Oglo Написано Јун 17, 2011 Пријави Подели Написано Јун 17, 2011 I druga stvar. Par puta sam se pričestio, izgurao sam nekako tih 6 dana prvo na ribi, pa posle na ulju i jednom samo na vodi, ispovedim se i to je to, dopuste m da se pričestim. Ali, uvek nekako imam problem s tim da sa ISTOM kašičicom koju pre mene liže 50-tak ljudi, onda i ja stavljam u usta. Tako se mogu preneti žvale, ili tuberkuloza. Desilo mi se po nekad da me par dana posle pričešća boli grlo, pa onda i pijem lekove. Nije baš prijatna ideja o jednoj kašici, mada znam da se to ne može menjati i da se tu govori o veri i ostalo. .mislise. Znaš kako, evo nedelja Pedesetnice je,gdje znamo da Duh Sveti siđe na apostole zasebno na svakoga a opet nerazdeljivo, a takođe u molitvama epikleze koje sveštenik čita kaže se nešto kao:Ti daješ svakome silu (blagodat) spram njegovih potreba i moći (parafraziram) e sada ako misliš o tome (a naravno da misliš jer su to molitve zajedničarenja) onda isto tako jednom kašičicom mi uzimamo pričešće iz iste čaše i to dobrovoljno bez prinude 319.gif a što se tiče posta,najbolje postim kada ne mislim o postu(hrana je u pitanju),tj ne pridajem mu značaj; tako npr ove nedelje čudilo me što ne mogu da izguram srijedu i petak kao posne, a evo saznajem da je trapava sedmica Slava Bogu za sve "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 17, 2011 Пријави Подели Написано Јун 17, 2011 Eto vidiš da ima, ovoliki broj posnih dana je nastao davno posle sabora (ako si mislila na vaseljenske) "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 17, 2011 Пријави Подели Написано Јун 17, 2011 Eto vidiš da ima, ovoliki broj posnih dana je nastao davno posle sabora (ako si mislila na vaseljenske) pa sta ako je nastao poslije? moze Crkva i danas da uvede jos neki post,ako se za tim osjeti potreba... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 17, 2011 Пријави Подели Написано Јун 17, 2011 To može, ali ne može da ukine nijedan, a to ti ne razumeš... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 17, 2011 Пријави Подели Написано Јун 17, 2011 A koji je problem sa postom Sire misliš da ne pomaže,ili šta? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 To može, ali ne može da ukine nijedan, a to ti ne razumeš... a u cemu ti vidis problem s Crkvom vezano za post,pa imas potrebu,kako sam rece, da procjenjujes,jel' mislis da je puno posnih dana u godini,ili sta,i kad bi,po tebi,trebalo da se posti,pominjao si neke posebne prilike,vec sam te pitala,al' mi ne odgovori,ili se bojis da necu ni to "razumeti"?!p.s uvjek pustam ljude da o meni misle sta god da pozele .mislise. ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 72 Year-Old Vegan Bodybuilder: 72 Year-Old Man Body Building Every Day „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 To može, ali ne može da ukine nijedan, a to ti ne razumeš... a u cemu ti vidis problem s Crkvom vezano za post,pa imas potrebu,kako sam rece, da procjenjujes,jel' mislis da je puno posnih dana u godini,ili sta,i kad bi,po tebi,trebalo da se posti,pominjao si neke posebne prilike,vec sam te pitala,al' mi ne odgovori,ili se bojis da necu ni to "razumeti"?!p.s uvjek pustam ljude da o meni misle sta god da pozele smej.gif I pomislio sam da ćeš se uvrediti a to mi nije bila namera. Sigurno da ima previše posnih dana tako da njihov broj obezsmišljava post. Uz post uvek ide tuga i pokajanje, to je pravilo (još od starozavetnih vremena), inače nema posta. U Crkvi vlada jedan hipertrofirani monaški duh koji post smatra najvećim pravoslavnim dostignućem, a to post nije. Post je samo post, ima i drugih stvari u Crkvi. One posebne prilike su jasne iz samog konteksta biblijskih reči, radi se o đaovimanim ljudima ili šizofrenicima. Meso je zdravo i blagosloveno, ljudi su svejedi, mogu jesti i semenke pa neka ih ako vole. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 Uz post uvek ide tuga i pokajanje, to je pravilo (još od starozavetnih vremena), inače nema posta. Зашто туга? Ајде у великом посту, али ни тамо није туга, већ наглашеније покајање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 To može, ali ne može da ukine nijedan, a to ti ne razumeš... a u cemu ti vidis problem s Crkvom vezano za post,pa imas potrebu,kako sam rece, da procjenjujes,jel' mislis da je puno posnih dana u godini,ili sta,i kad bi,po tebi,trebalo da se posti,pominjao si neke posebne prilike,vec sam te pitala,al' mi ne odgovori,ili se bojis da necu ni to "razumeti"?!p.s uvjek pustam ljude da o meni misle sta god da pozele smej.gif I pomislio sam da ćeš se uvrediti a to mi nije bila namera. Sigurno da ima previše posnih dana tako da njihov broj obezsmišljava post. Uz post uvek ide tuga i pokajanje, to je pravilo (još od starozavetnih vremena), inače nema posta. U Crkvi vlada jedan hipertrofirani monaški duh koji post smatra najvećim pravoslavnim dostignućem, a to post nije. Post je samo post, ima i drugih stvari u Crkvi. One posebne prilike su jasne iz samog konteksta biblijskih reči, radi se o đaovimanim ljudima ili šizofrenicima. Meso je zdravo i blagosloveno, ljudi su svejedi, mogu jesti i semenke pa neka ih ako vole. ja bas mislim da su posni dani tako lijepo rasporedjeni,i meni uopste nije previse,da znas da jedva docekah ovaj predstojeci post smej.gif i nema nikakve tuge u postu,a ako mislis na pokajanje,pa nije to nikakvo ocajanje ili ne znam ni ja sta,vec spoznaja grijeha i molitva Bogu da nas od njega ocisti,i nasa zelja i trud da se ispravljamo,i da ne padamo u isti grijeh...a post je mocno sredstvo da se dodje u jedno takvo stanje duse...a ovo za uvredu,kakva crna uvreda,treba se malo vise potrudit' da bi' se ja uvrijedila smej.gif ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 Dragi moji, imam problem da postim i silnu želju da postim. Ali, malo "ali" sreću kvari. Izdržim dan, dva i onda me boli stomak i gladan sam. Ne mogu bez jače hrane. Naročito ako nešto fizički radim. Znam da sad nije post, osim srede i petka, ali pripremam se. A ovo sredom i petkom, jel to treba na vodi ili na ulju ili na ribi? Na ribi i nije toliki problem da se izgura... Šta vi mislite... sve zavisi od coveka do coveka kako je naviknut od kad se rodio... i kakve je psiho-fizicke snage , uzrasta, i cega sve ne... ima dosta ljudi bolesnih - iznemoglih i ko zna sve sta... to mora sve da ispita iskusan duhovnik i da vidi sta dalje... video sam rodjake svoje koji mogu vazda da poste - u selu - koji kopaju danas po ceo dan i ne zamaraju se i nemaju nikakav problem - sa druge strane - ne osudjujem ih nikad - volim ih kao oci svoje - nikad se ne mole - u Crkvu ne idu - i nikad se ne pricescuju... smej.gif ali zato su profesionalci za post i za fizicki rad... vrhunski... askete svoje vrste... smej.gif confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused1' /> ja osle pola sata pokusavajuci da radim nesto sto i oni padnem u nesvest (postio ili ne) budite sigurni - nece djavo da ore i da kopa i da radi 16 sati dnevno uz osmeh.... tamo kad odem - osecam takav mir da je to nevereovatno. tisina.... i to ne koja miruje... to je tisina koja se krece.... apsurd ? leteti leteti 4chsmu1 smej.gifpa 'de si ti mikice,nesto si prorijedio piskaranje?!!!!!! smej.gif ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vecavjestica Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 ma kakava tuga u postu?! -nema od toga nista decaci- pokajanje je vec nesto sasvim drugo....ako mogu da iznesem prijedlog smej.gif....ides u istu crkvu u svojoj parohiji i stalno tamo ides i pricescujes se.... i onda ti to vise nije nepoznat narod koji dolazi smej.gif smej.gif sto se tice pravila posta ima da se kupi kalendar sa pravilima posta za svaku godinu a ako nema pitaj svoga svestenika da te uputi.... ....... pokusaj sa manjim i cescim obrocima odnosno medjuobrocima koji mogu biti vocni..... mada ja kad sam bila na nekoj makrobiotickoj dijeti (koja se moze koristiti i za vrijeme posta) u kojoj se koriste sve cjelovite zitarice, onako kako ih je Bog dao (a ne preradjene pa iz njih sve hranjivo izvuceno pa se dobije npr bijeli hljeb), bila sam potpuno sita, jer je organizam dobio apsolutno sve sto mu treba iz hrane..... a bez zivotinjskih proteina se moze zivjeti citav zivot.... cak i naucnici pricaju da su ljudi predvidjeni da budu vegeterijanci, jer valjda samo one zivotinjske vrste koje su mesozderi mogu da pomijeraju vilicu gore dole ( krokodil) a mi koji mozemo u svim pravcima smo biljojedi.... tako sam cula..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 mašala. Ako ćemo tako, naš organizam odlično vari voće, povrće, mleko stoke sitnog zuba (zbog lakše probavljivog kazeina), jaja, semenke, razne gomoljike koje se mogu iskopati iz zemlje... bogami i meso. Žitarice nam stvaraju probleme, stvaraju mikro rupice u crevima itd. za te stvari nismo stvoreni, mahunarke isto uglavnom nisu za nas, i zahtevaju posebnu obradu da nam ne bi štetile (recimo soja traži višegodišnju fermentaciju). Iako se naša vilica pomera na stranu to ne znači da možemo biti preživači smej.gif Creva su nam kratka, nešto duža od klasičnih mesojeda, ali puno kraća nego kod biljojeda. I svi naši srodnici na stablu vrsta rado ako im se za to ukaže prilika jedu meso, čimpanze čak redovno love manje majmune i jedu ih. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vecavjestica Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 e sad ja definitivno ne smatram majmuna za SVOG srodnika, pogotovo jer je to shavtanje polazi od osobe u cije se vrijeme iskreno vjerovalo da zabe nastaju od blata i slicno, a isto tako je doticni "gospodin" smatrao da je sve od neceg postalo zajedno sa prelaznim oblicima (pa i od majmuna do covjeka), al se eto potvrdilo kad su se pronasli raznorazni fosilni ostaci da ne postoje prelazni oblici odnosno da npr. slijepi mis kakav je nekad bio takav je i danas..... ELEM, da se vratimo na poentu price, a to je da se i ja bavim borilackim sportom i da su mi i treninzi najbolje isli u dane posta i istina imala sam tad najvise snage i izdrzljivosti....medjutim dzaba to sve pricati nekome ko to ne praktikuje, ja mogu samo reci AKO ZELIS da pocnes i da se uvjeris, prvo nadji sebi duhovnika koji ce tebe voditi kroz sve to. Ja bih iskreno zeljela da i ti, a i svi ljudi, osjete blagodati posta i pricesca 319.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Јун 18, 2011 Пријави Подели Написано Јун 18, 2011 e sad ja definitivno ne smatram majmuna za SVOG srodnika, pogotovo jer je to shavtanje polazi od osobe u cije se vrijeme iskreno vjerovalo da zabe nastaju od blata i slicno, a isto tako je doticni "gospodin" smatrao da je sve od neceg postalo zajedno sa prelaznim oblicima (pa i od majmuna do covjeka), al se eto potvrdilo kad su se pronasli raznorazni fosilni ostaci da ne postoje prelazni oblici odnosno da npr. slijepi mis kakav je nekad bio takav je i danas..... ELEM, da se vratimo na poentu price, a to je da se i ja bavim borilackim sportom i da su mi i treninzi najbolje isli u dane posta i istina imala sam tad najvise snage i izdrzljivosti....medjutim dzaba to sve pricati nekome ko to ne praktikuje, ja mogu samo reci AKO ZELIS da pocnes i da se uvjeris, prvo nadji sebi duhovnika koji ce tebe voditi kroz sve to. Ja bih iskreno zeljela da i ti, a i svi ljudi, osjete blagodati posta i pricesca 319.gif 319.gif i shakoperka,za koju se vjerovalo da je predak vodozemaca,postoji i danas,niti je evoluirala,niti je nestala smajolik78 vecavjestica :group111: ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука