Никола Ђоловић Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Опасно почиње да ме забрињава твоја академско-теолошка репутација. Drago mi je da je tako, jer to znaci da ne moramo da budemo istog misljenja da bi se ljudski i bratski postovali... Брате мили, ти као да си измислио топлу воду? Да није и ово неки убрзани час веронауке за оне који не мисле као ти? Одбрамбени рат је нужно зло проистекло од људи а не од Бога, а ти том домену желиш да придаш догматски карактер. Читај шта сам рекао. Колико је крвопролића било само у старозаветној историји, и да ли заиста мислиш да је Бог навијао за један народ против другог, или да је убијање других у име Божије или одбрану територијалног и националног идентитета представљало домен нечије светости? Катастрофа! Видим, помињеш кнеза Лазара. Шта са тим? То само показује колико за Цркву није пресудан морал већ заједница светости са Богом, и у том светлу се може разумети домен светих (а били они мученици, преподнобни, итд.) а не као да је мучеништво и светост задобијено кроз одбрамбени рат. Патетика! Или је можда Бог лицемеран када каже: "Не убиј!" а овамо чашћава венцима непропадљивим оне који су ратовали? Опасно почиње да ме забрињава твоја академско-теолошка репутација. Nejasno jedino ostaje otkud tolika frustracija kod tebe, ako smatras da si apriori u pravu? Ovo sto si naredjao gore znaci: ili namerno podmeces drukcije, ili stvarno ne citas postove koje pisu drugi... Dakle... - naravno da ratu ne zelim da dam ikakav karakter osim onog sto on jeste - zlo koje ljudi cine; - naravno da Bog nikad ne navija ni za koga; ali ja ovo nigde nisam ni pomenuo, a kamoli tvrdio, jer: - mucenistvo se ne zadobija prosto jer si u ratu, nego jer se u istom pozrtvujes za bliznje svoje, i time ispunjavas zapovest ljubavi koja najvisim ocenjuje kad damo ono sto najvise volimo - zivot; - mozda je za tebe patetika, za mene nije; - i opet stavljas reci koje niko nije ni pomenuo, vencima mucenickim Bog cascava mucenike, kao sto rekoh gore -> one koji do kraja i bez ostatka ispunjavaju Njegovu rec/zapovest ljubavi "da neko polozi zivot za bliznje svoje"... Kratko receno, da sv. knez nije poginuo u boju, verovatno da bi i onda bio sveti ali ne i mucenik... - Meni nije drago ako srljas i zavaravas sebe pa time i druge - Frustracion ti onaj ko ti daje aprirori pravo da tumacis moj psiholoski profil - Naprotiv ti si taj koji zamenjuje teze i govori drugacije i sada nastavljas sa ucaurenim stavovima - Ako se slazes sa ovim sto sam rekao a sto je bilo samo dublje tumacenje Hristoljuba sa kojim se nisi slozio, onda samo pokazujes svoju nepostojanost i dualizam (sad smo 1:1 za psiho-profil) - Sada sa rata skaces na pozrtvovanje - jer nemas za sta vise da se uhvatis a ta dimenzija se pozdrazumeva u gore navedenom komentaru - I naravno, opet nisi shvatio da pozrtvovanost nije kriterijum svetosti. Tako se tvoja teologija jos jednom saplela na nepoznavanje razlike izmedju morala i energija Bozijih - a ovo o knezu si konacno prihvatio tek kad sam ti ja sve vec razlozio kao detetu. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hristoljub Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 @obi-wan Rođeni, nakon svega što si napisao, više mi nije najstrašnije što me nisi čuo - već što ni sebe ne čuješ i ne vidiš, ali kad se obratiš Hristu pašće to pokrivalo religioznosti i tašta želja za svađom, izazivanjem i zavišću. Ne traži više od mene odgovore, jer na sve sam ti odgovorio (iskreno i pred Bogom), već otvori svoje srce i dušu za blagodat Božju koja Ti može dati novi život i novo rođenje. Ne rekoh li Ti još na početku: " S obzirom da za tebe Reči Hristove o ljubavi prema neprijateljima našim i ukidanju viševekovne Starozavetne prakse "oko za oko i zub za zub" i ulaska u novu realnost Novog Zaveta imaju neko drugo značenje, znam da te moj odgovor nikako ne može zadovoljiti." :cheesy: Ti ne moraš u Novi Savez sa Bogom - kroz Gospoda našega Isusa Hrista i Golgotski krst, već revitalizuj Stari Zavet, kad već nemaš straha Gospodnjeg. Od Hrista Ti zdravlje i spasenje. Živ mi bio i oženio se i dobio puno dece (ako nisi u braku?) i da niko od Vas ne postrada kao lupež, ni kao krvnik, već ako i stradate (po božjem dopuštenju) neka to bude "na pravdi Boga", u miru i ljubavi prema neprijateljima vašim a sa verom i ljubavlju prema Gospodu Bogu našemu. Mir Ti Hristov. http://youtu.be/NqkKzYtVKpk "NIJE ISKREN, NITI PRAVEDAN, onaj ko govori istinu u lice, niti onaj ko je obznanjuje pred svetom, no onaj ko IMA LJUBAV i ISTINIT ŽIVOT, i KAD TREBA GOVORI S RAZUMEVANJEM." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 vala hristoljube ti k'o da polazes neko "specijalno pravo" na Boga... cemu takva "predavanja"...odkud ti znas kakvo je necije srce i dusa i koliko je taj neko otvoren za Boziju blagodat?! evo ja npr. mislim da se Hristu nikako ne dopada tvoje razmisljanje na ovu temu :cheesy: ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 Da ne bih vise gubio vreme - a stvarno ga gubim u prazno - samo cu ovde da pokazem jos jednom: - I naravno, opet nisi shvatio da pozrtvovanost nije kriterijum svetosti. Pozrtvovanost i nije KRITERIJUM za svetost, nego PUT ka njoj... sad ti vidi odakle si ti ucitao da je iko rek`o da je kriterijum... Vas dvojica neprestano komplikujete prosto izrecene stavove recima koje ja nisam nigde upotrebio... Stoga nije ni cudo da se nikako ne razumemo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 @obi-wan Rođeni, nakon svega što si napisao, više mi nije najstrašnije što me nisi čuo - već što ni sebe ne čuješ i ne vidiš, ali kad se obratiš Hristu pašće to pokrivalo religioznosti i tašta želja za svađom, izazivanjem i zavišću. Ne traži više od mene odgovore, jer na sve sam ti odgovorio (iskreno i pred Bogom), već otvori svoje srce i dušu za blagodat Božju koja Ti može dati novi život i novo rođenje. Ne rekoh li Ti još na početku: " S obzirom da za tebe Reči Hristove o ljubavi prema neprijateljima našim i ukidanju viševekovne Starozavetne prakse "oko za oko i zub za zub" i ulaska u novu realnost Novog Zaveta imaju neko drugo značenje, znam da te moj odgovor nikako ne može zadovoljiti." :cheesy: Ti ne moraš u Novi Savez sa Bogom - kroz Gospoda našega Isusa Hrista i Golgotski krst, već revitalizuj Stari Zavet, kad već nemaš straha Gospodnjeg. Od Hrista Ti zdravlje i spasenje. Živ mi bio i oženio se i dobio puno dece (ako nisi u braku?) i da niko od Vas ne postrada kao lupež, ni kao krvnik, već ako i stradate (po božjem dopuštenju) neka to bude "na pravdi Boga", u miru i ljubavi prema neprijateljima vašim a sa verom i ljubavlju prema Gospodu Bogu našemu. Mir Ti Hristov. http://youtu.be/NqkKzYtVKpk Ne znam sta da ti kazem... u velikoj si (duhovnoj) opasnosti, ali sta vredi da ti pricam kad ti nikog ne cujes osim samo sebe... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 30, 2011 Пријави Подели Написано Јун 30, 2011 И на небесима се војује и то је реалност Новога Завета: Ови ће с Јагњетом заратити и Јагње ће их побиједити, јер је Господар над господарима и Цар над царевима; и они који су с Њим, позвани и изабрани и вјерни. И наста рат на небу; Михаил и анђели његови завојштише на аждају, и ратова аждаја и анђели њезини. И видјех небо отворено, и гле, коњ бијели, и Онај који сједи на њему зове се Вјерни и Истинити, и по правди суди и ратује... И видјех звијер и цареве земаљске и војске њихове сакупљене да зарате са Оним што сједи на коњу и с војском његовом. И би ухваћена звијер, и с њом лажни пророк који је чинио чудеса пред њом, којима превари оне што примише жиг звијери, и који се клањају лику њезииом; обоје живи бише бачени у језеро огњено, које гори сумпором. А остали бише побијени мачем који изиђе из уста Онога што сједи на коњу; и све се птице наситише од меса њихова. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јул 1, 2011 Пријави Подели Написано Јул 1, 2011 Dakle, Obi, ovaj covek bezazlenog srca je u na opasnom putu a ti ne cujes sebe nego jos njemu govoris da srlja? Nemam reci. Stid me izjede. Da ne ulazim u to sto i dalje ne vidis svoj problem i sto i dalje izvrces teze. Kao sto je neozbiljno i nedostojno jednog teologa poput tebe da u klinickoj smrti vidi argument za besmrtnost feat mitarstva, i da govori da vantelesna oplodnja ne sme da postane opste prihvaceno pravilo za hriscane, tako si i ovde pokazao dokle tvoja misao moze da dobaci tj. ostane ukopana u sopstvenoj neplodotvornosti. Svako dobro tebi i tvom nakaradnom entuzijazmu. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 1, 2011 Пријави Подели Написано Јул 1, 2011 ovaj covek bezazlenog srca Bezazlenog srca je covek koji drugima kalemi epitete i mane kao selotejpom? To mi je novina... Svako dobro tebi i tvom nakaradnom entuzijazmu. Hvala, pa makar i da je tako receno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јул 1, 2011 Пријави Подели Написано Јул 1, 2011 Косовски мит је заправо јако сличан миту о Краљевићу Марку који је овде већ помињан. Иако нема сумње да су и један и други мит одиграли јако важну улогу у нашој историји као инспирација и утеха, исто тако нема сумње да је сулудо поистовећивати историјске чињенице у вези са Косовском битком са Косовским митом онолико колико би било сулудо постовећивати историјског Марка Мрњавчевића са митским Краљевићем Марком. А то је грешка коју изнова и изнова правимо будући да смо дозволили да се тај мит инкорпорира у наша верска убеђења - што је тесно повезано са нашом неспособношћу да разликујемо Цркву од државе. Као што је Марко Мрњавчевић био обичан турски вазал којег је народ одабрао као симбол своје жеље за слободом и од њега у својој машти створио у најмању руку суперхероја, тако је и Косовска битка као симбол вишеструко надрасла историјску реалност. То што смо ми одлучили да прихватимо оба ова мита као део свог идентитета и система вредности, не значи да сада можемо у историју учитавати како нам се ћефне свој доживљај истих - што и јесте оно главно што се може замерити Балабановом тексту, у који је он несумњиво уложио јако много труда. У томе управо лежи и највећа опасност Косовског мита - иако је он у прошлости умео да послужи као надахнуће и утеха, умео је и те како да послужи и као изговор за одбијање да се реално сагледа стварност, и као средство да се од стварности побегне. А то бахато затварање очију пред стварношћу нас је већ и превише коштало. Када се говори о државној политици сулудо је о њој размишљати на било који други начин него као о игри интереса и односа снага, у којој је једино право које важи - право јачег. Све што се у тој игри дешава произилази из тога - Турци нама нису урадили ништа што ми не бисмо њима да смо могли, и што се нисмо либили да урадимо чак и другим православним народима (или они нама) кад год смо могли. Иста ствар важи и данас - Србија је држава која нема практично никакву војну, економску или дипломатску моћ, и која је изгубила четири рата у року од десет година. То је стварност са којом можемо или да се суочимо, или да и даље бежимо од ње у фантазије о митолошким победама у биткама које су се десиле пре 600 и кусур година. Procitati jos jednom! пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јул 1, 2011 Пријави Подели Написано Јул 1, 2011 Nichizawa rules! stadaradim Jos da ga shvate neki pseudo-teolozi 0110_hahaha http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јул 1, 2011 Пријави Подели Написано Јул 1, 2011 Косовски мит је заправо јако сличан миту о Краљевићу Марку који је овде већ помињан. Иако нема сумње да су и један и други мит одиграли јако важну улогу у нашој историји као инспирација и утеха, исто тако нема сумње да је сулудо поистовећивати историјске чињенице у вези са Косовском битком са Косовским митом онолико колико би било сулудо постовећивати историјског Марка Мрњавчевића са митским Краљевићем Марком. А то је грешка коју изнова и изнова правимо будући да смо дозволили да се тај мит инкорпорира у наша верска убеђења - што је тесно повезано са нашом неспособношћу да разликујемо Цркву од државе. Као што је Марко Мрњавчевић био обичан турски вазал којег је народ одабрао као симбол своје жеље за слободом и од њега у својој машти створио у најмању руку суперхероја, тако је и Косовска битка као симбол вишеструко надрасла историјску реалност. То што смо ми одлучили да прихватимо оба ова мита као део свог идентитета и система вредности, не значи да сада можемо у историју учитавати како нам се ћефне свој доживљај истих - што и јесте оно главно што се може замерити Балабановом тексту, у који је он несумњиво уложио јако много труда. У томе управо лежи и највећа опасност Косовског мита - иако је он у прошлости умео да послужи као надахнуће и утеха, умео је и те како да послужи и као изговор за одбијање да се реално сагледа стварност, и као средство да се од стварности побегне. А то бахато затварање очију пред стварношћу нас је већ и превише коштало. Када се говори о државној политици сулудо је о њој размишљати на било који други начин него као о игри интереса и односа снага, у којој је једино право које важи - право јачег. Све што се у тој игри дешава произилази из тога - Турци нама нису урадили ништа што ми не бисмо њима да смо могли, и што се нисмо либили да урадимо чак и другим православним народима (или они нама) кад год смо могли. Иста ствар важи и данас - Србија је држава која нема практично никакву војну, економску или дипломатску моћ, и која је изгубила четири рата у року од десет година. То је стварност са којом можемо или да се суочимо, или да и даље бежимо од ње у фантазије о митолошким победама у биткама које су се десиле пре 600 и кусур година. Citat: "Лазаревским речником речено, данашња политичка елита води Србију у правцу губљења оба царства, чега смо сви сведоци. Држава је територијално разваљена са трендом даљег распадања коме се крај не назире. Услед тога Срби треба да свом снагом раде на народној духовној обнови, али и изграђивању нове елите која ће се у складу са косовским идеалима ухватити у коштац са нагомиланим националним проблемима. Крајње је време за то. То је између осталог пут одрицања, можда и личног страдања, али је једини. На то овај и сваки наредни Видовдан треба да нас подсете и подстакну да на прави начин делујемо!" Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јул 1, 2011 Пријави Подели Написано Јул 1, 2011 Када се говори о државној политици сулудо је о њој размишљати на било који други начин него као о игри интереса и односа снага, у којој је једино право које важи - право јачег. И Пилат је својевремено тако размишљао, па се жестоко преварио. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 "Лазаревским речником речено, данашња политичка елита води Србију у правцу губљења оба царства, чега смо сви сведоци. Држава је територијално разваљена са трендом даљег распадања коме се крај не назире. Услед тога Срби треба да свом снагом раде на народној духовној обнови, али и изграђивању нове елите која ће се у складу са косовским идеалима ухватити у коштац са нагомиланим националним проблемима. Крајње је време за то. То је између осталог пут одрицања, можда и личног страдања, али је једини. На то овај и сваки наредни Видовдан треба да нас подсете и подстакну да на прави начин делујемо!" е мој Братац све што причаш је тачно...АЛИ..нема за кога... ..да се жртвујеш и градиш Христову Србију за млаке и слабе...па да је изгубе за минут... ...боље да нас ко коња који је повредио ногу..неко милосрдно упуца..него да се патимо... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 Nichizawa rules! 0409_feel Jos da ga shvate neki pseudo-teolozi 1335_womens 0409_feel какв си ти лик... ..дал ти себе конташ.. womens Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јул 3, 2011 Пријави Подели Написано Јул 3, 2011 @obi-wan Rođeni, nakon svega što si napisao, više mi nije najstrašnije što me nisi čuo - već što ni sebe ne čuješ i ne vidiš, ali kad se obratiš Hristu pašće to pokrivalo religioznosti i tašta želja za svađom, izazivanjem i zavišću. Ne traži više od mene odgovore, jer na sve sam ti odgovorio (iskreno i pred Bogom), već otvori svoje srce i dušu za blagodat Božju koja Ti može dati novi život i novo rođenje. Ne rekoh li Ti još na početku: " S obzirom da za tebe Reči Hristove o ljubavi prema neprijateljima našim i ukidanju viševekovne Starozavetne prakse "oko za oko i zub za zub" i ulaska u novu realnost Novog Zaveta imaju neko drugo značenje, znam da te moj odgovor nikako ne može zadovoljiti." 1335_womens Ti ne moraš u Novi Savez sa Bogom - kroz Gospoda našega Isusa Hrista i Golgotski krst, već revitalizuj Stari Zavet, kad već nemaš straha Gospodnjeg. Od Hrista Ti zdravlje i spasenje. Živ mi bio i oženio se i dobio puno dece (ako nisi u braku?) i da niko od Vas ne postrada kao lupež, ni kao krvnik, već ako i stradate (po božjem dopuštenju) neka to bude "na pravdi Boga", u miru i ljubavi prema neprijateljima vašim a sa verom i ljubavlju prema Gospodu Bogu našemu. Mir Ti Hristov. http://youtu.be/NqkKzYtVKpk па ово што ти куцкаш је веома блзу...гностичког учења које су фурали катари ..не толико речи које користиш.....него твоје поимање Христовог учења... ...гарантујем да си имао контакта са протестантима...скроз си у њиховом трипиу... У којој си Епархији? дали си ти икада учио историју ХРИШАНСКЕ Цркве.. Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука