2000 година били изгнани из Јерусалима, али су се сваке године заклињали ,,до године у Јерусалиму" и ,,ако те заборавим Јерусалиме, нека ме заборави десница моја". Са колена на колено се то преносило...

И тако сваке године, укупно је прошло 2000 година. Али за тих 2000 година, они никада нису изгубили Веру и наду да ће се вратити у своју земљу и у Јерусалим. На крају су се и вратили.

Е па ваљало би да и ми нешто научимо од њих. А не да само да говоримо о некаквој ,,реалности", или ,,Косово је изгубљено, помиримо се са тим", итд. Никад ниједан Србин не сме да пристане на то да је Косово ,,изгубљено".

Подели на овим сајтовима

Кад већ помињеш хебрејски народ (тј. Јевреје), они су скоро 2000 година били изгнани из Јерусалима, али су се сваке године заклињали ,,до године у Јерусалиму" и ,,ако те заборавим Јерусалиме, нека ме заборави десница моја". Са колена на колено се то преносило...

И тако сваке године, укупно је прошло 2000 година. Али за тих 2000 година, они никада нису изгубили Веру и наду да ће се вратити у своју земљу и у Јерусалим. На крају су се и вратили.

Е па ваљало би да и ми нешто научимо од њих. А не да само да говоримо о некаквој ,,реалности", или ,,Косово је изгубљено, помиримо се са тим", итд. Никад ниједан Србин не сме да пристане на то да је Косово ,,изгубљено".

Ogromna je cijena placena za povratak Jevreja. Ostim toga da nije bilo Hitlera ne bi se nikad vratili, jer osnivanje izraelske drzave je kompenzacija za holokaust. 

Drugo nakon drugog svjetskog rata, toliko se pricalo o holokaustu da bilo ko bi se usudio da prica protiv holokausta odmah bi bio osudjen. To je pomoglo Jevrejima da bukvalno istisnu milione Palestinaca na Zapadnu Obalu i pojas Gaze, ada niko ni rijec ne kaze protiv toga. Drugim rijecima napravili su zestoku "Oluju" i "Bljesak" nad palestinskim stanovnistvom. 

Takodjer i specificna istorija koja se odigrala sa Jevrejima doprinijela je osnivanju izraelske drzave. Bogati bankari, koji su nagomilali bogatstvo tokom vijekova, ogroman uticaj u SAD i Britaniji itd....

Da li misliti da Srbi mogu tako nesto da ponove? Sve je moguce, ali sta je realno, pa neka svako prosudi. 

U nekakvoj drugacijoj geopolitickoj slici svijeta, Kosovo je moguce povratiti vojnim sredstvima, napraviti jednu Oluju i za 24 sata ih protjerati u Albaniju...uz mozda hiljade i hiljade zrtava...ali ko god bi mastao o takvom djelu, neka se zapita u cije ime bi to vrsio, a narocito ako bi se sakrivao iz Boga, Lazara i Nemanica, u ime kog Boga i u ime koji Nemanjica i kog Lazara. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ogromna je cijena placena za povratak Jevreja. Ostim toga da nije bilo Hitlera ne bi se nikad vratili, jer osnivanje izraelske drzave je kompenzacija za holokaust. 

Drugo nakon drugog svjetskog rata, toliko se pricalo o holokaustu da bilo ko bi se usudio da prica protiv holokausta odmah bi bio osudjen. To je pomoglo Jevrejima da bukvalno istisnu milione Palestinaca na Zapadnu Obalu i pojas Gaze, ada niko ni rijec ne kaze protiv toga. Drugim rijecima napravili su zestoku "Oluju" i "Bljesak" nad palestinskim stanovnistvom. 

Takodjer i specificna istorija koja se odigrala sa Jevrejima doprinijela je osnivanju izraelske drzave. Bogati bankari, koji su nagomilali bogatstvo tokom vijekova, ogroman uticaj u SAD i Britaniji itd....

Da li misliti da Srbi mogu tako nesto da ponove? Sve je moguce, ali sta je realno, pa neka svako prosudi. 

U nekakvoj drugacijoj geopolitickoj slici svijeta, Kosovo je moguce povratiti vojnim sredstvima, napraviti jednu Oluju i za 24 sata ih protjerati u Albaniju...uz mozda hiljade i hiljade zrtava...ali ko god bi mastao o takvom djelu, neka se zapita u cije ime bi to vrsio, a narocito ako bi se sakrivao iz Boga, Lazara i Nemanica, u ime kog Boga i u ime koji Nemanjica i kog Lazara. 

Очигледно ниси разумео шта сам хтео да кажем. Па ево да ти објасним: Јевреји никада нису изгунили Веру и наду да ће се вратити у Јерусалим, нити нису изгубили свест о томе, нити су престали да раде на томе. Уопште нисам помињао то како су то успели или нешто друго, то није била поента. Поента је била да они, упркос толиким годинама и потешкоћама које су имали, никада нису изгубили Веру да ће се вратити, нити су икада одустали од тога.  Нису пристали на реалност, што би се рекло. И 2000 година су се заклињали ,,до године у Јеруалиму".

Што се тиче банкара: па и то је занимљиво. И ти банкари су чак имали свест о томе и радили су на томе. Да они нису имали свест о томе, они не би помогли формирање Израела. Е сад, наравно да ја не подржавам начин на који су они то остварили (нарочито не те злочине над Палестинцима које си поменуо), али није поента мог поста била у томе. Поента је била у томе да ни ми Срби не смемо да пристанемо на реалност, да никада не смемо да да се одрекнемо Косова (нити било које српске земље) и да ми треба да заклињемо своје потомке ;,до годинер у Приштини", ,,до године у Книну", или ,,ако те заборавим Грачанио, нека ме заборави десница моја", итд. И наравно да, кад се за то створе услови, на частан начин повратимо српске територије (наравно, претходно и то морамо да заслужимо тиме што ћемо се духовно и морално обновити).

И зашто мислиш да се повратак Косово може да се врати само уз злочине или протеривање, итд? Ја верујем да Косово може да се врати часно и морално. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...