Batman Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Izjednacavanje srsptva i pravoslavlja je pogubno bilo u proslosti, a ako se ta ideologija ne prevazidje, bice i dalje, u futuru. Nikolaj je bio blag, sam ustav Crkve s pocetka 20 veka, ni manje ni vise nego izjednacava pravoslavlje i srpstvo, gde se eksplicitno kaze da onaj koji nije pravoslavan, da on i nije srbin. Tako smo izgubili srbe islamske vere, tako smo izgubili srbe katolicke vere, tako posle 2.rata i u novije vreme gubimo one koji su ateisti, budisti, krisnovci itd. Taj clan ustava je naravno reakcija u to vreme na nesto cemu Crkva nije bila uzrocnik, a to je: nasilno islamiziranje, katolicenje... srpskog stanovnistva u Bosni i Hrvatskoj, od strane zna se koga. I po meni je izraz nemoci da se suocis sa tragedijom cepanja naroda bozijeg, pa onda, posto ne mozes da zadrzis te snazne i nasilne istorijske procese, pribegavas krajnjem sredstvu -apelovanju na nacionalnu pripadnost, ne bi li tim izopstenjem:nisi pravoslavac-nisi srbin, uspeo da zaustavis proces apostasije. Da li smo kao Crkva time uspeli, da li je proces otpadanja zaustavljen, Ne. Naprotiv, cak smo i presekli jedinu vrpcu, kojom su posle napustanja vere, ti ljudi jos uvek bili vezani za nas, onim sto ih je vezivalo za svoj narod - nacionalnom pripadnoscu. Izgubili smo ih i za veru i za naciju i to nam se osvetilo. Iako Crkva nije kreator ove narodne tragedije, ali ona joj je ovim postupcima i stavovima doprinela. Tu gresku treba priznati i popraviti. Mi ne znamo kakva bi istorija bila, da mi kao Crkva nismo tako cinili, mozda se nista ne bi promenilo, ipak, nije nase da produbljujemo krizu nego da ukazujemo ne perspektivu njenog prevazilazenja. Sila rastakanja deluje van Crkve, to je prirodni proces, nase je pak da zivimo iznad prirode. Da li ce svet to da vidi, da li ce vaskoliko srpstvo to da prihvati kao model bitisanja, mi to ne znamo i ne treba da znamo, jer ne treba na to osim svojim primerom da uticemo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 @Dragi- izvini ali mi deluje kao da si upao u temu bez citanja... pricas mi stvari koje nisam nnigde ni pominjao, sto znaci da menjas teze a to ne vodi nicemu. Nigde ja nisam rekao da je lose biti "Srboljub" naprotiv ako bole pogledas videces post u kome ponosno isticem da JESAM srbin... ili nisis lepo procitao ili namerno pravis tenziju.. Problem je u tome sto, kako vidim, ne mozes da budes dobar srbin ako nisis pravoslavac... ovakav stav je uvreda za svakog coveka koji zivi na teritoriji nase zemlje, a zalosno je sto kreatori ovakvog misljenj ne uvidjaju njegovu pogubnost vec ga slave kao neki mentalni podvig... ...ceg se pametan stidi... Полако брате не жури... Слажем се да има много људи који стављају једнакост између Србин и православац али то никако није став нити СПЦ нити верујем ове наше екипе са форума (бар дела који волим & ценим :djetalina: ). Бити Србин је за мене један психолошки образац, осећање припадности једном скупу који чине људи, вредности, речи, идеје, погледи итд итд...Углавном нема везе са религијским опредељењем које је ствар избора и за оне који верују вредније од националног... Е сад мораш разумети да идеја да је добар Србин православац потиче од светих људи којима је то "православац" представљало не само декларативно изјашњавање, или слављење славе и повремени одлазак у цркву, већ то и поред и изнад тога један скуп здравих и исправних вредности уз, по њиховом мишљењу, спасоносан начин живота, тако да "добар Србин = Хришћанин" не говори да сваки нехришћанн самим тим лош Србин, већ изражава то да је сваки истински Хришћанин добар човек па самим тим и добар Србин, јер бити добар Србин подразумева бити добар човек, што опет не значи да нема добрих људи који не верују нити да мораш веровати и у шта да би био добар, већ само значи да Св. владика Николај види у хришћанским врлинама општељудске и универзалне врлине које због њихове спасоносности жели свима. Иначе Роми су посебна етничка група у односу на Србе као и Јевреји тако да невезано за веру не можемо их сматрати Србима, нити се они сматрају. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Nema veze da li sam srboljub... ja sam covekoljub a to je daleko iznad srboljupstva... ako si covekoljub automatski si i srboljub... sto u suprotnom smeru ne mora nuzno da bude tacno... Covekoljub prestajes da budes onda kad postavljas konkretne uslove za srboljupstvo... i to uslove koje ti sam propisujes :djetalina: пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Nema veze da li sam srboljub... ja sam covekoljub a to je daleko iznad srboljupstva... ako si covekoljub automatski si i srboljub... sto u suprotnom smeru ne mora nuzno da bude tacno... Covekoljub prestajes da budes onda kad postavljas konkretne uslove za srboljupstvo... i to uslove koje ti sam propisujes :291291291: :djetalina: "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Izjednacavanje srsptva i pravoslavlja je pogubno bilo u proslosti, a ako se ta ideologija ne prevazidje, bice i dalje, u futuru. Nikolaj je bio blag, sam ustav Crkve s pocetka 20 veka, ni manje ni vise nego izjednacava pravoslavlje i srpstvo, gde se eksplicitno kaze da onaj koji nije pravoslavan, da on i nije srbin. Tako smo izgubili srbe islamske vere, tako smo izgubili srbe katolicke vere, tako posle 2.rata i u novije vreme gubimo one koji su ateisti, budisti, krisnovci itd. Taj clan ustava je naravno reakcija u to vreme na nesto cemu Crkva nije bila uzrocnik, a to je: nasilno islamiziranje, katolicenje... srpskog stanovnistva u Bosni i Hrvatskoj, od strane zna se koga. I po meni je izraz nemoci da se suocis sa tragedijom cepanja naroda bozijeg, pa onda, posto ne mozes da zadrzis te snazne i nasilne istorijske procese, pribegavas krajnjem sredstvu -apelovanju na nacionalnu pripadnost, ne bi li tim izopstenjem:nisi pravoslavac-nisi srbin, uspeo da zaustavis proces apostasije. Da li smo kao Crkva time uspeli, da li je proces otpadanja zaustavljen, Ne. Naprotiv, cak smo i presekli jedinu vrpcu, kojom su posle napustanja vere, ti ljudi jos uvek bili vezani za nas, onim sto ih je vezivalo za svoj narod - nacionalnom pripadnoscu. Izgubili smo ih i za veru i za naciju i to nam se osvetilo. Iako Crkva nije kreator ove narodne tragedije, ali ona joj je ovim postupcima i stavovima doprinela. Tu gresku treba priznati i popraviti. Mi ne znamo kakva bi istorija bila, da mi kao Crkva nismo tako cinili, mozda se nista ne bi promenilo, ipak, nije nase da produbljujemo krizu nego da ukazujemo ne perspektivu njenog prevazilazenja. Sila rastakanja deluje van Crkve, to je prirodni proces, nase je pak da zivimo iznad prirode. Da li ce svet to da vidi, da li ce vaskoliko srpstvo to da prihvati kao model bitisanja, mi to ne znamo i ne treba da znamo, jer ne treba na to osim svojim primerom da uticemo. Извини који је то устав СПЦ са почетка 20. века и ко је то на почетку истог века исламизирао или римокатоличио? Молим вас кад износите неке историјске податке трудите се да или цитирате, ако нешто постоји или да се барем држите елементарне историографичности, да не кажем истинитости. Овако звучи као обични носенси... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 To je jedna od urbanih legenda, to kao da nismo eksponirali Pravoslavlje, Muslimani se ne bi odvojili od Srba, Srbi Rimokatolici ne bi postali Hrvati nego bi bili fini Srbi itd. Naprotiv, time što smo negirali svoju veru i svoju kulturu, mi smo ih oterali od sebe. Jer tek tada mi smo im dali razlog da ne budu više sa nama. Naime, zašto bi oni bili ili postali Srbi kada Srbi sami nisu Srbi? Zašto bi ja bio Srbin ako Srbi sami ne znaju ko su i šta su? Logika. A kada smo potencirali Pravoslavlje, onomad pre 1941e i 1945e, tada je bilo dosta Muslimana koji su sebe smatrali Srbima, bilo ih čak više među Dražinim ravnogorcima nego među ustašama ili partizanima, barem u početku; za razliku od posle 1945e kada su onda postali Muslimani i najzad Bošnjaci. I ako su neki rimokatolički Srbi postali Hrvati, onda ranije zato što su Hrvati imali jasan nacionalni program, za razliku od Srba koji su bili amo i tamo, ni ovo ni ono, mlaka voda, ni vruća za kuvanje ni hladna da se popije. laie_14 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 Е кеве ти зар заиста мислиш да су сви религиозни људи туке и дебили, ако то мислиш шта радиш овде , изиграваш мазохисту или се трипујеш да си фаца ? Faca sam... sto pitas? A pritom sam i Srbin... i to pravi! Iako sam ateista... i mozes ti sa svojom "bracom" ovde do sutra da siris pseudonacisticke torije o nepostojanju srpstva bez pravoslavlja to nece da promeni cinjenicu da sam Srbin... A ne slavim slavu i ne idem u crkvu... nikad! Ali sam srbin i ti tu ne mozes nista... laie_14 Upravo je ovo razlog zasto se crkvi ne dozvoljava da bude u vlasti... bolje da ne zamisljam kako bi drzava "Srbija" izgledala kad bi ideologija poput "nisi srbin ako nisis pravoslavac" bila na vlasti.. boze sacuvaj i sakloni... Ево га опет ...пун си предрасуда ... Које псеудонацистичке теорије ? Да ти нису род оне бабе у црном можда ? Мислим заиста но комент. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 буди добар Србин, а вера је споредно, исто је што и рећи једној овци : буди ти угојена, а паша је споредна. Ko iz usta klasicnog Obrazovca. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 Е кеве ти зар заиста мислиш да су сви религиозни људи туке и дебили, ако то мислиш шта радиш овде , изиграваш мазохисту или се трипујеш да си фаца ? Faca sam... sto pitas? A pritom sam i Srbin... i to pravi! Iako sam ateista... i mozes ti sa svojom "bracom" ovde do sutra da siris pseudonacisticke torije o nepostojanju srpstva bez pravoslavlja to nece da promeni cinjenicu da sam Srbin... A ne slavim slavu i ne idem u crkvu... nikad! Ali sam srbin i ti tu ne mozes nista... laie_14 Upravo je ovo razlog zasto se crkvi ne dozvoljava da bude u vlasti... bolje da ne zamisljam kako bi drzava "Srbija" izgledala kad bi ideologija poput "nisi srbin ako nisis pravoslavac" bila na vlasti.. boze sacuvaj i sakloni... A sta te to cini Srbinom? Dve ruke, dve noge, jezik kojim govoris, mesto rodjenja? (nadam se da neces pasti u nazi zamku i pominjati krv, gene i slicno) Sta tebe cini Srbinom? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 буди добар Србин, а вера је споредно, исто је што и рећи једној овци : буди ти угојена, а паша је споредна. Ko iz usta klasicnog Obrazovca. laie_14 :group111: facenew22222222 Ево га опет ...пун си предрасуда ... Које псеудонацистичке теорије ? Да ти нису род оне бабе у црном можда ? Мислим заиста но комент. Sta se cudis... jedni su davali primat odredjenoj naciji, drugi daju primat odredjenoj religiji... ista pravila, ista lopta, samo druga livada... jedni su davali znacaj genetskim dispozicijama drugi daju znacaj zgradi u kojoj se molis (i da li se uopste molis) Ti meni ovde govoris da ja ne mogu da budem Srbin... otkud ti pravo da mi pljasckas nacionalnu pripadnost? ko je tebe odredio da sudis o tome ko je dobar srbin a ko ne? I po cemu su samo pravoslavci dobri Srbi? Ateisti i Budisti gradjani ove zemlje ne umeju da zive pravedne zivote i da budu dobri ljudi.... neeee nema nikakve slicnosti sa "nedodjijom"... jok... Evo pitanje za tebe: Sta sam ja? (rodjen u srbiji, zivim u srbiji, radim u srbiji, odgovaram srpskom zakonu, dajem svoj doprinos drzavi i drustvu jer redovno lacam sve poreze (od kojih se deo izdvaja i za tvoju crkvu), svi preci su mi srbi dokle god sam nasao podatke...) I onda dodje neko da mi drzi predavanje kako ja nisam Srbin zbog ovoga ili onoga, muka mi je vise od svih tih obrazovsko dverskih neonacionalistickih etnofiletizama... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 A sta te to cini Srbinom? Dve ruke, dve noge, jezik kojim govoris, mesto rodjenja? (nadam se da neces pasti u nazi zamku i pominjati krv, gene i slicno) Sta tebe cini Srbinom? Pitaj one babe u crnom koje pominje Zeljko... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 Evo pitanje za tebe: Sta sam ja? (rodjen u srbiji, zivim u srbiji, radim u srbiji, odgovaram srpskom zakonu, dajem svoj doprinos drzavi i drustvu jer redovno lacam sve poreze (od kojih se deo izdvaja i za tvoju crkvu), svi preci su mi srbi dokle god sam nasao podatke...) I onda dodje neko da mi drzi predavanje kako ja nisam Srbin zbog ovoga ili onoga, muka mi je vise od svih tih obrazovsko dverskih neonacionalistickih etnofiletizama... Mracnjak, znas li ti onaj vic iz voza? O "srbinu", svesteniku itd? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 Opet ti. Niko nije pisao da nisi Srbin, nego da nisi dobar Srbin, i iz hrišćanskog ugla to je tako: za Hrišćane da bi bio dobar Srbin trebaš da budeš Hrišćanin. Za Muslimane opet da bi bio dobar Srbin trebaš da budeš Musliman. I tako dalje.. A za ateiste da bi bio dobar Srbin trebaš da budeš ateista, zar ne. I prema tome, kao što ti za nas nisi dobar Srbin jer po nama nisi na dobrom, na pravom putu, nisi Hrišćanin, isto tako ni mi za tebe ateistu nismo dobri Srbi jer po tebi nismo na dobrom, na pravom putu, pošto verujemo po tebi u nekakve bajke i gluposti. Nemoj sad klevetovati da te mi nepoštujemo i diskriminiramo, kad nas ti jednako nepoštuješ i diskriminiraš. Dragi, Mracnjak uopste nije Srbin, vidis kako se streca kada mu diraju Papu. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 A za ateiste da bi bio dobar Srbin trebaš da budeš ateista, zar ne. Ne. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 Mracnjak, znas li ti onaj vic iz voza? O "srbinu", svesteniku itd? Ne. Dragi, Mracnjak uopste nije Srbin, vidis kako se streca kada mu diraju Papu. Naravno... ja sam Aboridžin... a papu volim, sexualno пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука