Jump to content

Kako sagraditi manastir?

Препоручена порука

Koji su uslovi potrebni da se ispune da bi se mogla sagraditi crkva i u njoj formirati monasko bratstvo?

O tome odlucuje episkop uz saradnju sa bratijom koja bi zelela eventualno da zivi na tom mestu. Inicijativa moze doci i od brace monaha, ali episkop blagosilja tj odlucuje i onda se krece. Laik koji nije monah, moze da prilozi sredstva za gradnju objekata, moze cak i da ga sagradi, ali ne moze imati nikakav presudi uticaj na dalju sudbinu tog zdanja tj. da li ce to blagoslovom episkopa i Crkve postati manastir pa ce tu ziveti monasi, ili parohija ili nesto trece, ili pak nista od toga, sto je bilo slucajeva (da episkop nece da osvesta zdanje i da to ne postane nista od planiranog).

Ipak, pored postojecih a praznih srednjevekovnih man. graditi novi....hmmm.

Подели на овим сајтовима

Koji su uslovi potrebni da se ispune da bi se mogla sagraditi crkva i u njoj formirati monasko bratstvo?

oprosti na mojoj radoznalosti...da li to tebe,mozda,privlaci monastvo?

Da

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” Yoda

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Situacija u manastirima nam nije na zavidnom nivou. Postojeci su prazni,ili su u njima starci i starice. Mladi ne umeju da potrpe niti da shvate da je ljubav prema bliznjem najbitnija za opstezice. U danasnjem vremenu zivi se optereceno,napeto,prag tolerancije je sve nizi kod coveka,a mi monasi smo ljudi i nazalost imamo sve manje ljubavi,sve manje i prema svojoj bratiji a kamo li prema vernima. Treba se nauciti ljubiti bliznjeg,a ta nauka izgleda nam teska jer mi mislimo da nam je svaki brat Juda,a svaki nadredjeni Pilat. . Dodji Gospode! Amin

Подели на овим сајтовима

Ipak, pored postojecih a praznih srednjevekovnih man. graditi novi....hmmm.

Иако нисам стручан по том питању - некако ми се чини да је данас далеко једноставније и јефтиније изградити нови манастир него оспособити неки од старих у тој мери да се у њему може живети и служити...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Zidovi placu da neko sa njih skine paucinu,a tog nekog nema,a i ako ga ima mrzi ga da to ucini,olenjili smo se i za bogosluzenja a kamo li za poslusanja,u mom bratstvu od 9 ljudi nije savrseno al ima ljubavi i zdravog liturgijskog zivota . Aliluja

Подели на овим сајтовима

Тужна је прича у нашим манастирима. Некад се у манастир ишло ради спасења, из љубави према Богу. Послушања се извршавала са највећом дозом радости. А данас, се иде изгледа из сасвим других побуда, типа, лењ сам, не могу да се старам о породици одо' у манастир тамо имам све. Што у бити и јесте тако, али тај који тако заврши у манастиру, у најмању руку постаће отписан у књизи живота сем ако га Господ не уразуми. Скоро сам био у манастиру Витовница, и могу рећи да сам запрепашћен. Тамоје сад неки монах Артемије који служи ту. Чека неког искушеника који треба да дође да му кува, Игумана је послао на кућно лечење јер не може ни о себи да се стара пошто има висок шећер, а камоли о игуману. О манастиру није ништа хтео да ми каже, дао ми је књижицу да прочитам, јер је био уморан имао је 2 или 3 екскурзије. И шта на пример нека невина душа да оде код њега? Чему он да га научи? Може само да га одбије од цркве и од Бога. Манастир је диван, заиста има велик потенцијал да се у њему развија монаштво, али шта да се ради кад тако неки људи заузму манастир, и неможеш да му приђеш?

А узпут, ако могу да замолим неког од братије, дал зна некога ко скоро путује на Свету Гори, и ако може да повезе једног друга, односно мене? :)

Подели на овим сајтовима

Какви ми, такви и калуђери. Из народа се регрутују монаси, па какав народ такви и монаси. Зато се не треба чудити.

И у свету нешто нема љубави, људи неће да се жене или удају, повећан је број развода и тако то. Ово на рачун приче члана Калуђер о стању у манастирима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...